12.3.2016

Je dobojováno! Vítězem základní části je Jihostroj, do play off jde Příbram, Zlín i nováček z Kladna!

Závěrečné kolo mužské UNIQA extraligy bylo velmi očekávané, jelikož rozhodlo o všem - o vítězi základní části i o postupujících do play off. Letošním "půlmistrem" se stal českobudějovický Jihostroj, do play off se nakonec probojovalo kromě již dříve jasných Českých Budějovic, Liberce, Karlovarska, Brna i Benátky, Kladno, Příbram a Zlín. Toho posunulo do vyřazovací části vyšší počet vítězství, než měla devátá Odolena Voda. 

KLADNO VOLEJBAL CZ - VOLEJBAL BRNO

Na palubovku o play-off bojujícího a v tabulce na osmé příčce umístěného Kladna přijelo čtvrté Brno. V roli favorita byli sice hosté, ale opak byl pravdou. Domácí volejbalisté nakonec vyhráli jasně 3:0 a zajistili si účast ve vyřazovacích bojích.

Kladno volejbal.cz - Volejbal Brno

Výsledek: 3:0 (25:21, 26:24, 25:21)

Rozhodčí: Marschner, Němeček

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Fokt, van Haarlem, Bouza, Trojan, Křesťan, Lenc, libero Václavík. Střídali: Nesvačil, Cull, Syrůček.

Hosté: Haník, Hrazdíra, Smrčina, Andrianov, Sukharev, Klapal, libero Castello. Střídali: Zmrhal.

Vyjádření:

Domácí

Kapitán:  Borek Fokt (Kladno volejbal.cz): "Začátek utkání byl z naší strany zbytečně nervózní a udělali jsme v něm spoustu nevynucených chyb. Bylo to vyrovnané a mohli jsme tu první sadu rozhodnout dřív. Myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli a jsme hrozně rádi, že jsme v play-off."

Trenér:  Milan Fortuník (Kladno volejbal.cz): "Takový zápas jsem z naší strany určitě nečekal. Jsem velmi rád, že postupujeme do play-off a za to, co jsme dnes předvedli. Teď si vklidu vychutnám pocity z výhry s panákem v ruce a doutníkem."

Hosté

Kapitán: Michal Hrazdíra (Volejbal Brno): "Z naší strany velmi špatné utkání. Kladno hrálo bojovně, což byla i jeho největší zbraň. Možná jsme byli už hlavama v play-off, ale alespoň víme, že tohle se už nesmí opakovat." 

Trenér:  Ondřej Marek (Volejbal Brno): "Domácí byli jednoznačně lepší a šli si za vítězstvím. My hráli velice špatně. Řekl bych, že tento zápas rozhodlo to, že Kladno chtělo více vyhrát, než my. Svou bojovností a nasazením si to dnes vybojovali.

Popis utkání:

Hosté vstoupili do zápasu velmi útočně naladěni a hráli uvolněně a jednoduše. I když se zároveň ujali vedení 4:1, kladenský tým se nenechal rozhodit a nepříznivé skóre dotáhl a následně první sadu i otočil ve svůj prospěch. Kladnu se dařil především servis, se kterým měli hráči Brna potíže. Domácí využili hned první setbol a ujali se vedení.

Do druhého setu vlétlo znovu lépe Brno, které rychle zaznamenalo vedení 3:0. Stejně jako v předchozí sadě, i tentokrát Kladno využilo jako snad v každém zápase svou největší zbraň - bojovnost. Díky ní domácí opět vyrovnali. Brňané se však znovu vschopili a zase získali tříbodový náskok (19:16). Za stavu 23:23 přišel dramatický závěr prvního setu s nejasným vítězem. První setbol této sady mělo Brno, ale nevyužilo ho, což domácí celek vzápětí potrestal a vedl v zápase už 2:0.

Třetí set byl také vyrovnanou záležitostí. Na straně Kladna však bylo vidět, že ho oba vítězné sety nakoply a rozjetou mašinu se Brnu nedařilo zastavit - kladenský tým si během dlouhé pasáže držel čtyřbodový náskok. Ani v tomto setu nedal soupeři větší šanci a jednoznačně zápas vyhrál 3:0.

