22.11.2017

Václav Berčík: První světovka a TOP 10? To je skvělý!!!

Na posledním turnaji FIVB Beach Volleyball World Tour v roce 2017 v australském Sydney skončili Dumi s Vášou na 9. místě, ačkoliv si museli projít i kvalifikací. V té si ale nedělali velké problémy a po dvou podařených utkáních postoupili do hlavní soutěže. V následné skupině F nejprve vyhráli a zajistili si tím postup ze skupiny. Do čtvrtfinále se už ale přes domácí dvojici Burnett/Court nedostali. Ve čtvrtek vstoupily do soutěže i ženy, v kvalifikaci byly jako 11. nasazené Míša Vorlová s Karolínou Řeháčkovou. Do hlavní soutěže se bohužel nedostaly.

 

Středa: V prvním kole se český pár utkal s Australany Mannem a Polandem, domácí beachvolejbalisty vyprovodili z kurtu po setech 21:15, 21:16. V přímém boji o postup do hlavní soutěže narazili na dvojici Surin/Kitty z Thajska. Ani tady Češi nezaváhali a s výsledkem 21:17, 21:16 se mohou spokojeně připravovat na zítřejší hlavní soutěž. V ní se mezi 24 týmy utkají s dalšími hráči z Thajska, Nuttanon/Sedtawat, půl hodiny po půlnoci našeho času.

Kája s Míšou vstoupí do turnaje v 1:20 středoevropského času, jejimi soupeřkami budou Angelopoulou a Gusarova z Kypru. Pokud se holkám povede postoupit, utkají se s lotyšským párem, Kravcenoka/Graudina.

Čtvrtek: Své kyperské soupeřky Míša s Kájou smetly v poměru 21:12 a 21:14, k postupu do hlavní soutěže jim zbýval poslední krok. Na lotyšskou dvojici Kravcenoka/Graudina ovšem už nestačily a po prohře 0:2 (-16; -13) v Sydney skončily.

To Vášovi s Dumim se dařilo o poznání lépe.. Po dramatické koncovce druhého setu porazili Nuttanona se Sedtawatem 2:0 (15; 24) a zajistili si tím nejhůře druhé místo ve skupině. Na druhé vítězství ve skupině už kluci nedosáhli, s novozélandským párem Kapa/Seymour prohráli 19:21, 18:21.

Pátek: Osmi-finálovými soupeři českých borců byli Burnett a Court, hráči domácí Austrálie. Velice vyrovnaný zápas znázorňuje i výsledek z prvních dvou setů. Ten první vyhráli Češi 23:21, v druhém těsně padli 20:22. V tie-breaku si soupeři vybudovali náskok, který se už Dumimu s Vaškem nepodařilo stáhnout a po výsledku 11:15 odjedou ze Sydney s 9. místem.

Vášo, gratulace k 9. místu, jsi spokojený? Je to tvůj dosud největší turnaj?

"Když se donutím podívat na výsledek s nadhledem, tak jsem samozřejmě hrozně rád, byla to moje úplně první světovka. No a uhrát TOP 10 je prostě skvělý. Na druhou stranu, pořád tam zůstává pachuť nezvládnutého osmifinále, protože, upřímně, bylo v našich silách ho vyhrát."

Proč se tedy tie-break nevydařil?

"Dokud jsme drželi svůj standardní výkon, hráli jsme s Australany naprosto vyrovnanou partii. Pak nám bohužel trestuhodně utekl začátek tie-breaku a soupeře už jsme nezvládli dostihnout."

Co bys vypíchl z vaší hry v Austrálii?

"V turnaji se nám obecně dařilo v obraně. A to i přesto, že jsme nebyli schopni udržet tlak na servisu. Zároveň jsme ale v klíčových fázích utkání nebyli dostatečně precizní v mezihře, což je alfa a omega našeho stylu hry, který se nespoléhá na fyzické dispozice."

Takže vás teď čekají spíše tréninky na techniku?

"Spíš bych řekl, že kromě pumpování bicepsů se budeme chtít zlepšit právě v preciznosti mezihry."

Co vás teď čeká? Odpočinek?

"Tak teď si užijeme víkend v Sydney, mě pak čeká návrat do školy, kde budu muset trochu zabrat a ukázat, že by si mě tam měli ještě nechat (směje se). Před Vánoci samozřejmě zahájíme i přípravu na další sezonu, ta nám odstartuje v polovině ledna na turnaji European Masters v Pelhřimově, kam se opravdu těšíme.."

Půjde o tvoji druhou sezonu, ve které se budeš snažit prokousat skrz světovou konkurenci. Co ti ta první přinesla?

"Rok 2017 pro mne byl tak trochu hození neplavce do vody. Poprvé jsem měl profesionální přípravu, hrál jsem proti hráčům, které jsem byl zvyklý sledovat jen z tribuny! Naštěstí jsem měl super spoluhráče, který mi ve všem pomohl."

A kdy sis tedy poprvé řekl, že to půjde, že se můžete prosadit?

"Zlom přišel na nenápadném turnaji v Polské Zbaszyni, kde jsme sice skončili na pátém místě, takže nic extra, ale odehráli jsme tam velkou spoustu těžkých zápasů a sami sobě dokázali, že na to máme. Potom se nám opravdu začalo dařit, všude jsme předváděli dobré výkony. A to nejhodnotnější přišlo až po konci sezony v Čechách. Vyrazili jsme na dva turnaje, na Satellite v Baku a dvouhvězdu FIVB tady v Sydney. Na obou turnajích jsme museli projít kvalifikací, na obou se nám podařilo dostat do TOP 10! Tak snad to tak půjde i dál."

On-line výsledky je možné sledovat ZDE

Autor: Petr Sixta, foto: FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018