24.1.2018

70 let dr. Jana Hronka

Před uvedenou řádkou let a přesněji 24. ledna 1948 se v Dolních Kralovicích narodil jeden z našich významných volejbalových a olympijských funkcionářů. Kdysi hráč, později trenér, rozhodčí a více jak 50 let funkcionář - poslední z předsedů České a slovenské federace volejbalu (ČSFV) a místopředseda tří významných organizací: Českého volejbalového svazu (ČVS), Českého olympijského výboru (ČOV) a Evropské volejbalové konfederace (CEV). V loňském roce se rozloučil se zbytkem vrcholných funkcí, převzal titul Čestného předsedy ČVS a pro český volejbal i nadále pracuje jako předseda Komise společenského významu ČVS. Jeho dlouholeté soužití s volejbalem připomínáme stručným výčtem aktivit a ocenění a do dalších let přejeme jubilantovi především pevné zdraví, životní pohodu a co nejvíce radosti z trojice vnoučat. Úvodní snímek vznikl po konferenci ČVS v květnu 2017, kdy jubilant doprovázel nového předsedu našeho svazu Marka Pakostu do Brna při jeho první oficiální schůzce se svým slovenským protějškem Luborem Halandou.

Halanda - Hronek - Pakosta

Se sportem a volejbalem začínal jubilant v Dolních Kralovicích v místním Sokole a volejbal hrál závodně za Spartak Vlašim s účastí v KP. Po úrazu vyměnil hráčské aktivity za funkcionářské, trenérské a soudcovské. V letech 1974-1992 řídil utkání nejvyšší domácí soutěže (jako nejmladší na soupisce extraligových sudí) a od roku 1986 působil jako rozhodčí mezinárodní. Dráhu volejbalového funkcionáře zahájil v roce 1966 na OVS Benešov a přes Středočeský KVS se propracoval až k funkcím v nejvyšších svazových orgánech. V letech 1990-92 byl posledním předsedou společné ČSFV, po ustavení samostatného ČVS působil dalších 25 let (do května 2017) ve vrcholných svazových orgánech ve funkcích místopředsedy, člena správní rady a výboru ČVS. Od května 2017 je předsedou Komise společenského významu ČVS.

V roce 1991 se stal členem správní rady CEV a v letech 2001-2015 byl jejím místopředsedou. V letech 1992-96 byl členem Komise rozhodčích FIVB, v letech 1992-2000 členem ČOV a do roku 1996 (za předsednictví Věry Čáslavské) jeho místopředsedou. V roce 1996 byl členem delegace ČOV na OH v Atlantě s premiérou beachvolejbalu, při které nechyběl český pár Palinek - Pakosta. V letech 1999-2006 byl předsedou České asociace beachvolejbalu (ČABV) a vedoucím výpravy našich reprezentačních párů na OH 2000 v Sydney a OH 2004 v Aténách.

Připomeňme jeho vrcholná svazová ocenění: Čestný člen ČVS a osobnost Síně slávy českého volejbalu, Čestný předseda ABV a od roku 2017 Čestný předseda ČVS. Za práci v olympijském hnutí byl v roce 2008 oceněn pamětní Zlatou medailí ČOV a v lednu tohoto roku medailí TIBI GRATIAS. Stručný výčet jubilantových aktivit doplňujeme několika historickými fotografiemi z archivu oslavence a ČVS.

Působení v Sokole Dolní Kralovice připomíná snímek z roku 1968, kdy se jubilant v sokolském kroji zúčastnil oslav 50 let od vzniku Československa. Krátce nato bylo sokolské hnutí v rámci „normalizace“ po srpnové okupaci vojsky Varšavské smlouvy na dalších 40 let opět zlikvidováno.

Po skončení studia na Filosofické fakultě UK a postgraduální nástavbě na VŠE absolvoval v letech 1975-76 prezenční vojenskou službu v Rakovníku a díky kvalifikaci trenéra 2. třídy byl pověřen vedením družstva volejbalistů místní Dukly se startem ve 2. lize. Na snímku část družstva na soustředění v dubnu 1976 ve Vlašimi (jubilant čtvrtý zprava).

Léta působení v roli extraligového a mezinárodního rozhodčího připomíná fotka z počátku 80. let, kdy řídil v hale na Folimance pražské „derby“ mužů mezi celky VŠ Praha a RH Praha. Po nahrávce Honzy Vojíka dvojblok RH překonává Milouš Kvaček, spolu s rozhodčím Hronkem zákrok sleduje svazový komisař Václav Horáček.