Autor: Lukáš Jůdl

VOLLEY TEAM ČZU PRAHA - SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM 

ČZU Praha- SK Volejbal Ústí nad Labem 3:0 (25:23, 25:23, 25:16)

Rozhodčí: Krtička, Gall

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Patočka, Kuboš, Pavelka, Záveský, Lohr, Sobek, libero Pondělíček, Kovařík. Střídali: Hudák, Kop.

Hosté: Mach, Kraus, Podstupka, Vodvárka, Hykš, Halanda, libero Kořínek. Střídali: Pihera, Průcha, Šulava.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Záveský (kapitán ČZU Praha): „S výbornou podporou domácí kulisy jsme Ústí přehráli ve všech setech, až na dramatickou koncovku druhého setu, kdy jsme na chvilku polevili. Chválím celé družstvo za koncentrovaný výkon.“

Rafael Petry (trenér ČZU Praha): „Byl to důležitý a velmi rozhodující  zápas sezóny. Zastavili jsme na útoku důležité smečaře Hykše a Halandu. V třetím setu jsme přidali na servisu. Nyní musíme pracovat dál a připravit se na playdown.

Hosté: 

Hykš (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Dvě prohrané koncovky nás srazili k zemi. Dnes jsme se bohužel moc neprosadili na útoku, to budeme muset do playdown zlepšit.“

Malina (trenér SK Volejbal Ústí nad Labem): „Zápas rozhodli dvě koncovky, které jsme bohužel prohráli. Domácí se tím uklidnili, přidali na servisu a rozhodli tak zápas.“

Popis utkání:

Hned v úvodu si Ústí vytvořilo dvoubodový náskok, který ČZU stáhlo do prvního tech. oddechového času (8:7 pro ČZU). Body se přelévají ze strany na stranu. Set je velmi vyrovnaný. Odráží výsledky celé sezóny. Naštěstí oncovku setu urvali pro sebe domácí hráči v poměru 25:23.

Druhý set si domácí udělali osmi bodový náskok, který ztratili v koncovce setu a museli se bát o set. Hosté neskutečně dotahovali celý zápas, což se jim nakonec povedlo. Domácí v tomto setu získali osm bloků, které díky Lohrovi ukončili i set. Vítězně dopadl pro domácí i tento set opět v poměru 25:23.

Třetí set si domácí vytváří velký náskok 12:4. Hosté se nemohou prosadit přes domácí blok. K tomu ještě domácí přidávaji výborný servis a hosté se stávají v třetím setu absolutně bezmocnými. Druhý tech. oddechový čas 16:7 vyznívá lépe pro domácí. Nakonec set končí 25:16 a domácí vítězí poprvé sezóně 3:0.

Autor: Mgr. Richard Dupal

AERO ODOLENA VODA - VK DUKLA LIBEREC

V posledním kole základní části UNIQA volejbalové extraligy mužů bylo ve Sportovní hale v Odoleně Vodě stále oč hrát. Domácí se snažili probojovat do play-off, hosté ještě teoreticky pomýšleli na 1.místo. Před skvělým publikem, fanoušky obou týmů, se hrál dobrý volejbal. Liberec však potvrdil roli favorita a vyhrál 3:0.

AERO Odolena Voda - VK Dukla Liberec

Výsledek: 0:3 (21:25, 21:25, 16:25)

Rozhodčí: Velinov a Kvarda

Počet diváků: 470

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Pajma, L.Bartůněk, Hladík, Prešinský, Kramar, Hýský, libero Kotek. Střídali: Vachoušek, V.Bartůněk, Kotrch

Hosté: Janouch, Správka, Zajíček, Patucha, Galabov, Leikep, libera Kopáček a Kunc. Střídali:

Vyjádření:

Domácí

Filip Kramar (kapitán AERO Odolena Voda): „Měli jsme před sebou zápas o play-off, bohužel jsme ho prohráli. Liberec hrál lépe než my, my jsme si zkazili celou sezónu úplně jinými zápasy, než dnes.“

Jiří Vojík (trenér AERO Odolena Voda): „Dukla hrála koncentrovaně, dobře. My jsme se snažili hru zdramatizovat, nicméně Dukla nás přetlačila na servisu, na příjmu a i na útoku byli o něco lepší. Sráželi nás nevynucené chyby, nebylo jich moc, ale na dobře hrající Duklu to nestačilo.“

