9.10.2018

Sezóna 2017/2018 - beachvolejbalový rok, jaký jsme v Česku ještě nezažili!

Beachvolejbalová sezóna 2017/2018 skončila téměř pro všechny české beachvolejbalisty a beachvolejbalistky 2. září 2018. Někteří už dokonce účastí na FIVB World Tour zahájili rok další, pro dva mladé beachvolejbalisty naopak ještě pokračuje mládežnickou olympiádou v Buenos Aires. České beachvolejbalové jedničky v kategorii žen Markéta Sluková s Barborou Hermannovou si do konce kalendářního roku dávají od turnajů pauzu, mužští lídři českých tabulek Ondřej Perušič a David Schweiner vstoupí do nové sezóny v průběhu tohoto týdne na 4*hvězdě v čínském Yangzhou. Nadešel čas shrnout si uplynulých dvanáct měsíců a ohlédnout se za úspěchy českého beachvolejbalu!

Úvodní fotka mluví za vše - pro český beachvolejbal se jednalo o vrcholnou akci a Barboře Hermannové s Markétou Slukovou se podařilo na 4*hvězdičkovém turnaji Ostrava Beach Open vybojovat zlato! Ale to bylo ke konci června, tou dobou už byla česká beachvolejbalová scéna na nohou nejen díky triumfu aktuálních světových dvojek. O světové senzace se v uplynulé sezóně postaraly i Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou, Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem či Jindřich Weiss s Donovanem Džavoronokem. Pro úplný začátek se musíme vrátit o více jak dvanáct měsíců zpět, konkrétně k datu 3. 9. 2017...

Ve finále UNIQA Mistrovství České republiky v beachvolejbale v roce 2017 nevítězí české jedničky ani v jedné z kategorií, titul získávají překvapivě Marcel Mysliveček s Martinem Piherou a tou dobou jen několik dní vicemistryně Evropy Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou. Pro druhou jmenovanou dvojici jde o třetí republikové zlato v řadě. Jen o pár dní později, od 7. do 9. září, začíná ve francouzském Montpellieru beachvolejbalová sezóna 2017/2018. Na místním 1*hvězdičkovém turnaji válí Ondřej Perušič a David Schweiner a dávají zapomenout na prohrané republikové finále, i když ve finále prohrají i zde. Připisují si tak premiérovou medaili ze Světové série a tím i doposud největší úspěch ve společné kariéře. Mimochodem, v Montpellieru smetli i aktuální lídry světových tabulek Anderse Mola s Christianem Sorumem.

Teď přetočíme čas, Nový rok a začíná World Tour naplno. Hned se začátkem roku se v holandském Haagu na 4*hvězdě ukazuje, že Česko najednou disponuje třemi opravdu špičkovými dvojicemi. Markéta Sluková s Bárou Hermannovou končí těsně pod stupněmi vítězů, Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou berou pěkné páté místo a Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem postupují ze skupiny a opět posouvají svoje maximum, minimálně to bodové. A to se o týden později konala první velká česká akce v roce 2018 - CEV European Masters v Pelhřimově!

Ohromující akce, tedy to, na co jsme v Pelhřimově zvyklí, přivedla do areálu Beachwell hvězdy světového kalibru. Nizozemci Brouwer a Meeuwsen, Lotyši Samoilovs a Smedinš nebo Plavinš a Točs či Rakušané Doppler s Horstem a Poláci Kantor s Losiakem. Ti všichni byli k vidění na premiérovém halovém European Masters. A všichni byli trochu ve stínu jedné české ženské dvojice. Domácí show totiž ovládly Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou, po zisku stříbra na Mistrovství Evropy v Jurmale a zisku titulu republikových mistryň se vyšvihly v Evropské konkurenci na vrchol! Do toho se samozřejmě nesmí zapomenout ani na úspěšné tažení Ondry Perušiče s Davidem Schweinerem, kteří prošli až do čtvrtfinále, stejně jako Markéta Sluková s Barborou Hermannovou.

Jak se ale dařilo v roce 2017 a v halové části ročníku 2017/2018, na venkovní podmínky si Kristýna s Michalou nemohly tak nějak po celou sezónu zvyknout. Začalo to už ve Fort Lauderdale na přelomu února a března, kde Míša s Týnou obsadily 17. místo. Na prvním Major turnaji sezóny se vyšvihli i Ondra s Davidem, ačkoliv skončili "až" 25., i tak to bylo další posunutí bodového rekordu. A Maki s Bárou? Ty si udržely hranici nejhůře pátého místa na každém FIVB turnaji po celou sezónu - neskutečný unikát, výborná stabilita.

