16.11.2017

Koncepce přípravy reprezentantů v beachvolejbalu – propojení juniorské složky s dospělou

Na základě materiálu „Návrhu nové struktury reprezentace BV“ projednaném SR ČVS na 37. zasedání 24. 8. 2017 a na základě aktivity ÚBV a manažera RD mužů byla dále rozpracována koncepce pro přípravu legislativních dokumentů, které zaručí existenci a chod struktury reprezentace BV. Cílem je vytvořit dlouhodobě funkční strukturu pro přípravu hráčů BV pro mezinárodní konkurenci a pokusit se tak zajistit ČR dlouhodobou konkurenceschopnost na mezinárodním poli v BV a tím i pozvednout BV jako sport mezi konkurenty na domácím trhu (podpora MŠMT na základě úspěšnosti na mezinárodním poli).

Schůzku zahájil Petr Beneš, jako člen SR ČVS pro BV. Autor koncepce Jan Dumek potom provedl přítomné základními body koncepce přípravy BV reprezentantů. Byl přítomen i Ondřej Vlček, vedoucí ÚBV a Lenka Háječková, která by měla být hlavním trenérem ženské složky a asistentem u složky reprezentace mužů.

Na základě této koncepce budou dále připraveny a upraveny legislativní dokumenty (směrnice ČVS) potřebné pro fungování celé struktury a tato koncepce bude základem pro tvorbu smluv, apod.

Tato koncepce dále nechává fungovat nástroj tzv. „Olympijských týmů“ – dle statutu reprezentanta ČR v BV – v současné době tým Sluková – Hermannová, Kolocová – Kvapilová.

Základem je nový koncept – propojení jednotlivých složek (kategorií): reprezentace dospělých program VSC B program SpS B.

Reprezentační tým dospělých je vrcholnou složkou struktury, je řízen reprezentačním trenérem, má definovaný rozpočet na přípravu. Reprezentační trenér sám vybírá hráče do týmu, rozhoduje o složení párů, o plánu turnajů (který předkládá ke schválení SR ČVS), může si kdykoliv vyžádat hráče z VSC. Hráči jsou trenérem nominováni jako reprezentanti ČR.

Program VSC B – vrcholové sportovní centrum mládeže v beachvolejbalu U23 – má za cíl vytvořit ideální podmínky pro hráče ve věku mezi 17 a 23 let, maximalizovat možnost vysokých umístění na mezinárodních juniorských akcích a zjednodušit přechod mladých hráčů do reprezentace dospělých.

Program SpS B – sportovní středisko mládeže v beachvolejbalu U17 – má za cíl podpořit kluby, které přivádějí a vychovávají potenciální hráče pro vrcholový beachvolejbal.

Propojení jednotlivých sekcí:

1. VSC B s RTD – kategorie 20 – 22 let pravidelně trénuje s reprezentačním týmem dospělých. Kategorie U20 se připravuje v klubech a na jednotlivých kempech – v rámci možností se těchto kempů účastní trenér RTD (v přípravném období odborně vede kempy).

2. SpS B s VSC B – koordinátor mládeže je přítomen na testováních SpS B (popřípadě ho organizuje) a dále je v pravidelném (alespoň jednou měsíčně) kontaktu s jednotlivými SpS B ohledně tréninkového plánu apod.

Finanční náročnost projektu na rok 2018 doplníme pro schválení rozpočtu ČVS.

 

Autor: Petr Sixta

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018