7.4.2016

Brno ve třech setech zvítězilo v Budějovicích, Liberec podruhé udolal Karlovarsko

Čtvrtek byl ve znamení druhých utkání semifinálové série play off UNIQA extraligy i dvou zápasů play outu. Z vítězství se radují na jižní Moravě, kdy Volejbal Brno překvapivě jednoznačně dokázal zvítězit na palubovce "půlmistra" z Českých Budějovic a srovnat tak stav série na 1:1. Druhé vítězství má naopak liberecká Dukla, který i dnes udolala Karlovarsko jasně ve třech setech. V play outu se radují volejbalisté Odolene Vody a Ústí nad Labem.

VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE – VOLEJBAL BRNO - Stav série: 1:1.

Oba celky nastoupily do prvního setu v pozměněné sestavě. V té domácí chyběl zraněný Sobotka a tradiční libero Kryštof. Místo nich se v základní sestavě objevil Tibitanzl, Kuliha a role libera se chopil Michálek. Hosté naopak přivítali v základu Suchareva a Andrianova. Hosté z Brna byli od začátku o něco lepším celkem a nakonec zvítězili 3:0, ačkoliv dva sety skončily nejtěsnějším možným rozdílem.

VK Jihostroj České Budějovice - Volejbal Brno 0:3 (21:25, 23:25, 24:26)

Rozhodčí: Hudík - Činátl

Počet diváků: 1.352

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tibitanzl, Mach, Habr, Maciel, Fila, Kuliha, libero: Michálek. Střídali: Kraffer, Pochop a Polák. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Hrazdira, Haník, Sucharev, Klapal, Andrianov, Pražák, libero: Castello. Střídali: Muroň, Licek a Goodell.Trenér: Ondřej Marek.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Šli jsme hrát v téhle sestavě a projevilo se to hodně. Ztráta Sobotky je pro nás těžká, daleko horší je však ztráta Kryštofa, a to bylo evidentní. Neorganizovanost na příjmu, na nahrávce, na obraně v poli, to všechno se projevilo. I ty balony, které chyběly. Dva v každém setu, kdyby se vyřešily, tak jsme vyhráli. Moc mě to mrzí. To je ale daň za to, že hrajeme v sestavě, ve které jsme nikdy nehráli. Nese to tu nervozitu. Každopádně to bylo bojovné, prali jsme se a za to jsem rád. Když trochu v téhle sestavě potrénujeme a uděláme v každém setu o dvě laciné chyby méně, tak můžeme klidně v Brně vyhrát."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Nenahradili jsme ztrátu dvou klíčových hráčů. Navíc přeskupením hráčů na jiné posty jsme se oslabili. Nevyrovnali jsme se s tím a Brno zaslouženě vyhrálo."

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): "Na Jihostroji se podepsala absence hlavně Kryštofa, který je klíčový hráč, ne až tak Sobotky, protože si myslím, že ten je nějakým způsobem nahraditelný. Kryštof však, podle mě, tvoří polovinu výkonu Budějovic. To bylo znát. Nám to vyšlo a já jsem rád za vítězství."

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): "Myslím si, že jsme to měli o něco lehčí. Jihostroji chyběli dva klíčoví hráči Sobotka a Kryštof. Překvapil nás tah s Michálkem na liberu. Domácí s nepřízní osudu bojovali statečně, ale já jsem rád, že jsme v tomhle bouřlivém prostředí uhájili vítězství."

Popis utkání:

Začátek zápasu domácím vůbec nevyšel a rychle prohrávali 1:5. Jan Svoboda tak neváhal a sáhl pro oddechový čas. Ten jeho tým evidentně nakopl a dokázal skóre otočit. Time-out si tak vybral i hostující kouč. Při prvním technickém oddechovém času ale přesto vedli Jihomoravané. A to nejtěsnějším možným rozdílem 8:7. V dalším průběhu ale měli opět navrch hosté z Brna, kteří se dostali do pětibodového trháku 16:11. Do koncovky první sady šel hostující tým už jen s tříbodovým náskokem. Svůj náskok ale nepustili, dokonce ho ještě navýšili. První sadu uhrálo Brno v poměru 25:21.

