5.12.2016

Souhrnná zpráva z úseku beachvolejbalu za rok 2016

U příležitosti předávání problematiky ÚBV, J. Dumek sepsal hodnotící zprávu za rok 2016, aby M. Lébl měl ucelenou informaci o problematice. Zde jsme pro vás vybrali krátké shrnutí. Zpráva popisuje všechny hlavní události letošního roku, a to od juniorských přípravných kempů chlapců do 18 let v Brně až po úspěšnou kvalifikaci českých žen na OH v Riu de Janeiru.

Ve stručnosti k jednotlivým tématům:

Reprezentace dospělých:

  • Sezóna 2016 byla sezónou olympijskou. Česká republika se probojovala do finálové kvalifikace na OH v obou kategoriích (muži, ženy) - Stavanger, NOR (červen 2016), ženám se podařilo kvalifikovat se 3. místem do turnaje FIVB světové kvalifikace v Soči, RUS. Tým ve složení Sluková - Hermannová, Kolocová - Kvapilová, hlavní trenér Simon Nausch, další trenéři: Lenka Háječková, Jan Kvapil vyhrál kvalifikační místo na OH Rio
  • Sluková s Hermannovou získaly stříbrné medaile na ME ve Švýcarsku.
  • Sluková s Hermannovou byly jediným českým zástupcem kolektivního sportu na OH Rio, skončily na děleném 17. místě.
  • V mužích šlo o první sezónu potenciálního týmu Perušič/Schweiner na mezinárodni scéně a o poslední sezónu na mezinárodních turnajích Přemysla Kubaly.
  • Pouze Sluková s Hermannovou měly konkrétní vyjednanou přímou podporu s ČVS, ostatní týmy byly odměňovány na základě (směrnice 14/2014 - změna 1/2016) "výkonnostně- motivačního systému podpory".
  • Byl zaveden projekt podpory profesionalizace v českém beachvolejbalu - tzv. stáje. Tento projekt byl připraven ve spolupráci s p. Haníkem a měl v roce 2016 nahradit přímou podporu reprezentantů v přípravném období (díky turnajům Kontinentálního poháru - Stavanger a Soči nebylo jasné kolik bude celkový náklad na tuto soutěž a proto nemohly být dotace na přípravu rozděleny předem).
  • Na konec sezony byl z pohledu českých týmů velmi úspěšný CEV Satelit v Pelhřimově – vítězství v obou kategoriích (Sluková - Hermannová, Perušič - Schweiner).

Mládež - příprava a šampionáty:

  • Na mezinárodních šampionátech dosáhly největšího úspěchu dívky Štochlová a Maixnerová, které získaly titul mistryň Evropy do 18 let - Brno, srpen 2016.
  • Dalším výborným výsledkem je dělené 5. místo na MS U19 obou českých týmů: Štochlová/Maixnerová a Kotlasová/Resová.
  • Příprava kategorie U18 chlapců byla svěřena M. Džavoronokovi a také byl definován jasný budget na tuto přípravu.
  • Ostatní týmy se připravovaly se svými osobními trenéry (Krč, Reismuller, Šafář, Takáč, Tichý, Vorálek,... ) a od ČVS byly podporovány v projektu profesionalizace českého beachvolejbalu - tzv. stáje juniorů.

Domácí turnaje

  • Národní turnaje ČVS - dle hracího řádu ABV bylo uspořádáno 18 turnajů Staropramen Cool ČP, UNIQA MČR a třikrát Staropramen Cool Super Cup dospělých.
  • V kategorii mládeže byla uspořádána čtyři MČR (U16, U18, U20, U22) a turnaje juniorů a juniorek (U20) Českého poháru oblastní i celostátní - celkem vice než 20 turnajů ČP U20.
  • Nově bylo ČABVK (Česká asociace beachvolejbalových klubů) uspořádáno (schváleno SR ČVS) MČR družstev v beachvolejbalu.

Ekonomika:

  • Rozpočet českého beachvolejbalu (ÚBV a ABV dohromady) byl pro rok 2016 (olympijský rok, kdy pouze beachvolejbal měl na začátku roku reálnou šanci kvalifikace na OH Rio. Dále rok, kdy byla FIVB vyhlášena navíc MS U19 a MS U21) shodný s rokem 2015 a to 4,200 000 Kč, což je přibližně 5 % rozpočtu ČVS.

Spolupráce s partnery ČVS:

  • Díky omezenému rozpočtu BV byla snaha hned v počátku roku 2016 přivést nové partnery pro český BV a tak navýšit rozpočet BV na rok 2016.
  • Podařilo se navázat spolupráci s novými partnery pro český BV. Jedná se především o firmu Sporttime s.r. o. – dodavatele značky Kappa na český trh. A dále o zavedení statistiky BeachData (český produkt) do českého BV – partnerem je J. Bartoš.

Legislativa:

  • Byl připraven prováděcí předpis pro školení "Akreditovaný trenér beachvolejbalu".
  • Přestupní řád, který by upravoval přestupy do tzv. BV klubů (hráč hraje pouze BV soutěže) byl vypracován v několika variantách (Dumek, Novák, Kočka), ale nebyl předložen ke schválení orgány ČVS
  • Dále začíná být řešena problematika spojení ČABVK a ABV - tzv. sjednocení českého beachvolejbalu. 

Závěry stručně a obecně:

  • Celkově je nutné v českém beachvolejbalu stále pracovat na profesionalizaci prostředí a to ve sportovní i v nesportovní oblasti a to jak hráči, trenéři, rozhodčí, tak i kluby a organizátoři turnajů.
  • S požadavkem na rostoucí profesionalizaci je nutné, aby byly ze strany ČVS zvyšovány požadavky na jednotlivé subjekty zainteresované v českém beachvolejbalu, s tím ruku v ruce je nutné též zvýšit dotace plynoucí z ČVS do jednotlivých subjektů beachvolejbalu.
  • V uplynulém období se podařilo několik důležitých kroků v českém beachvolejbalu, jako například zavedeni UBV, akreditace školeni "akreditovaný trenér beachvolejbalu, zavedení sportovních středisek beachvolejbalu - SpS B, apod.
  • Dále projektem profesionalizace beachvolejbalového prostředí - tzv. "stáje" bylo spousta hráčů přivedeno k tomu, aby sledovali svoje zdraví a výkonnost (povinnost sportovních prohlídek) a také, aby pracovali podle tréninkových plánů.
  • V uplynulém období se též podařilo získat nové partnery ČVS, které zajímá čistě beachvolejbal - Sporttime s. r. o. a dodavatel statistiky BeachData p. Jaroslav Bartoš.
  • Důležitou věcí, na které je nutné stále pracovat, je dialog mezi BV a "šestkami" a to nejen ohledně "střídavého" startu jednotlivých hráčů v soutěžích BV a volejbalu, ale i ohledně další strategické spolupráce v oblasti metodiky výchovy hráčů, vzdělávání trenérů, marketingové strategie obou rozdílných produktů ČVS apod.
  • Zvýšením úrovně profesionalizace a ustanovením legislativy ČVS v oblasti BV si beachvolejbal v rámci ČVS může vydobýt silnou pozici, kterou dlouhodobě ukazuje svými výsledky na mezinárodním poli.
  • Cílem by mělo být nabídnout reprezentantům v oblasti BV takové podmínky, jaké si zaslouží samostatný olympijský sport.

 

Autoři: Ing. Jan Dumek a Mgr. Michal Mezera

ČVS listopad 2016

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018