9.1.2013

První veřejný seminář pro trenéry beachvolejbalu se ustkutečnil 9.1.2013 ve Střešovicích

V sobotu 9.1.2013 uspořádal PRAGUE BEACH TEAM historicky první veřejný seminář pro trenéry beachvolejbalu, který je součástí projektu výchovy, vzdělávání a rozvoje trenérů plážového volejbalu v pražských klubech. Na této akci bylo přítomno necelých 20 trenérů s tím, že mezi příchozími byla jak zvučná jména, která v beachvolejbalové i volejbalové obci něco znamenají, tak trenéři začátečníci dokonce i mimopražští.

Tento seminář, který rozhodně nebude ojedinělý, má sloužit k rozvoji beachvolejbalu v Praze, potažmo ČR. Je to navázání na naši metodickou činnost, kterou se cca od května loňského roku v rámci našich možností snažíme prezentovat a zveřejňovat na našich stránkách ve formě článků (metodických dopisů). Novinářsko-metodická sekce vydává až šest článků týdně.

Záměr metodiky beachvolejbalu je jasný, vytvořit trenérský manuál či publikaci s přiloženým DVD, tak abychom měli ustáleny základy techniky jednotlivých herních činností a následně samozřejmě i kombinací (útočných obranných, přípravných). Další důležitostí je pro začínající nebo i stávající trenéry zásobník průpravných i herních cvičení a průpravných her, ten stejně tak jako předchozí vyjmenované důležitosti na našem trhu chybí.

Bez odborného vzdělávání trenérů a rozvoje nikoliv volejbalové, ale beachvolejbalové metodiky, si žádného hráče specialistu beachvolejbalistu od plenek nevychováme a budeme dále přibírat „jen“ odpadlíky šestkového volejbalu, proto navažme na ojedinělou výchovu Martina Tichého, jako jediného beachvolejbalistu v ČR, který neabsolvoval žádný trénink šestkového volejbalu a přesto dosáhl mnoha úspěchů např. titulu MČR 2011, kde ve finále s Janem Dumkem udolali pozdější olympioniky Kubalu s P. Benešem.

Zpět k trenérskému semináři, ten byl zaměřen na základní druhy odbití, ty, které se začátečníci nejsnáze a nejrychleji naučí, těmi bezesporu jsou odbití obouruč spodem, neboli bagr a odbití obouruč vrchem – kaple.

U těchto úderů jsme probírali základní postavení (střehové postavení), ze kterého vychází další pohyby jako reakce na míč přesunem do místa odbití, pohyb při spojování rukou, dále jsme se bavili o úderových plochách, kde dochází ke styku s míčem. Představovali jsme dva dříve zmíněné údery a jejich využití ve hře s ohledem na věkové kategorie.

Došlo k podrobnému rozfázování pohybů jednotlivých tělních segmentů pomocí fotografií a videí. Následovala diskuse na téma semináře. Největší polemika se rozjela na tvrzení, zda je lépe hrát úder bagrem při nahrávce v ose těla nebo mimo ni. Samozřejmě jsme tím mysleli míč, který opravdu lze doběhnout tak, aby k obití v ose opravdu mohlo dojít.

Tímto byla první dvouhodinová fáze semináře ukončena a následovaly ještě další dvě, ale ty už probíhaly na kurtech, kde bylo představeno speciální zahřátí, rozcvičení, mobilizace, následovaly průpravné cvičení na pohyb a přesuny bez míče, poté na práci paží a až následně byl představen zásobník základních cvičení s míčem pro údery kaplí a bagrem.

Další trenérský seminář se uskuteční opět ve sportovišti Prague Beach Teamu ve Střešovicích dne 9.3.2013, kam Vás srdečně zveme.

 

Ondřej Vlček

logo

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018