14.5.2019

Národní beachvolejbalová tour - 2. víkend (11.-12.5.2019)

Chladné, deštivé a rozhodně ne plážové počasí zaskočilo všechny hráče a hráčky beachvolejbalu, kteří o víkendu 11. a 12. května 2019 vyjeli hrát turnaje nejen po České republice. I tak jsme se i ve druhý hrací víkend dočkali krásných výměn a dramatických utkání. Hrálo se v Olomouci, Opavě, Brně a Chodově u Karlových Varů!

logo 

Letní pohár mužů a žen v Olomouci 

V Olomouci proběhl o víkendu 11. - 12. 5. Texoll letní pohár mužů a žen. Do sobotní hlavní části turnaje nastoupilo navzdory špatným předpovědím počasí celkem 16 párů mužů a 15 párů žen. Déšť se nakonec Olomouci v sobotu vyhnul a hráči hráli v příjemných podmínkách. K vidění byl kvalitní beachvolejbal, zápasy si řídili sami hráči a všechna utkání probíhala bez sebemenších problémů v duchu fair-play.

Do nedělních bojů o nejvyšší příčky postoupilo 6 párů z každé kategorie. K těm už počasí tak shovívavé nebylo, ale všichni účastníci i přes občasný déšť a teploty okolo 13 stupňů bojovali do posledních chvil. Vítěze ženského turnaje musel určit až třetí rozhodující set, v němž Michaela Kulhánková s Annou Pospíšilovou porazily výsledkem 15:12 Marii Sáru Štochlovou s Miroslavou Dunárovou a po předchozím vývoji 21:17 a 17:21 slavily celkové vítězství. Na třetím místě pak skončila Julie Honzovičová s Lucií Šulcovou, které 21:18 a 21:13 porazily Lesiu Slezákovu s Michaelou Břínkovou.

Mužský turnaj vyvrcholil soubojem nejvýše nasazených párů, a to Jindřicha Weisse s Martinem Tichým a Davida Lence s Filipem Habrem. Oba páry prošly turnajem až do finále bez porážky, kdy oba shodně ztratily jen jeden set s dvojicí z kvalifikace, Martinem Lickem a Danielem Římalem, kteří nakonec skončili na čtvrtém místě. Finále ovládli výsledkem 21:14, 21:16 Filip s Davidem, třetí skončil pár Matyáš Jachnicki, František Pihera, nad Martinem a Davidem vyhráli 21:14 a 22:20.

Páry na prvních třech místech si odvezly dárkové balíčky, medaile a vítězové navíc poháry. Poděkování patří všem hráčům za bojovné výkony a rovněž všem partnerům turnaje a to zejména spol. Texoll s.r.o., Olomouckému kraji a Statutárnímu městu Olomouc.

Fotogalerie z turnaje k nahlédnutí na www.beacholomouc.cz. Těšíme se na setkání v roce 2020.

Za BVC Olomouc – Tomáš Michalec

logo 

Český pohár juniorek v Opavě 

Sobota 11. května byla v Beachcentru Kolofík v Opavě ve znamení Českého poháru juniorek. Po mnoha odhláškách se turnaje nakonec zúčastnilo 13 týmů nejen z České republiky. Přímo ze soustředění přijely totiž i dva nejlepší polské dívčí páry kategorie do 18 let, které jsou v plné přípravě na blížící se Mistrovství Evropy.

Finálová čtyřka měla z diváckého hlediska ideální složení. V malém finále o 3. místo se totiž utkaly nejlepší dva celky pořádajícího oddílu Happy Sport Opava. Ema Šťastná s Veronikou Horáčkovou porazily své tréninkové parťačky Lucii Schusterovou a Vendulu Zajícovou 21:15 a 21:18 a získaly tak zaslouženě bronzové medaile.

Do velkého finále se probojovaly nasazené jedničky Marie Makovcová s Natálií Žůrkovou, druhá jmenovaná je hráčkou opavské prvoligové Pemy. A proti nim jedna z polských dvojic – Zuzanna Bielak a Aleksandra Chudzik. První set byl volejbalovým vrcholem turnaje, skóre se přelévalo na obě strany, krásných výměn bylo nepočítaně a koncovku lépe zvládly české hráčky, vyhrály 21:18. Polky však od druhého setu výrazně zpřesnily všechny své údery, minimalizovaly počet chyb a v kombinaci s drobnými zdravotními potížemi Natálie Žůrkové začaly mít na hřišti navrch. Druhý set tak Polky vybojovaly pro sebe 21:14 a v rozhodujícím tiebreaku pak svou hru přivedly takřka k dokonalosti, své soupeřky nepustily vůbec k ničemu a zejména díky své velmi pestré hře splnily předturnajová očekávání a po výsledku 15:8 získaly zlaté medaile.