Druhý set začal Jihostroj mnohem lépe. Kapitán Filip Habr udělal na podání tři body a domácí vedli 3:0. Hosté ale začali pomalu snižovat, až nakonec srovnali na 7:7. Vyrovnaný stav pokračoval i nadále a žádný z týmu se nemohl bodově utrhnout. O dva body jako první utekly České Budějovice, které se dostaly do vedení 13:11. Když poté hosté zaútočili do zámezí, připsali si na své konto další bod. Když rozhodčí odpískal Brnu technickou chybu, vyžádal si trenér Marek oddechový čas. A ten se jeho týmu vyplatil, jelikož se hosté dokázali dostat na rozdíl pouhého jednoho bodu. Bylo tak jasné, že koncovka druhé sady bude hodně vyrovnaná. Nakonec ji na svou stranu získalo Brno, které vyhrálo nejtěsnějším možným rozdílem 25:23.

Sada s pořadovým číslem tři začala stejně jako ta předchozí. Domácí borci rychle vedli a to hned 4:0. Na to šlo zareagovat pouze oddechovým časem Brna. Ale i další bod putoval na stranu Českých Budějovic, které tak vedly už 5:0. Brno ale opět prokázalo velkou sílu a třemi body v řadě snížilo. Nicméně Jihostroj opět odskočil o tři body, ale hosté vývoj otočili a poprvé ve třetím setu vedli. Oba týmy se pak přetahovaly o vedení a při druhém technickém oddechovém času vedli Brňané 16:15. I koncovka třetího setu byla vyrovnaná. Jihomoravané šli do vedení 22:20, ale Jihočeši ihned dokázali srovnat. Za stavu 23:23 přišla jedna z nejvíce dramatických výměn. Jihostroj mohl několikrát výměnu ukončit, ale hosté se skvěle bránili a nakonec bod získali. Ti pak při svém mečbolu smečovali pouze do bloku Radka Macha a bylo opět vyrovnáno. Druhý vybojovaný mečbol už ale Brno, po chybném příjmu domácích, využilo a radovalo se z vyrovnání série na 1:1. Jihomoravané se tak stali prvním týmem, který dokázal Jihostroj v domácí hale porazit.

Autor: Aleš Skok, Lukáš Dvořák

VK DUKLA LIBEREC – VK ČEZ KARLOVARSKO - Stav série: 2:0.

V netradičním čase začínalo druhé semifinálové utkání v hale Dukly. Důvod byl prostý. V sousední hale se měl hrát pátý zápas semifinále v ledním hokeji mezi Bílými Tygry Liberec a Bruslařským klubem Mladá Boleslav, ale duel již skončil vítězstvím 4:0 na zápasy pro Tygry, kteří se poprvé v kariéře dostali do republikového finále v hokeji. To pro Duklu Liberec je finále pomalu každoroční záležitostí. První krůček již udělala Dukla ve včerejším utkání, když zvítězila 3:0 na sety a prodloužila svoji neporazitelnost s Karlovarskem na sedm utkání a celkově na 14 vítězství v řadě v extralize mužů. Zda se konečně podaří Karlovarsku přehrát Duklu nebo opět favorit utkání potvrdí svoji stoupající výkonnost, se přišlo do útulné sportovní haly pod Ještědem podívat velmi mnoho diváků. Hráči je nezklamali a předvedli řadu pěkných výměn, které prostě k semifinále patří. Nakonec se překvapení nekonalo. Dukla předvedla, že prostě na Karlovarsko hrát umí a po dnešním utkání již vede 2:0 na utkání.

