5.5.2019

České hvězdy Markéta Sluková s Barborou Hermannovou slaví čtvrté společné vítězství!

Čtvrtý společný triumf z FIVB World Tour 2019 přidaly do své sbírky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou. Díky finálovému vítězství na Američankami Kerri Walsh Jennings a Brooke Sweat ovládly 3*hvězdičkový turnaj v Kuala Lumpur a získaly druhou medaili za posledních 6 dnů! Náročný program měl otestovat nejen připravenost na sezónu, ale také dlouhý a náročný program ve vlhkých a horkých podmínkách, které se očekávají na olympiádě v Tokiu.

logo 

Markéta s Bárou se 3*hvězdičkového turnaje naposledy účastnily téměř před dvěma lety, od té doby objíždějí zásadně turnaje vyšší úrovně - 4* a 5*hvězdy. Tentokrát však i vzhledem k dlouhé pauze, která se mohla začít projevovat i do žebříčku s nasazováním do turnajů, se Češky rozhodly eventu v Malajsii zúčastnit. Hlavním důvodem však bylo podle trenéra Simona Nausche ještě něco jiného: "Hodně lidí se ptalo, proč zde budeme hrát, ale můj plán s děvčaty byl takový, že je chci vidět hrát dva týdny v kuse ve velkém asijském vedru," vysvětloval úspěšný trenér. "Když se kvalifikujeme do Tokia, čekají nás podobné podmínky. Zároveň jsem na olympiádě v Riu poznal, že hra Maki s Bárou byla více ovlivněná vším okolo v průběhu druhého hracího týdne, takže tentokrát se chceme připravit. Chtěl jsem vidět, co dokážeme po mentální stránce v druhém týdnu, kdy na nás působilo veliké vedro, vítr a také menší únava soupeřek."

Z tohoto testovacího pohledu tedy mohl být tým okolo Slukové a Hermannové spokojen, z dvoutýdenní mise po Číně a Malajsii si veze stříbrnou a zlatou medaili, důležité body do kvalifikace o Tokio, ale i do světového žebříčku, kde budou za dva týdny na úplné špici za předpokladu, že Kanaďanky Heather Bansley a Brandie Wilkerson nepřivezou ze 4*hvězdy v Brazílii medaili. "Vzhledem k olympijské kvalifikaci je pro nás důležité začít sezónu takhle úspěšně," potvrdila Markéta. "Tyto výsledky se určitě budou do dvanácti nejlepších výsledků počítat. Na druhou stranu, je to ještě všechno daleko a potřebujeme sesbírat pár dalších. Je fajn mít tyto výsledky po tak dlouhé pauze, některé týmy měly už tři až čtyři výsledky, které získaly na konci minulého roku. Je super, že jsme získaly spostu bodíků takhle na startu!"

I přesto, že hrály s nadsázkou "jen" 3*hvězdičkový turnaj, musely tedy díky podmínkám vynaložit opravdu veliké množství úsilí, aby uspěly. A z pohledu jmen, které stanuly na stupních vítězů, by člověk ani neřekl, že se jednalo o méně hodnocený turnaj - na třetím místě se umístily Karla Borger s Julií Sude a finálovými soupeřkami byla trojnásobná olympijská vítězka Kerri Walsh Jennings s Brooke Sweat - tedy soupeřky nejvyšší úrovně.

"Myslím, že nejenom jména, ale i skóre mluví za vše," vrátila se Maki k finálovému utkání. "Musím říct, že tento turnaj byl velmi náročný, co se týče počasí. Teploty vystoupaly tak na 35 až 40 stupňů, k tomu náš finálový zápas se začal hrát ve 12:15, téměř v pravé poledne. Tím, jak to byl šestý zápas pro oba dva týmy, myslím, že jsme si všechny hrábly na dno."

V úvodní sadě měly Češky několik setbolů, prodlouženou koncovku však stejně jako před týdnem v Číně prohrály 24:26. Tentokrát však oproti zápasu s Brazilkami Anou Patricií a Rebeccou totéž v druhém setu nedopustily a výsledkem 22:20 si vynutily tie-break. "V prvním setu jsme měly šanci dotáhnout to do konce, ale jsem ráda, že v druhém setu se to povedlo," popisovala průběh Sluková. "V koncovce třetího setu Barča statečně bojovala se sideoutem, začaly jsme konečně i lépe podávat. Podařilo se nám americkou obranářku dostat trochu do problémů, tím jsme samy získaly šanci na obranu." Třetí set byly Maki s Bárou po celou dobu ve vedení a proměněným druhým mečbolem ukončily zápas výsledkem 15:12. 

"Po tom, co jsme odehrály matchball jsme s Bárou padly na zem. To bylo výstižné, měly jsme toho opravdu plné zuby. Do neděle jsme hrály v Číně, celé pondělí jsme cestovaly do Kuala Lumpuru a hned ve středu jsme hrály dva zápasy. Byla to pro nás opravdu zajímavá zkušenost, ale přesně tohle jsme si chtěly vyzkoušet s tím, že se olympiáda hraje v Tokiu v podobných podmínkách - velké teplo a vlhko. Díky tomu jsme získaly cenné zkušenosti, možná jsme si i dokázaly, že jsme schopné hrábnout si na dno."

Další turnaj čeká české jedničky až za tři týdny, kde si zahrají další event v Číně, tentokrát 4*hvězdu v Jinjiangu. "Teď si dáme pětidenní odpočinek a pak začneme tvrdě pracovat, jako předtím," popsal následující plán Simon Nausch. "Ničeho jsme ještě nedosáhli!" Hned po čínském turnaji se Maki s Bárou přesunou do Ostravy, kde 28. 5. začne Ostrava Beach Open! A je dost pravděpodobné, že zde české hráčky budou nastupovat na kurt jako světové královny beachvolejbalu.  

Sledujte Český beachvolejbal také na Facebooku a Instagramu a nenechte si ujít důležité chvilky českého plážového volejbalu! 

 

Autor: Petr Sixta, foto: FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018