Hosté

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Víceméně jsme domácí přehráli servisem, z vysokých balonů jsme je ubránili a zápas vedli k vítěznému konci.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Splnili jsme cíl, kterým byl zisk 3 bodů. Hráči nastoupili odhodlaní a koncentrovaní. Myslím si, že jsme dnes byli lepší ve všech herních činnostech.“

Popis utkání:

Do utkání vstoupili lépe hosté z Liberce, kteří si od prvních výměn šli za svým. Servisem zaznamenali hned tři esa a domácím odskočili ve skóre. V polovině setu se domácí sice dostali do jednobodového vedení, ale při podání Galabova si Dukla vzala vedení zpět. V koncovce si Dukla hru pohlídala a ujala se vedení 1:0.

Do druhého setu vstoupili lépe domácí, kteří obranou začali trápit hostující útok. V polovině setu se náskok domácích zvýšil už na 4 body. Dukla však začala stahovat náskok bodovými míči a při druhém technickém oddechovém čase už sama vedla. Domácí se snažili Duklu dotáhnout, ale hosté se opět nenechali rozhodit z koncentrace.

Do třetího setu měla Dukla skvělý začátek. Vedla už 6:0. Postupně se skóre navýšilo až na 5:15. Od tohoto stavu už domácí neměli co ztratit a začali hosty tlačit servisem. Ti na příjmu začali chybovat a domácí si vytvořili bodovou sérii. Domácí dokázali stáhnout až na tři body, ale to bylo vše. Poté se na servis dostal znovu Galabov a zápas již doservíroval do vítězného konce pro Liberec s poměrem setů 3:0. Pro domácí AERA to znamená 9.místo a 6 utkání o konečné umístění. Liberec skončil na 2.místě.

Autor: Tomáš Havlát

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK OSTRAVA

Opravdové drama viděli diváci ve Sportovní hale v rámci posledního kola UNIQA volejbalové extraligy. České Budějovice bojovaly o udržení prvního místa a dost se na to natrápily. Nakonec však Ostravu udolaly v tie-breaku a ve čtvrtfinále play-off je čeká Zlín.

VK České Budějovice - VK Ostrava 3:2 (23:25, 29:27, 25:11, 25:27, 15:13)

Rozhodčí: Činátl - Dmejchal

Počet diváků: 956

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Mach, Michálek, Habr, Maciel, Fila, Sobotka - libero Kryštof. Střídali: Kuliha, Kraffer. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Mikula, Kotas, David, Berzins, Šmídl, Zapletal - libero Dohnal. Střídali: Čechmánek, Fořt, Karol, Záhorský. Trenér: Marek Tomáš

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Byl to těžký zápas, bohužel. Potvrdilo se, že nakonec je nejtěžší ten poslední krok, ať už hrajete s kýmkoliv. Nemůžu to ani hodnotit, Ostrava hrála výborně, uvolněně. Asi jsme to nečekali, každopádně máme co zlepšovat do play-off. To první místo jsme chtěli, ale naši hru teď musíme zlepšit."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Čtyři sety skončily rozdílem dvou bodů, co víc si mohli diváci přát. Trenéři ale ne. Rozhodovalo se v koncovkách. Jestli se do toho někdo trefil, nebo šel razantně. Musím říct, že jsem nezažil takové utkání, abychom byli asi devatenáctkrát v síti. Udělali jsme strašně nevynucených chyb. Jsem rád za domácí neporazitelnost, těšíme se na play-off a na Zlín se připravíme. Obě utkání v základní části jsme s ním zvládli, ale nebude to jednoduchý soupeř. Chceme se soustředit na náš výkon."

Hosté:

Petr Zapletal (kapitán VK Ostrava): "Věděli jsme, že když vyhrajeme 3:0, tak teoretická šance na postup je, ale to by ostatní týmy taky musely prohrát asi 0:3. Naše hra šla v posledních týdnech nahoru, sice je blbé, že už pozdě, ale chtěli jsme si to užít a myslím, že jsme Budějovicím byli důstojným soupeřem. Škoda druhého setu, i tie-break byl vyrovnaný, ale štěstí se přiklonilo na stranu soupeře."

