4.8.2019

Sluková s Hermannovou titul z Vídně neobhájily, i TOP 5 je ale veliký úspěch!

Markéta Sluková s Barborou Hermannovou skončily na letošním Major Turnaji ve Vídni 2019 na 5. místě, obhájit loňský triumf a doposud největší český úspěch na World Tour 2019 jim ve čtvrtfinále překazily Brazilky Talita a Taiana Lima. Hlavní soutěž si zahráli i Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, turnaj jim ale výsledkově vůbec nevyšel. Další čtyři české páry si vyzkoušely kvalifikační část, do main draw ale neprošly.

logo

Hned sedm českých hráčů zažilo premiéru na vídeňském písku. Z kvalifikantů jen Michala Kvapilová měla zkušenosti z loňského Majoru, s Michaelou Kubíčkovou se navíc jako jediné prokousaly i do druhého kola! MK duo totiž zvládlo houpačkový zápas s nizozemským párem Bloem / Sinnema. První set po prodloužené koncovce využily Míša s Míšou čtvrtý setbol a vyhrály jej 24:22, v té druhé je od stavu 6:6 soupeřky na deset balonů nepustily do hry a set pak skončil 11:21. I ve třetím setu začaly lépe holandské soupeřky, ale pak Kubíčková s Kvapilovou dorovnaly a samy utekly a za stavu 14:10 měly k dispozici čtyři mečboly. Ani jeden z nich ale nedokázaly využít, teprve když soupeřky zahodily vlastní šanci, ukončila Míša Kvapilová blokem tie-break 17:15.

V druhém utkání už tolik štěstí neměly, lotyšské soupeřky Graudina a Kravčenoka byly na Míši dobře připravené. Utkání skončilo 10:21 a 15:21, společná premiéra Kvapilové a Kubíčkové na Major turnaji tak skončila před branami hlavní soutěže.

Martina Bonnerová s Martinou Maixnerovou stejně jako v Gstaadu i ve Vídni podlehly již v prvním kole kvalifikace, tentokrát však zaskočily finské soupeřky Taru Lahti a Anniinu Parkkinen, když v prvním setu dokázaly Martiny otočit nepříznivý vývoj a nakonec sadu vyhrály 21:16! V druhém setu byl vývoj vyrovnaný a český pár nebyl daleko prvnímu 5*hvězdičkovému vítězství. Po výsledku 19:21 však přišel tie-break a ten si již zkušené finské soupeřky pohlídaly, Češky se s Majorem loučily po výsledku 10:15.

Velkou premiéru za sebou mají i Robert Kufa s Martinem Melmukou. Čeští hráči narazili na nejobtížnějšího soupeře, jakého v kvalifikaci mohli dostat, s Nizozemci Brouwerem a Meeuwsenem ale především v druhém setu dokázali hrát vyrovnanou bitvu. Výsledek 0:2 (-12; -17) sice nakonec překvapení ani nenaznačuje, zkušenosti z tohoto utkání jsou pro oba Čechy ale jistě k nezaplacení.

Posledním českým párem, který zkoušel své štěstí ve vídeňské kvalifikaci, jsou Jan Dumek s Václavem Berčíkem. Čeští hráči vyzvali australské jedničky Duranta a Schumanna, v prvním setu se ale nedokázali se soupeřem pořádně srovnat a podlehli 13:21. Druhá část už byla jiná pohádka, čeští hráči přidali na ztrátě, na obrat to ovšem nakonec nestačilo. Po výsledku 19:21 se i oni loučili už po jednom zápase.

