1.2.2023

Turnajem Beach Pro Tour Elite 16 v Dauhá začíná boj o účast na OH 2024

Ani jsme se nenadáli a s turnajem Beach Pro Tour Elite 16, který odstartoval středeční kvalifikací v katarském Dauhá, začíná další olympijská kvalifikace. Nás může těšit, že se z kvalifikace do hlavní soutěže v Dauhá senzačně probojoval Dumek se Sedlákem. V ní bohužel budeme postrádat dvojici Perušič/Schweiner, která se na poslední chvíli musela z turnaje kvůli nemoci odhlásit. V hlavní soutěži se tak představí dva české páry. Barbora Hermannová/Marie Sára Štochlová a Jan Dumek/Jiří Sedlák se v lehce pozměněném systému turnaje pokusí vyválčit veledůležité body do olympijského žebříčku. Cesta do francouzské metropole je tentokrát trochu jiná než do Tokia, a tak je na místě si postupně představit všechny cesty, které povedou naše reprezentanty do vysněné Paříže 2024.

BPT Elite 16 Dauhá

Ve čtvrtek odstartuje hlavní soutěží první turnaj nové sezony a olympijské kvalifikace BPT Elite 16 Dauhá. Na této akci budeme poprvé svědky pozměněného formátu turnaje té nejvyšší úrovně. Oproti loňsku budou ze základní skupiny postupovat do play off tři ze čtyř párů. První ze čtyřčlenné skupiny, která se odehraje systémem každý s každým, postoupí přímo do čtvrtfinále. Druzí se třetími si na kříž zahrají v mezikole o postup mezi nejlepších osm. Do hlavní soutěže měly promluvit i tři české páry - Perušič/Schweiner, Dumek/Sedlák a Hermannová/Štochlová. Dave s Perunem však museli kvůli nemoci svou účast zrušit a tak v každé kategorii budeme mít pouze jedno zastoupení. Jako první do turnaje vstoupí Honza s Jirkou, kteří od 9:00  vyzvou švédskou dvojici Åhman/Hellvig, Bára s Máří zahájí olympijskou kvalifikaci ve 12:00 utkáním proti Brazilkám Carol/Barbara.

Olympijská kvalifikace

Nejprve je nasnadě si představit systém olympijského turnaje v Paříži 2024. Ten se prakticky neliší od toho v Tokiu a tak jen v kostce. 24 nejlepších párů mužů a žen podle kvalifikačních pravidel se společně utká o cenné kovy v termínu 27. července až 10. srpna na montovaném stadionu u Eiffelovy věže poblíž Champ-de-Mars. Týmy budou nejprve nalosovány do šesti čtyřčlenných skupin, z nichž po zápasech každý s každým vzejde nejlepších šestnáct. Ty se posunou do eliminační fáze play off, která bude pokračovat od osmifinále až po finále a utkání o třetí místo.

Hostitelská země

Hostitelská země má zaručeno jedno místo v turnaji pro obě pohlaví. Pokud nejste francouzský beachvolejbalový pár číslo jedna (hodnotí Francouzská federace), který má své místo v turnaji coby zástupce hostitelské země jistý, musíte se vydat po jedné ze tří dalších kvalifikačních cest.

Mistrovství světa

Stejně jako v kvalifikaci do Tokia, tak i teď do Paříže získá své místo v olympijském turnaji vítěz mistrovství světa, které se koná letos v říjnu v mexickém Tlaxcala. Dá se tak říci, že vítěz světového šampionátu se bude moci od října soustředit pouze na olympijskou přípravu, což může být obrovskou výhodou.

Olympijský žebříček

Další cesta mezi 24 vyvolených párů vede přes olympijský žebříček. Ten bude rozhodně nejčastějším způsobem kvalifikace, jelikož nabízí hned 17. spotů v olympijském turnaji. Své místo pod Eiffelovou věží si zajistíte, pokud splníte dvě podmínky. První je, že v období od 1. ledna 2023 do 10. června 2024 získáte ve svých dvanácti nejlépe bodově hodnocených turnajích tolik bodů, že to na postup nakonec bude stačit. Příklad: jeden z brazilských párů vyhraje mistrovství světa, to znamená, že ten daný pár se nepočítá do žebříčku a Brazílii zbývá v Paříži už jen jeden spot. To značí, že pokud v žebříčku olympijské kvalifikace figuruje více brazilských párů, které by se mohly na body kvalifikovat, na olympiádu postoupí pouze ten nejvýše postavený, který se ale zároveň vejde mezi nejlepších 17. týmů olympijského žebříčku. V reálu to znamená, že skrze olympijský žebříček může teoreticky postoupit i 24. pár světového žebříčku FIVB. Druhá podmínka, která velice silně ovlivní celé postupové pořadí, je podmínka univerzální účasti. Ta říká, že se do olympijského turnaje mohou kvalifikovat jen dva páry v rámci jedné země a jednoho pohlaví.

Kontinentální pohár

Dá se říci, že Kontinentální pohár bude poslední šancí, jak se kvalifikovat do Paříže. Směřovat k němu budou země a páry, které nemají šanci na postup z olympijského žebříčku. Míst se skrze tuto cestu rozdává hned pět a to jedno místo pro jeden kontinent. Finálové turnaje proběhnou mezi 13. a 23. červnem 2024.

Časová osa kvalifikace Beach Volley do Paříže 2024:

  • 1. července 2022 – 23. června 2024: Kontinentální kvalifikace v plážovém volejbale
  • 1. ledna 2023 – 9. června 2024: olympijský žebříček (OR)
  • 31. prosince 2023: hostitelská země potvrzuje FIVB použití míst
  • 10. června 2024: FIVB zveřejňuje kvalifikační žebříček a písemně potvrzuje NOC, NF jejich přidělená kvótová místa prostřednictvím OR
  • 17. června 2024: NOC / NF písemně potvrzují FIVB využití přidělených kvótových míst prostřednictvím OR FIVB
  • 24. června 2024: FIVB zveřejňuje kvalifikační žebříček a písemně potvrzuje NOC, NF jejich přidělená kvótová místa prostřednictvím kontinentálního kvalifikačního turnaje
  • 28. června 2024: NOC / NF písemně potvrzují FIVB využití přidělených kvótových míst prostřednictvím Kontinentální kvalifikace plážového volejbalu FIVB
  • nejpozději 2. července 2024: FIVB přerozdělí všechna nevyužitá kvótová místa
  • 8. července 2024: uzávěrka přihlášek do sportu v Paříži 2024
  • 26. července – 11. srpna 2024: olympijské hry v Paříži 2024

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018