24.8.2017

Cinkla stříbrná a pak 16 hodin autem domů.......

Je to jen pár dní, co náš beachvolejbalový pár Míša Kvapilová a Kristýna Kolocová vybojovaly v lotyšské Jurmale fantastické stříbrné medaile. Děvčata se hned přesouvala do Hamburku, kde nyní hrají finálový turnaj Světové série. Nám se podařilo zastihnout a vyzpovídat v Praze jejich trenérku Lenku Háječkovou.

Lenko, v první řadě velká gratulace k úspěchu na ME. Nedá mi to, ale první otázka nebude směřovat k turnaji ME, ale k tobě. Říká se, že jsi byla v Lotyšsku autem s rodinou, je to tak ?

Ano, je to pravda. Taky když jsem to říkala lidem kolem sebe, tak si ťukali na čelo (úsměv). Trochu jsem to pojala jako rodinnou dovolenou. S manželem a dětmi jsme cestou tam přespali v Litvě, no a zpátky těch 16 hodin. Ale moc jsme si to užili a bylo to fajn.

Teď k samotnému turnaji. Jaké byly Vaše představy, když jste tam odjížděly?

Když to řeknu upřímně, postup ze skupiny jsme braly jako povinnost, do 5. místa byly spokojené a čtyřku jsme braly za úspěch. Hlodal ve mně takový červíček, že když si všechno sedne jak má, tak by medaile mohla být.

Když jsem Vaši cestu sledoval, tak poslední zápas s Ruskami ve skupině byl už s vidinou postupu, ale bylo v turnaji někde kritické místo, kde buď končíš nebo chytáš, jak se říká vítěznou vlnu?

Ten „kritický bod“ byl určitě v utkání se Švýcarkami za stavu 0:1 a 8:13, tam jsem si říkala, že už je to hraniční. Nicméně, tam holky ukázaly morální sílu, která v nich je a zápas otočily. Pak, jak říkáš, chytly vítěznou vlnu až do finále.

V semifinále mi přišlo, že přes prohraný druhý set holky měly pořád navrch. A finále, od zlata bylo opravdu kousek, co k tomu chybělo?

První set probíhal přesně jako semifinále, holky hrály fakt dobře, bez nevynucených chyb. Bohužel v druhém setu, jako by trochu vyčkávaly, jestli Němky nepřijdou s něčím novým. Pustily je do hry a pak už jim to „nenaskočilo“ zpět. Já jsem výjimečně (oproti jiným zápasům, kdy jsem hodně nervózní) byla, možná bohužel, klidná. Pořád jsem věřila, že to vyhrají. Je to velká škoda, zlato bylo opravdu blízko, ale to je sport a vyhrát může jenom jeden.

Míša s Kristýnou se přesouvaly hned do Hamburku na finále Světové série, ty za nimi vyrážíš hned v úterý ráno. Jak to vidíš? ME asi vzalo děvčatům hodně sil?

Holky v pondělí ráno již v 6:00 vstávaly, aby stihly letadlo do Hamburku. Relaxují, odpočívají, protože vlastně ME hrály až do konce a v Německu začínáme už ve čtvrtek. Je to finále „Světovky“, takže žádné lehké zápasy, ale věřím, že forma vydrží a „urveme“ nějaké dobré umístění i tam.

Míšu a Kristýnu jsme zastihly v Hamburku, kde relaxovaly a připravovaly se na již zmiňovaný finálový turnaj Světové série. Přesto si udělaly čas a odpověděly nám na pár otázek.

Vaše vítězná vlna se asi „nakopla“ nejvíc v zápase se Švýcarkami, kdy za stavu 0:1 a mám pocit 8:13, jste to otočily a šly dál.  Co jste si v tu chvíli říkali na hřišti, co vlastně diváci neslyší?

V technickém time-outu jsme si řekly, že to pořád ještě jde, že to zlomíme a že musíme ještě o trochu víc bojovat, jít po každém míči. A to se nakonec vyplatilo.

Semifinále - fantazie a finále - už to vypadalo, že Vás nic nezastaví.  Kde se to zaseklo? Fyzička? Měly jste za sebou těžké semifinále? Nebo hlava? Že by mohlo cinknout zlatě? Nebo se Němky tak zvedly?

Od druhého setu ve finále začalo Němkám vycházet téměř všechno, na co sáhly a my na druhou stranu udělaly trochu více chyb než obvykle. Neřekla bych, že bychom byly více unavené než například naše soupeřky. Šance získat zlato určitě byla, ale i tak je pro nás druhé místo skvělým výsledkem.

Tímto výsledkem jste se nominovaly (mám pocit) jako osmé nasazené do Hamburku. Jak to tam vypadá?  V Hamburku často prší, a předpokládám, že spíš odpočíváte a nabíráte síly? Je to tak?

Nebylo to přímo tímto druhým místem, které nás nominovalo na finále světové tour, ale naše dobré výsledky především na nejvyšších pětihvězdičkových turnajích ( 5.místo ve Fort Lauderdale a Poreči a 9.místo ve Gstaadu a na MS ve Vídni).Po přesunu z Lotyšska jsme první den více odpočívaly, ale teď už se připravujeme na zápasy ve skupině, kterou začínáme hrát ve čtvrtek.

A jaký bude Váš další program na podzim?

Po sezoně se těšíme na zasloužené volno :)

Děkujeme, jak Lence, tak i děvčatům za bezprostřední komentáře k úspěšnému ME a jejich dalšímu programu. Držíme pěsti, ať jim to v Hamburku vyjde. A jejich beachvolejbalové umění, můžete vidět již 2. – 3.9.2017 na Gutovce při Uniqua Mistrovství ČR.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018