Za Happy Sport Opava – Jan Zajíc

 

Český pohár juniorů a juniorek v Chodově 

V sobotu 11. 5. a v neděli 12. 5. proběhly v Chodově u Karlových Varů České poháry juniorek, respektive juniorů.

Do sobotního semifinále se probojovaly páry Francová/Beranová, Novotná / Kužílková, Cuřínová / Kadeřábková a Toušková / Zubková. Všechny tyto dvojice byly z pražských klubů. V první bitvě o finále uspěly Petra Cuřínová s Eliškou Kadeřábkovou, které v tie-breaku přehrály Lindu Francovou s Adélou Beranovou. Třetí set pomohl k postupu i Kláře Touškové s Karolínou Zubkovou, které porazily Alenu Novotnou s Valentýnou Kužílkovou.

Poslední jmenovaná dvojice ale bez medaile nezůstala, Alena s Valentýnou porazily Lindu s Adélou 21:13, 18:21 a 15:12. Ani finálové utkání nebylo na sety chudé, po setech 21:18 a 17:21 se o výhře Petry s Eliškou rozhodlo až ve zkrácené sadě, Kláru s Karolínou v ní porazily 15:7.

Nedělní turnaj juniorů odehrálo jen 11 dvojic. Turnaj měl ale rychlé tempo, které tak hráče v chladném počasí udržovalo v teple. Vítězství z BVC Chodov si odvezli Matěj Šupka s Filipem Šantrůčkem, kteří porazili Tomáše Semeráda a Matyáše Martinoviče 21:19 a 21:12. Bronz získali po výhře 2:0 (16; 19) Jan Žídek s Václavem Kůrkou, nepopulární brambora tak zbyla na Ondřeje Heřmana s Tomášem Válou. I mezi juniory se tak nejlepší čtyřka skládala výhradně z pražských párů.

logo 

Kadetský pohár v Brně 

Celostátní pohár kadetek se uskutečnil v neděli 12. 5. na Sokolském koupališti. Bohužel počasí nebylo zrovna beachové, ale i přes tuto nepřízeň se zde setkalo 22 dvojic z celé republiky. Kvalifikace se zúčastnilo 13 dvojic, které byly rozděleny do skupin následovaných eliminací o postup do hlavní soutěže, konané v sobotu.

Ani na hlavní soutěž se počasí neumoudřilo, ba naopak. Během celé soboty nás provázel déšť střídající se s větrem a velkým poklesem teploty. Kromě turnaje kadetek se ale na Sokoláku konal i turnaj žákyň, a tak celková návštěvnost byla díky nadšeným rodičům a příbuzným velmi příjemná.

Hlavní soutěže se účastnilo 16 týmů, které byly rozděleny do skupin po 4 týmech. Do vyřazovacích bojů postupovaly vždy dvě dvojice ze skupiny.

Do semifinálových bojů postoupila Sokolská dvojice Noemi Jeřábková/Kristýna Koblížková, holky ze severu Vendula Zajícová (TJ Sokol Frýdek-Místek) / Lucie Schusterová (Happy sport Opava), Adéla Míková a Klára Selicharová z Beachklubu Ládví a Linda Francová s Adélou Beranovou z SK Hamru. Semifinálové zastoupení tedy bylo ze všech koutů republiky.

První semifinále po tiebreakové bitvě lépe zvládly Linda Francová, Adéla Beranová. Druhé semifinále vybojovaly Adéla a Klára z Ládví. Finálový zápas byl tedy čistě v pražském zastoupení.

O 3.místo bojovaly Kristýna s Noemi ze Sokola Brno I. a Vendula Zajícová s Luckou Schusterovou. Z vítězství 21:15 a 21:12 se radovaly Vendula s Luckou.

Finále bylo velmi pěkným vyvrcholením turnaje, kde se holky rvaly o každý bod a byla vidět veliká chuť po vítězství obou týmů. Celkovými vítězkami turnaje, které neprohrály jediný zápas, se staly po bitvě 21:18, 17:21 a 15:12 Linda Francová s Adélou Beranovou.

Vítězkám ještě jednou gratulujeme a všem týmům děkujeme za účast na tomto turnaji.

Za Sokol Brno I. – Markéta Stará

 

Sledujte Český beachvolejbal také na Facebooku a Instagramu a nenechte si ujít důležité chvilky českého plážového volejbalu!

 

Autor/editace: Petr Sixta

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018