VK Dukla Liberec – VK ČEZ Karlovarsko 3:0 (25:21,25:15,25:21)

Rozhodčí: Zdeněk Grabovský a Luboš Pecháček

Počet diváků: 1.068

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Lubomír Staněk (7), Jakub Janouch (4), Jan Galabov (7), Libor Leikep (7), Adrian Patucha (17), Tomáš Kriško (12), libero: Václav Kopáček. Střídali: Jakub Vencovský, Adam Zajíček

Hosté: Michal Kriško (6), Zdeněk Málek (2), Tomáš Široký (4), Pavel Bartoš (0), Donovan Džavoronok (15), Michal Sukuba (9), libero: Daniel Pfeffer. Střídali: Robert Szczerbaniuk (5), Andreas Eriksson, David Janků

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnes jsme Vary přehráli ve všech herních činnostech. Od začátku jsme hráli agresivně a to se nám i vyplatilo. V každém setu jsme si udělali náskok a ten jsme nepustili. Vary udělaly velké množství nevynucených chyb a my jsme to dnes bez problémů dotáhli na 2:0 na zápasy. Teď je na nich, aby uhájili domácí pevnost.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes bych řekl, že to bylo pro nás snadnější. Byli jsme zase lepší v obraně a pomáhali jsme si dobrým servisem.“

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Dnes jsme hráli špatně, Liberec byl lepší ve všech herních činnostech a zaslouženě vyhrál. Doma nám nezbývá než dvakrát vyhrát, abychom ještě mohli myslet na finále. Ale s takovouto hrou asi moc šancí nemáme.“

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Liberec byl dnes lepším týmem a ubránil nás. My jsme měli problémy na přihrávce a v útočné fázi. Liberec od začátku vedl a šel si jednoznačně za vítězstvím.“

Popis utkání:

Pomalu ve stejných sestavách (Karlovarsko prostřídalo nahrávače a Dukla na smeči vystřídal Aleše Správku Jan Galabov a na bloku Adama Zajíčka Lubomír Staněk) a i ve stejných zónách nastoupily obě družstva a tak na podání začal karlovarský Michal Kriško, který včera načal pěknou bodovou sérii. Tentokrát se ale historie neopakovala. Podání končí mimo hrací plochu a základní bod putuje na stranu Liberce. I druhý přidává Dukla dobře sehraným útokem z hlavního kůlu (2:0, Jan Galabov). Na 5:2 se podařilo domácímu celku zvýšit, když hosté míří signálem středem. Po čistém esu Adriana Patuchy již Dukla vede o čtyři body (7:3). Trojblok hostů snižuje na 7:5, a když i Dukla poprvé v zápase chybuje na útoku, přibližuje se Karlovarsko na jediný bod (8:7). Rozhodující úder Dukly v prvním setu přichází po bloku Jakuba Janoucha a další nevynucené chybě Karlovarska (útok do autu 11:7, Zdeněk Málek). Rozjetá Dukla přidává postupně další body navrch zásluhou neuvěřitelně tvrdého zakončení ze zadní zóny a také po tvrdém podání (Tomáš Kriško 118 km/hod.). Až za stavu 20:14 se malinko rozjetá Dukla zastavuje a dovoluje hostům bodově snížit při podání Michala Kriška (20:17). Hosté cítí šanci a dokonce po chybě domácích na útoku se přibližují na pouhé dva body (21:19). Přesto koncovka patří domácím. První setbol zaznamenává vydařenou smečí Adrian Patucha, který chytře vytlouká nedůrazný blok Donovana Džavoronka (24:21). I následný a zároveň poslední bod první sady patří polskému hráči ve službách Dukly, který ze zadní zóny tvrdě trefuje pole soupeře, a domácí jsou ve vedení 1:0 na sety.

Druhý set patřil jednoznačně domácím, kteří se tentokrát opřeli o podání reprezentačního nahrávače, který pod dohledem reprezentačního trenéra (Miguel Ángel Falasco) přímo na podání zářil a z ničeho nic Dukla vede 7:1 (blokem Libor Leikep a Jan Galabov). Ani prostřídání nahrávačů Karlovarska nepomáhá a k druhému TT odchází domácí s velmi slušným osmibodovým náskokem (16:8). Po time přichází druhý bod na straně domácích z podání (17:8 -Jakub Janouch) a když Donovan Džavoronok míří za stavu 19:9 do autu, Dukla vede o deset bodů. Konec setu na sebe nenechal dlouho čekat. Další chyba na útoku (Robert Szczerbaniuk) daruje domácím první setbol druhé sady (24:15). Hned první setbol druhého setu proměňuje Jan Galabov technickou zalívkou z hlavního kůlu.

