19.4.2017

Profesionalizace beache je cesta správným směrem, říká nový kouč Milan Džavoronok st.

Když se řekne jméno "Džáva", je to v českém volejbale pojem. Na devatenáctiletého Donovana, působícím v jedné z nejlepších lig světa - italské sérii A - si hraje téměř každý druhý začínající volejbalista. Touží po tom, být jednou tak dobrý jako on... O mladším Matyášovi, nahrávači pražského ČZU Praha, se zase říká, že je to jeden z největších českých talentů současnosti. Úspěchy získávají zkrátka oba. Ostatně proč by také ne, mají totiž na koho navazovat. Jejich otec - Milan Džavoronok - patřil svého času mezi absolutní špičku v šestkovém volejbale, působil v reprezentačním týmu a oslavil i dva mistrovské tituly. Úspěšný byl i beachvolejbale, kde na domácí scéně získal několik triumfů a dařilo se mu v konfrontaci také se světovou elitou. Vlohy mají Donovan s Matyášem i po své mamince Kateřině (roz. Pakostové), která byla např. "bronzová" na ME U20 v roce 1990 či úspěšně působila na tuzemské extraligové scéně. Nyní chce tatínek - Džáva st. - své zkušenosti předat dalším mladým českým nadějím. Před několika dny se stal hlavním trenérem tuzemské juniorské reprezentace a chce pomoci dostat český mládežnický beach mezi evropskou špičku. Chci sázet na větší spolupráci se šestkovými kluby i na centrální přípravu mladých beachvolejbalistů," předestírá své plány kouč Milan Džavoronok st. Blýská se v českém mládežnickém beachi na lepší časy?

Pane trenére, nová sezóna beachvolejbalu je tu, vy jste byl před několika dny jmenován hlavním trenérem reprezentační skupiny juniorů ČR. Co to pro Vás znamená?

„Ano, je to tak, byl jsem jmenován hlavním trenérem juniorů v kategorii U18 a U20, což pro mě znamená práci na vrcholové sportovní úrovni, která mě opravdu baví a naplňuje. Není to pro mě ale nic nového, už v minulosti – v letech 2001 až 2011 - jsem působil na ČVS v různých trenérských funkcích (hlavní trenér, šéftrenér mládeže – pozn. red.) a vedl jsem přípravu a účast na šampionátech kluků i holek ve věkových kategoriích U18, U20 a U23. Potom jsem připravoval již jen kategorii chlapců, většinou to byli hráči do 18 a 20 let. V loňském roce jsme pořádali i ME U18, kde jsme jako pořadatelé měli ve hře také tři dvojice. Jsem rád, že jsem mohl i tuto hráče vést z pozice hlavního trenéra.“

Jaké byly a případně ještě budou vaše první kroky v této nové funkci?

„Právě nám vrcholí zimní beachvolejbalová sezóna a šampionáty v jednotlivých věkových kategoriích, takže tyto akce objíždím a sleduji možné kandidáty pro reprezentaci. Tyto akce jsou potřebné a kvalitně obsazované, ale hráči na nich startují v různém stupni přípravy. Někteří jsou celou zimu v hale, jiným končí šestková sezóna a HMČR berou jako ukončení zimní sezóny bez větší přípravy na písku. Nominace se budou tvořit hlavně z venkovních turnajů, které letos začínají hodně brzy - již první víkend v květnu - a bez přestávky se budou hrát až do poloviny července.“

Kdo všechno Vám bude u národního týmu v realizačním týmu k dispozici?

„Tak náš tým tvoří, (kromě hlavního trenéra Milana Džavoronoka – Sokol Brno I. – pozn. red.) také asistenti Radomír Vinkler (klub Sokol Brno I. – pozn. red.) a Jan Chalupa (Beachklub Strahov – pozn. red.).

Jaké jsou plány na následující sezónu? Co vše nás v mládežnické složce na písku čeká?

„V následující sezóně nás čekají tyto hlavní akce:

  • 8.7.-9.7. Continental Cup U18 -  Charkov, Ukrajina – to je první kolo kvalifikace na mládežnickou olympiádu, která se bude konat příští rok v Argentině, kde ve skupině máme Ukrajinu, Belgii, Dánsko a Ázérbájdžán. Do druhého kola pak postupují první dvě družstva. Vzhledem k tomu,že se turnaj hraje před MČR U18, nominaci budeme muset provést do 6.6.2017 z výsledků na juniorských turnajích, nebo se odehraje zvlášť nominační turnaj.
  • Ve dnech 12.8.a 13.8. nás pak čeká MEVZA  U18 a U20 v Brně. To je tradiční turnaj středoevropských států plus Izraele. Před dvěma roky jsme stejný turnaj pořádali a protože byl od CEVu hodnocen velice kladně, dostali jsme i letos důvěru z evropské volejbalové konfederace CEV.
  • Těšit se můžeme také na ME U18 v ruské Kazani, které je v plánu od 24.8. do 27.8. i na ME U20 v termínu od 7.9. do 10.9. v italském Vulcanu.

Čekají nás pak tyto přípravy na vrcholové akce:

  • květen – červen -  červenec 5 x VT 2-3 denní srazy před  turnaji ČP a MČR
  • srpen – VT před turnaji MEVZA a ME U18
  • září – VT před ME U20
  • Mimo plánovaná VT bude příprava probíhat i v oddílech pod vedením mých asistentů v Brně a Praze nebo trenérů nominovaných hráčů."

