14.1.2018

CEV European Masters, Pelhřimov, den 4.: Kristýna s Míšou budou o zlato bojovat s Lotyškami!

Kristýna s Míšou zvítězily v semifinále pohodlně 21:16 a 21:14 nad finskou dvojicí Parkkinen / Lahti! V Pelhřimovském areálu Beachwell se tak poperou o zlato s Lotyškami Tinou Graudinou a Anastasijou Kravcenokou, které porazily německý pár Ittlinger / Behrens 21:10 a 21:13. Finálovou dvojici mužských týmů tvoří Poláci Losiak a Kantor a Nizozemci Brouwer a Meeuwsen. Finálová utkání bude opět vysílat Česká televize.

Rozpis zápasů finálových zápasů:

13:30 - o 3. místo ženy: Lahti / Parkkinen (FIN) - Ittlinger / Behrens (GER) --- 2:0 (19; 17)

14:30 - o 3. místo muži: Doppler / Horst (AUT) - Plavinš / Točs (LAT) --- 0:2 (-14; -19)

16:00 - Finále ženy: Kolocová / Kvapilová - Graudina / Kravcenoka (LAT)

17:00 - Finále muži: Brouwer / Meeuwsen (NED) - Kantor / Losiak (POL)

 

Odehrané zápasy a semifinálové analýzy:

9:00 Kolocová / Kvapilová - Lahti / Parkinnen (FIN) --- 2:0 (16; 14)

Česko má z domácího Masters jistou medaili! Po setech 21:16 a 21:14 postoupily Míša s Týnou do finále turnaje! "Postup do finále je vždycky super!" rozplývala se po zápase Míša. "Těším se, doufám, že bude plno a diváci nás poženou ke zlatu!"

Během celého utkání vypadaly Češky sebejistě a v průběhu celého utkání nebyly donuceny vzít si oddychový čas. "V průběhu utkání se snažíme o finále nepřemýšlet," říká Kristýna. "Když nad tím začne člověk přemýšlet, jde to většinou do kopru. Chtěly jsme dodržovat taktiku, kterou nám stanovil Andrea (trenér dvojice Kolocová/Kvapilová, pozn. red.), tlačily jsme to dopředu, až jsme to dotlačily do finále." V průběhu utkání se holky několikrát na svého trenéra po zisku obrátily, věděly, že jeho strategie na soupeřky platí. "Máme takovou taktiku, že z těžších pozic se snažíme balony nerotovat, ale naopak je zatlačit plachtou, což je těžké jak na uskutečnění, tak pro soupeřky je to těžší čapnout v poli," prozradila Týna.

Andrea Tomatis, italský trenér českých hězd, má za to, že jeho děvčata jsou na turnaj perfektně připravena. "Poslední dva měsíce jsme tvrdě pracovali, jsem s jejich výkonností spokojen," řekl před prvním utkáním Andrea. "Navíc se pořád zlepšujeme."

Po pomalejším rozjezdu se český pár dostal až do finále turnaje. "První zápas jsme dostaly za vyučenou, že to nepůjde samo," přiznala Míša. "Od té doby hrajeme v každém dalším zápase líp a líp. To nejlepší chceme prodat ve finále!"

V souboji o postup do finále se česká dvojice utkala s nasazenými čtyřkami tohoto turnaje. Finky ovládly svoji skupinu, kde porazily Holanďanky Keizer a Meppelink (2:1) a následně i Polky Kociolek a Kolosinskou (2:0). Polskou dvojici z turnaje definitivně vyřadily ve dvou setech Míša s Týnou ve včerejším play-off. Lahti a Parkinen ve čtvrfinále ubojovaly výhru nad ukrajinským párem Davidova/Shchypkova, zápas skončil 2:1 na sety.

Finská dvojice se dala dohromady poprvé před 15 měsíci. Od té doby mají ve sbírce triumf z Masters v Antalyi z července loňského roku, nebo čtvrtfinále z Mistrovství Evropy. V něm vypadly právě se svými dnešními soupeřkami, Míša s Týnou v Jurmale vyhrály 2:1 (18; -18; 12). Společně se potkaly ještě na 5*hvězdičkovém turnaji v americkém Fort Lauderdale, tam Češky vyhrály po setech 21:12 a 21:14. Teď zvítězily i ve třetím vzájemném utkání

 

10:00 Ittlinger / Behrens (GER) - Graudina / Kravcenoka (LAT) --- 0:2 (-10; -13)

Soupeřky na sebe narazily na druhém turnaji za sebou. V nizozemském Haagu se střetly v play-off, Němky zde byly úspěšnější a po setech 21:18 a 21:14 vyhrály. Teď se ale role obrátily, Lotyšky předvedly výbornou hru v obraně a po vítězství 2:0 (10; 13) vyzvou Týnu Kolocovou s Míšou Kvapilovou v boji o pelhřimovské zlato!

Ittlinger a Brehens spolu přitom nehrají dlouho, dvojici utvořily až v září loňského roku, za sebou mají stříbro z 1*hvězdy v Aalsmeeru a 5. místo z minulého týdne v Haagu. Osmé nasazené Němky na turnaji ve skupině porazily Ukrajinky Davidovou a Shchypkovou (2:0), pak ale prohrály s Markétou Slukovou a Bárou Hermannovou (1:2). V play-off odehrály německé derby proti Borger a Kozuch, po setech 21:14 a 21:16 postoupily do čtvrtfinále, kde porazily i nadějné Rusky Voroninu s Bocharovou (2:1).

