8.3.2018

CEV snow volleyball tour v plném proudu!

Historicky první Mistrovství Evropy ve snow volejbale 2018 se blíží a tak je CEV snow volleyball tour v plném proudu. Za sebou máme celkem čtyři turnaje a před sebou poslední dva, ve Slovinsku a v Itálii. Naše děvčata, Anna Dostálová a Michaela Knoblochová, na posledních dvou turnajích skončila těsně pod stupni vítězů, a tak se pokusí spravit si chuť na následujících dvou turnajích, které budou završené již zmiňovaným Mistrovstvím Evropy v rakouském Wagrainu 23. - 25. března 2018.

O víkendu 24. - 25. února se odehrál unikátní turnaj v gruzijském Bakuriani, do kterého zavítalo sedm ženských týmů a čtrnáct mužských týmů. Proč unikátní? Celý turnaj se odehrál na jednom jediném kurtu, který byl v centru městečka v parku, kde právě probíhala pouť. Kurt byl postaven na místě oploceného hřiště s možností večerního umělého osvětlení, a tak bylo možné hrát zápasy až do večerních hodin.

Turnaje se účastnilo celkem osm národností, z nichž nejpočetnější výprava s šesti týmy byla z Ruska. Za Českou republiku bojovala děvčata Anna Dostálová a Michaela Knoblochová, která ovládla UNIQA Mistrovství České republiky. Anička s Míšou odehrály v tomto turnaji neuvěřitelně vyrovnané zápasy od začátku až do konce, ale bohužel je nedokázaly dotáhnout do vítězného konce. Hned ve druhém kole narazily na velmi šikovné Litevky, se kterými prohrály 2:0 (9:11, 10:12). V opravách se střetly s gruzijskými mistryněmi Tchelidze / Mukasashivili, se kterými si spravily chuť a vyhrály 2:0 (3:11, 9:11). Následoval semifinálový zápas proti druhému litevskému týmu, který Aničce s Míšou unikl opět nejtěsnějším možným bodovým rozdílem, a to v obou setech 11:9. Děvčata tedy čekal boj o třetí místo proti litevské dvojici ze druhého kola. V neuvěřitelně vyrovnané pětisetové bitvě zvítězily litevky Vasiliauskaite / Grudzinskaite 3:2 na sety (5:11, 11:8, 14:16, 15:13, 11:9).
V ženském finále se střetly Rusky Dabizha / Khakimzanova s Litevkama Andriukaityte / Zobnina. V pátém setu potvrdily Litevky svou neporazitelnost v tomto turnaji a získaly tak své první zlato z CEV snow volejbalového turnaje.

Mužskou kategorii ovládli ruští hráči a obsadili hned všechna semifinálová místa. Bronz získali Golovin / Durnin. O zlato proběhla pětisetová bitva, ze které vítězně vyšli Bykanov / Hudyakov. Střibro si tak odvezl tým Daianov / Myskiv.

Víkend na to, 1. - 4. března, se konal další turnaj ze série CEV snow volejbalových turnajů a to tentokrát v tureckém Uludagu, kousek od města Bursa. I tento turnaj byl svým způsobem jedinečný. „Myslely jsme si, že už jsme zažily snad vše možné, co se počasí na snow volejbale týká, ale to jsme se mýlily. Toto tu ještě nebylo! V pátek, první hrací den, foukal dost vítr, ale to bylo ještě nic proti tomu co přišlo následující dny. V sobotu přesahoval vítr chvílema i 90km/h a v neděli, aby toho nebylo málo, se přidala mlha a dešťové přeháňky.“ popisuje podmínky turnaje Michaela Knoblochová.
Turnaje se účastnilo dvanáct ženských a šestnáct mužských družstev. Hrálo se tři dny na dvou kurtech. „Kvůli nepříznivým podmínkám byla organizace turnaje dost náročná. Časy zápasů se neustále měnily, probíhající zápasy musely být občas přerušeny, když se nad kurty začaly honit blesky, ale i to patří ke snow volejbalu“ vysvětluje Knoblochová. Aničce s Míšou se první dva hrací dny dařilo. Porazily 2:0 Turkyně Bektas / Engin a 2:1 Rusky Dabizha / Dayanova, a tak se dostaly do nedělních bojů o medaile. „Nedělní důležitý semifinálový zápas proti slovenské dvojici nám vůbec, ale vůbec nevyšel. Nezvládly jsme se přizpůsobit extrémním podmínkám a nezachytily začátek zápasu, což je v setech do jedenácti bodů fatální. Soupeřky naopak do zápasu vlétly bez zábran a všechno jim vycházelo. Zaslouženě postoupily do finále." konstatuje Anna Dostálová. Boj o třetí místo proti ruské dvojici Dabizha / Dayanova unikl Aničce s Míšou nejtěsnějším možným rozdílem a to dvakrát 9:11. Ženskou kategorii ovládla turecká dvojice Eryildiz / Vence, která ve finále jednoznačně porazila 3:0 slovenskou dovjici Poszmikova / Jurenkova. Pro tureckou dvojici to je již letošní třetí medaile z CEV snow volejbalového turnaje. Naopak Slovenky, po dvou čtvrtých místech konečně dosáhly na medailové umístění. Snad se této bramborové štafety česká dvojice také brzy úspěšně zbaví.
Mužská kategorie v Uludagu patřila opět Rusům. Do semifinálových soubojů se snažila zasáhnout polská dvojice Matyja / Janijak, ale na ruský tým Bogatov / Rakusov nestačili, a tak jim zbylo čtvrté místo. Finálové dvojice byly stejné jako v předchozím turnaji v Gruzii, tentokrát však hodinovou pětisetovou bitvu vyhráli Daianov / Myskiv a stříbro brali Bykanov / Hudyakov.

Povede se příští víkend ve Slovinsku nabourat dosavadní trendy? Určitě se o to pokusí naše české mistrovské dvojice. V mužské kategrii budou bojovat bratři Kufové, kteří se určitě budou chtít dostat na stupně vítězů jako v loňském roce na tomto turnaji. U žen se pokusí o obhajobu zlata Anička s Míšou. Ani jedna dvojice to v letošní velké konkurenci nebude mít lehké. Držme jim tedy palce!

 

Autor: Jiří Carba Foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018