21.3.2016

Budějovice, Liberec a Brno jsou v semifinále extraligy, o poslední místo bude ještě boj!

Čtvrtými zápasy čtvrtfinálové série pokračovalo dnes play off mužské UNIQA extraligy. Z něho již vzešli tři semifinalisté - vítěz základní části Jihostroj České Budějovice, poslední mistr Dukla Liberec a oproti předešlým létům výrazně posílený Volejbal Brno. Čtvrtý tým vzejde z poslední semifinálové dvojice mezi Karlovarskem a Kladnem (2:2 na zápasy).

VSC FATRA ZLÍN – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE - Konečný stav série: 0:4.

Ve čtvrtém utkání čtvrtfinále nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítali domácí hráči Fatry Zlín vítěze základní části extraligy tým VK Jihostroj České Budějovice, který po včerejším vítězství 0:3 ve Zlíně zvýšil vedení v sérii na 3:0.

VSC Fatra Zlín – VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (-19,-23,-23)                                            

Rozhodčí: Gall J., Pecháček L.

Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):

Domácí:  Hupka, Mlčúch, Kolář, Vašíček, Navláčil, Truong, libero: Obdržálek, Bláha. Střídali: Přikryl, Uchytil, Motyčka.

Hosté: Habr, Fila, Mach, De Souza, Michálek, Sobotka, libero: Kryštof. Střídali: Kraffer. 

Vyjádření:

Domácí

Kolář Pavel (kapitán Fatra Zlín): "Jako přes kopírák, dnes jsme byli úspěchu nejblíž."

Macek Roman (trenér Fatra Zlín): "Dnes to byl z naší strany jednoznačně nejlepší výkon v sérii, přesto jsme i tentokrát na soupeře nestačili."

Hosté

Habr Filip (kapitán Č.Budějovic): "Jsme velmi rádi za vítězství, i když dnes jsme byli tak přesvědčiví jako v předešlých zápasech."

Svoboda Jan (trenér Č.Budějovic): "Jsem rád za ukončení této série, ve které jsme získali sebedůvěru do dalších bojů v play off."

Popis utkání:

Dnešní utkání bylo nejvyrovnanější z celé série a domácí byli velmi blízko k dílčímu úspěchu - alespoň k zisku jednoho setu. První set byl ještě ve znamení předchozích utkání. Hosté se hned v úvodu ujali vedení, techn. tajmy 5:8 a 11:16, a koncovku zvládli 19:25. Další dva sety byli v průběhu velmi vyrovnané a týmy se střídali ve vedení maximálně o rozdílové dva míče. Koncovky obou setů však lépe v obou případech zvládli zkušenější hosté. Domácímu týmu zbývá jedině hráčům hostům pogratulovat k postupu a poděkovat za férové jednání v celé sérii, kterou zvládli bez ztráty jediného setu.

Autor: Ivan Dostál

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VK DUKLA LIBEREC - Konečný stav série: 0:4.

Ve čtvrtém vzájemném zápase prvního kola play off UNIQA Extraligy proti sobě nastoupily týmy VK Euro Sitex Příbram a VK Dukla Liberec. Po třech zápasech vedl sérii Liberec poměrem 3:0 a útočil tak na postup mezi nejlepší čtyři bez ztráty kytičky. Domácí Příbram tak musela bezpodmínečně zvítězit, jinak by to pro „Kocoury“ znamenalo konec účinkování v letošní sezóně. Do utkání vstoupili lépe hosté z Dukly, kteří rychle vedli 2:0 na sety. Přestože pak ještě Příbram utkání zdramatizovala, na vítězství nedosáhla a v letošním ročníku UNIQA extraligy končí. Naopak Dukla Liberec postupuje do semifinále.

VK Euro Sitex Příbram – VK Dukla Liberec. 1:3 (16:25, 18:25, 25:21, 23:25)

Rozhodčí: Buchar T., Krtička J.

Počet diváků: 587

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Šulista, Van Berkel, Vuorinen, Böhm, Kohlmann, Renovica, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Kuchař, Lopata, Anděl, Rychecký.

