30.3.2017

Pokroky pociťujeme, chválí Itala Tomatise české naděje Perušič se Schweinerem

Talentovaný český beachvolejbalový pár Ondřej Perušič - David Schweiner patří k hlavním nadějím českého mužského beache pro následující roky. V loňské sezóně se jim podařilo například zvítězit na atraktivním CEV turnaji kategorie "satelitte" na domácí půdě v Pelhřimově, triumfovat na pražském halovém šampionátu v Beachclubu Pankrác, účastnit se akademického Mistrovství světa v estonském Pärnu či nabírat zkušenosti na prestižních turnajích Světové série. V těchto dnech se připravují na následující sezónu v Itálii, kde probíhá i se zahraničním trenérem Andrea Tomatisem herní a kondiční příprava. 

Momentálně jste na zahraničním soustředění v Itálii, jak toto soustředění probíhá? Co vše na něm pilujete?

"Od poloviny března se připravujeme na nadcházející sezónu v Římě, resp. v nedalekém Fregene, které se nachází u moře a poskytuje nám plnohodnotné podmínky v podobě kurtů na pláži u moře. V tréninku se hodně zaměřujeme na začlenění náhry prsty do naší hry i taktické varianty v závislosti na větru. V této části sezóny už ale není na co čekat, tudíž se snažíme zároveň pracovat na veškerých činnostech."

Jaké jsou tréninkové podmínky a počasí v jižní části Evropy?

"Už od příjezdu je tu plus mínus nějakých 17 stupňů a "azzurro," což jsou se sluníčkem nejlepší tréninkové podmínky, jaké si můžeme přát. Občas nám tu zafouká, za což jsme samozřejmě rádi a vítr už se místy nezdá být takový náš nepřitel."

Kdo všechno s vámi zahraniční soustředění absolvuje?

"Prvních 14 dní nám dělala společnost estonská dvojice Nolvak/Tiisaar, kterou vystřídal srbský tým Klasnič/Kolarič. Samozřejmě je tu s námi i zbytek reprezentačního družstva, dlouhodobí reprezentanti Dumi (Jan Dumek) s Jamesem (David Lenc) a mladý, nadějný a nezadaný Václav Berčík (dodává česká dvojice s úsměvem - pozn. red.). Na všechno peclivě dohlíží kouč Andrea Tomatis a dává nám pořádně do těla."

Jak jste právě zmínili, na soustředění je s vámi i italský trenér Andrea Tomatis, byl to právě on, kdo toto soustředění v Itálii zorganizoval?

"Je to tak. Andrea tu poměrně dlouho žije, takže nám moc pomohl se zajištěním ubytování, regenerace či domluvením zahraničních dvojic. Další výhodou pro nás je, že zde veškerá kondiční příprava může probíhat přímo pod vedením našeho kondičního kouče Valeria Vaccara."

Když se zaměříme nyní na tréninkovou část, jak s vámi pracují vaše trenéři, v čele s Andreou Tomatisem? Na co se nejvíce zaměřujete?

"Jelikož se blíží sezóna, tak se tomu přizpůsobuje i množství a obsah tréninků. V posilovně se více věnujeme dynamice, na písku je oproti předešlým měsícům, kdy jsme se více zaměřovali na jednotlivé herní činnosti, kladen větší důraz na řešení herních situací, obranu a sideout."

Pociťujete nějaké rozdíly, herní či taktické posuny a podobně v přípravě a tréninkách pod vedením zahraničního trenéra Tomatise, ve srovnání s českými kouči?

"Čtyři měsíce spolupráce nejsou mnoho, ale pokroky pociťujeme, jak v jednotlivých činnostech, tak i v celkovém pojetí hry. Je ještě stále na čem pracovat, ale každá drobnost se počítá a žene nás vpřed. Co se týče samotného trénování, tak trénink je zaměřen spíše na jednotlivé herní situace než na izolovaná technické cvičení. Samozřejmě to není tak, že bychom jen hráli, ale většinou trénink probíhá jako víc součinností najednou - obvykle s nějakým omezením nebo ztížením."

Jaké jsou vaše plány po návratu z Itálie? Čeho byste rádi dosáhli v letošní beachvolejbalové sezóně?

"Z Itálie se přesouváme rovnou na turnaj Světové série do čínského Xiamenu (3*), který začíná 20. dubna a poté zpět do Prahy. Co se týče našich cílů, tak ze všeho nejvíc chceme stabilizovat naši hru, od které se samozřejmě odvíjí výsledky. Na tuzemské scéně budeme mířit na ty nejvyšší příčky. Na zahraniční bychom zase chtěli přidat více vyhraných zápasů a účastí v hlavních soutěžích. Tím pádem i více zápasů s lepšími týmy a  další cenné zkušenosti."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018