14.4.2020

V letošní i následující sezóně se z extralig nebude sestupovat, říká Marek Pakosta

Dnes SR ČVS rozhodla o formátu našich nejvyšších soutěží pro rok 2020/2021 a zároveň i pravidlech sestupů a postupů v letošní nedohrané sezóně. Jak toto rozhodnutí vidí předseda ČVS Marek Pakosta a co SR ČVS k tomuto kroku vedlo?

Marku, jednání o podobě extralig, postupů a sestupů asi nebyla jednoduchá….

Možná ne jednoduchá, ale konstruktivní. Dnešnímu rozhodnutí předcházely tři týdny intenzivních diskusí. Poměrně rychle jsme se shodli, jak přistoupit ke skončené sezóně 2019/2020. Více času nám zabralo posouzení možných dopadů pandemie v sezóně 2020/2021 a ruku v ruce s tím pak definice pravidel pro toto období.

V zápisu SR ČVS vidím, že letos se z UNIQA extralig nebude sestupovat a postoupit mohou týmy, které si to vybojovaly v 1. lize (Dobřichovice – ženy, Bučovice – muži). To znamená, že je možné, že extraliga mužů se bude hrát v počtu 13 týmů a extraliga žen v počtu 11 týmů. Je to tak?

Ano, je to správný výklad. My jsme i u extraligy použili naprosto stejný princip jako u ostatních soutěží. Naší snahou bylo minimalizovat poškození týmů, které skončily na sestupových či naopak postupových pozicích. V praxi to bude vypadat tak, že možnost přihlásit se do soutěže bude mít jak tým, který by sestoupil (či hrál baráž), tak tým, který by postoupil (či hrál baráž). To znamená, že může dojít ke zmíněnému nárůstu týmů v soutěžích. 

Marku, můžeš čtenářům jednoduše popsat, jak bude vypadat UNIQA extraliga mužů i žen v ročníku 2020/2021?

V tomto ročníku jsme schválili pravidlo, že nesestupuje žádný tým.  Z 1. ligy, což je soutěž pod UNIQA extraligou, pak může postoupit vítěz při splnění podmínek licenčního řádu. Ten definuje určité kvalitativní a ekonomické minimum, které musí klub splnit.

Co vás vedlo k tomuto rozhodnutí?

To rozhodování a diskuse, které mu předcházely, byly hodně složité. Brali jsme ohled jak na sportovní aspekt, tak na ekonomický a svým způsobem i společenský. Celé rozhodování je nutno zasadit do situace pandemie, která obecně sport a nás jako volejbal velice omezuje a ohrožuje.

Podle toho, co jsi řekl, je obava ve vedení ČVS, že by tato koronovirová krize mohla nějak výrazně ekonomicky poškodit profesionální kluby? Může toto rozhodnutí klubům pomoci, popř. jak?

Namlouvat si, že stávající krize nebude mít dopady do sportu, by bylo naivní. Ekonomicky to poznamená všechny úrovně. Od menších klubů až po ty velké, které mají vrchol svojí pyramidy zakončený extraligou. Extraligové kluby, které pod sebou mají mládežnické týmy všech kategorií, jsou páteří našeho sportu z pohledu talentované mládeže a následně přechodu této talentované mládeže do vrcholové úrovně a reprezentace. Pro ty je v této době ekonomicky nesložitější zajistit kontinuitu.  Naše rozhodnutí tedy mělo pomoci udržet funkční klubovou strukturu pod extraligovými týmy. 

Nebojíš se, že kvalita extraligy klesne, pokud týmy budou mít jistou i další sezónu?

Kvalitu z mého pohledu v zásadě obstarává první polovina extraligy, která bojuje o medaile a o účast v evropských pohárech. Zde jsme zaznamenali kvalitativní posun během několika posledních sezón. To se promítlo do zvýšení kvality celé extraligy. Může nastat situace, kdy uvidíme méně zahraničních hráčů. Jednak kvůli nákladům, jednak kvůli možným omezením při vcestování do České republiky. Na druhou stranu se může urychlit začlenění mladých hráčů a hráček do nejvyšší soutěže. Doufám tedy, že uvidíme i nějaká pozitiva.

Jsme již měsíc v nouzovém stavu, vlastně celá republika se zastavila. Jak ty vidíš nastávající sezónu, případně rozjezd soutěží na podzim?

V tuto chvíli by se hodila křišťálová koule. Můj osobní odhad je, že soutěže ročníku 2020/2021, které mají začít od září či října, odstartujeme dle plánu. Ale také se klidně může stát, že nějakou dobu to bude v režimu bez diváků či s jejich omezeným počtem. Jako první krok čekám obnovení plnohodnotného trénování a následně pak zahájení zmíněných soutěží.

Letos financování sportu měla přebírat Národní agentura sportu od MŠMT. Ty jsi členem rady pod vedením Milana Hniličky, řešíte již příští rok nebo se „bojuje“ o letošní?

Samotná NSA je v náběhové fázi a jsme tedy v určité vícekolejnosti. Rada NSA jako celek se zatím nesešla. Mně připadá logické vytvoření oblastí, ve kterých se budou tvořit menší pracovní skupiny. Můj mandát je zastupovat Český volejbal z pozice předsedy ČVS a tak je přirozené, že mě zajímají témata společná pro ostatní sportovní svazy. V tuto chvíli se primárně řeší probíhající rok.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) – Trousil / Westphal 2:0 (21:13, 21:17)

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018