Hosté: Janouch, Správka, Zajíček, Patucha, Kriško T., Leikep, Libero Kopáček. Střídali: Fučík, Vencovský.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Dneska jsme začali trochu unaveně, nebyl to z naší strany dobrý výkon. Soupeř si hrál jeho standard, prostřídal jednoho nebo dva hráče a vedl rychle 2:0 na sety. Pak jsme se zvedli a předvedli jsme bojovný výkon, nicméně opět nás zlobily koncovky jako celou sezónu, kdy si nedokázali poradit s lehkými technickými věcmi.“

René Dvořák (trenér VK Euro Sitex Příbram): „První dva sety jsme totálně vyhořeli na příjmu a servisu, nebyli jsme vůbec schopni klást odpor. Od třetího setu jsme začali hrát vabank a hlavně jsme začali přihrávat. Velmi nám pomohl Adam Rychecký, který sice proležel několik posledních dnů s horečkami, ale dokázal tým riskantní hrou v důležitou chvíli pozvednout. Bohužel ve čtvrtém setu promarnili psychickou i bodovou výhodu nad Libercem, kdy jsme nakonec celou sadu promarnili. Série tímto bohužel končí, ale jsem rád, že jsme kromě těch prvních dvou setů byli Liberci rovnocenným partnerem a trochu jsme je potrápili. Kdybychom se bývali vyvarovali základních technických chyb, mohli jsme třeba jedno vítězství vybojovat, ale v tomhle nás Liberec v celé sérii předčil."

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec):  „Dnes jsme tu sérii chtěli uzavřít a to se nám povedlo. Myslím, že jsme byli po celé utkání lepší, bohužel nám jeden set utekl, ale hraje se na vítězství, postupujeme dále a jsme spokojení.“

Michal Nekola (kapitán VK Dukla Liberec): „Dnes jsme si zbytečně zkomplikovali utkání prohraným třetím setem po dvou setech, kdy jsme domácí dostali na kolena, ale nakonec i díky pomoci střídajících hráčů jsme celé utkání zvládli.“

Popis utkání:

V prvním setu začali hosté z Dukly o třídu lépe. Postupně se hra srovnala na obou stranách, ale hosté pak znovu odskočili. Od druhé poloviny setu však domácí nepředvedli téměř nic, nedařilo se jim vůbec na příjmu, z toho pramenila špatná nahrávka a slabý útok. Liberečtí celý set dominovali a první set tak skončil rozdílem devíti bodů.

I ve druhém setu začali výrazně lépe hosté. Domácím se příliš nedařilo na útoku a dělali jednu nevynucenou chybu za druhou. Rychlá změna univerzála Příbrami moc nepomohla, na hřiště přišel Ondra Lopata, ale hosté udržovali náskok čtyř až pěti bodů. Ani v tomto setu se toho mnoho nezměnilo, příbramští stále nenacházeli recept, Dukla sice maličko polevila, ale nepřipustila žádné drama, tentokrát skončil set rozdílem sedmi bodů.

Třetí set začal oproti prvním dvěma setům o hodně více vyrovnaně, chyby se dostavily u Dukly a Příbram šla poprvé v zápase do vedení. Trenér Nekola vyčerpal oba timy, ale ani to Příbram nezabrzdilo a bojovným výkonem, především na útoku dokázala Příbram hosty přehrávat. Zlepšila se také obrana nad sítí, domácí zaznamenali několik úspěšných bloků, především blokař Lucas Van Berkel. Nakonec Dukla ještě pár bodíků stáhla, ale ve třetí sadě byla o něco lepší Příbram, která snížila vývoj utkání na 1:2 na sety.

Ve čtvrtém setu začali tentokrát o hodně lépe domácí a šli do jasného vedení se solidním  náskokem 6 bodů. Dukla v tu chvíli procházela určitou herní krizí, hosté tak museli prostřídat, nejdříve na postu univerzála a následně i na postu nahrávače, což nebývá u Dukly úplně zvykem.  Domácí následně ale polevili, nechali si dát zbytečnou červenou kartu, která psychicky pomohla soupeři. V tu chvíli ještě byla nahoře Příbram, ale její náskok se výrazně ztenčil. Před koncovkou přišly zbytečné chyby domácích, ale především se ukázala profesionalita Dukly Liberec, která jednoznačně zvládla koncovku lépe a ukončila tak sérii poměrem 4:0 na zápasy. Vítěz z minulého ročníku UNIQA extraligy tak podle očekávání postupuje dále mezi čtyři nejlepší týmy, v Příbrami letošní účinkování končí, lze však říci, že ve všech čtyřech zápasech byla Příbram Liberci důstojným soupeřem.

