4.5.2017

Dopis předsedy Českého volejbalového svazu - č. 5/2017

Vážení volejbalisté! Národní družstvo do 19 let vybojovalo poprvé v dějinách ČR titul mistra Evropy. V první řadě velká gratulace, hráčům a realizačnímu týmu. Práce trenéra Jiřího Zacha nese už léta svébytný rukopis, především v útočné fázi hry jeho družstev. Na takový úspěch se musí trpělivě čekat a je logickým vyústěním celoživotní práce Jiřího Zacha. Ale je tu ještě něco. Totiž, že po 6. místě juniorů ročníku 1995 a 7. místě kadetů ročník 1997 na mistrovství Evropy, je tento úspěch dalším důkazem, že systém mládežnického volejbalu znovu začíná produkovat hráče, kteří mají šanci se mezinárodně prosadit, což je vlastně jeho základní cíl. Titul mistrů Evropy je samozřejmě dílem konkrétních hráčů a realizačního týmu vedeného Jiřím Zachem a nemusí se hned tak opakovat. Jde ovšem o něco jiného: po dlouhém období (2006 – 2013), kdy se ani jeden z mládežnických chlapeckých výběrů neprobojoval na mistrovství Evropy, sedíme znovu definitivně ve vlaku, který se nazývá špičkový mezinárodní mládežnický volejbal. Myslím si, že je to výsledek systémových změn zavedených před sedmi lety. 

Koncepce, kterou jsme navrhli a která byla následně schválena Úsekem mládeže, je průběžně plněna a má tyto základní body:

  • Výběr hráčů do družstva Lvíčat se v současnosti začíná o rok dříve, než v minulosti.
  • Centralizace probíhá formou navýšení objemu práce v reprezentaci, nikoliv tak, že vezmeme hráče oddílům do jediného centra.
  • Všichni mládežničtí reprezentanti jsou ve smluvním vztahu se svazem, což je oboustranný závazek.
  • ČVS několikanásobně navýšil finanční prostředky do přípravy mládežnických reprezentací.
  • Dotace jednotlivým klubům SCM a SpS jsou přidělovány pouze na základě toho, jak dodávají hráče do systému vrcholového mládežnického volejbalu či do reprezentace, resp. podle výsledků testů hráčů v oblasti somatických a pohybových předpokladů.
  • Finálové turnaje play-off mládežnických extralig byly pozvednuty na vyšší úroveň odpovídající seniorským extraligám.

V tomto trendu by měl Český volejbalový svaz pokračovat i nadále, jelikož se osvědčil. Od loňska jsme navíc zavedli systém financování trenérů SCM přímo z rozpočtu ČVS. Jedinou oblastí, která bude muset být dopracována, je jak zmírnit „bolest“ malých klubů, které předávají hráče do systému vrcholového mládežnického volejbalu, resp. jak je lépe odškodnit.

Pak je tu seniorská reprezentace. Mužská i ženská reprezentace nepatří k evropské špičce, ale pravidelně se daří postupovat na ME a dá se říct, že z hlediska úrovně jsme státe „na dohled“. Domnívám se však, že jsme reprezentantům leccos dlužni. S příchodem Jiřího Popelky a Jakuba Novotného se sice servis reprezentantům během přípravy na finální akce zlepšil oproti letům předcházejícím, ale v průběhu oddílové sezóny se pracuje především na komunikaci a medializaci zatím nedostatečně. Je třeba připomenout, že čeští volejbaloví reprezentanti hrají v národním týmu víceméně za kapesné (profesionální smlouvy jsou zatím nad finanční možnosti svazu), a tudíž jediná možnost, jak jim zlepšit podmínky je zkvalitnění celoroční péče, servisu a medializace jejich klubových, a především osobních výsledků. Další potřebná změna do budoucna se týká pozice vedoucího týmu. Člověk v této pozici by měl pracovat v celoročním úvazku vůči ČVS a to ze dvou důvodů. Zaprvé na období 4 měsíců, což je období aktivní práce s reprezentací, se obtížně shání lidé, kteří jsou ochotni přerušit činnost ve svém stálém zaměstnání a pracovat každodenně pro svaz a posléze se znovu vracet. Zadruhé péče o reprezentanty si vyžaduje celoroční nasazení. Z hlediska mezinárodní úspěšnosti si budeme určitě muset ještě nějaký čas počkat, než se ke slovu dostanou ročníky, které jsou relativně úspěšné na mládežnických šampionátech v posledních třech letech.

Další oblastí, o níž bych se chtěl v této páté zprávě zmínit, jsou rozhodčí. Jako bývalý trenér jsem posuzoval práci rozhodčích okrajově. Upřímně řečeno, vždy jsem je vnímal jako jakýsi „stát ve státě“ a měl jsem za to, že si svoji problematiku řídí interně v rámci své komise, přičemž jsem vždy respektoval jejich návrhy pro Správní radu. Na jejich jisté autonomii není třeba dle mého mínění nic měnit. Co je potřeba změnit je jejich financování. Je ekonomická doba a úbytek kvalitních mladých rozhodčích se nedá vyřešit jinak, než tím, že je lépe zaplatíme. Ne všechny oblasti svazové práce jsou jen o penězích. Tato ano.  

Závěrečnou oblastí, které se chci dotknout v dnešní zprávě je beachvolejbal. V poslední době se práce v oblasti beachvolejbalu zkvalitnila. Zlepšilo se zajištění reprezentačních hráčů, navýšil se rozpočet na dvojnásobek, tvoří se nová legislativa beachvolejbalu, začalo se vzdělávacími kurzy trenérů, byli definováni a smluvně potvrzeni reprezentační trenéři. Domácí tour nabyla nové podoby. Narůstá beachvolejbalová mládežnická základna. Přesto by si beachvolejbal měl vyřešit některé problémy interně, především dualitu asociací ABV a ČABVK, ale i další problémy, například udržení beachvolejbalových osobností minulosti ve svazové práci.

Vážení volejbalisté, tuto zprávu bych rád ukončil krátkým zastavením u modelu řízení svazu. Ve zprávě č. 3 jsem oznámil, že přes odstoupení z kandidatury na předsedu ČVS jsem připraven pracovat i nadále pro ČVS, bude-li mi to umožněno. Stejně jako naše hra volejbal i řízení svazu si žádá týmovou spolupráci. I já jsem měl při vykonávání činnosti předsedy potřebu opírat se o několik nejbližších odborných spolupracovníků. Stejnou pomoc bude pravděpodobně potřebovat i Marek Pakosta, pokud bude zvolen. Zdá se mi přirozené, že otevřeně deklarujeme, že chceme pracovat jako tým. Každý na pozici, kde jsou jeho silné stránky.

V Praze dne 3.5.2017                 

Zdeněk Haník

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018