4.8.2016

Hodnocení beachvolejbalového MS U19 očima Rostislava Vorálka

Mistrovství, které se konalo v Kyperské Larnace před několika málo dny, se zúčastnily také tři české páry. Jednalo se o dvě dvojice dívek a jeden tým chlapců - jmenovitě T. Kotlasová/D. Resová - kvalifikované do hlavní soutěže, M. S. Štochlová/M. Maixnerová a D. Sedlák/D. Pavlovský do kvalifikace. Všechny týmy využily možnosti připravovat se v dějišti šampionátu dva dny před jeho zahájením a zvykat si na teplotní a povětrnostní podmínky, což hodnotím velmi pozitivně. Ve středu 27. 7. byly zahájeny kvalifikační boje, do kterých zasáhly dva naše výše jmenované páry.  Chlapci nastoupily v prvním kole proti týmu Norska a zdolaly ho ve dvou setech. Následovalo druhé kolo, kdy se utkali s párem USA, na který však nestačili a podlehli mu ve dvou setech a tím se bohužel s turnajem rozloučili. Dívky, které měly v prvním kole volný los, se v druhém kole utkaly s mladými hráčkami Španělska (budou se účastnit ME U18 v Brně, konaném příští týden). Utkání bylo dramatické se šťastným koncem pro naše hráčky a vítězstvím 2:1 na sety. Ve třetím kole je pak čekala norská dvojice, které podlehly ve třech setech.

Po ukončení kvalifikace ve večerních hodinách byly losovány skupiny do hlavní soutěže, na které již nedočkavě čekaly naše dívčí páry. Nejprve byly losovány dva páry  „lucky lossers“, kdy los přál našim barvám a jako druhý pár byly vylosovány do hlavní soutěže M. S. Štochlová s M. Maixnerovou.

Následovalo losování do skupin:

Skupina E

T. Kotlasová /D. Resová

Daalderop/van Driel (NED)

Beguiristain/Diaz (ARG)

Plummer/Mirkovič (USA)

Skupina A

Zakchaiou/Chatzikonstatnta (CYP)

Padilla/Aguilera (MEX)

They/Orsi Toth (ITA)

M.S. Štochlová/ M. Maixnerová

Oběma párům se podařilo ze skupiny postoupit do závěrečných bojů, i když jejich cesty byly zcela odlišné. M.S. Štochlová /M. Maixnerová svou skupinu vyhrály, kdy velmi vyrovnané utkání o postup svedly s italským týmem, ve kterém zvítězily 2:0 (po setech 24:22, 24:22) a postoupily rovnou do druhého kola.

Naopak T. Kotlasová /D. Resová měly cestu za postupem trnitou a do play off se dostaly až ze třetího místa. Jak však ukázaly pozdější výsledky a umístění jednotlivých týmů, byla tato skupiny velmi silná. Především družstva Holandska a USA (umístily se celkově na druhém a třetím místě) měly výraznou kvalitu. V první kole na ně čekal tým Itálie, který bojoval s naším druhým párem ve skupině, a bez větších problémů si s ním poradily 2:0 (21:16, 21:14).

Třetí kolo a postup mezi 8 nejlepších svedly naše páry s týmy Ruska a Nového Zélandu. Oběma našim družstvům se podařilo postoupit!

T. Kotlasová/D. Resová – Tsyganova/Kozhadey (RUS) 2:1 (21:18, 22:24, 15:13). - Toto utkání bylo vyrovnané, což ukazují i výsledky jednotlivých setů. Zápas měl navíc velmi vysokou kvalitu.

M.S. Štochlová/M. Maixnerová -  Johnston/Seemann (NZL) 2:0 (21:14, 21:12) - V boji mezi čtyři týmy, hrajícími o medaile, svedly naše týmy zápasy s nejkvalitnějšími páry celého turnaje - z Brazílie - v čele s Dudou (hráčka, která se výrazně prosazuje v ženských turnajích Světové tour) a Holandska.

T. Kotlasová/D. Resová – Duda/Victoria (BRA) 0:2 (13:21, 9:21)

M.S. Štochlová/M. Maixnerová – Daalderop/van Driel (NED) 0:2 (11:21, 18:21)

Kvalita těchto družstev byla znatelná. Favorité potvrdili svou úroveň a jednoznačně zvítězily. Nicméně umístění dvou našich družstev na dělené 5. příčce i s ohledem na kvalitu družstev na 1.-4. místě je možné jednoznačně hodnotit jako velký úspěch českého beachvolejbalu.

Metodické poznatky k turnaji dívek:

1. První tři týmy jednoznačně svou kvalitou převyšovaly ostatní. Opíraly se o kvalitní techniku všech herních činností a jejich kvalitativní vyrovnanost, kondiční přípravu i psychickou odolnost. Všechny tři týmy (Brazílie, Holandsko, USA) měly své dominantní hráčky.

2. Podání se používalo plachtící ze země či z výskoku a z různých míst za koncovou čarou.

3. Medailistky se opíraly především o razantní útok, který prokládaly technickými údery. Snaha o razantní útok je znatelná u řady týmů.

4. Obecně byla nahrávka prováděna ve většině případů bagrem.

5. Z hlediska obrany se především první tři týmy mohly opřít o vysoký a kvalitní blok, čehož není schopna řada ostatních týmů. Chybí odpovídající somatotypy. Nicméně je znatelný trend vyšších hráček.

Poznámka: Na základě zhlédnutí množství utkání (hráček) a jejich analýzy jsem dospěl k názoru, že v této a následně dalších (vyšších) věkových kategoriích je nutné k tomu, aby český beach volejbal získával medailové úspěchy, věnovat se beach volejbalu odborně, systematicky a celoročně.

 

Autor: PhDr. R. Vorálek, Ph.D.

Krátké zprávyArchiv
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018