Autor: Štěpán Chvosta

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VOLEJBAL BRNO - Konečný stav série 0:4.

Čtvrté čtvrtfinále v Benátkách nepřineslo tak kvalitní volejbal jako byli diváci zvyklí v základní části. Přece jenom zde šlo o vše. Domácí prohrávali 0:3 na zápasy, a zda pojedou na další utkání do Brna, museli chtě - nechtě zvítězit jakýmkoliv poměrem. Proto hra obou družstev byla velmi opatrná a dá se říci i bez chyb. Výsledek ale opět vyzněl zcela jasně pro Brno, které zkompletovalo celou sbírku vítězství ve čtvrtfinále a nyní se již může připravovat v klidu na semifinále. Pro Benátky letošní ročník EX-M skončil. Zda se umístí na pátém místě, nebo na šestém, se rozhodne ve čtvrtfinále mezi Karlovarskem a Kladnem. Když zvítězí Kladno, letošní nováček soutěže, zbyde na Benátky šestá pozice.

VK Benátky nad Jizerou – Volejbal Brno 0:3 (29:31, 20:25, 12:25)

Rozhodčí: René Činátl a Dušan Rychlík

Počet diváků: 180

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Michal Koláček (9), Jaroslav Škach (1), Vladimír Němeček (7), Jakub Veselý (6), Radek Motys (11), Milan Moník (9), libero: Martin Ticháček. Střídali: Aleš Dittrich, Jonáš Celerýn, Pavel Starý, Filip Nesvačil (2), Dominik Grus

Hosté: Zdeněk Haník (2), Michal Hrazdira (16), Jan Pražák (8), Nicholas Goodell (12), Vladimír Sukharev (8), Martin Klapal (8), libero: Nicholas Castello. Střídali: Martin Licek, Jan Muroň (1), Sergey Adrianov (1)

Vyjádření:

Domácí:

Jaroslav Škach (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Já bych moc nehodnotil poslední zápas, ale spíš celou sezonu. Myslím si, že můžeme být rádi, že jsme možná skončili pátí, neboť nevíme, jak to dopadne čtvrtfinále mezi Kladnem a Karlovarskem. Myslím si, že z toho, co jsme měli, tak jsme udělali maximum. Teď v tom play off Brno bylo lepší a zaslouženě postoupilo.

Miroslav Malán (trenér VK Benátky nad Jizerou): „V dnešním zápase rozhodl první set, hlavně koncovka prvního setu. My jsme měli několik setbolů, nedohráli jsme to a pak se to odvíjelo tak, jak se to odvíjelo celou tu sérii. Brno bylo lepší a my tahali za kratší konec provazu. Ale co se týká celé sezony, tak si myslím, že jsme odehráli v dané situaci to, na co jsme měli. Páté místo v dlouhodobé části si myslím, že je úspěch na to, v jakých podmínkách pracujeme.

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno):  „Dneska rozhodl první set, ve kterém Benátky hodně zlobily.  My opět zásluhou dobrého servisu jsme ho vyhráli a potom už utkání mělo víceméně jasný průběh. Jsem moc rád, že jsme to zvládli ve čtyřech zápasech.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno):  „Já jsem rád, že jsme to zvládli takhle hladce celou tu čtvtfinálovou sérii 4:0 na zápasy, takže klukům za to patří dík. Myslím si, že v Benátkách jsme hráli docela dobře a dobře se chceme připravit na semifinále.