Marek Tomáš (trenér VK Ostrava): "Jako na houpačce. V první řadě šlo o kvalitní sport pro diváky, jednoznačně se dá říct, že dominoval servis. Kdo táhnul, tomu se dařilo. Domácí nás zatlačili servisem, až na konci setu jsme se s tím vyrovnali. Druhý set byl vyrovnaný, koncovku jsme nezvládli. Třetí set kvalitní výkon Jihostroje, my k tomu přidali rozklad na přihrávce. Čtvrtý set podobný jako ten druhý se šťastnějším koncem pro nás. Tie-break byl otevřený až do konce."

Popis utkání:

Domácí začali aktivně a teč Šmídla na bloku při útoku Maciela znamenala vedení 2:0. Následně navýšil vedení černobílých kapitán Habr přímým bodem z podání. Soustředěný výkon Jihostroje pokračoval, naopak Šmídlovi se jako hlavnímu univerzálovi Ostravy nedařilo a svým dlouhým balonem pomohl soupeři k vedení 6:1. Kouč Tomáš si poté vzal oddechový čas, který však sedmému bodu z ruky Tomáše Fily na podání nezabránil. Poté se ale hosté vzpamatovali a snížili na 4:7. Tříbodový rozdíl mezi oběma celky v dalším průběhu trval. Druhý technický time-out načali domácí za stavu 16:13. Po návratu na palubovku ale Jihostroj více chyboval a jeho vedení bylo rázem pryč. Hosté srovnali na 18:18 a trenér Jan Svoboda požádal o oddechový čas pro své svěřence. Těm se ale koncovka nevyvedla a Ostrava si vybojovala dva setboly. První odvrátil Mach, druhý už však Šmídl otřel o Michálka na síti a hosté získali první sadu poměrem 25:23.

Přestože se úvodní dějství nevydařilo, domácí nechali na hřišti stejnou sestavu i pro další část zápasu. Začátek druhého setu byl daleko vyrovnanější než v prvním případě a Jihočeši vedli maximálně o dva body. A to i v době první povinné pauzy. Jenže o chvíli později přišly dvě chyby Michálka a Slezané nejprve srovnali na 9:9 a následně otočili vývoj ve svůj prospěch. V tu dobu to byli oni, kteří diktovali tempo a vedli o dva body. Až Sobotkův blok za nepříznivého stavu 13:14 pomohl k tomu, že Jihostroj dokázal smazat náskok hostů a do druhého technického time-outu šel s jednobodovým náskokem jako první. Českobudějovickým ale ve druhé sadě absolutně odešlo podání, což byla pro Ostravu zásobárna snadných bodů. I proto se znovu udrželi s protivníkem do koncovky. Tu už s týmem odehrál i Kuliha, který na hřišti nahradil Michálka. Snahou oživit v křeči zmítající se domácí bylo také střídání Kraffera za Maciela. Před důležitou rozehrou za stavu 23:23 si ještě pro jistotu hostující lodivod Tomáš vzal oddechový čas tak, aby rozhodil na podání Kulihu. To se však nepovedlo a Jihostroj měl k dispozici první setbol. Jenže ani ten, ani ten následující k zisku setu nevedl, a tak se setbol objevil i na druhé straně. Ale ani v tomto případě dva pokusy na ukončení nestačily. Proto Fila zvrátil vývoj ve prospěch svého týmu a tentokrát už k ukončení dějství došlo. Jihočeši zvítězili 29:27 a srovnali počet získaných setů.

Kulihovo eso na začátku třetí části znamenalo pro černobílé vedení 4:1 a další úspěšný vstup do sady. Do technické pauzy se navíc náskok navýšil a České Budějovice vedly 8:4. Hostům se nadále nedařilo a černobílým rostlo vedení. Dařilo se Kulihovi, který byl platným hráčem a poctivě zastoupil Michálka. Ztráta vyrovnaného druhého dějství Ostravu naopak dost rozhodila a té se v této pasáži nedařilo takřka nic. Domácí si se soupeřem doslova pohrávali a na povinný oddechový čas dovedli průběh za stavu 16:8. Rezignovaní hosté byli daleko za soupeřem. Dva body Filipa Habra z podání znamenaly vedení 21:10 a velkou pravděpodobnost zisku třetího setu. Jistotu tomu dal za stavu 24:11 na hlavním kůlu Maciel.

