16.4.2021

České páry si na písku v Mexiku mohou pomoct k olympijské letence

Plážoví volejbalisté a volejbalistky rozehrají v mexickém Cancunu druhý ze sedmi turnajů nejvyšší úrovně letošní Světové série FIVB. Českým reprezentantům jde o hodně. Ve hře je nominace na olympijské hry v Tokiu, která vyvrcholí od 2. do 6. června 2021 domácím čtyřhvězdičkovým turnajem J&T Banka Ostrava Beach Open. Výhodnou pozici v olympijském žebříčku mají Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, o kvalitní výsledek zabojují Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou. V Mexiku je doplní Michala Kvapilová s Michaelou Kubíčkovou a Martin Melmuka s Františkem Knoblochem.

V mexické bublině čeká na nejlepší světové hráče beachvolejbalu hned trojice turnajů úrovně 4 hvězd. Jejich výsledky budou pro olympijskou kvalifikaci klíčové. „Pro poslední turnaje před uzavřením olympijské kvalifikace je vše otevřené. Díky malým bodovým rozdílům v žebříčku se může na kvalifikační pozice posunout ještě docela široké pole týmů a určitě se bude bojovat až do turnaje v Ostravě. Teprve po něm se olympijský ranking definitivně uzavře. Pro turnaje v Mexiku, v Rusku i v Ostravě bude právě tohle tím správným kořením. Všichni se soustředí na sbírání bodů a boj do poslední chvíle,“ popsal situaci český reprezentant David Schweiner, který spolu s Ondřejem Perušičem vybojoval titul na prvním letošním turnaji v Kataru. Schweiner a Perušič v aktuálním světovém žebříčku drží 10. pozici, která jim postup na olympiádu zaručuje.

Naše šance na postup do Tokia se vítězstvím v Dauhá výrazně zvýšily. I stříbro z turnaje ve Vítkovicích z roku 2019 se stále započítává a v boji o olympiádu je velkým plusem. Pokud ovšem týmy, které jsou za námi, právě v Mexiku uspějí, existuje pro nás teoretická možnost komplikací. Ale máme to ve svých rukou a věřím, že se nám v Cancunu podaří zahrát výsledek, který nás posune žebříčkem vzhůru a pomůže nám i při nasazování do olympijského turnaje,“ dodal ke kvalifikační matematice David Schweiner.

Na postupové hraně jsou aktuálně Barbora Hermannová s Markétou Nausch Slukovou. Šampionky z turnaje v Ostravě z roku 2018 drží ve světovém žebříčku 15. pozici. Ta ještě místo na olympiádě ve složitém systému kvalifikace zajišťuje, jistotu ale nedává. V Tokiu se totiž představí právě 15 nejlepších párů světa. Kvůli zranění Slukové z minulé sezóny mají české ženy odehráno méně turnajů, než většina ostatních párů. V okamžiku, kdy naplní povinnou kvótu, měly by si i ony postup pojistit.

Vyrovnaností světového žebříčku a systémem, jakým je ranking nastaven, podobně jako v tenise, se může stát, že i týmy, které aktuálně nejsou na postupové pozici, mají v případě výrazného výsledku velkou šanci se posunout vzhůru a pořadím zamíchat. Z tohoto pohledu je zajímavé, že přímo na turnajích může dojít k doslova přímým soubojům o olympiádu,“ přiblížil Ondřej Perušič situaci v kategorii mužů i žen.

O body do žebříčku FIVB se na pláži v Mexiku budou snažit i Michala Kvapilová s Michaelou Kubíčkovou. Ty se aktuálně pohybují na 39. pozici a premiérový postup do osmifinálové fáze na čtyřhvězdičkovém turnaji by jim mohl pomoct k posunu vzhůru. František Knobloch a Martin Melmuka společně zatím na turnaji nejvyšší úrovně nestartovali. V lednu 2020 obsadili bodované 9. místo na jednohvězdičkovém podniku Světové série v Íránu.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018