Popis utkání:

Domácí hráči se vyznamenávají v úvodu utkání třikrát na bloku a s velmi slušným náskokem odcházejí k prvnímu technickému odpočinku (bloky Jakub Veselý, Michal Koláček a Milan Moník, plus útok do autu Michal Hrazdira) za stavu 8:4. Útok středového domácího hráče do autu snižuje bodový rozdíl na dva body (8:6), ale potom přichází první přímý bod z podání z ruky Michala Koláčka (10:6) a čtyřbodové vedení Benátek je zpět. To ale netrvá dlouho. Další útok do autu domácích a ukázkový blok Brna (Jan Pražák) a Benátky již vedou o pouhý bod (11:10). Přesto se jim i k druhému TT podařilo odejít s tříbodovým vedením po bloku Michala Koláčka (16:13), který zablokoval brněnského kapitána. Brno má ale ve svém středu Jana Pražáka, který opět blokem snižuje na rozdíl jediného bodu (16:15). Poslední větší náskok pro domácí v první sadě zařizuje blokem Jakub Veselý (19:16). Benátky vůbec v prvním setu dominovaly obranou na síti, kde získaly šest bodů. Ale hosté během několika her dokázali vyrovnat. Těm se pro změnu zase dařilo na útoku středem, kde právě Martin Klapal dobře sehraným rychlíkem vyrovnal na 21:21. Od vyrovnání se již nepodařilo žádnému družstvu získat ani bod navrch a za stavu 24:23, po vydařeném útoku domácího univerzála (Radek Motys) se podařilo Benátkám získat první setbol. Celkem pět setbolů promarnili svěřenci Miroslava Malána a za stavu 28:29 se poprvé do setbolové šance dostávají hosté (Martin Klapal). Hned druhý setbol Brno proměňuje (Nicholas Goodell) a hosté se ujímají vedení 0:1 na sety.

Od druhého setu již domácí volejbalisté tahali za kratší konec. Trojblok Brna posílá hosty do dvoubodového vedení již za stavu 0:2. Vladimír Němeček přímým bodem z podání vyrovnává na 4:4. Bohužel to je ze strany Benátek poslední přímý bodový kontakt ve druhé sadě. Útok do autu středového hráče (4:6) a dva slepené bloky Brna (Vladimír Sukharev a Zdeněk Haník) posílají Brno do rozhodujícího vedení (5:9), na které již domácí nedokázali odpovědět a i když hráli velmi obětavě a i bez chyb, náskok si Brno pohlídalo a za stavu 19:24 po tvrdé smeči o blok do debla (Vladimír Sukharev) získávají první setbol druhé sady. Jakub Veselý dobře sehraným signálem středem první setbol odvrátil, ale potom je benátecký blok v síti a hosté již vedou 0:2 a jsou jediný set od postupu do semifinále EX-M.

V úvodu třetí sady dominoval na bloku brněnský Jan Pražák (4x blok v utkání) a výsledkem bylo rychlé vedení hostů (0:4). Po čistém esu (Michal Hrazdira) odchází Brno za stavu 1:8 k prvnímu technickému odpočinku. Po time se hra obou družstev vyrovnala a k vidění byly i velmi dlouhé výměny, které ale ke snížení nepříznivého stavu pro domácí nevedly. Naopak po dalším přímém bodě z podání brněnského kapitána bodový náskok Brna narostl o deset bodů (8:18). Brno i za tohoto stavu hrálo velmi obětavě a Benátky jen stěží bodovaly. Pochvalu zaslouží i obecenstvo, které i za tak nepříznivého stavu stále za doprovodu bubnů hnalo své hráče za dalšími body. Konec utkání a tím i konec čtvrtfinálové série na sebe nenechal dlouho čekat. Michal Hrazdira se na dvakrát prosazuje přes domácí blok a za stavu 11:24 získává první mečbol utkání. První mečbol si hosté pokazili sami, když byli v síti, ale v další hře se ne příliš tvrdou smečí prosazuje ze zadní zóny střídající Jan Muroň, který svým úderem posílá Brno do semifinále. I když to byl jeho první bod v extralize mužů v letošním ročníku, tak vstoupí do historie brněnského volejbalu, byl zároveň i vstupenkou do semifinále. 

Autor: Zdeněk Šolc

KLADNO VOLEJBAL CZ - VK ČEZ KARLOVARSKO - Stav série 2:2.

Čtvrté čtvrtfinálové utkání UNIQA extraligy mužů mezi domácím Kladnem a jeho soupeřem z Karlovarska měli možnost diváci sledovat i v přímém přenosu České televize. I tak se ochozy kladenské sportovní haly znovu slušně zaplnily. Důvod k oslavám měla nakonec strana hostí. Karlovarští vyhráli 3:1.