Zatímco po světě už běžela letní sezóna a Ondra s Davidem zmeškali už tolikrát opěvovaný turnaj v Dauhá, v Česku teprve vrcholila zimní část beachvolejbalového roku. Protože všichni dáváme větší důraz na letní Mistrovství České republiky, vítěze halových částí si projedeme jen v bodech. Mistry České republiky se po zásluze stali v kategorii dospělých Martina Bonnerová se Šárkou Nakládalovou a Jindřich Weiss s Martinem Tichým, kategorii do 22 let ovládli Tereza Kotlasová s Danielou Resovou a Martin Melmuka s Jakubem Gálou, juniorskými mistry se stali Patrik Maňas s Jiřím Sedlákem a mistryněmi Marie-Sára Štochlová s Martinou Maixnerovou a v nejmladší kategorii do 18 let zvítězili Jindřich Zavadil s Jakubem Šépkou a Andrea Kinská s Kateřinou Bukvaldovou.

V průběhu posledního z halových šampionátů v České republice se na 4* hvězdičkový turnaj v čínském Xiamenu vydaly oba svěřenecké české páry italského trenéra Andrey Tomatise. A svůj světový vzestup tam potvrdili Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Pátým místem posunuli své maximum, ne o krok, ale o skok vpřed a náhle také atakovali umístění ve TOP dvacítce světového žebříčku!

Jenže snová sezóna pro české mužské jedničky ani zdaleka nekončila. Zatímco ženské páry Kolocová/Kvapilová a Sluková/Hermannová se již připravovaly na 4*hvězdičkový turnaj v brazilské Itapemě, Ondra s Davidem to do Brazílie vzali přes 3*hvězdičkovou zastávku v tureckém Mersinu. Do turnaje na začátku května vlétli v ohromné formě, kterou dokázali prodat. Opět posunuli bodový rekord (540 bodů), ale hlavně získali svoji nejcennější medaili v kariéře. Na turecké pláži podlehli ve finálovém tie-breakovém pekle Rusům Semjenovovi a Leshukovovi. A následoval rychlý přesun do Brazílie.

Tři české páry v Itapemě předvedly krásný beachvolejbal. S výsledkem z Brazílie musel být každý český fanoušek spokojený, vždyť oba ženské páry dosáhly na 5. místo, Ondra s Davidem byli 9. Pro dva páry se potvrdila výjimečnost této sezóny, pro Kristýnu s Míšou to byl ale poslední záblesk skvělých časů uplynulých měsíců. Od té doby už totiž ani jednou nepřekročily 17. místo.

Jak se české dvojice (dohromady hned 14!) připravovaly na historicky největší turnaj na území České republiky, tedy 4*hvězdičkový turnaj FIVB Světové série v Ostravě, v Badenu vrcholil Kontinentální pohár mládeže. Boj o III. Letní olympijské hry mládeže v Buenos Aires absolvovali i Patrik Maňas s Jirkou Sedlákem. A byli úspěšní, po zvládnutí nepříliš lehkých skupinových utkání se probojovali až k bronzu, který jim zaručoval účast na největší mládežnické akci roku!

A pak to přišlo, 20. - 24. června, Ostrava Beach Open a neskutečný nával české radosti. Ze 14 českých párů se jen dvěma z nich povedlo vyhrát alespoň jednou. Jenže jak Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, tak Markéta Sluková s Barborou Hermannovou za sebou nechali odpadávat jména jako Brazilce Evandro a Vítor Felipe nebo Němky Laboureur a Sude a tak se stalo, že poprvé měl český beachvolejbal dva týmy v TOP 4 na jedné akci. Ale ani tím to nekončilo. Zatímco Ondra s Davidem si z Ostravy přivezli další vylepšení svého jak bodového, tak pocitového maxima, ale i pachuť ze 4. místa, Markéta s Bárou si nadělily senzační triumf ve World Tour po přesně dvou letech a 8 měsících! Ale toto bylo mnohem víc, hlavně pro Ostravačku Báru Hermannovou.

V průběhu následujícího týdne, tedy konkrétně od 25. června do 1. července, se toho stalo opravdu hodně. Kristýna Koblížková s Alžbětou Tomášovou, Lucie Šeredová s Andreou Lorenzovou, Jakub Šépka s Jindřichem Zavadilem a Julie Honzovičová s Lucií Šulcovou vyhrály mládežnické turnaje MEVZA konané v Praze, Martina Maixnerová s Marií-Sárou Štochlovou braly senzační 4. místo z Mistrovství Evropy do 20 let v Ruské Anapě (v Rusku bojovali ještě Matyáš Džavoronok s Tadeášem Tezzelem a Michaela Břínková s Natálií Žůrkovou, obě dvojice skončily na 17. místě) a životní úspěch slavily i další mladé hráčky Tereza Kotlasová s Danielou Resovou, které se probojovaly do hlavní soutěže 4*hvězdy ve Varšavě. Na tomto turnaji se prosadily i české jedničky Ondra s Davidem a Markéta s Bárou, obě dvojice skončily shodně na 5. místě.

