5.7.2016

Staropramen Cool Český pohár - Pňov - Předhradí, vítězství pro duo Weiss/Tichý

První červencový víkend se v tradičním beachvolejbalové areálu BVC Žraloci Pňov – Předhradí uskutečnil další z celkově šesti mužských Staropramen Cool Českých pohárů. Kapacita turnaje byla nastavena na 24 dvojic v hlavní soutěži a 24 dvojic v kvalifikaci.

Kvalifikačních utkání se nakonec zúčastnilo pouze 18 dvojic, a tak každá druhá dvojice měla šanci se probojovat do víkendových klání. Prvních šest dvojic potvrdilo nasazení a uspělo. Kromě dalších třech dvojic (Šebek – Neprášek, Kollár – Mužík a Urban - Choutka) se štěstí nakonec postup usmálo také na 17. nasazenou dvojici Votrubec – Medlín. Paralelně s Českýho pohárem totiž probíhal i turnaj středoevropského poháru MEVZA v Praze, na kterém se zranil David Kufa. Jeho dvojice tak musela zrušit účast na českém poháru a dvojice Votrubec – Medlín byla vylosována jako lucky loser z poražených tymů 2. kola kvalifikace.

V sobotu v 9:00 započala hlavní soutěž, která byla plně obsazená. Překvapením bylo dělené 17. místo pro dvojici Petr Beneš – Ondřej Beneš.  V druhém kole svedli tuhý a emotivní boj s týmem Hakl – Smrčka, který však prohráli. V prvním opravném kole svým soupeřům vzdali během utkání, neboť Ondrovo operované koleno nebylo v pořádku a odjel na vyšetření do Prahy.

Na pňovském písku byla k vidění i další velká jména. Aktuálně asi nejlepší český mužský pár Perušič – Schweiner, znovuobnovená dvojice ze světových turnajů Pavlas – Kubala, ve velmi dobré formě hrající Weiss – Tichý anebo extraligový smečař šestkového volejbalu Milan Moník. Do nedělní finálové části mohlo postoupit jen osm nejlepších dvojic. Obhájit nasazení postupem do druhého dne zvládlo prvních pět dvojic.

Vítězství pro duo Weiss/Tichý, bronz získala dvojice Kubala/Pavlas

Nedělní utkání probíhala v rychlém sledu, i když některá utkání rozhodoval až třetí set. V jednom semifinále se utkali Perušič – Schweiner proti Přidalovi s Davidem. Výsledkem byla pohodlná výhra mladých hráčů Perušiče se Schweinerem, kteří drželi soupeře pod tlakem, několikrát je dostali do nepohody a zvítězili dvakrát 21:16. Vítězi letošního Staropramen Cool Super Cupu na Pankráci Weiss s Tichým narazili v semifinále na velezkušeného olympionika Kubalu s Pavlasem. I tentokrát zvítězili ti mladší Weiss s Tichým a také dva nula na sety.

Utkání o bronz musel rozhodnout až tiebreak, který rozdílem šesti bodů získala pro sebe dvojice Kubala – Pavlas. Jejich společný první letošní turnaj tedy skončil na stupních vítězů.

Vzájemná letošní bilance i nasazení v turnaj hrálo mírně do karet ve finálovém utkání Weissovi s Tichým. Umístění na letošních turnajích a sbírání mezinárodních zkušeností zase vyvažovalo jazýčky na vahách ve prospěch Perušiče se Schweinerem.  Druhá dvojice si počínala v prvním setu nedůrazně v útočné činnosti, a tak z toho vyplynula snadná prohra 13:21. Druhý set byl vyrovnaný, ale první setboly a mečboly si i tak vypracovali Weiss s Tichým. Pravidelné ztrátování od stavu 20:20 vedlo až ke stavu 26:25 pro Tichého s Weissem. Horší příjem a slabší útok byly v posledním výměně kritickými elementy, které dvojice Weiss – Tichý ihned ztrestala a vysloužila si první místo na Staropramen Cool Českém poháru v Pňově – Předhradí a 15 000 Kč finanční odměny.

Skvělá spolupráce všech z organizačního týmu BVC Žraloci, zapisovatelů, skórerů, hrablařů, podavačů , pánů rozhodčích a také po většinu času slunečného počasí byla zárukou, že i další Český pohár v Polabí se povedl.

 

Autor: Jan Zvěřina

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018