21.3.2018

Metodický dopis č. 4 - plánování tréninkového procesu

V metodickém dopise bychom chtěli podat základní informace o plánování tréninkového procesu v beachvolejbalu. Jak jsme již zmiňovali v metodickému dopise 1, každý trenér by si měl prvotně stanovit cíle své práce. K dosažení cílů je potřeba vytvoření si plánu činnosti, jehož úkolem je zvýšení účinnosti tréninkového procesu. Při tvorbě plánu je nutné brát v potaz věk hráčů a jejich výkonnostní úroveň.

 

Trénink bez systematického plánování je nahodilý a může vést k poklesu zájmu hráčů o něj. Plán umožňuje, aby kroky v přípravě na sebe logicky navazovaly. Měl by obsahovat cíle a úkoly týmu, materiální zabezpečení činnosti a obsah tréninkového procesu.

Plány se rozdělují:

  • na víceleté – dvou až čtyřleté
  • na roční
  • na období - malé (mikrocykly) – nejčastěji týdenní
  •                    - střední (mezzocykly) – obvykle 3–6 mikrocyklů, tedy zhruba do 6 týdnů
  • na tréninkovou jednotku

 

Roční tréninkový plán není vázán na kalendářní rok – vychází z potřeb (soutěž, prázdniny, výkonnostní úroveň, věková kategorie apod.). U mládeže trénující celoročně beachvolejbal to bývá nejčastěji období od září do června, července. U výkonnostních hráčů obvykle bývá plán nastavován podle termínového kalendáře turnajů i jednotlivých vrcholů. Roční plán dělíme u výkonnostních týmů na čtyři tréninkové úseky, přičemž každý má jiné úkoly a obsah.

Dělení úseků:

  • přípravné období
  • předsoutěžní období
  • soutěžní období
  • přechodné období

Poznámka: U nejnižších věkových kategorií nebo týmů, která nehrají soutěž, k takovému dělení nedochází nebo je upravené.

V přípravném období má mít trénink většinou všestranný charakter (rozvoj pohybových schopností a dovedností s míčem i bez míče). Hlavní náplní je především rozvoj kondice.

V předsoutěžním období má trénink obsahovat spojení herních činností s kondicí. Na konci období by již měl převládat trénink herních činností a herních kombinací. Hrají se přípravná utkání, jejichž cílem je ověření trénovanosti hráče, týmu.

Obsahem soutěžního období je především specializovaný beachvolejbalový trénink, který je proložen prvky všeobecného tréninku. Jeho hlavním cílem je zúročení předchozí přípravy a prokázání vysoké výkonnosti. Úkolem tréninku je vytváření podmínek pro udržení sportovní formy.

Přechodné období má především za cíl eliminovat únavu plynoucí z výkonnostních požadavků soutěže (regenerace, rehabilitace).

 

Plán práce na období podrobně rozpracovává celoroční tréninkové úkoly. Doba tohoto období bývá různá (například plán na přípravné období, týdenní tréninkový cyklus, přechodné období, období letní přípravy).

Plán tréninkové jednotky (konspekt) by měl být trenérem zpracováván na každý trénink. Do něj se zaznamenávají zvolená cvičení, jejich intenzita, četnost a čas, metodické poznámky, používaný materiál apod. Po tréninku by měl do něj trenér doplnit své zhodnocení a postřehy (základ evidence).

 

V následujícím metodickém dopise se budeme zabývat oblastí evidence tréninkového procesu.

 

Autor: PhDr. Rostislav Vorálek, Ph.D.

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018