14.10.2019

Okénko předsedy ČVS Marka Pakosty – hodnocení beachvolejbalové sezóny

Vážená volejbalová rodino, než se naplno začneme věnovat šestkovým soutěžím v hale, pojďme se vrátit a zrekapitulovat beachvolejbalový rok 2019.

V měsíci září proběhlo ve švýcarském Lausanne, kde sídlí Světová volejbalová federace FIVB, každoroční hodnocení beachvolejbalové sezóny a jejích mezinárodních turnajů. I my patříme mezi pořadatele jednoho z turnajů FIVB, konkrétně kategorie 4* v Ostravě. A spolu s tím, že jsem v komisi beachvolejbalu FIVB v pozici nezávislého experta, je tak Český volejbal v centru světovému beachvolejbalovému dění. 

Pracovní setkání a hodnocení turnajů pro nás vyznělo velice pozitivně. Podobně jako v roce 2018 byl i letos náš beachvolejbalový turnaj J&T Banka Ostrava open vyhodnocen mezi třemi nejlepšími z celé sezóny! Naše silné stránky jsou unikátní lokalita, skvělý servis a zázemí pro hráče, kvalitní a profesionální organizace celého turnaje. Celé hodnocení je tak oceněním jak pro nás organizátory, promotéra RAUL, město Ostrava, Moravskoslezský kraj, tak i naše beachvolejbalové fanoušky z celé republiky.

Vedle zmíněného hodnocení má pro nás tato akce i zásadní význam sportovní. Umožňuje nám do turnaje nasadit spoustu talentovaných týmů, které by jinak měly velmi omezené šance se do něho kvalifikovat. Z našich top týmů nám pár Perušič - Schweiner vybojoval v Ostravě 2. místo, což je jejich nejlepší výsledek v kariéře. V průběžném pořadí tzv. „Olympic ranking“ jsou zatím na postupovém 13. místě. Naše ženy Hermannová – Nausch Sluková mají zatím odehráno méně turnajů. Ale v okamžiku, kdy naplní povinnou kvótu se i ony posunou na postupové příčky. Celá olympijská kvalifikace se uzavírá 14. června 2020. A tak příští ročník J&T Banka Ostrava open, který plánujeme od 20. - 24. 5. 2020, bude jednou z posledních šancí vylepšit postavení v olympijském žebříčku. Držte nám palce v našem ambiciózním plánu získat účast na olympijských hrách, jak v kategorii žen, tak mužů.

Ranking FIVB muži: http://www.fivb.org/EN/BeachVolleyball/OGRanking_M.asp

Rankinf FIVB ženy:  http://www.fivb.org/EN/BeachVolleyball/OGRanking_W.asp´

Rád bych ještě zmínil základní informace týkající se budoucnosti světového beachvolejbalu, které jsme věnovali na setkání hodně času. Cílem FIVB je vytvořit kategorii top turnajů, které budou co do kvality identické, profesionálně organizované, budou v lokalitách, které jsou atraktivní, je v nich potřebná lokální podpora a jsou dlouhodobě udržitelné. Snahou je mít až 12 takovýchto turnajů, ideálně na čtyřech kontinentech. Trochu se tak upouští od turnajů kategorie major, kterým se hlavně rozvoj a udržitelnost nepodařilo naplnit. Toto by měl být nosný beachvolejbalový produkt FIVB, o který, věřme, bude zájem ze strany televizí a médií. Pod touto úrovní by měl zůstat flexibilní prostor, aby docházelo k navyšování počtu turnajů nižší úrovně. Pracovní skupina, jejíž jsem součástí, tak bude definovat pro nový olympijský cyklus tuto „New Beach Volleyball Tour“ koncepci, založenou na zmíněných parametrech.

Přeji nám mnoho úspěchů a radosti v této dynamické části volejbalu

Váš

 

Marek Pakosta – předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018