Čtvrté dějství pokračovalo podobně jako to předchozí. Jihostroj si rychle vytvořil náskok a po špatném podání Ostravy vstupoval do povinného oddechového času za stavu 8:6. O dvoubodové vedení sice vzápětí přišel, ale netrvalo dlouho a Maciel ho přesným útokem na Dohnala vrátil zpět. Když posléze Šmidl přehnal svou razanci na síti, vedli domácí 14:10. Jenže ještě do technického time-outu se po drobných chybách náskok ztenčil  a Jihočeši museli znovu zabrat. Naštěstí se ale nezdálo, že by se měl průběh z první sady opakovat. Závěr však byl hodně dramatický, rozkouskovaný několika time-outy, ale především se hosté dokázali dotáhnout na protivníka. Tvrdý útok otřený o bloky znamenal odvrácení prvního mečbolu domácích, následný setbol Slezanů se podařilo odvrátit i Jihostroji. Když Šmídl vytloukl černobílé bloky, měla Ostrava druhý setbol. A ten bývalý budějovický nahrávač Zapletal se štěstím proměnil.

České Budějovice byly zaskočeny ještě v úvodu tie-breaku. Chyby na síti přinesly hostům vedení 3:1 a naděje na vítězství v základní části se vzdalovaly. Až teprve úspěšný dvojblok Sobotka - Habr pomohl srovnat krok na 6:6. To však netrvalo dlouho, Kuliha po chvilce zaútočil do zámezí a Ostrava při změně stran vedla 8:6. Naštěstí se domácím povedlo ihned srovnat a stále chovali naději na vítězství. Zvrátit vývoj se povedlo za stavu 9:9, kdy se na českobudějovické straně sítě vynořil úspěšný trojblok. To bylo pro Jihočechy důležité, sebevědomí jim znovu stouplo a hostům odskočili po jejich chybách na 12:10. Slezané si vzali time-out, ale po návratu nezastavili dělovku Habra na podání. Závěr už domácí zvládli a zvítězili v základní části UNIQA volejbalové extraligy.

Čtvrtfinále play-off začíná ve Sportovní hale ve středu 16. března. Soupeřem je Zlín.

Autor: Lukáš Dvořák

VSC FATRA ZLÍN – VK EURO SITEX PŘÍBRAM

V utkání 22.kola nejyyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítali domácí hráči Fatry Zlín přímého soupeře o účast v play-off, tým VK Euro Sitex Příbram. Po velmi dramatickém průběhu si oba týmy zajistily účast play-off.

VSC Fatra Zlín – VK Euro Sitex Příbram 3:2 (25:17, 24:26, 24:26, 25:21, 15:13)

Rozhodčí: Hudík M., Vachutka M.

Počet diváků: 520

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Truong, Uchytil, Mlčúch, Kolář, Vašíček, libero Obdržálek. Střídali: Hupka, Přikryl.

Hosté: Vuorien, Böhm, Kohlmann, Renovica, Šulista, VanBerkel, libero: Juračka. Střídali: Kupilík,Kucha, Rychetský

Vyjádření:

Domácí

Kolář Pavel (kapitán Fatra Zlín): "Po velké bitvě se radujeme z vítězství."

Macek Roman  (trenér Fatra Zlín): "Poctivě odmakané a zasloužené vítězství po oboustraně výborném výkonu před plnou (náhradní) halou."

Hosté

Böhm Martin (kapitán Příbrami): "Špatný začátek zápasu a pak velkou bojovností jsme urvali dva sety, které nám stačily k postupu."

Dvořák René (trenér Příbrami): "Katastrofální první set, kde jsme neodolali velkému tlaku Zlína. Postupně jsme zlepšeným podáním hru vyrovnali a bojovným výkonem jsme vyhráli dva sety v koncovkách. Za stavu 2:1  pro nás jsme ztratili koncentraci."

Popis utkání:

První set byl v jasné režii domácího celku, který od začátku vedl 5:2, 8:4 a 16:9. Do koncovky šek ve vedení 21:14 a v poklidu bral set.

Druhý set byl od začátky ve stejném rytmu až do stavu 14:6. Pak přišel na podání hostující Böhm a dvěma esy a dalším kvalitním podáním snížil stav na 14:12. Další série servisu se podařila Renovicovi, při jehož podání šli hosté do vedení 19.16. Dramatickou koncovku lépe zvládli hosté.

