26.6.2019

Mistrovství světa v beachvolejbalu mužů a žen v Hamburku 2019 je tady!

Již v pátek odstartují první zápasy světového šampionátu beachvolejbalistů a beachvolejbalistek, který v roce 2019 hostí německý Hamburk! České páry Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou již nějakou dobu znají své soupeře, my Vám je dnes ale představíme mnohem detailněji, společně se systémem, kalendářem a také dalšími potřebnými informacemi k mistrovství světa!

logo

Markéta Sluková, Barbora Hermannová

Česká republika skýtá v řadách své menší populace v poměru k ostatním státům veliký počet úspěšných sportovců. Ale na druhou stranu, nestává se tak často, aby se v nějakém sportu Češi dostali jako nejvýše nasazení. V beachvolejbalu jsme si ale svoji "fajfku" už málem mohli udělat, Maki s Bárou se totiž do Hamburku dostaly skrze FIVB World Tour Entry List, kde dodnes již několik týdnů drží první příčku! V nasazení do turnaje nicméně figurovaly s pořadovým číslem 2, neboť na pomyslném vrcholu musela zakotvit nejlepší domácí (tedy německá) dvojice, pokud byla mezi 12 nejlepšími. V tomto případě tak papírově nejvýš sedí před turnajem Chantal Laboureur se Sandrou Ittlinger.

Ani druhé místo v nasazení však Češkám patřit nebude. Necelých 24 hodin před startem šampionátu se české hvězdy z turnaje odhlásily. Maki si totiž v minulém týdnu zlomila prst na noze a přes všechno úsilí a bolestné tréninky se nakonec rozhodly neriskovat další zranění. Vítězky turnajů v Ostravě (2018, 4*hvězda), ve Vídni (2018, 5*hvězda) a v Kuala Lumpur (2019, 3*hvězda) z posledních měsíců hrály v Hamburku naposledy loni v srpnu, když na World Tour Finals 2018 padly ve finále s brazilskými hvězdami Agathou a Dudou. Sluková s Hermannovou skončily na posledním mistrovsví světa ve Vídni 9., což byl pro obě hráčky nejlepší výsledek v kariéře. Vylepšení bohužel letos nepřijde.

"Jsem zlomená a smutná," řekla pro Beach Major Series Markéta. "Nemůžu mé zklamání ani popsat, v tuto chvíli. Deset let dělám vše pro to, abych mohla odcestovat na Mistrovství světa jako nasazená jednička, abych měla největší šanci získat medaili. A tento rok, když to vypadalo, že to vyjde, se toto stane. Trenér má pravdu, je příliš v sázce."

Maki s Bárou se původně měly utkat postupně s Němkami Körtzinger/Schneider, s Lotyškami Kravcenokou a Graudinou a na závěr skupiny s Polkami Wojtasik a Kociolek. Místo nich teď do utkání nastoupí rakouské hráčky Schützenhöfer a Plesiutschnig.

 

Ondřej Perušič, David Schweiner

Po osmi letech se na světový šampionát vrací Češi i do kategorie mužů. Ondra s Davidem se sice vinou lehce slabších výkonů z přelomu loňského a letošního roku do turnaje dostali až z kontinentálního CEV žebříčku, postup na turnaj byl ale splněn a zbytek je jen historie. Ta Perušiče se Schweinerem však čítá i 3 týdny starý úspěch z Ostrava Beach Open, kde po loňském čtvrtém místě letos neměli zas tak daleko celkové vítězství, po tie-breaku s vládci posledních měsíců Sorumem a Molem brali sříbro, stejně jako v roce 2018 na 3*hvězdě v Mersinu nebo na 1*hvězdičkovém turnaji v Montpellieru v rce 2017. Do skupiny D byli nalosováni jako nasazené pětadvacítky. I jejich skupinová čtyřka dostála těsně před turnajem podstatné změny.

Perun s Davem začnou na šampionátu již v pátek 28. 6. 2019, když od 17:00 na kurtu č. 2 vyzvou Belgičany Driese Koekelkorena Toma van Walla. Soupeři Čechů získali na Mistrovství světa 2017 ve Vídni 9. místo a jejich souboj s Ondrou a Davidem může hodně napovědět o tom, kdo bude mít lepší výchozí pozici v losu do play-off. 19. nasazení hráči ze země výborné čokolády mají na svém kontě jedinou medaili, bronz z 3*hvězdy z Qinzhou z loňského podzimu, za největší úspěch lze ale považovat 5. místo z Major turnaje v Gstaadu (2018). Dries Koekelkoren měří 191 cm a jeho parťák Tom van Walle je o 7 čísel větší, oba mají v kolonce 'věk' napsáno 31 let a do Hamburku se dostali přes FIVB World Tour Entry List.

