15.4.2021

Po turnajích v Mexiku budeme vědět, jak blízko jsme olympiádě, říká Schweiner

V pátek vypukne první ze série tří čtyřhvězdičkových turnajů světové série v mexickém Cancúnu. Na místě netrpělivě čekají čtyři české dvojice. David Schweiner s Ondrou Perušičem a Markéta Nausch Sluková s Bárou Hermannovou mají jistou hlavní soutěž. V páteční kvalifikaci nastoupí Míša Kvapilová s Míšou Kubíčkovou a poslední český pár Melmuka / Knobloch coby rezervní tým čeká, jestli se z turnaje někdo neodhlásí. Před turnajem nám na pár otázek odpověděl David Schweiner, blokař vítězné dvojice z předchozího klání v Kataru.

Jak jste s Perunem oslavili vítězství v Dohá, dosud největší mužský úspěch českých týmů na světové tour?

Na slavení bohužel i díky situaci s pandemií nebylo moc času. Několik dnů jsme měli volno a věnovali se odpočinku a poté se přesunuli zpět na Tenerife, kde pokračovala příprava na turnaje v Cancúnu. Oslavy si tedy necháváme na později.

Když jsme u Cancúnu, jaká byla cesta? Podle plánu nebo jako vždycky?

Překvapivě jsme oba tu a bez ztrát po cestě. Cesta nebyla špatná, nicméně dlouhé cestování nepatří k našim nejoblíbenějším koníčkům.

Viděl jsem, že v Cancúnu dost fouká, i v Dohá bylo větrno. Hraje vám to do karet?

Úplně bych neřekl, že nám to hraje do karet, protože k větru přibyla teplota přes 30 stupňů a vlhko a my jako kluci ze střední Evropy preferujeme spíše 15 stupňů a pod mrakem. Ve větru se nám už povedlo odehrát pěkné turnaje, ale bohužel i takové, které nebyly příliš úspěšné.

V poslední době se hodně probírá vaše postavení v olympijském žebříčku. Jaký výsledek v rámci všech třech turnajů v Cancúnu vám zaručí místo v olympijském turnaji?

Bodově si v olympijském žebříčku polepšíme jen děleným 5. místem a lepším, ale bude záležet i na ostatních týmech, které nás stíhají a pomalu se dotahují ze zadních pozic.

Když se vám hned v prvním turnaji cancúnského triptychu podaří výsledek podobný tomu v Dohá, budete v tour pokračovat nebo ihned začnete s přípravou na olympiádu?

Příprava na sezónu a olympiádu začala už v půlce listopadu 2020, takže pokud by se zadařilo na prvním turnaji, určitě odehrajeme i ten druhý. Zároveň bych chtěl říct, že ještě kvalifikováni nejsme. Po třech turnajích v Mexiku bude situace ohledně žebříčku jasnější a budeme moci plánovat dál. Pokud by vše dopadlo, jak si přejeme, plánujeme vložit několikatýdenní přípravu směrem k OH.

6. - 9. května se hraje druhá fáze Kontinentálního poháru. Máte v plánu se zúčastnit?

Určitě. Naše skupina se bude odehrávat v Madridu, kam se přesuneme rovnou z turnajů v mexickém Cancúnu.

Za měsíc a půl hostí světovku vaše oblíbená Ostrava. Jak se těšíte?

Ostrava a obecně turnaje doma jsou samozřejmě speciální a výjimečné. Těšíme se hodně a doufáme, že situace dovolí a budeme moct hrát o dobrý výsledek i v Dolních Vítkovicích. S největší pravděpodobností se turnaj bude konat bez diváků, což je obrovská škoda, protože atmosféra během předchozích dvou ročníků byla neuvěřitelná už od kvalifikačních zápasů.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018