14.5.2019

Okénko předsedy ČVS Marka Pakosty - ohlédnutí za baráží do extraligy mužů

Vážená volejbalová rodino, máme za sebou další úspěšný ročník UNIQA volejbalové extraligy mužů a žen, který přinesl vše, co jsme si od něho slibovali. U mužů jsme viděli dramatickou finálovou sérii na pět zápasů s fantastickým volejbalem před natřískanými halami jak v Liberci, tak v Českých Budějovicích. U žen pak dominantní výkon nových mistryň z Olomouce.  No a jako „bonus" trochu neobvyklou baráž mužů. A u té se nyní zastavím. K čemu zde vlastně došlo?

VK Benátky nad Jizerou jako nejhorší tým extraligy věděl, že o extraligovou příslušnost bude bojovat v baráži a čekal, kdo jako vítěz z 1. ligy do této baráže postoupí. Tím se stalo SGLD Brno. Ještě než bylo play-off 1. ligy dohráno, se už spekulovalo, proč SGLD SK Volejbal Brno posílilo a z jakého důvodu chce vyhrát. A tak ještě než k samotné baráži došlo, jsme měli tuto soutěž díky VK Benátky nad Jizerou mediálně pokrytou jako nikdy předtím. Bez toho, že bych zacházel do detailů, se lze na celou záležitost dívat dvěma pohledy, sportovně technickým a etickým. 

Sportovně technicky znamená posuzovat záležitost dle našich stávajících pravidel a předpisů ČVS. Zde je výhodou, že výstupem toho „technického“ pohledu je jasné ANO či NE. Ve smyslu je v souladu s předpisy, či není. A je povinností orgánů ČVS na všech úrovních tyto předpisy respektovat a dle nich posuzovat. 

Rychlá rekapitulace dosavadních kroků, které jsou v souladu s předpisy ČVS, vypadá takto:

  1. přihlášky VK Benátek a SGLD SK Volejbal Brno do baráže, posouzeno vedoucím soutěže (sportovně technická komise STK) po konzultaci s legislativní komisí, splněny podmínky pro účast
  2. odehrány zápasy č. 1 a č. 2 baráže s výsledkem VK Benátky – SGLD SK Volejbal Brno 0:3, 2:3.  Série průběžně 0:2 v neprospěch VK Benátky
  3. námitka VK Benátek č. 1 ohledně neoprávněné účasti SGL SK Volejbal Brna v baráži u STK
  4. Zápas č. 3 s výsledkem SGLD SK Volejbal Brno – VK Benátky  3:0, VK Benátky nedokončily zápas, celá série 3:0 pro SGLD SK Volejbal Brno
  5. námitka VK Benátek č. 2 ohledně kontumace č. 3 u STK
  6. STK posoudila obě námitky jako neodůvodněné a vyrozuměla zúčastněné

Nutno podotknout, že dávno před tím, než dostal prostor sport a začalo se rozhodovat na hřišti, byla již celá záležitost ze strany VK Benátky medializována. Následně mezi krokem 3. a 4. proběhla aktivita VK Benátek na úrovni civilního soudu v Brně, kde bylo vydáno předběžné opatření, které zakazovalo SGLD SK Volejbal Brno pokračovat v baráži. Nastala dokonce absurdní situace, kdy právní zástupce VK Benátky před zápasem ovlivňoval rozhodčí ČVS, aby nepřipustili SGLD SK Volejbal Brno k zápasu. Do civilní roviny sporu ČVS nevstupoval, jen jsme opakovaně velice jasně komunikovali, že pro nás je zásadní posuzování soutěží, jichž je ČVS vlastníkem a zřizovatelem. Ty jsou plně v režimu našich předpisů a ČVS jedinou autoritou, která je může posuzovat. 

Etický pohled je složitější, na rozdíl od pravidel si každý může nárokovat svůj úhel pohledu a svoji pravdu. Zde probíhala a možná i bude probíhat dále diskuse. Jiný pohled bude mít fanoušek VK Benátek, jiný pak SGLD SK Volejbal Brna. Jinou motivaci má představitel klubu, jinou motivaci bude mít právník, kterého si klub najme. A každý z nich může být připraven hájit si pro něho nejvýhodnější verzi či postup. 

Z lidského pohledu rozumím reakci a postojům VK Benátek v celé kauze, kterou logicky chtějí vyřešit ve svůj prospěch. Způsob, jakým však přistoupily k řešení této záležitosti, považuji přinejmenším za nešťastný. Na rozdíl od povinností danými stanovami nevyužil VK Benátky nad Jizerou a nevyčerpal možnosti vyřešení záležitosti prostřednictvím orgánů ČVS a dle stanov ČVS. 

Zajímavé bude sledovat, co nastane po této ze strany VK Benátek nešťastné a pro někoho účelově vedené fázi. Zda zde zbyde prostor pro konstruktivní dialog zakončený případnými návrhy na úpravu pravidel soutěží. Protože toto měl být vlastně ten racionální spouštěč, který zůstal dávno zapomenut pod nánosem emocí a účelových argumentů. Mně se za celou sportovní kariéru nestalo, že bych si se soupeřem nepodal po zápase ruku bez ohledu na to, kdo vyhrál. A tak nyní budu, a asi ne sám, zvědavý, zda toho VK Benátky a SGLD SK Volejbal Brno budou schopni.

Přeji vám pouze pozitivními emocemi nabitý den

Váš

Marek Pakosta - předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018