Třetí set byl velmi vyrovnaný. Techn. tajmy 8:7 a 15:16 a opět vítězná koncovka pro hosty.

Ve čtvrtém setu domácím jíž nezbývalo nic jiného, než vítězství. Využili krátké ztráty koncentrace hostí a do koncovky šli se slibným náskokem 21:17 a koncovku zvládli.

Pátý rozhodující set domácí dobře začali, strany se měnili za stavu 8:4. Pak hosté zabrali a vyrovnali na 8:8. Dramatickou koncovku zvládli šťastnější domácí borci.

Autor: Ivan Dostál

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK ČEZ KARLOVARSKO

V posledním kole základní části se střetla v benátecké sportovní hale dvě družstva z první poloviny tabulky, která již mají zaručenu účast v play off. To ale neubralo na dramatičnosti utkání. Benátkám totiž šlo o hodně. V případě prohry se mohly propadnout až na osmé místo a ve čtvrtfinále narazit na Jihostroj, nebo na sedmé a zde by potkaly velmi silnou Duklu. To Karlovarsko má jistotu postupu z krásného třetího, nebo čtvrtého místa. Ale nebudeme předbíhat, a podíváme se, jak si obě družstva v posledním kole povedou.

VK Benátky nad Jizerou – VK ČEZ Karlovarsko 3:2 (25:23, 25:23, 23:25, 16:25, 15:9)

Rozhodčí: Kořenek J., Fink T.

Počet diváků: 380

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Milan Moník, Michal Koláček, Jaroslav Škach, Filip Nesvačil, Jakub Veselý, Dominik Grus, libero: Martin Ticháček. Střídali: Jonáš Celerýn, Pavel Starý, Radek Motys, Aleš Dittrich, Vladimír Němeček.

Hosté: Michal Sukuba, Donovan Džavonorok, David Janků, Tomáš Široký, Pavel Bartoš, Zdeněk Málek, libero: Daniel Pfeffer. Střídal: Robert Szczerbaniuk.

Vyjádření:

Domácí:

Jaroslav Škach (kapitán VK Benátky nad Jizerou): „Všechny sety byly velice vyrovnané. Myslím si, že to byl dnes i docela dobrý volejbal na dívání. Utkání bylo i dobrou pozvánkou na play off.“

Miroslav Malán (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Samozřejmě jsme si to dnes malinko zkomplikovali, ale vítězství se samozřejmě počítá.“

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „No prohráli jsme v tiebreaku, to se prostě hodnotí špatně. Nebyli jsme tolik důrazní na servisu, zde byli asi domácí lepší. Hlavně si myslím, že domácí nás v tiebreaku pozlobili kvalitním podáním.“

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Dva sety a koncovky, které jsme prohráli. V koncovkách jsme udělali o chybu víc. Potom se nám podařili utkání zvrátit. Začali jsme lépe bránit, bránit hlavně smečaře typu jako Moník, Motys a Nesvačil a dostali jsme se do tiebreaku. V tiebreaku rozhodly zase chyby. Dá se říci, že i lepší hra v obraně a v poli Benátek.“

Popis utkání:

Volejbalisté Benátek i hosté nastoupili v kompletních sestavách. Malinko více ze hry v úvodu utkání měly Benátky. Chycený míč v poli signálem středem proměňuje Jakub Veselý, a když karlovarský Málek kazí na útoku, odchází domácí při vedení 8:5 k prvnímu technickému odpočinku. Po time se hostům při Málkově podání daří snížit na rozdíl jediného bodu (8:7), ale po esu domácího Koláčka se Benátky vrací do vedení, tentokrát do čtyřbodového (12:8). Karlovarský blok (Michal Sukuba) dovoluje hostům snížit na dva body (14:12). Další bodový nástup zaznamenaly Benátky při esu Milana Moníka (18:14). Hostům se po třech úspěšných zákrocích univerzála Donovana Džavaronka (Eso a útok ze zadní zóny) daří za stavu 20:20 vyrovnat a máme tu dramatickou koncovku. První setbol přichází po krásném prasátku z podání Dominika Gruse za stavu 24:22. Další nečisté hraní oddaluje konec setu. Ale druhý setbol již Benátky proměňují. Signál středem ukončuje Michal Koláček o trojblok Karlovarska a Benátky vedou 1:0 na sety.

