5.12.2016

Tiskové prohlášení předsedy Českého volejbalového svazu

Vzhledem ke zkresleným informacím, které opakovaně proběhly v některých médiích, vydává předseda Českého volejbalového svazu následující tiskové prohlášení.

Na základě zjištění zpronevěry finančních prostředků podal Český volejbalový svaz na začátku roku 2016 trestní oznámení na neznámého pachatele. Díky tomuto kroku byl viník následně vypátrán a k činu se přiznal. Jedná se o člověka, který byl Českým volejbalovým svazem (ČVS) přijat v roce 2010 na základě doporučení ČSTV (později přejmenovaného na ČUS), a tedy nikoliv až po jeho odchodu z ČUS v roce 2015, jak mylně uvádějí některá média. Do roku 2014 pracoval příslušný člověk kompetentně a bez problémů. ČVS i jeho dceřiná společnost Volejbal 2011, s.r.o. činí veškeré kroky nezbytné k tomu, aby byla odstraněna či maximálně zmenšena újma, která jim byla neoprávněnými dispozicemi s finančními prostředky z jejich účtů způsobena. Oba poškozené subjekty intenzivně spolupracují s orgány činnými v trestním řízení na zjištění veškerých okolností provedených neoprávněných převodů, aby následně uplatnily svá práva na náhradu škody vůči odpovědné osobě, revidovaly dosavadní kontrolní postupy a mechanismy a ve spolupráci s renomovaným ekonomickým poradcem posílily systémy vnitřní kontroly tak, aby bylo jakýmkoliv dalším neoprávněným dispozicím do budoucna zabráněno. Současně oba subjekty zahájily prostřednictvím respektované nezávislé advokátní kanceláře detailní analýzu individuální odpovědnosti jednotlivých osob za vzniklou újmu a podle jejích závěrů budou dále postupovat při minimalizaci negativních dopadů nastalé situace. 
 
Výše uvedený případ je v některých médiích spojován s kontrolou Ministerstva financí, která u ČVS proběhla v letošním roce a to zcela nezávisle na výše uvedené skutečnosti.  ČVS v letech 2011 a 2012 realizoval několik vysoce prestižních národních i mezinárodních vrcholových sportovních akcí na území České republiky. Akce proběhly úspěšně a náklady na tyto akce, byly jejich dodavatelům plně uhrazeny. Část nákladů na tyto akce byla hrazena z poskytnutých státních dotací. Vyúčtování nákladů proti poskytnutým dotacím bylo předmětem aktuální kontroly Ministerstva financí, které v závěru kontroly formulovalo svá tzv. kontrolní zjištění, tedy výhrady proti postupu ČVS. Naprostá většina výhrad Ministerstva financí vytýká ČVS to, že při nakládání s dotacemi nepostupoval podle zákona o veřejných zakázkách. ČVS je však přesvědčen o tom, že postupoval zcela v souladu s uvedeným předpisem, když čerpal služby poskytnuté svou vlastní dceřinou společností Volejbal 2011, s.r.o. – pro tento případ se uplatňuje zákonem výslovně formulovaná výjimka z povinnosti vyhlašovat zadávací řízení. ČVS zdůrazňuje, že totožné skutečnosti byly v minulosti předmětem kontroly ze strany Nejvyššího kontrolního úřadu, který tento postup, přestože s ním byl detailně seznámen, Českému volejbalovému svazu nevytknul. ČVS je proto přesvědčen, že správnost a zákonnost svého postupu plně obhájí i před dalšími správními orgány, pokud by na základě tzv. kontrolních zjištění MF uplatnily vůči ČVS jakékoliv sankce. 
 
Dva výše uvedené případy spolu nijak nesouvisí. V prvním případě se jedná o trestný čin konkrétní osoby, která se k činu přiznala, ve druhém o využití státních dotací, kdy se ČVS cítí být v právu a veškerými možnými prostředky bude své přesvědčení obhajovat. Jelikož ČVS podnikl důležité kroky k nápravě stavu, současná finanční situace je stabilizovaná a ČVS bez problémů ufinancuje zbytek roku tak, jak bylo i členské základně na zasedání Výboru ČVS prezentováno. ČVS vnímá všechny zkreslené informace a nesprávně prezentovaná vyjádření v médiích jako snahu o účelově vedenou kampaň proti ČVS se snahou poškodit renomé ČVS. Nelze vyloučit ani zneužití této složité situace před volbami v ČVS. Současné vedení ČVS je přesvědčeno, že přes veškeré pokusy o diskreditaci ČVS neovlivní dobré pracovní klima a obětavost lidí při plnění náročných úkolů, které má ČVS před sebou v roce 2017. 

Prohlášení v PDF naleznete: ZDE

 

Autor: PaedDr. Zdeněk Haník, Ph.D.

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018