Kladno volejbal cz - VK ČEZ Karlovarsko 1:3 (18:25, 25:20, 21:25, 19:25)

Rozhodčí: Hudík, Kovář

Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Trojan, van Haarlem, Bouza, Fokt, Křesťan, Cull, libero Václavík. Střídali: Nesvačil, Kozík, Lenc.

Hosté: Bartoš, Džavoronok, Sukuba, Kriško, Szczerbaniuk, Široký, libero Pfeffer. Střídali: Málek.

Vyjádření:

Domácí

Kapitán: Borek Fokt (Kladno volejbal.cz): "Je velká škoda, že jsme to utkání prohráli. Dle mého názoru se zápas zlomil ve třetím setu, kdy jsme měli na začátku míč na osm čtyři a také jsme měli asi tři nebo čtyři nevyužité míče. Tam jsme mohli rozhodnout celý zápas. Místo toho jsme nechali Vary dotáhnout a oni nás začali pomalu přehrávat a vyhráli."

Trenér: Milan Fortuník (Kladno volejbal cz): "Začali jsme utkání bázlivě a nebyla to naše hra. Byli jsem v tom zápase jiní, než obvykle. Nebyli jsme v úplné pohodě a to se projevilo. Znovu musím říct, že takhle hrát nemůžeme. Karlovarsko bylo hold lepší."

Hosté

Kapitán: Tomáš Široký (VK ČEZ Karlovarsko): "Bylo to bojovné utkání. Přijeli jsme do Kladna sérii srovnat, což se nám i podařilo a za to jsem moc rád, protože to bylo velmi těžké. V celém čtvrtfinále zatím rozhoduje servis a myslím si, že v tomto zápase jsme ho měli lepší my a proto vyhráli."

Trenér: Petr Brom (VK ČEZ Karlovarsko): "Vstoupili jsme do zápasu lépe a zvládli první set. Potom se zadařilo Kladnu, které vsadilo na servis a nám dělala problém přihrávka. Pak to byla lámačka, ale povedlo se to zlomit na naší stranu nám. Vedli jsme v utkání 2:1 a ve finále bylo důležité, že jsme si ve čtvrtém setu udělali náskok a díky tomu jsme vyhráli."

Popis utkání:

Utkání začalo v hodně podobném duchu, jako předchozí klání. Karlovarsko hrálo aktivněji a vytvořilo si rychlé vedení. Kladenský tým tentokrát především dotahoval ztrátu. Když hosté dosáhli dvacetibodové hranice, vedli už o šest bodů a první set nakonec i vyhráli bez větších obtíží v poměru 25:18.

První změna stran domácímu týmu prospěla - Kladno zpřesnilo útočnou hru, z čehož plynulo i vedení, které bylo před prvním technickým timeoutem už čtyřbodové. Účinnou zbraní domácích se staly servisy, které často končily jen těsně za sítí, což se Karlovarsku několikrát vymstilo. Kladenští využili druhý setbol a vyhráli druhou sadu 25:20.

Ve třetím setu si svým výkonem řeklo opět o vedení Kladno, které urputně bojovalo o každý míč. Na straně Karlovarska se však projevila zejména individuální síla týmu, ve kterém zase vynikala dvojice Kriško - Džavoronok. I díky ním hosté ztrátu dotáhli a set otočili. Kladenský tým reagoval na nepříznivý stav (15:20) oddechovým časem. Hned po něm následovala povedená smeč Štěpána Trojana a nasazení dvou čerstvých hráčů. Přes dvacet bodů se dostala obě mužstva, ovšem to z Karlových Varů zvládlo lépe koncovku třetí sady a vyhrálo ji poměrem 25:21.

Do čtvrté části vlétlo Karlovarsko jako vítr a dlouho dominovalo. Minimálně pětibodová ztráta dělala Kladnu velkou starost o výsledek. Vytrvalá bojovnost Středočechů však zvrat nepřinesla. Karlovy Vary vyhráli i třetí set v utkání a srovnali stav čtvrtfinálové série na 2:2.

Autor: Lukáš Jůdl

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018