Do hlavní soutěže byli přímo nasazené oba české páry č. 1. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem vstupovali do vídeňského Majoru s 5. místem z Gstaadu v zádech, na Donau Insel ale stejnou formu nenašli. Přesně po měsíci se utkali s italskými bohémy Adrianem Carambulou a Enricem Rossim a stejně jako na mistrovství světa, recept na Italy nenašli ani teď. Po výsledku 18:21 a 21:23 se mělo všechno rozhodnout v utkání s Holanďany Varenhorstem a van de Veldem. Jenže i s Nizozemci bylo utkání hodně nervózní, první set Češi padli 16:21. Ačkoliv to v druhém setu vypadalo zářněji, ani po výsledku 21:18 ještě nebylo vyhráno. Za stavu 14:13 Perun s Davem zahodili jediný svůj mečbol a pak přišla smutná chvíle, kdy Varenhors s van de Veldem ukončili zápas v neprospěch Čechů 15:17. Vídeňský Major tentokrát Perušičovi se Schweinerem nevyšel, o to delší ale mají přípravu na blížící se mistrovství Evropy, kde snad malé zaváhání napraví!

Naopak Markéta Sluková s Barborou Hermannovou se před blížícím se šampionátem vyšvihly. V prvním kole skupiny F sice nestačily na Kanaďanky Brandie Wilkerson a Heather Bansley 20:22 a 15:21, následně však na centrkurtu vymazaly Němky Bieneck a Schneider 21:16 a 21:11, nic na tom nezměnilo ani počasí, které přerušilo zápas. V play-off vyzvaly Bára s Maki další Němky, Karlu Borger a Julii Sude. Soupeřky dokázaly v polovině prvního setu utéct na rozdíl pěti bodů, ale od stavu 14:18 dokázaly Češky proměnit sedm bodů z osmi, což jim přineslo vítězství 21:19. V druhém setu už Hermannová se Slukovou podobné zaváhání nedopustily a sami vyhrály set s rozdílem pěti bodů (21:16)!

V boji o čtvrtfinále přišla ta největší zkouška. V cestě Markétě a Báře totiž stály Američanky, nové světové jedničky, Alex Klineman a April Ross! Stejný zápas přineslo i druhé kolo play-off v Gstaadu, tam Češky svým soupeřkám hlavně v druhém setu vůbec nestíhaly (byl to však první turnaj po rekonvalescenci zlomeného malíčku Slukové). Dlouhou dobu to vypadalo, že se historie bude opakovat, Maki s Bárou měly v prvním setu jen 45-procentní úspěšnost na ztrátě, a v útlumu byly od úplného začátku. Nakonec padly 13:21 a doufalo se v obrat v druhé části zápasu. Když však bylo odehráno prvních šest míčů druhého setu, svítilo na tabuli skóre 0 pro Česko, 6 pro USA. Ale byly to naopak soupeřky, které rychlé vedení postupně dostávalo ze hry! Sluková s Hermannovou chytily druhý dech a při technickém time-outu to bylo již 11:10 pro Češky! Těsné vedení si Bára s Maki držely až do konce setu a nakonec si výsledkem 21:19 vynutily rozhodující set! V něm se vedení střídalo, ale žádný z týmů si neudělal větší náskok - až do koncovky. Tam totiž Hermannová se Slukovou odskočily na 14:11 a k dispozici měly tři mečboly, avšak ani jeden nevyužily. Teprve když soupeřky srovnaly na 14:14, podařilo se Slukové dvěma body v řadě ukončit dramatický souboj 16:14 a byly to Češky, kdo se radoval z výhry!

Čtvrtfinále sehrály české královny proti dalším favoritkám, Brazilkám Talitě a Taianě Limě. Markéta s Bárou odehrály pěkný zápas, ale na kurtu válely téměř bezchybné soupeřky. Nakonec z toho byla prohra 16:21 a 16:21 a pro Slukovou s Hermannovou to byl TOP 5 výsledek z Majoru ve Vídni.

Již v pondělí začíná další z highlightů této sezóny, do Moskvy se sjíždějí nejlepší evropské páry, aby zde sehrály kontinentální šampionát.

 

Autor: Petr Sixta, foto: Beach Major Series

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018