Druhý set začalo lépe Karlovarsko, resp. Michal Sukuba (6 bodů blokem v utkání), kterému se daří na bloku a výsledkem je vedení 4:8 pro hosty. Po time esem opět snižuje Milan Moník (7:9). Ale i Karlovarsko se raduje z esa, když zvyšuje na 7:11 (Michal Sukuba). Benátkám se daří postupně vyrovnat, když blokem snižuje Filip Nesvačil (11:12) a za stavu 15:15 je po Filipově pipe vyrovnáno. Poprvé ve druhém setu se domácí dostávají do vedení po nečistém hraní Karlovarska (18:17) a když Jaroslav Škach zablokuje hosty, domácí přidávají další bod navrch (19:17). Bohužel míč zadarmo z první posílají Benátky do autu a je vyrovnáno (19:19). Při podání Michala Koláčka domácí opět bodově odskakují. Z první boduje Jakub Veselý a po esu Koláčka, domácí vedou 22:19. Nejdelší výměnu utkání ukončuje Donovan Džavoronok a hosté jsou od Benátek na jediný bod (22:21). První setbol druhé sady zaznamenává jedno-blokem Jakub Veselý, když zastavuje Tomáše Širokého. Zdeněk Málek z hlavního kůlu první setbol odvrátil, ale další mezihru na jedny ruce (krásná nahrávka Jardy Škacha) ukončuje Milan Moník a domácí se radují ze zisku druhé sady.

V úvodu třetí sady Benátky po esu Michala Koláčka odskakují o dva body, ale vzápětí takové poloeso Karlovarska znamená vyrovnání (3:3). Od tohoto stavu je stav na ukazateli stále vyrovnán a k viděni jsou velice dlouhé výměny až do samotné koncovky setu (19:19). Až v jedné delší výměně se domácím nedaří složit míč a toho využívá soupeř, který rychle bodově začíná mít navrch. Za stavu 20:24 tu máme první setbol třetí sady a první hostů (dvojblok). Domácím se daří při podání Michala Koláčka snížit až na rozdíle jediného bodu. Bohužel zblokovaný míč od útočícího Poláka Roberta Szczerbaniuka končí velice těsně postranní čáry a to znamená, že hosté snižují na 2:1 na sety.

V úvodu čtvrtého setu (1:4) si hosté při podání Poláka Roberta Szczerbaniuka vypracovali tříbodový náskok, který si udržují až do poloviny setu. Před druhým TT jsou domácí v síti a náskok začíná narůstat (10:16). Další nevynucená chyba na útoku po TT a máme tu střídání na straně domácích snad na všech postech (10:17). Na hosty ale nic nezabírá, ty naopak svůj náskok navyšují a po bloku reprezentanta Tomáše Širokého se Karlovarsko raduje z prvního setbolu čtvrté sady. Zkažené podání oddaluje konec čtvrtého setu, ale v následné hře se opět vyznamenává Tomáš Široký a je vyrovnáno 2:2 na sety a čeká nás tiebreak.

Tvrdá smeč Roberta Szczerbaniuka a hosté vedou 0:2. Na 3:3 srovnává Jakub Veselý, když zamačkává špatný příjem na stranu hostí. Do dvoubodového vedení se domácí dostávají po esu Dominika Gruse (7:5). Po výměně stran tu máme blok Jardy Škacha a aut Donovana Džavoronka (11:7) a Benátky začínají mít více ze hry. Další nevynucená chyba na útoku (Robert Szczebaniuk) a jsme jediný bod před mečbolem (13:8). Ten zaznamenává domácí univerzál Dominik Grus, když se štěstím propasírovává míč skrz blok na stranu Karlovarska.  Robert Szczerbaniuk z hlavního kůlu první mečbol odvrací, ale potom hosté kazí podání (Donovan Džavoronok) a velice slušně zaplněné hlediště se společně z hráči raduje z vítězství. A vítězství z Karlovarskem to se počítá.

Autor: Zdeněk Šolc

Závěrečná tabulka: 

Play off - čtvrtfinálové dvojice:

České Budějovice - Zlín

Liberec - Příbram

Karlovarsko - Kladno

Brno - Benátky

Rozpis zápasů naleznete: ZDE

Play out:

Odolena Voda

Ostrava

ČZU Praha

Ústí nad Labem

Rozpis zápasů naleznete: ZDE

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018