16.8.2018

ME U18 2018 Brno, den 2.: České páry se v konkurenci neztratily, dva z nich dnes dvakrát vítězné!

Ve čtvrtek (16. 8. 2018) začala na evropském šampionátu beachvolejbalistů do 18 let hlavní soutěž. Společně s pátkem se tyto dva dny vyčlenily pro základní skupiny. Velký krok k postupu udělali především Jindra Zavadil s Jakubem Šépkou a ženské turnajové jedničky Julie Honzovičová s Lucií Šulcovou, oba páry mají za čtvrtek na kontě dvě výhry.

 

Z českých párů vstoupili do turnaje jako první Vít Beneš s Tomášem Maixnerem, kteří přehráli 5. nasazený pár turnaje, Angličany Goalen / Drysdale-Anderson, 2:0 (18; 14). "Pocity po zápase jsou dobré, ve druhém setu jsme hodně prohrávali a jsme rádi, že jsme to nakonec otočili," říkal po utkání Vítek. "Po psychické stránce je to ve finále lepší, než jasně vyhrát." Českému páru opravdu nevyšel vstup do druhého setu, nakonec v něm však byli ještě úspěšnější, než v prvním. "Zlomili jsme to, když se Vítkovi začalo dařit na ztrátě a velice pomohly i moje bloky," dodával Tomáš.

Překvapit favorita se povedlo i Jakubovi Šépkovi s Jindřichem Zavadilem, po setech 21:15, 17:21 a 15:10 porazili Rakušany Ochayu a Schnedla. "Tahle výhra chutná fantasticky, jako když máte hlad a dáte si pizzu Quattro Formaggi s prosciuttem," vtipkoval po utkání Jindra. "Doufám, že si jich na turnaji užijeme ještě víc." V koncovce druhého setu zaskočil soupeř především Kubu, kterému se nepovedlo pár útoků. "Trochu jsem zakolísal," přiznal polař týmu. "Zkoušel jsem hrát více technicky, ale soupeř byl dobře na bloku. Naštěstí se to pak přehouplo zpět." V koncovce zápasu to byl především Jindra, kdo strhával pozornost, mohutnými gesty hecoval české publikum, které jeho výzvu přijalo. "Trenér nám radil, abychom to ve třetím setu nabudili, tak jsem k tomu vyzval i diváky," svěřoval se s vítěznou strategií nepřehlédnutelný Jindra. "Kluci asi nebyli zvyklí na nápor publika, čeští fanoušci je doslova ničili."

I nasazené jedničky ženského turnaje vstoupily do turnaje vítězně, Julie Honzovičová s Lucií Šulcovou se nenechaly zaskočit a Maďarky Réthelyi a Divényi vyprovodili z kurtu se sedmičkou a dvanáctkou. "Soupeřky dobře známe, už párkrát jsme s nimi hrály," říkala Julča. "Věřily jsme si na ně, že je porazíme." Na holkách přitom byla ještě po utkání znát nervozita z hry na šampionátu na domácí půdě. "Je tu hodně diváků, pro které jsme mohly hrát, byly jsme hodně nervózní, ale to je asi každý," řekla po utkání Lucka. "Teď to z nás po první výhře spadlo." 

Těžký zápas za sebou mají Karin Žolnerčíková s Andreou Kinskou, s Němkami Müller / Kunst po vyrovnaném prvním setu, který prohrály těsně 21:23, odešly ve druhém setu herně ze zápasu a podlehly 11:21. "Měly jsme veliký problém na příjmu," neříkalo se lehce Andy. "Nemohla jsem v poli čapnout balony, měla jsem problémy i složit míč," doplňovala Karin. "Navíc soupeřky měly výškovou převahu, především na bloku to bylo znát," pokračovala Andrea. "Mrzí nás to, ale teď chceme další zápasy vyhrát."