Na konci června a na začátku července se ještě na území České republiky konaly šampionáty under age, jejich vítězové byli v kategorii U17 Tereza Příhodová s Nikol Součkovou a Petr Janče s Matějem Havlíkem, v kategorii do 18 let vyhráli Lucie Šulcová s Julií Honzovičovou a Jan Vodička s Tadeášem Trousilem, do 20 let ovládli Josef Havlas a Lukáš Dvořák a Marie-Sára Štochlová s Mirkou Dunárovou a v kategorii do 22 let zvítězili Tereza Kotlasová s Danielou Resovou a Tadeáš Tezzele s Matyášem Džavoronokem.

Začátek prázdnin ozdobily další tři velké turnaje, Mistrovství světa do 19 let, Akademické mistrovství světa a druhý Major sezóny ve švýcarském Gstaadu. Karin Žolnerčíková se Šarlotou Svobodovou vybojovaly na Mistrovství světa 17 místo, Vít Beneš s Tomášem Maixnerem skončili těsně před branami hlavní soutěže. Na AMS skončily postupně na 10. místě Anna Komárková s Nicole Dostálovou, 11. byly Tereza Kotlasová s Danielou Resovou, 15. skončili Jakub Gála s Martinem Piherou a na 21. místě zůstali Jakub Vála s Filipem Šťastným.

5*hvězdičkový turnaj ve Gstaadu se povedl nejvíce Báře s Markétou, které ziskem pátého místa potvrdily svoji stabilitu. Ondra s Davidem i Kristýna s Míšou se sice probojovaly ze základní skupiny, na víc než na 17. místo to ale nestačilo.

V Praze probíhal od 19. do 22. 7. mezinárodní turnaj MEVZA, kde se podařilo zvítězit českým párům Martině Maixnerové s Marií-Sárou Štochlovou a Jindrovi Weissovi s Martinem Tichým. Současně s tímto turnajem ale pět českých párů bojovalo na Mistrovství Evropy v Nizozemsku. Zatímco Jan Dumek s Václavem Berčíkem na turnaji neprodali úplně vše ze svého repertoáru a bez vítězství se s turnajem loučili na dvacátém pátém místě, ostatní české dvojice první úkol (postup ze skupiny) zvládly. V prvním kole play-off vypadla Týna s Míšou, před branami čtvrtfinále skončili Ondra s Davidem a také překvapení turnaje Martina Bonnerová se Šárkou Nakládalovou. Ale Maki s Bárou držely českou vlajku pořád dál, až do posledního dne. Sice nedosáhly na špičku jako na domácím turnaji v Ostravě, ani nepřekonaly své evropské maximum (stříbro z roku 2016), ale i bronz z Nizozemska je jedním z nejcennějších kovů jejich společné kariéry.

Po Mistrovství Evropy dospělých následoval ještě evropský šampionát pro hráče a hráčky do 22 let. Tereza Kotlasová s Danielou Resovou skončily deváté, Tadeáš Tezzele s Matyášem Džavoronokem odjížděli 17. Ten největší juniorský úspěch sezóny se teprve chystal.

Ještě než k tomu ale došlo, mohl se český beachvolejbal radovat několikrát v kategorii dospělých. Na turnaj v tureckém Samsunu dorazila improvizovaná dvojice Jindra Weiss, Donovan Džavoronok. bez ztráty setu ale proletěla 1*hvězdičkovým turnajem a ve finále čekal každého českého fanouška těžko uvěřitelný zápas - finále turnaje Světové série FIVB totiž obstarala Česká republika, Donovanovi a Jindrovi se z druhé strany přidali i tou dobou stále ještě úřadující mistři ČR Martin Pihera a Marcel Mysliveček. Ačkoliv bylo finále víceméně jednoznačné a Jindra s Donovanem získali svoje největší beachvolejbalové vítězství, v Turecku to byl pro Čechy skvělý turnaj. Kromě vítězů a stříbrných medailistů si z turnaje vezly 4. místo Anička Komárková s Nicole Dostálovou a další tři české páry skončily na 5. místě. Současně s tímto turnajem si druhé místo z marockého Agadiru, kde se hrála 2*hvězda, vybojovaly Martina Bonnerová se Šárkou Nakládalovou.

Na konci července už bylo proto jisté, že půjde skutečně o senzační a historickou sezónu českého beachvolejbalu. Jenže někomu to bylo pořád ještě málo...

