5.2.2020

Snow volejbal na OH? Pracujeme na tom, říká šéf Českého volejbalu Marek Pakosta

Klasický volejbal v hale a ten plážový doplňuje v posledních letech ještě třetí varianta – tzv. snow volejbal. Ten se prosazuje až do té míry, že se s ním výhledově musí počítat jako s jedním z potenciálních nových sportů na zimní olympijské hry. „Intenzivně na tom pracujeme," přiznává předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta.

Původně rakouský model volejbalu se pomalu uchytává nejen po celé Evropě. A konkrétně v Česku bude Špindlerův Mlýn hostit v sobotu 8. února 2020 republikový šampionát. „Kopírujeme evropskou federaci, která pořádá mistrovství Evropy. Vedle toho, že vnímáme snow volejbal jako propagaci sportu v trochu jiném prostředí, má to i ryze sportovní rozměr. Mistr České republiky bude reprezentovat na Evropě v první polovině dubna v Rakousku," vysvětluje Pakosta v rozhovoru pro ČT sport.

Historicky první vítězka domácího šampionátu Anna Dostálová se poprvé se snow volejbalem setkala už před patnácti lety. „Od té doby jsem si říkala, že bych to chtěla zkusit hrát. A když byl ve Špindlu první turnaj, byla jsem zrovna v nemocnici, tak jsem si řekla, že příště jedu, ať se děje, co se děje," říká.
Velký rozkvět pak nastal okolo roku 2010. „V Rakousku přišli s vizí hrát volejbal na jiném než klasickém povrchu. Češi hráli snow volejbal i v minulosti na rakouských turnajích. My to začali rozeznávat jako jeden z plnohodnotných sportů až před třemi lety," vysvětluje Pakosta.

Vedle šestkového nebo plážového volejbalu se ale snow volejbal dál vyvíjí. Z původního počtu dvou hráčů se tak například posunul na tři. „Vedení světové federace usoudilo, že je potřeba snow volejbal více odlišit od beach volejbalu. Plus je tam možnost střídajícího hráče. Je to někde mezi," tvrdí Pakosta. S nárůstem hráčů navíc přišla další variabilita. „Beach je taková šablona, ale hodně vstoupil do hry týmový duch. Je to mezistupeň mezi individuálním a týmovým sportem. Velkou výhodu mají hráči, kteří předtím hráli šestkový volejbal," myslí si Dostálová. Zároveň se podle ní otevírá prostor pro taktiky. „Navíc záleží i na stavu sněhu, který se mění. Je to ve stadiu zkoumání," dodává.

Snow se hraje s kopačkami na fotbal. „To je nutná výbava. Hraje se normálně v legínách, chlapi přes to mají ještě kraťasy. Jednou jsem měla na sobě silnější bundu, ale většinou je na horách hezky," říká Dostálová, která na rozdíl od řady jiných hráčů nepoužívá rukavice. A pak se jde na věc. Diváci nevěřícně sledují, co se na hřišti děje. „Nejčastější reakce je, zda se volejbal hraje opravdu na sněhu a jestli nejsem blázen. Má to vývoj, že o tom lidi neví, ale když to poznají, zamilují se do toho." A možná to bude trvat jen pár let a počet fanoušků, kteří si snow volejbal oblíbí, raketově vzroste. Během olympijských her 2018 v korejském Pchjongčchangu se totiž sněhová varianta ukázala v rámci prezentačního turnaje.

„Myšlenka přivést snow volejbal na olympiádu má plně reálné obrysy a nyní i obsah. Prezentace byla velmi úspěšná," říká bývalý reprezentant v šestkovém i plážovém volejbalu Pakosta. Na to navázala další prezentace na letošních Hrách mládeže v Lausanne. „To byl další důkaz toho, že Mezinárodní volejbalová federace intenzivně pracuje na tom, aby snow byl zařazen jako nový sport do zimní části olympiády," doplňuje Pakosta, jehož těší veskrze pozitivní reakce.

Rozhovor s Aničkou a Markem můžete vidět na ČTsport ve čtvrtek 6. 2. 2020 v 12:25 hod v rubrice Sportovní zprávy

 

Zdroj: Česká televize

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018