Utkání se výsledkově nepodařilo ani domácím hráčkám Elišce Tezzele a Markétě Svozilové. "Bylo dobré vědět, že nás domácí fanoušci podporují, na druhou stranu nás to ale i svazovalo a znervózňovalo, sledovalo nás více známých tváří," přiznala po utkání proti favorizovaným Ukrajinkám Dashevské a Rylové, které skončilo 15:21 a 12:21, Eliška Tezzele. "Ale jsme rády, že to lidé prožívali s námi," doplnila Eliška.

První kolo zápasů uzavřeli na centrkurtu mužské jedničky Tadeáš Trousil a Jan Vodička utkáním proti belgickému páru Mannaert / van Grinsven. Mistři České republiky do 18 let vstoupili do turnaje suverénním vítězstvím 21:12 a 21:10. "První výhra je samozřejmě skvělá, ale v dalších zápasech doufám v menší svázanost i díky tomu, že jsme udělali důležitý krok k postupu ze skupiny," vysvětloval Tadeáš. "Byl to dobrý zápas na rozjezd, soupeři sice měli dobrý servis, ale i tak si myslím, že jsme byli lepší ve všech ohledech," dodával Honza.

Tři české páry odehráli v průběhu druhého hrací dne dva zápasy, v pátek si počet utkání Češi prohodí. Jedni z těch, kdo dnes hrál dvakrát, byli Tomáš Maixner a Vít Beneš. Odpoledne na ně čekal jeden z favoritů turnaje, slovinský pár Udhir / Možič. Třísetové drama skončilo po setech 16:21, 21:18 a 12:15 prohrou Vítka s Tomem, i tak mají Češi mohou stále urvat postup z prvního místa. "Koncovka tie-breaku byla v utkání jednoznačně rozhodující, bylo to vyrovnané utkání," glosoval po zápase Vítek. "Do dalšího utkání musíme jít především s čistou hlavou, zapomenout na nevydařený závěr tohoto zápasu," doplnil Tomáš.

Naopak Jakub Šépka s Jindrou Zavadilem zvládli i svůj druhý tie-break na turnaji, tentokrát si poradili s Nory Brekkem a Ringoenem, ačkoliv se váhy v utkání hodně přelévaly. První set Češi zvládli v prodloužené koncovce 26:24, ve druhé sadě však dostali výprask 7:21. "Tam nastal problém u mě," vysvětloval kolaps Jindra. "Mám problém s kapacitou plic, nemohl jsem to zkoordinovat, byl jsem pomalejší a po fyzické stránce mi nebylo dobře." Do rozhodujícího setu však nastoupil už uklidněný a zdravotní trable se naopak začaly projevovat u soupeře. Jindra s Kubou vrátili váhy na svou stranu a vyhráli 15:6. "Skvělé překvapení ve třetím setu, ani já jsem takový průběh nečekal," smál se Kuba. "Teď vyladíme taktiku na zítřejší utkání s Kyprem o prvenství ve skupině."

Poslední utkání dne měly na starosti Julie Honzovičová s Luckou Šulcovou, které ve svém druhém čtvrtečním utkání vyzvaly kyperskou dvojici Gusarova / Siakidou. I toto utkání kralovaly na kurtu Češky, vyhrály po dvou setech 21:11 a 21:13. "Dvě výhry za den jsou skvělé skóre, vlastně to nejlepší, jaké jsme mohly mít," řekla po utkání Lucka. "Zítra chceme přidat další." Turnajové jedničky využívají svého nasazení do turnaje maximálně. "Dostaly jsme možná lehčí skupinu, za to jsme rády a chceme toho využít," dodávala Julča.

Turnaj vychází s přehledem i favoritům turnaje, ruské páry Bocharova / Ludkova a Veretiuk / Shekunov procházejí turnajem jako nůž máslem a navazují na své výkony z Mistrovství světa do 19 let.

Zítra turnaj pokračuje druhou polovinou skupinových utkání, po jejich odehrání se bude v sobotu pokračovat vyřazovací částí turnaje.

 

Autor: Petr Sixta, foto: Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018