V roce 1992 vedl v roli předsedy delegaci ČSFV na jednání v Lausanne s prezidentem FIVB Rubénem Acostou, při kterém byly vyjednány podmínky rozdělení naší federace na dva samostatné národní svazy. Zleva gen. sekr. FIVB George de Jong, předseda SVS Dušan Mešár, prezident FIVB Rubén Acosta, předseda ČSFV Jan Hronek a předseda ČVS Anton Šveda.

Léta 1992-2000, kdy byl funkcionářem ČOV, připomínají dva snímky z roku 1993. Na prvém s Věrou Čáslavskou při přijetí delegace olympijského výboru prezidentem Václavem Havlem. V té době byla Věrka předsedkyní ČOV a současně prezidentovou poradkyní pro oblast tělovýchovy a sportu.

Na druhém snímku z roku 1993 je delegace ČOV v sídle MOV v Lausanne při převzetí cen Pierre de Coubertina, udělených Věře Čáslavské a Emilu Zátopkovi. Zleva Přemysl Herych (mpř. ČOV), Karol Špaček (gen. sekr. ČOV), prezident MOV Juan Antonio Samaranch, Jan Hronek (mpř. ČOV), Věra Čáslavská (př. ČOV), Ludvík Daněk (olymp. vítěz a předseda ČKO), Jan Bělohlávek (nám. ministra MŠMT) a Jiří Kössl (mpř. ČOV).

Na dalším snímku z roku 1996 je mpř. ČOV Jan Hronek spolu s delegáty ČVS a SVF na kongresu FIVB v Atlantě, konaném v rámci OH. Zleva př. ČVS Pavel Kučera, mezin. sekr. SVF Ivan Iro, J. Hronek, předseda SVF Dušan Mešár a mezin. sekr. ČVS Miloslav Ejem.

V roce 2003 proběhl jubilejní 50. ročník Volejbalové Dřevěnice, nad kterým převzal záštitu MOV. Zástupce pořádajícího Sokola Dřevěnice tehdy přijal v pražském hotelu Hilton předseda MOV Jacques Rogge. Zleva jeden ze zakladatelů turnaje Luboš Kraus, vedoucí org. štábu turnaje Václav Nidrle, př. MOV J. Rogge, mpř. CEV Jan Hronek a př. ČVS Pavel Kučera.

V roce 2006 oslavil v pražské O2 Aréně český volejbal 85 let své existence a mezi gratulanty nechyběl předseda MEVZA Karel Hanzl z Rakouska a představitelům ČVS předal pamětní cenu. Na snímku spolu s ním mpř. ČVS P. Kučera, mpř. CEV J. Hronek a př. ČVS Antonín Lébl.

U příležitosti 60. narozenin v roce 2008 převzal J. Hronek z rukou předsedy ČOV Milana Jiráska pamětní Zlatou medaili ČOV za zásluhy o rozvoj olympijského sportu.

V roce 2009 se uskutečnilo v Brně setkání zakladatelů a předsedů Čs. a České ABV. V čele České beachvolejbalové asociace stál Jan Hronek 6 let (ze všech dosavadních předsedů nejdéle) a na snímku z Brna stojí mezi svými předchůdci. Nalevo první předseda ABV Milan Purnoch, napravo druhý předseda Roman Leszczynski.

Dlouholetou spolupráci a přátelství jubilanta s prezidentem CEV André Mayerem z Lucemburska připomíná snímek z roku 2010, který vznikl v rámci losování ME 2011 mužů, které proběhlo pod patronací prezidenta V. Klause v Míčovně pražského hradu. Zleva mpř. CEV J. Hronek, př. ČVS Zdeněk Haník, Václav Klaus s dárkem od ČVS (reprezentačním dresem č. 1) a prezident CEV André Meyer.

U příležitosti oslav 90 let existence našeho volejbalu v roce 2011 přijal prezident Václav Klaus na pražském Hradě mistry světa z Paříže 1956 a Prahy 1966. Zleva Antonín Mozr, Josef Smolka, Václav Šmídl, trenér Oldřich Kaplan, Petr Kop, Ladislav Synovec, mpř. ČVS František Kopecký, prezident V. Klaus, mpř. CEV J. Hronek, Josef Musil, Milan Purnoch, Pavel Schenk a před ním př. ČVS Z. Haník, mpř. ČVS Robert Urbánek a Zdeněk Groessl.

 

Autor: Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018