Třetí set začala opět lépe Dukla. Na bloku a na útoku se daří Lubomírovi Staňkovi a výsledkem je vedení 13:9. Ani čtyřbodové vedení hosty neodradilo od bojovnosti. Nejzkušenější hráč Karlovarska Michal Sukuba předvádí, proč je v našem státě řadu let jedním z nejlepších blokařů a čtyřikrát za sebou zastavuje liberecké smečaře a za stavu 14:15 jsou hosté v jednobodovém vedení, které si udržují pouze k druhému oddechovému času. Po time vrací vedení na stranu Dukly Jan Galabov (17:16). To už si domácí vzít nenechali a postupně ho navyšovali blokem další naší blokařské hvězdy (5x blok v utkání Lubomír Staněk – 22:19). Po špatném příjmu Karlovarska obouruč vrchem uklízí míč do debla ČEZu liberecký Tomáš Kriško (24:20). Dvě zkažená podání ukončují druhé semifinále, které bylo jednoznačnější pro Duklu než první. Nyní se semifinálová série přesouvá do Karlových Varů. Když se Karlovarsku poprvé v historii podaří Duklu porazit, uvidí fantastičtí diváci další semifinále na Dukle 15.4.2016.

Autor: Zdeněk Šolc

PLAY OUT:

VOLLEY TEAM ČZU PRAHA – SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM 

Ve čtvrtek 7.4. došlo k poslednímu utkání před domácími diváky v této sezóně v pražské hale na Lužinách. Domácí tým ČZU Praha hostil tým Volejbal Ústí nad Labem, který po dohrání play out bude hrát i baráž s vítězem první národní ligy. Právě tyto dva týmy bojovaly o předposlední pozici, která zajišťovala setrvání v nejvyšší soutěži a šťastnější v tomto boji byli právě hráči ČZU Praha. Dvě kola do konce je tedy rozhodnuto o konečném pořadí a tudíž zbývající zápasy mohou domácí odehrát v klidném tempu a bez zbytečného stresu. Tuto výhodu Pražané využili a k zápasu proti Ústí nastoupili hráči juniorského celku, kteří se tímto zápasem připravují na MČR, které se koná v příštím týdnu v Mikulově.

Volley Team ČZU Praha- SK Volejbal Ústí nad Labem 1:3 (17:25, 16:25, 27:25, 22:25)

Rozhodčí: Dmejchal a Dušek

Počet diváků: 200

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kočka, Kop, Hudák, Mikulenka, Tobišek, Wagner, libero Ribeiro. Střídali: Záveský, Patočka, Vojík.

Hosté: Kraus, Podstupka, Trýzna, Vodvárka J., Vodvárka, Halanda, libero: Kořínek. Střídali: -

Vyjádření:

Domácí:

Záveský (kapitán ČZU Praha): „Pochválil bych naše mladé hráče, kteří nastoupili do ex. zápasu s chutí, ale lehkou nervozitou, která v průběhu zápasu opadla. Postupně jsme s Ústím začali držet krok. Ve čtvrtém setu jsme udělali více nevynucených chyb, což bohužel rozhodlo zápas.“

John (trenér ČZU Praha): „Utkání bylo pro nás přípravou na mistrovství juniorů v příštím týdnu. Účel to splnilo, i když jsme nevyhráli.“

Hosté:

Hykš (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Zápas jsme vyhráli až na třetí set s přehledem. Není co dodat.“

Malina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Pro nás utkání bylo přípravou na baráž a aby se hráči po zranění dostali do zápasového rytmu .“

Popis utkání:

V prvním setu byl hlavní rozdíl v přihrávce, kdy se naši junioři prali s těžkým plachtícím servisem Ústí a díky tomu měli problém se prosadit v útočné fázi. I přesto se naši mladíci drželi s Ústím až do druhého technického stavu o dva body. Po techn. timu Ústí zabralo a nedalo Pražanům šanci (17:25).

