16.11.2017

Dotační tituly 2018 - otevřená diskuze - proběhla 14.11.2017

Dne 14. 11. 2017 proběhla diskuze volejbalové veřejnosti se zástupci ČVS – Ing. Milanem Labaštou, MUDr. Vítem Maříkem a Ing. Vojtěchem Šrubařem. Nosným tématy byly programy MŠMT se zaměřením na Program VIII. Dále se probíral legislativní rámec dotací a celkového fungování českého volejbalu a diskutovalo se nad praktickými problémy v oblasti dotačních titulů.

Po úvodním slovu pana Labašty, který se zabýval především programy I; II; V a VI, které jsou hlavními dotačními tituly pro fungování ČVS, poté odprezentoval pan Šrubař program VIII.  Tato prezentace je dostupná v odkazu na tento článek. Následně probíhalo první kolo dotazů a diskuze, ve kterém se především zdůraznilo, že dnes 15. 11. 2017 je poslední den pro změnu pro podání žádosti o změnu rozhodnutí o poskytnutí neinvestiční dotace ze státního rozpočtu ČR na rok 2017. Dále přispěl pan Mařík užitečnými informacemi z praxe, kde definoval základní problémy nepřijetí Žádostí o dotaci z programu VIII, jimiž jsou:

  • Formální chyba – přepsání o řád, uvedení jednotek v tisících a naopak, chyba se projeví až při kontrole počtu dětí vztažených na sumaci vybraných členských příspěvků.
  • Nedodržení podmínek členských příspěvků – přepočet členů a členských příspěvků (musí být alespoň 100,- Kč na jednoho člena mládeže) – viz odkaz výše
  • Nedodání nutných podkladů ve správných termínech, například vyúčtování dotace za předchozí rok není dodáno do doby posuzování nové žádosti (na aktuální rok), po výzvě MŠMT vyúčtování subjekt dodá, ale mezitím už byla posuzována nová žádost dotace, žadatel nesplní podmínku řádného a včasného dodání vyúčtování za předchozí rok a žádost je VYŘAZENA!. Odvolání žadatele proti nepřidělení dotace není možné, na dotaci není právní nárok.

Dále přešel ke své prezentaci pan Mařík. Prvotně zrekapituloval roli ČVS jako střešní a podpůrné organizace nižších celků – KVS, klubů, TJ. Zdůraznil v ní problémy spojené s vnímáním financování sportu jako projektu. Zaznělo také, že samotné kluby musí být řádným hospodářem, snažit se získat maximum prostředků z dotačních titulů MŠMT, případně jiných dotací, jež mohou získat. Svaz bude kluby, jež budou organizovat vlastní projekty podporovat.  Dále uvedl, že je pravděpodobné, že se budou některé programy MŠMT sdružovat. (prezentace je samostatná příloha) Závěrem zaznělo, že ČVS chce zlepšit komunikaci s kluby a odbornou veřejností. Příkladem je nová záložka na stránkách ČVS – DOTACE, kde budou připravovány informace z dotačních titulů. Kompletní informace naleznete v prezentaci, která je u tohoto článku.

Z následné diskuze vyvstaly tyto informace, které sdruženým klubům v ČVS  důrazně doporučujeme dodržovat:

  • Je nutné bedlivě sledovat změny rozpočtu vlastní žádosti o dotace programu VIII. Změna o 10% je v pořádku, ovšem změna větší než 10% musí být nahlášena MŠMT. (při změně je posledním dnem 15. 11. 2017, změnu je potřeba nahlásit na MŠMT)
  • Při kontrolách FÚ na úrovni klubů bylo ve spojení s dotacemi – program VIII. MŠMT nutné doložit formulář č. 3 vyhlášky §367/2015 Sbírky, pro Ministerstvo školství . Ten je v odkazu na tento článek. Jiný formulář (nebo vlastní tabulka) jsou hodnoceny jako porušení rozpočtové kázně subjektu a hrozí pokuty!
  • Pro správnou žádost v programu VIII. je velice důležité sledovat  vlastní členskou základnu klubu. Prvotně je nutné mládež evidovat odděleně od dospělých. Dále je nutné mít přihlášku každého člena v papírovém originálu u dětí do 15 let podepsanou zákonným zástupcem, u starších dětí podepsanou členem (do 18 let) v případě programu VIII.!
  • Členské příspěvky je nutné evidovat a především uchovávat doklady o úhradách, úhrady musí mít identifikátor člena! Nejlépe RČ uvedené na přihlášce a uvedené jako variabilní sybol úhrady na bankovní účet klubu, neb celé jméno vypsané v poznámce – textové pole úhrady, nebo datum narození. Vždy musí mít každá úhrada spojený identifikátor s podepsanou přihláškou člena. Toto ukládá i NOZ.   
  • Pan Mařík uvedl další možné způsoby získání prostředků pro kluby – například program III. hodina pohybu navíc. Informace o tomto programu jsou v příloze.  Nebo nově program 2/II  spojený program v návrhu na rok 2018 – (IV+VIII), který my měl podporovat i krátkodobé nájmy (hodinové, např. školních tělocvičen), které se volejbalových subjektů týkají.

Dokumenty ke stažení:

Program VIII / III. hodina pohybu navíc / Financování sportu-legislativa /

Plán rozvoje a financování volejbalu 2017-2021 / Financování volejbalu-zákon /

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 367/2015 Sb.  / Přihláška člena do ČVS                                       

 

V Praze dne 15. 11. 2017

Autor: Ing. Vojtěch Šrubař

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018