4.7.2016

PAVELKA Jiří

Jiří Pavelka st.
Pavelka Jiří st.

*24.12.1935 - †24.8.2020

Funkcionář

Uznání a ocenění:
Čestný člen ČVS, držitel Medailí Otakara Koutského a Ing. Vladimíra Spirita.
 
Jméno a příjmení: prof. Ing. Jiří PAVELKA st.
 
Datum narození: 24. prosince 1935
 
Datum úmrtí: 24. srpna 2020
 

Charakteristika:
Pražský rodák a od mládí všestranný amatérský sportovec. Volejbalu se začal věnovat až po roce 1956, kdy se seznámil s budoucí manželkou Hanou Kolínskou. Ta byla dlouholetou oporou ligových celků žen Slavoje Praha (s mistrovským titulem v roce 1957) a ČKD Praha (s titulem 1964) a také uznávanou deblistkou (mistryní ČSR 1956 v mixu se Štědroňským). Hanka svého manžela přivedla k deblům, které se staly jeho největším sportovním koníčkem až do současnosti. Šestky začal hrát v roce 1959 za Spartak ČKD Stalingrad, později za Slavoj Praha 7, Sokol Toušeň (díky chataření v rekreační oblasti u Káraného při soutoku Labe s Jizerou) a se šestkovým volejbalem se rozloučil v Sokole Nové Vysočany v roce 1990. Současně hrál také debly a chodí se ji zahrát s patou stejných dříve narozených nadšenců ze Slavie Žižkov dodneška.

K funkcím ve svazu jej přivedl jeho spoluhráč ve Spartaku ČKD - legendární „Dědek“ Jiří Těšitel, stal se členem Komise společenského významu ČVS, kde po „Dědkovi“ převzal tvorbu turnajových kalendářů, publikovaných ve Zpravodajích ČVS a později na svazovém webu. Členství v KSV byl donucen ukončit v roce 2012 zvolením za člena Arbitrážní komise ČVS s podmínkou ukončení působnosti v dalších svazových orgánech.

V roce 1990 jej stávající předseda ČVS Zdeněk Haník získal pro práci v Asociaci malých sportů, resp. pod jejími „křídly“ ustavené Asociace volejbalových deblů (AVD). V letech 1991-2004 působil jubilant v AVD jako turnajový komisař obnovených Mistrovství republiky v tahaném deblu (muži, ženy, mixy). V roce 1994 byl zvolen předsedou AVD a z titulu této funkce se stal také členem Výboru ČVS. V roce 1999 se zasloužil o začlenění AVD do ČVS jako jedné ze svazových asociací. Funkci předsedy AVD předal v roce 2005 Tomáši Kokojanovi, ale zástupcem AVD ve Výboru ČVS zůstal až do roku 2012.

Volejbalovou vizitku jubilanta doplňujeme několika historickými fotografiemi z jeho archivu a aktivit hráčských i funkcionářských. Bohužel - většinou bez přiřazení let jejich vzniku, ty jsou již za hranicemi jubilantovy jinak stále výborné paměti.

FOTO:

Volejbalisté Slavoje Praha 7 v přeboru Prahy I. třídy, nahoře zleva dvě volejbalové legendy – DĚDEK Jiří Těšitel a internacionál Jiří Jonáš, Milan Plašil, Jirka Pavelka, neznámý hráč a Mirek Šamonil, dole zleva Ríša Klíma, Jirka Demuth a Láďa Vrbenský. Základ tohoto družstva tvořili hráči bývalého Spartaku ČKD Stalingrad, který po likvidaci volejbalového oddílu ve Vysočanech přešel do Holešovic.

Ještě jeden snímek z šestek – levoruký smečař Jirka Pavelka v akci při vnitropodnikovém turnaji ČKD Elektrotechnika, kde byl před zahájením kantorské dráhy na FEL ČVUT zaměstnán.

Jubilant při přebíráni jedné z cen deblového turnaje veteránů ve Sklenařicích, první zleva Vojta Věchet senior, významná osobnost nymburských deblů.

Další snímek je ze sportovního dne ČVUT, při kterém byla sehrána beachvolejbalová exhibice mezi elektrofakultou a MÚ Praha 6. V modrém reprezentanti ČVUT (prof. Pavelka a prof. Kučera – děkan FEL), v bílém reprezentanti radnice Prahy 6 - napravo starosta Pavel Bém, později pražský primátor. Nalevo rozhodčí Jiří Ebert a sedící dvojice hráček BV z klubu Blue Sport, přidělených oběma amatérským párům s úkolem organizovat hru (utkání hráno v trojicích).

Na jednom ze zasedání výboru ČVS jubilant ve společnosti doc. Františka Stibitze – velkého propagátora volejbalových deblů po válce a v mládí vynikajícího kolínského deblisty. Setkání doslova symbolické – Jirka byl jednou z osobností, jejichž zásluhou byla tradice deblových MR po dlouhých 35 letech v roce 1991 obnovena.

Snímek z výjezdního zasedání KSV ČVS v Hodslavicích v roce 2002. Na schodech odshora dolů a zleva doprava: Charvát a Krůta, Pavelka, Dluhoš, Cábal a Kryspín, Flíček, Šlechta, Dvořák, Kobliha, Vyoral a pod schody zleva Vašina, Vyhlídal, místní příznivec volejbalu - senátor a v současnosti člen NKÚ Ing. Pavel Hrčíř, a jako poslední tehdejší předseda svazu Ing. Pavel Kučera.

Na závěr snímek rodinného týmu Pavelků ze srpna 2015 a turnaje osady Severka, hraného na kurtech VSC Čelákovice. První zleva stojí zakladatel volejbalového klanu Jirka senior, třetí zleva vnuk Tomáš (ČZU), prostřední ze synů Jirka junior a nejmladší syn Vladek. Druhý zleva v podřepu vnuk Ondra (Aero) a jako třetí nejstarší syn Petr. Všichni jubilantovi synové hráli extraligu (Jirka oblékal i reprezentační dres) a v nejvyšší soutěži se již začínají prosazovat jejich synové. Úctyhodná rodinná bilance!! Zbývající trojice hráčů patřila k turnajovým posilám, díky kterým tým skončil v kvalitně obsazeném turnaji na 3. místě. V horní řadě druhý zleva M. Prajzler (Aero), v dolní řadě první zleva M. Syrůček (Aero) a první zprava T. Bajusz (Dansport).

 

Autor: Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018