14.8.2017

I přes své mládí nemám obavy z náročné funkce, říká nový kouč Ostravy Jan Václavík

Před několika dny odstartovala téměř všem extraligovým týmům příprava na nadcházející sezónu. Výjimnou není ani Volejbalový klub z Ostravy, který povede ve svých dvaatřiceti letech nový trenér - Jan Václavík. Nový lodivod, který věnoval své neúspěšnějí hráčská léta právě Ostravě, zažije absolutní premiéru v roli hlavního trenéra v české UNIQA extralize. Na uvolněný post se posunul z předchozí pozice asistenta u týmu volejbalistů VK Ostrava místo Zdeňka Šmejkala. „I přes své mládí nemám přehnané obavy z náročné funkce a jsem rád, že jsem dostal takovou důvěru. Výhodou je, že mohu plynule navázat na svého předchůdce,“ říká pán Václavík.

Čeho chcete dosáhnout letošní sportovní období?

"Bohužel nemám křišťálovou kouli a nejsem schopný v tuto chvíli odhadnout naše úspěchy nebo neúspěchy v sezóně. Myslím si, že to bude náročnější, protože jsme přijali více kvalitních a ambiciózních hráčů do české extraligy. Našim cílem je slušné umístění v play-off, můžeme získat medaili a i kdybychom nepostoupili, tak si řekneme, že jsme odvedli dobrou práci."

Jak přistupujete k výběru hráčů? Dostáváte nějaké doporučení?

"Nejdříve je pozveme, pak testujeme několik dní ve volejbalovém kempu a také komunikujeme s agenty. Čas věnujeme i zápasům na videu a hodně sledujeme statistiky. Jako začínající trenér si poslechnu rady známých nebo ostatních hráčů. Nejprve jsem si myslel, že vše půjde přes agenty, protože nové posily nabízí a píší o nich. Problémem je, že k nám nedojdou hráči, kteří nejsou rozeslání do jiných klubů, takže do Ostravy dojdou už profiltrovaní a za málo peněz hodně muziky není rozumné."

Jak představujete veřejnosti nové volejbalisty? Máte dobré zkušenosti se zahraničními hráči?

"Po domluvě a podpisu smlouvy je ukážeme na našich stránkách a facebooku. Velkou práci udělají novináři, kteří o nich napíší a konečně je každý uvidí na hřišti a udělá si svůj vlastní názor. V Ostravě je zvykem, že zahraniční volejbalisti patří k lidem, kteří skupinu vedou a stávají se tak jejich pilířem. Koupit cizince pouze do počtu nemá žádnou hodnotu."

Je vidět, že volejbalu rozumíte. Od jaké doby se mu věnujete?

"Tím, že jsem z volejbalové rodiny, tak jsem začal hrát ještě jako mály chlapec. Byl to však asi až čtvrtý sport, ke kterému jsem naplno přičichl. Nejprve jsem to zkoušel s tenisem, fotbalem i hokejem. U posledního zmíněného si rodiče mysleli, že je to jen lehké zamilování, tak jsem dostal pouze hokejku a šusťákovku a mě to bez výzbroje po dvou týdnech přešlo."

Jak funguje přípravné období i přes to, že někteří hráči odešli?

Rozloučili jsme se s Petrem Šulistou na jeho přání. Ale já především lituji Ondru Lacha, který byl donucen odejít ze zdravotních důvodů. Bylo hezké, že mě to oznámil dopředu, tímto si zachováme dobrý kontakt. Sportovci přicházejí a odcházejí, tak to je a já nelamentuji. V srpnu a září hrajeme několikrát v Polsku. Pak následuje Ostrava Cup a Zlín Cup a také navštívíme trenéra Šmejkala v Rakousku, kde se uskuteční přátelské utkání. 

 

Autoři: Ing. Lada Kutějová a Mgr. Michal Mezera, foto: Jaroslav Obsadný

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018