Druhý set se odehrává v podobném rytmu, kdy domácí se trápí na příjmu a těžko poté ztrátují. Hosté získavají body po dobré obraně nebo po nevynucených chybách na útoku domácích. Tentokrát domácí získavají o bod méně než v setu předchozím (16:25).

V třetím setu domácí udělali jednu změnu v základní sestavě, Záveský vystřídal Tobiška a na hře bylo hned znát, že kapitán je na hřišti. Domácí o něco lépe přihrávali a jednodušeji získavali body. První tech. oddechový čas pro domácí 8:6. V další části setu pražané dvoubodové vedení ztratili, naopak do vedení se dostali hosté (15:16). Hosté si vytvořili dvoubodový náskok v závěru setu, který byl ale okamžitě smazán výbornou obranou domácích (19:19). Nadějné srovnání mizí opět po špatném příjmu a obraně domácích hráčů (19:21). Skóre se ale přelívá ze strany na stranu a první setball v tomto setu získávají domácí 24:23. V zápětí ale získávají matchball hosté 24:25. Karta se obrací 26:25. Po výborném servisu Záveského dělají hosté na útoku chybu a domácí tak v setu vítězí 27:25. 

Ve čtvrtém setu hosté přidali na razanci jak v útoku, tak na servisu, a to dělalo domácím menší problémy. Pražané se s tvrdou hrou hostí srovnali, ale přesto v průběhu celého setu s malými výjimkami prohrávají o čtyři body (16:20). První setball i matchball v tomto zápase získává tým hostí 20:24. Až třetí matchball získávají hráči hostí a vyhrávají 3:1 na sety.  

Autor: Mgr. Richard Dupal

VK OSTRAVA, S.R.O. - AERO ODOLENA VODA

Celek Ostravy přivítal v rámci play outu mužstvo AERO Odolena Voda, které nakonec zvítězilo ve slezské metropoli 3:0 na sety.

VK Ostrava – Aero O.Voda 0:3 (27:29, 17:25, 21:25)

Rozhodčí: Nedbálek, Kmoníček

Počet diváků: 100

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Zapletal, Fořt, Kotas, Balon, Berzins, Čechmánek, libero Rohel. Střídali: David, Čermák.

Hosté: Bartůněk L., Hladík, Prešinský, Kramár, Vachoušek, Pajma, libero Kotek. Střídali: Kotrch.

Vyjádření:

Domácí:

Petr Zapletal (kapitán VK Ostrava): „Myslím si, že průběh hry rozhodl první set, kdy jsme vedli 23:20 a nedůsledným naším útokem jsme to nedohráli. Ostatní dva sety se nesly v duchu špatně odehrané koncovky prvního setu.“

Marek Tomáš (trenér VK Ostrava): „Rozhodl první set, kdy jsme se přetahovali se soupeřem o každý bod a koncovku jsme nezvládli psychicky, a to následně ovlivnilo výsledek celého zápasu.“

Hosté:

Filip Kramár (kapitán Aero O.Voda): „Díky bohu za vítězství, letos první nad Ostravou. Předvedli jsme dobrý výkon.“

Jiří Vojík (trenér Aero O.Voda): „Ostravu jsme přehráli lepším útokem a lepší obranou na síti.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstupují lépe hosté. Do prvního technického oddechového času vstupují za stavu 4:8. Domácí se dotahují bodově v průběhu setu a dokonce vedou 23:20. Nicméně nedokážou otočit, i když domácí trenér si bere oddechové časy za stavu 23:22 a 23:23. Přesto si domácí vytvoří tři setboly, ale hosté svůj druhý setbol získávají pro sebe. Nakonec je stav 27:29 pro hosty.

Druhý set je jednoznačnou záležitostí hostů, kteří lepším servisem a obranou na síti tento set získávají.

Třetí set je podobný tomu druhému do stavu 11:18. Potom se domácí otřepali, ale vyhrát jej nedokázali. Set skončil 21:25 a Odolena Voda si veze domů tři body.

Nejlepší hráč zápasu: Radoslav Prešinský

Autor: Tomáš Zedník

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018