To Lotyšky prošly do turnaje skrz kvalifikaci. V hlavní soutěži sice nejprve prohrály s Polkami Kolosinskou a Kociolek (1:2), poté si ale poradily s nizozemským párem Keizer/Meppelink (2:0) a postoupily do play-off. V něm vyřadily finskou dvojici Lehtonen/Ahtiainen (2:0) a v následném čtvrtfinále zdolaly i favorizované Švýcarky Betschart a Hüberli (2:1). V kariéře za sebou mají jeden významný úspěch - v roce 2016 vyhrály Mistrovství Evropy do 20 let v turecké Antalyi.

 

11:00 Kantor / Losiak (POL) - Plavinš / Točs (LAT) --- 2:0 (13; 15)

Poláci Losiak a Kantor zvádli odvetu za prohrané finále z Haagu (Plavinš a Točs vyhráli 21:14 a 21:12). Dnes nedali příliš šancí Lotyšskému překvapení roku 2018 a po setech 21:13 a 21:15 postoupili do finále turnaje. Především Edgarš Točs se trápil v útoku a polská dvojice byla výborná v obraně.

Plavinš a Točs spolu hrají od začátku roku. Malé shrnutí - první společný turnaj v Haagu a postup z kvalifikace až ke zlaté medaili. A teď v Pelhřimově postup z kvalifikace a opět boj o medaili, tentokrát o bronz. Hlavní soutěž ale Lotyši nezačali přesvědčivě - nejprve jasně podlehli Polákům Prudelovi a Szalankiewiczovi (0:2), následně až ve dvou prodloužených koncovkách vyřadili z turnaje Vaška Berčíka s Honzou Dumkem. O čtvrtfinále si zahráli národní souboj se Samoilovsem a Smedinsem - opět dvě zvládnuté koncovky a vítězství 2:0. Ve čtvrtfinále jim chtěli vzdorovat Ondra Perušič s Davidem Schweinerem, když už to ale vypadalo, že by mohli Lotyši ztratit set, přepli na vyšší stupeň a zápas dotáhli do vítězství (2:0).

To Poláci Piotr Kantor a Bartosz Losiak mají za sebou nespočet úspěchů, ale především z juniorských let. Mistři Evropy do 18, 20 (2 x) i 22 let, čtyřnásobní mistři světa v mládežnických kategoriích, aktuálním světový jedničkám chybí opravdu jen tituly ze seniorské kategorie (pouze jedno turnajové vítězství na World Tour). Tady v Pelhřimově ale zatím neztratili ani set, ve skupině porazili Marcela Myslivečka s Martinem Piherou i norskou dvojici Mol/Sorum, ve čtvrtfinále pak Švýcary Beelera a Krattigera.

 

12:00 Doppler / Horst (AUT) - Brouwer / Meeuwsen (NED) --- 1:2 (16; -12; 10)

Opět třísetový zápas, ve kterém nizozemská dvojice v Pelhřimově uspěla. V prvním setu se dařilo výrazně více vicemistrům světa, od začátku druhého setu ale na hřišti dominoval jen jedna dvojice. Po setech 16:21, 21:12 a 15:10 postoupili Brouwer s Meeuwsen do finále, utkají se se světovými jedničkami Losiakem a Kantorem z Polska.

Celkem 8x se v kariéře do dnešního dne potkaly tyto dvojice, jen 2x byli úspěšní Rakušané. Ti zvítězili i v posledním vzájemném duelu, to už bylo ale v červenci 2016. Od té doby Brouwer s Meeuwsenem získali bronz na Olympijských hrách v Riu a Doppler s Horstem stříbro na Mistrovství světa loni ve Vídni. Rakouský pár ale ve světě do té doby medaile moc nesbíral. Kromě bronzu z Mistrovství Evropy v roce 2014 mají na kontě jen tři medaile ze Světové tour - tu poslední z Poreče v roce 2016, kde se potkaly právě naposledy se svými dnešními soupeři. Ani v Pelhřimově zatím nepředvádějí výkony, jaké by se asi od světového páru číslo 8 očekávalo, do semifinále se však dostali. Ve skupině nejprve porazili Václava Berčíka s Honzou Dumkem (2:0), pak ale padli s Poláky Prudelem a Szalankiewiczem (0:2) a museli do play-off. V něm zvládli zápas proti dalšímu polskému páru, Bryla s Fijalkem porazili 2:0, následně odvrátili vyřazení v zápase s belgickou dvojicí Koekelkoren/van Walle (2:1).

Brouwer s Meeuwsenem vyhráli v roce 2013 Mistrovství světa, o dva roky později i první Major v Poreči a v roce 2016 získali již zmíněný bronz na Olympiádě. Po turnaji v Haagu, kde skončili 3., jim patří třinácté místo na světovém žebříčku. Ani oni nepředvádějí na turnaji svůj nejlepší výkon, nemají na kontě ani jedno dvousetové vítězství a všechny tři tie-breaky vyhráli nejtěsnějším možným rozdílem. V prvním zápase podlehli švýcarské dvojici Beeler/Krattiger (0:2), pak přišly na řadu tři tie-breakové výhry - nejprve proti Seidlovi a Dresslerovi o postup ze skupiny, v play-off proti norskému páru Mol/Sorum a nakonec ve třech klasických setech (21:19 v tie-breaku) porazili Prudela a Szalankiewicze.

 

Autor: Petr Sixta, foto: Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018