13.7.2019

Schweiner a Perušič skončili v Gstaadu senzačně pátí, Sluková s Hermannovou deváté!

Parádní vzestup sezónou prožívají Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem! Po nepříliš přesvědčivém startu získali stříbro v Ostravě, poprvé se kvalifikovali na mistrovství světa, kde skončili sedmnáctí a nyní se na prvním Major turnaji v roce 2019 ve švýcarském Gstaadu dostali až do čtvrtfinále. Navíc nechybělo mnoho, aby ještě v sobotu hráli o zlatý zvon, cenu pro vítěze tradičního turnaje! Markéta Sluková s Barborou Hermannovou odehrály první turnaj od Ostravy, Maki se navíc na kurty vrátila po zlomenině malíčku. Nakonec získaly 9. místo. Svou společnou premiéru na Majoru si odbyly Martiny Bonnerová s Maixnerovou, přes první kolo kvalifikace ale neprošly.

Martina Bonnerová a Martina Maixnerová nastoupily v kvalifikaci pětihvězdičkového turnaje proti Němkám Schneider a Bieneck. Po prvním setu, který Češky prohrály 14:21, byl tie-break v dohlednu, Martiny ale neudržely vedení a podlehly i v druhém, 19:21. Se svým prvním společným Majorem se tak loučily už v kvalifikaci.

To Ondra s Davidem chtěli ze všech sil vylepšit dojem nejen z mistrovství světa, ale i z loňských turnajů kategorie Major. Nejlépe si totiž vždy odváželi 17. místo. A po výkonu v zápase s Rusy Liaminem a Myskivem to vypadalo, že ani letos nepůjdou výš. Začali sice velice dobře, ale v polovině setu prohospodařili tříbodový náskok a soupeře nechali předběhnout. Set nakonec skončil 18:21 a v duchu koncovky prvního setu probíhal set druhý. Až za stavu 9:19 se na servisu dobře chytil Perun, na víc než na kosmetickou úpravu to ale nebylo a Češi podlehli 13:21.

Naopak Maki, která si týden před startem světového šampionátu zlomila malíček na noze, spolu s Bárou vlétly po více než měsíci na kurt výrazně lépe. Německému páru Bieneck / Schneider utíkaly od samého začátku a výsledek si dokázaly pohlídat. Ačkoliv to zprvu vypadalo na výraznější rozdíl, výhra 2:0 (19; 18) a jistota postupu ze skupiny byly po dlouhé pauze tím nejdůležitějším.

Oba české páry ve čtvrtek vyzvaly na centrkurtu domácí dvojice. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem bojovali o postup s Quentinem Métraken a Yvesem Haussenerem. A bojovali úspěšně, po setech 21:15 a 21:19 slavili minimálně vyrovnání nejlepších výsledků z 5*hvězdy. Mnohem odlišněji pak vypadal duel Markéty a Báry proti Joaně Heidrich a Anouk Vergé-Dépré. Švýcarky totiž vypadaly na kurtu přesvědčivější a první set Bára s Maki prohrály 17:21. Ani v druhém to nevypadalo příliš nadějně, koncovka ale vše změnila. Poté, co si výsledkem 21:19 Češky vybojovaly tie-break, zařadily vyšší stupeň a rychlou a překvapivou hrou soupeřky porazily v poměru 15:6 a postoupily z prvního místa do osmifinále turnaje.

Perun s Davem nemohli v play-off takového eventu čekat lehkého soupeře, duel s rakouskými vicemistry světa z roku 2015 Alexanderem Horstem a Clemensem Dopplerem z Rakouska ale patří jednoznačně mezi ty náročnější. To ovšem pro Čechy překvapivě neplatilo. Ondra s Davidem na kurtu létali a své soupeře z kurtu smázli 21:12 a 21:18. Nejlepší výsledek v nejvyšší turnajové kategorii světové série byl na světě!

Ani to ovšem nebyla konečná. Na pátek si totiž Perušič se Schweinerem připravili megashow. A to rovnou dvakrát! V boji o čtvrtfinále vyzvali Kanaďany Pedlowa se Schachterem. Malé deja vú se projevilo, když čeští borci nebyli schopni ukončit první sadu vítězně a nakonec v ní podlehli 24:26. Protentokrát to ale neznamenalo zlom - naopak! David a Ondra vyhráli druhý set 21:16 a v tie-breaku vyhráli po veliké bitvě 18:16!

V odpoledním souboji šli do čtvrtfinále s věhlasným nizozemským párem Brouwer / Meeuwsen. A kdo si myslel, že po výsledku 14:21 prvního setu, který se Čechům příliš nevyvedl, dojde Davevovi s Perunem šťáva, ohromně se pletl! Perušič se Schweinerem totiž zvládli dramatickou koncovku druhého dějství 25:23 a vybojovali si další zkrácenou hru! V ní si české mužské jedničky vybojovali hned čtyři mečboly, bohužel, nevyužili je. To Alexander Brouwer s Robertem Meeuwsenem na čtvrtý pokus nezaváhali, Perun s Davem po výsledku 20:22 skončili pátí!

Mezitím si o čtvrtfinále zahrály Bára s Maki s Američankami April Ross a Alix Klineman. Poté, co první set prohrály těsně 24:26, Slukové a Hermannové došlo. V druhém setu už čerstvým vicemistryním nestačily a podlehly vysoko 9:21. Z Gstaadu si odvážejí deváté místo, což byl pro restart dobrý výsledek.

O výsledcích a nadcházejících zápasech českých párů Vás nejrychleji budeme informovat na Facebooku a Instagramu Českého beachvolejbalu! 

 

Autor: Petr Sixta, foto: Beach Volleyball Major Series

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018