sobotu 29. 6. 2019 opět v 17:00 na kurtu č. 2 čeká Perušiče se Schweinerem největší favorit skupiny. Čtvrtí nasazení Katařané Ahmed Cherif se do turnaje samozřejmě dostali skrze FIVB World Tour Entry List a jejich největšími úspěchy jsou bronzové medaile ze 4*hvězd v Dauhá (2018) a Xiamenu (2019), k tomu letos již podruhé v řadě ovládli asijský šampionát. Tou největší medailí je ale bronzová z loňského Majoru ve Vídni. Dvaadvacetiletý Cherif Younousse Samba (196 cm) už má za sebou dva starty na mistrovsví světa, ve Vídni skončil devátý, o dva roky dříve v Nizozemsku dokonce pátý. Pro Ahmeda Tijana Janka (24 let, 187 centimetrů vysoký) bude německý turnaj velkou premiérou! Mimochodem, Katařané mají za trenéra mistra světa z roku 2001, Argentince Mariana Barecettiho.

pondělí 1. 7. 2019 na kurtu č. 3 měla na Peruna s Davem od 11:00 čekat veliká neznámá v podobě sierraleonské dvojice Kamara/Bangura. Hráči, kteří byli původně v turnaji čtyřicátí osmí nasazení, tedy na chvostu pořadníku, prošli do Hamburku skrze CAVB africkou kvalifikaci. Ačkoliv s Ismailem Bangurou si původně účast vybojoval Ismail Jon Kamara, svého jmenovce na šampionátu měl zastoupit John Kamara. Vše je ale jinak!

Místo zápasu s velikým outsiderem čeká české hochy mnohem náročnější duel s nevyzpytatelnými Italy Adrianem Carambulou Enricem Rossim! Jednatřicetiletý Adrian Carambula, který má na kontě 3 vítězství z nižších turnajů Světové série, ale také 2. místo z Mistrovstí Evropy v roce 2015, se s 26-letým Enricem Rossim dal dohromady teprve pro rok 2019, už ale stihli získat stříbro na 3*hvězdě v Sydney a být čtvrtí na 4*hvězdě v Xiamenu! Je tedy jasné, že Ondrovi s Davidem doslova přibyl do skupiny vážný kandidát na postup.

logo 

Systém turnaje

Systém turnaje pro 48 párů v obou kategoriích je následující:

  1. 12 čtyřčlenných skupin, kde se mezi sebou týmy utkají tzv. robin-round systémem, tedy každý s každým. Podle výsleků skupinových zápasů půjdou dva nejlepší týmy do eliminačních bojů, celkem tedy 24 týmů
  2. 4 nejlepší týmy ze 3. míst (podle počtu vítězství > podle poměru setů > podle poměru bodů > podle nasazení do turnaje) se také dostávají automaticky do vyřazovacích bojů, zbylých osm týmů sehraje "lucky-loser -round", v tomto případě pátý nejlepší tým ze třetích míst proti dvanáctému, 6. proti 11. atd., o postup do vyřazovacích částí
  3. Následuje klasický single-elimination "pavouk" pro 32 týmů

 

Rozpis turnaje

logo

 

Další informace

Na Mistrovství světa v beachvolejbalu 2019 v Hamburku se hraje o mnohem víc, než jen o titul světových šampionů! Tak zaprvé, vítěz si zajistí místo na olympiádě v Tokiu 2020. Navíc se hraje o pěknou sumu bodů - vítězný tým si do tabulek připíše 1600 bodů! Pro srovnání, vítězové Majoru berou 1200, výherci 4*hvězdy 800, na 3*hvězdě se bere 600 bodů, stejně jako na kontinentálním šampionátu. Vítěz si také přijde na 60 tisíc dolarů, což je při dnešním kurzu (26. 6. 2019) 1 339 320 Kč.

Mimo jiné je již před turnajem jisté, že se budou hledat zbrusu noví šampioni! Loňští vítězové Evandro a André Loyola již od té doby vystřídali spoluhráče, Laura Ludwig zase vstupuje do turnaje s Karlou Borger, neboť její dlouholetá spoluhráčka Kira Walkenhorst musela kvůli zranění ukončit kariéru. Letošními favority jsou samozřejmě Anders Mol s Christianem Sorumem z Norska nebo Poláci Michal Bryl s Grzegorzem Fijalkem, mezi ženami si právem brousí zuby na titul brazilská dua Agatha/Duda či Ana Patrícia/Rebecca nebo Kanaďanky Heather Bansley s Brandie Wilkerson.

Do Hamburku si můžete koupit lístky ZDE, ty vám garantují místo na stadionu. Jinak je ale vstup zdarma do té doby, dokud není kapacita naplněna.

O výsledcích a nadcházejících zápasech českých párů na světovém šampionátu Vás nejrychleji budeme informovat na Facebooku a Instagramu Českého beachvolejbalu!

 

Autor: Petr Sixta, foto: Beach Major Series

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018