27.5.2019

MENTHOLKA SUPER CUP ovládli Perušič se Schweinerem a Kvapilová s Kubíčkovou!

První letošní Super Cup se konal v Praze na Ládví a organizátorům se opět povedlo uspořádat skvělou show beachvolejbalu. Od pátku 24. do neděle 26. května 2019 mohli diváci sledovat (vyjma Markéty Slukové a Barbory Hermannové, které ještě v pátek hrály na 4*hvězdě v Číně) kompletní českou špičku v čele s Ondřejem Perušičem, Davidem Schweinerem, Michalou Kvapilovou a Michaelou Kubíčkovou, doplněnou o zahraniční hvězdy z Brazílie, Polska, Rakouska, ze Srbska, Slovenska či Jihoafrické republiky, a to se ještě den před turnajem odhlásili loňští vítězové ze Slovinska. Z vítězství se ale radovali právě domácí favorité a nasazené jedničky Perun s Davem a MKduo!

 

Nejen nadupaný line-up hráčů a hráček a jejich skvělé výkony, ale i počasí a diváci přáli famózní atmosféře pražského turnaje. Turnaj, který byl mimo jiné i kvalitní přípravou pro Ostrava Beach Open, přinesl i několik překvapivých momentů. O ten první se postarali kvalifikanti Jakub Holčík s Martinem Hladkým, kteří dostali divokou kartu do kvalifikace, jakožto reprezentanti hostitelského klubu. Místo ovšem jen rutinní účasti v kvalifikaci se vyšvihli až do play-off hlavní soutěže a odvezli si 9. místo. Ještě větší senzace ale byla vysoká výhra Anny Komárkové a Kateřiny Valkové nad favoritkami turnaje Míšou Kvapilovou a Míšou Kubíčkovou v druhém skupinovém kole.

Rozjezd Míši s Míšou tak nebyl úplně nejrychlejší, zato ovšem plynulý a v konečném výsledku přinesl kýžené vítězství. Poté, co se prokousaly skrz play-off, postoupily do semifinále, stejně jako jejich skupinové přemožitelky. Mezi čtyři nejlepší páry turnaje se ale dostaly i zástupkyně mladších, juniorských kategorií. Neporaženy prošly do bojů o medaile Marie-Sára Štochlová s Miroslavou Dunárovou i Tereza Kotlasová s Danielou Resovou. Anička Komárková s Kačkou Valkovou si jistě chtěly po Míše s Míšou smlsnout i na Daniele s Terkou, úřadující vicemistryně republiky ale byly rázně proti, duel vyhrály 21:16 a 23:21. O tom, že se bude opakovat finále Mistrovství České republiky z loňského roku, rozhodla i následná výhra Míši s Míšou nad Mirkou s Marií-Sárou 2:0 (16; 19).

U mužů se do nejlepší čtyřky dostaly jen neporažené dvojice. Mezinárodní mužské duely v neděli odstartoval souboj Ondry s Davidem proti Srbům Djordje Klasničovi a Milosovi Miličovi. Čeští hráči v utkání zvítězili po setech 21:18 a 21:17 a obhájili tak svoji loňskou finálovou účast. V druhém z bojů o finále se překvapit brazilské favority Saymona s Gutem nepodařilo Jindrovi Weissovi s Martinem Tichým, účastníkům ostravské country quoty podlehli 0:2 (-15; -19).

Přímé zápasy o medaile odstartoval souboj Máří s Mirkou proti Komi s Kačkou. Mladší z beachvolejbalistek zvítězily v prvním setu 21:19, v tom druhém ale uspěly Kačka s Aničkou 21:15. O zisku bronzu tak rozhodla až zkrácená sada, kterou vyhrály Štochlová s Dunárovou 15:10 a získaly svoji první medaili v největším turnaji národní série.

Na medaili si brousili zuby i vicemistři České republiky z roku 2018 Jindra s Mártym, ale recept na srbské hráče nakonec nenašli. Po výhře 21:13 a 21:16 se tak z bronzu na českém turnaji radovali Djordje Klasnič a Milos Milič.

Odvetu za poslední finále republikového mistrovství měly před sebou Terka s Danielou proti MKduu. A do zápasu vlétly odpovídajícím způsobem, v polovině prvního setu vedly už 13:8! Pak ale přišla jízda vystihující způsob, jakým Míša s Míšou projely celý turnaj - po zvolněném začátku si postupně přidávaly body a utkání nakonec zvládly vyhrát ve dvou setech, 21:17 a 21:15. Stupně vítězů tak kopírovaly ty z Mistrovství České republiky ve Slavkově u Brna, jen Martinu Maixnerovou vystřídala v pozici spoluhráčky Marie-Sáry Štochlové Mirka Dunárová.

I chlapské finále mělo strhující výkon. Perun s Davem chtěli Brazilcům Saymonovi s Gutem oplatit tie-breakovou porážku z nedávného 4*hvězdičkového turnaje v brazilské Itapemě. Po dvou setech svítilo skóre na tabulkách 1:1 (18; -18), a tak i na české půdě šlo do zkrácené sady. V té nakonec rozhodující bod připadl na stranu českého páru, který zvítězil 15:13.

Teď se již většina aktérů pražského turnaje přesouvá do Ostravy, kde již v úterý odstartuje druhý ročník Ostrava Beach Open country quotou!

Sledujte Český beachvolejbal také na Facebooku a Instagramu a nenechte si ujít důležité chvilky českého plážového volejbalu!

 

Autor: Petr Sixta, foto: Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018