15.5.2018

Zjednodušený výklad pravidel - herních situací pro rok 2018

Tento dokument má za úkol seznámit širší volejbalovou veřejnost s posuzováním nejčastějších herních situací v beachvolejbalu. Čerpá z oficiálních pravidel beachvolejbalu, Casebooku pro rok 2018, Refereeing guidelines and instructions pro rok 2018 a dalších dokumentů, volně k dispozici na www.fivb.com. V žádném případě se nesnaží tyto výše zmíněné dokumenty nahradit!

 

Servis

Hráč má na provedení servisu 5 sekund od písknutí rozhodčího. Míč musí být udeřen rukou nebo paží. Hráč může v momentě písknutí rozhodčího stát mimo zónu pro podání, avšak v momentě úderu do míče musí oběma nohama stát v zóně pro podání.

 

Příjem (servisu i útoku)

Příjem musí být proveden úderem.

Vyjma příjmu tzv. tvrdě udeřeného míče (hard driven ball). V tomto případě přijímající hráč může míč lehce potáhnout prsty. Útok může být lehce tečován blokem nebo páskou a stále může být hard driven ballem. Servis nikdy není hard driven ball.

Kritéria pro posouzení hard driven ball:

a)      Razance útoku

b)      Vzdálenost přijímajícího hráče od útočícího hráče

c)      Měl-li přijímající hráč čas na změnu techniky úderu

Za speciálních okolností může být považována obrana utočícího hráče, který byl zablokován, za hard driven ball.

Příjem může být proveden vrchním odbitím prsty (za podmínky čistého odbití jako u nahrávky).

U příjmu může dojít k následným úderům za předpokladu, že se jedná o jeden pokus odehrát míč.

 

Nahrávka vrchním odbitím prsty

Míč musí být odehrán jedním rychlým pohybem. Hráč nesmí udělat s míčem v rukách pohyb směrem dolů. Míč se mu nesmí viditelně zastavit v rukách. Při odbití mu nesmí zůstat přiliš dlouho na rukách. Míč nesmí být odehrán evidentním dvojdotekem. Kritériem pro posouzení dvojdoteku není otočka/spin míče ani zvuk, ale pouze fakt, že došlo k zřejmé chybě, a to k nesoučasnému doteku rukami na míči. A tato chyba navíc musí byt viditelná pro rozhodčího.

Míč, který z nahrávky, která je rozhodčím posouzena jako zřejmý pokus o nahrávku na útok, dopadne do pole soupeře, není chybným.

 

Útočný úder

Za útočný úder jsou považovány veškeré míče, které směřují na stranu soupeře nebo se dotknou soupeřova bloku. Vyjma podání a bloku.

Míč musí být udeřen. Nesmí být tažen, hozen, dotlačen do bloku. Může být hrán klouby prstů, konečky prstů za předpokladu, že jsou spojeny a zpevněny.

Míč může být odútočen vrchním odbitím prsty (dopředu i dozadu) za podmínek:

a)      Čistého odbití jako u nahrávky

b)      Směr odbití míče je kolmý k ose ramen

c)      Osa ramen musí být nastavena před samotným odbitím

 

Současný úder nad sítí

Po současném úderu nad sítí mají oba týmy nárok na další tři odbití.

Dopadne-li míč po současném úderu nad sítí do autu, je to považováno za chybu týmu na opačné straně a servis bude mít tým na straně, kam dopadl míč do autu. Dotkne-li se míč po současném úderu nad sítí anténky, je nařízena opakovaná rozehra.

 

Rozhodčí by měl celé utkání, turnaj, sezonu, řídit konzistentně v duchu fair-play. Měl by postihovat zřejmé, evidentní prohřešky. Drobné, minoritní, spadající do tzv. grey zone, by neměly být, v duchu volejbalového hesla KEEP THE BALL FLYING!, trestány.

 

Autor: Milan Vachutka, schvalovali: Jan Meruna, Dušan Rychlík

Editace: Petr Sixta

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018