Začátkem srpna se ve Vídni konal poslední Major uplynulé sezóny, opět na něm české barvy reprezentovaly tři nejsilnější týmy. Oba páry Andrey Tomatise skončily na turnaji na sedmnáctém místě. Pro Ondru s Davidem to byl jasný signál, že ještě nedokáží udržet nejvyšší fazónu pořád, a měli by si na nějaký čas odpočinout. Pro Kristýnu s Míšou to byla o něco horší zpráva - české dvojky se několik měsíců nepohly z místa a bylo jasné, že problém začíná být vážný. O několik dní později pak Kristýna Kolocová ukončila svoji aktivní kariéru.

Naopak svěřenkyně rakouského trenéra Simona Nausche jen potvrdily svoji sílu v aktuálním ročníku a ohromovaly i ve Vídni. Když vyhrály finálové utkání před zraky téměř devíti tisíc diváků v nadupané vídeňské Beach Areně, staly se prvním českým párem, který ovládl největší z turnajů Světové série, triumf je ale zároveň vynesl i na trůn světového žebříčku. Ačkoliv se na něm udržely jen týden, než byly předskočeny Brazilkami Ágathou a Dudou, i pozice světových dvojek jim náramně sluší. Hlavně si ji zaslouží, což dokázaly i o čtrnáct dní později.

Na World Tour Finals v Hamburku totiž právě se zmíněnou brazilskou dvojicí prohrály ve finálovém utkání, čímž zkompletovaly celou sadu medailí z této sezóny. Pro připomenutí, bronz z Mistrovství Evropy, stříbro z World Tour Finals, a zlato z Ostravy a z Vídně. Všechny medaile tak přišly z z turnajů, na které se cíleně české jedničky připravovaly. Zkrátka sezóna na výbornou.

Během doby, co Markéta s Bárou slavily medaili z World Tour Finals, na Brněnské přehradě finišovala třetí z beachvolejbalových megaakcí na území České republiky tohoto roku. Totiž Mistrovství Evropy do 18 let. Všichni vzpomněli senzační úspěch Martiny Maixnerové a Marie-Sáry Štochlové z roku 2016, které na stejném místě mistrovství vyhrály. Teď sice zlatá česká tečka nepřišla, medaile se ale pro českou dvojici přeci jen vyloupla. Skvělí Tadeáš Trousil a Jan Vodička dominovali na domácím turnaji až do finále, kde nestačili na rozjeté favorizované Švédy. Úspěšné tažení zažívaly i Julie Honzovičová s Lucií Šulcovou, které skončily těsně pod stupni vítězů. Jindra Zavadil s Jakubem Šépkou skončili devátí, ostatní české páry, Vít Beneš s Tomášem Maixnerem, Andrea Kinská s Karin Žolnerčíkovou a Eliška Tezzele s Markétou Svozilovou, odjížděly se 17. místem.

FIVB World Tour 2017/2018 byla u konce a blížil se i úvod té další i se začátkem olympijské kvalifikace. Na území České republiky se schylovalo k posledním dvěma turnajům, k Mistrovství České republiky klubů a UNIQA Mistrovství České republiky dospělých. V prvním šampionátu nedošlo k žádnému většímu překvapení, medailové pořadí se totiž oproti loňsku vůbec nezměnilo - nejlepším klubem se stal zaslouženě Beach Service následovaný klubem Hamr Sport, bronz obhájil Beachclub Strahov.

UNIQA Mistrovství České republiky konané ve Slavkově u Brna uzavřelo český beachvolejbalový rok. Potřetí v řadě stála na nejvyšším stupínku Michala Kvapilová, to už s novou spoluhráčkou Michaelou Kubíčkovou. Premiérové vítězství si odnesl Ondra Perušič, jenže ne se svým stálým parťákem, ale se sedmnáctiletým Janem Vodičkou! Mladým hráčům a hráčkám se na turnaji všeobecně dařilo, stříbro u žen si vybojovaly Tereza Kotlasová s Danielou Resovou, bronz získaly Martina Maixnerová s Marií-Sárou Štochlovou. Poraženými finalisty mužské části se stali Jindra Weiss s Martinem Tichým a bronz po nervydrásající bitvě vybojoval Václav Berčík s Honzou Dumkem.

Když se člověk ohlédne, co vše českému beachvolejbalu přinesla poslední sezóna, nemůže se už ani trochu dočkat, jaké pozice budou čeští hráči a hráčky atakovat v olympijské kvalifikaci, která začala 1. září. To by bylo něco, kdyby se na Olympiádu prokousaly 4 české páry... Za rok a půl se dočkáme odpovědi!

 

Autor: Petr Sixta, foto: FIVB, CEV, Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018