Nominační kritéria U18 a U20:

a) výkonnost během celé sezóny

b) výsledky na MČR U18, U20, MEVZA U18, U20

c) somatické předpoklady (blokař) + výkonnostní vyrovnanost dvojice

Když se podíváme trochu do budoucnosti, kam bych rád český mládežnický beachvolejbal vůbec směřoval?

„V minulých letech jsme dokázali v kategorii chlapců přivézt medaile nebo umístění do 5.místa z ME, MS. Chtěl bych na úspěšná léta určitě navázat, a hlavně bych chtěl pokračovat i se systémem přípravy, který jsem preferoval, a to je centrální příprava s možností sestavování dvojic. Jestli chceme na šampionech uspět, dvojice musí být vyrovnané a zároveň musí mít somatické předpoklady. Nechci, aby to vypadalo, že budu na každý turnaj měnit dvojice, ale možnost změny chci určitě mít. Pak si samozřejmě musím své rozhodnutí obhájit, a to obhájím jedině výsledkem na akci. Jak jsem poznal jednotlivé trenéry hráčů, kteří budou v širší nominaci, tak by s tím problém být neměl. Jedná se o reprezentaci, a ta musí mít přednost před klubovými zájmy, samozřejmě pod podmínkou vytvoření kvalitních podmínek na přípravu! A ty myslím vytvořeny máme."

Co říkáte, jako dlouholetý beachvolejbalový trenér, na větší profesionalizaci českého beachvolejbalu, kterou se vedení ČVS vydalo?

„Profesionalizace je určitě cesta správným směrem. U mužů máme italského trenéra, hráči se tak musí podřídit přípravě apd. Na druhou stranu je musí zase trenér připravit jak po fyzické stránce, tak po té taktické. Také s nimi musí všechny akce objíždět, jinak by to ztratilo smysl. Po roce se vše může vyhodnotit. Myslím ale, že je to jediná možnost jak dál neztrácet kontakt se špičkou. Zjednodušeně řečeno – trénovat a hrát s lepšími dvojicemi je cesta k úspěchu. Ano, stojí to hodně peněz, ale jiná cesta zkrátka není. Dále si myslím, že to přitáhne do beache další hráče ze šestkového volejbalu, bez kterých se na reprezentační úrovni neobejdeme a kteří když uvidí, že to cenu má, určitě to zkusí. Potřebujeme hlavně vyšší hráče (blokaře), abychom byli světu schopni konkurovat.“

Kdy je podle vás ideální věk se začít specializovat čistě na beachvolejbal? Co říkáte na propojení šestkového volejbalu s beachvolejbalem?

„Tak se specializací na beach se může začít kolem 18 až 20 let. Je dobře, že v beachových centrech v Praze pochopili, že budou-li chtít vychovávat výkonnostní hráče, tak se bez šestkové průpravy prostě neobejdou. Nejde ale jen si jít šestky jednou týdně zatrénovat, ale je důležité je i pravidelně přes zimu hrát, aby hráči útočili proti dvojbloku a přirozeně se učili novým volejbalovým dovednostem, které v budoucnu v plážovém volejbalu zužitkují. Proto bych doporučoval větší spolupráci se šestkovými kluby. V šestkovém volejbalu jsou i nastavena jasná pravidla přestupů a hostování, je stanoveno odstupné za výchovu hráčů apd. Bez nastavení podobných pravidel v plážovém volejbalu se spolupráce bude hledat velmi těžko nebo nebude zkrátka možná vůbec.“

Když se podíváme ještě na konkrétní přípravu hráče na beachvolejbal, v kombinaci se šestkovým volejbalem, jak toto spojení funguje?

„Musím říci, že vždy jsem si přál vytvořit družstvo beachvolejbalistů, kteří hrají i šestkové soutěže. Podařilo se mi to v Sokole Brno I., kde jsme od roku 2010 začali s vlastními nábory a rozhodli jsme se hrát přes zimu šestkové soutěže, a v létě pak soutěže beachové. V současnosti hrajeme krajské přebory žáků a žákyň,1.ligu juniorů a budeme hrát 1.ligu juniorek. Po jejich skončení se věnujeme jen plážovému volejbalu. Největší výhodou je, že když k nám přijde na hostování hráč nebo hráčka z beache, tak si určitě zahraje.V zimně za nás hráli i kluci ze strahovského beachklubu (Štoček, Beneš – pozn. red.), kterým pravidelné hraní šestkových turnajů určitě výkonnostně pomohlo.Máme k tomu v Sokole vytvořeny velice dobré podmínky, v jednom areálu se nachází hala na šestky i nafukovací hale pak na beach.Není vůbec jednoduché trénovat beach i šestky, ale  výsledky nám to přináší.Jsem rád, že při ČVS vznikla možnost zřízení beachových SpS. Při splnění výkonnostních kritérií, to oddílům přinese potřebné finanční prostředky pro další činnost. Dalším krokem by měl být vznik beachových SCM, pro věkovou kategorii 18-20 let a reprezentačního centra do 23-25 let.V tomto bychom měli mít podobný systém přípravy, jako je nastavený v šestkovém volejbalu, to znamená stejné věkové kategorie a stejné testování do SpS a SCM."

Co byste na závěr vzkázal mladým volejbalistům - beachvolejbalistům, kteří začínají a jednou by třeba rádi oblékli reprezentační dres?

„Mladým volejbalistům a beachvolejbalistům bych vzkázal, aby ve svých začátcích zkusili hrát a trénovat jak šestky tak beach. Určitě je to posune výkonnostně, a zažijí rozdíly mezi kolektivním a individuálním sportem a rozdíly mezi výhrou a prohrou v kolektivním a individuálním volejbalu.“

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018