1.11.2017

Metodický dopis č. 3 - činnost trenéra před, při a po utkání

Ve třetím metodickém dopisu se zaměříme na činnosti trenéra před, při a po utkání.  Na úvod je třeba zmínit nutnost vycházet z pravidel hry a ze stanoveného herního systému turnajů. Rozdílnost je možné nalézt u jednotlivých věkových kategorií. U mládeže je na turnajích i mistrovstvích umožněno koučování, což u kategorie dospělých povoleno není. Vliv má také herní systém turnaje a úspěšnost týmu v něm, a to především na počet odehraných utkání a na časový interval mezi utkáními.

 

Příprava trenéra na utkání

Utkání je vyvrcholením a kontrolou práce trenéra i hráčů v tréninku. Mnohé týmy provádějí první část přípravy na posledním tréninku před utkáním, některá i dříve. Zde je nejlepší spojit teorii taktické přípravy s praktickým taktickým tréninkem. Jelikož se na beach volejbalových turnajích hraje více utkání za den, je nutné připravovat se na soupeře po taktické stránce na základě analýzy jeho předešlého (předešlých) utkání. Vhodné je zaznamenání si soupeře v jeho předcházejícím utkání na daném turnaji.

Informace o soupeři a stanovenou taktiku je dobré rozebrat v rámci možností v určitém časovém horizontu před utkáním. Rozhovor s hráči před utkáním může mít dvě části, v první může jít o individuální pohovory a následně v druhé pak o pohovor s celým týmem. Neocenitelnou vlastností trenéra je, dokáže-li během krátkodobé přípravy a s vědomím důležitosti utkání, zbavit hráče vznikajícího nepříznivého psychického stavu a vhodnou formou navodit zdravé sebevědomí a bojového ducha v týmu.

Z hlediska psychologické přípravy trenér reaguje na to, jde-li o utkání se silným soupeřem, v tom případě zdůrazňuje, v čem jsou jeho slabiny a jak je jich možno využít ve vlastní

prospěch. Snaží se o upevnění sebedůvěry a zvýšení bojové nálady hráčů. Jde-li o slabšího soupeře, upozorňuje na nepříjemné důsledky podceňování soupeře a podtrhuje důležitost plného zapojení hráčů do hry od začátku utkání.

Při rozboru soupeře je třeba se jím zabývat natolik, abychom nepřeceňovali ani nepodceňovali jeho možnosti. Vycházíme zejména ze zkušeností z předchozího utkání, z míry dostupných informací o soupeři, z toho, zda je výkonnostně lepší, vyrovnaný nebo slabší. Tým soupeře je třeba znát nejen jako celek, ale znát i silné a slabé stránky jeho jednotlivých hráčů. Doporučuje se raději méně mluvit, než rozptýlit pozornost hráčů velkým množstvím informací najednou.

Při výkladu taktiky hry vlastního týmu trenér určuje, jak bude tým (hráči) hrát v útoku i v obraně.

Před samotným utkáním by měl být trenér klidný, jistý, v dobré náladě a měl by se snažit tyto vlastnosti přenést na svůj tým. Jeho poslední slova nesmějí být frázovitá nebo zbytečná. Nemá-li podstatné připomínky, neměl by raději říkat nic.

Před utkáním je vhodné připravit si videokameru k jeho zaznamenání. Natočení utkání a jeho zpětné zhlédnutí může sloužit k objektivnějšímu zhodnocení herního výkonu.

 

Rozcvičení před utkáním

Rozcvičení je důležitou součástí přípravy na utkání. Má mít svou strukturu a řád, který tým nejen fyzicky a technicky připravuje na podmínky utkání, ale současně je psychologicky uklidňuje a zvyšuje sebedůvěru před utkáním. Nastaveno má být tak, aby navozovalo podmínky utkání z hlediska zatížení hráčů. Tvorba a kontrola provádění rozcvičení je jedním z úkolů trenéra především u mládežnických kategorií.

 

Činnost trenéra při utkání

Během utkání musí trenér vidět nejen výkon vlastních hráčů, ale také způsob hry soupeře. To znamená, že musí pozorovat herní situace globálně a nesledovat jen pohyb míče. Pokud stačí sledovat pouze pohyb hráče s míčem, dostává se do role diváka, který vidí jen výsledek herní situace, ale ne její příčiny, nevidí postavení a jednání vlastních hráčů a hráčů soupeře. V průběhu utkání by měl působit klidně a jistě (i když se týmu nevede) a podávat (u mládežnických kategorií) při oddechových časech, mezi sety, při změně stran jasné a srozumitelné pokyny.

 

Oddechový čas

Oddechové časy je třeba využívat co nejúčelněji. Trenér by v nich měl mluvit věcně a konkrétně. Důležité je nevracet se k chybám, ale hledat konstruktivní řešení a reagovat na vývoj utkání, poradit či povzbudit. V rámci oddechového času trenér může individuálně pohovořit s hráčem nebo s oběma, pokud se domnívá, že věcný rozbor jejich dosavadní činnosti by mohl mít příznivý vliv na jejich další výkon.

 

Poznámka: Důležitým úkolem trenéra mládeže je hráče připravovat po taktické stránce (přemýšlení o hře) tak, aby se byli schopni v dospělé kategorii bez něj obejít. Vytváření u hráčů schopnosti samostatně a vhodně řešit kritické herní situace.

 

Činnost trenéra po utkání – vyhodnocení výkonu

Po prohraném utkání by se měl trenér zdržet hodnocení a emocí. Nutná řešení vyžadují chladnou hlavu a rozmyšlení. Po výhře je účinné „prožití“ výsledku. Přílišné uspokojení a nadměrný optimismus však přináší potíže do budoucna. Hodnocení utkání je vhodné provádět až druhý den před tréninkem. Objektivní rozbor a hodnocení jsou důležité jak po vyhraném, tak i prohraném utkání. Trenér by měl vyzvednout pozitivní momenty ze hry a upozornit na chyby. Při jednání by měl být taktní a hodnotit klidně, věcně a bez emocí. Z jeho hodnocení by měly vyznít konkrétní závěry pro další trénink a utkání.

 

V následujícím metodickém dopisu č. 4 se budeme zabývat plánováním a evidencí tréninkového procesu v beach volejbalu.

 

Autor: PhDr. Rostislav Vorálek, Ph.D.

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018