9.4.2017

Je rozhodnuto! O titul si zahrají volejbalisté Kladna a Českých Budějovic!

Finalisty UNIQA extraligy mužů v sezóně 2016/2017 se stali v neděli večer volejbalisté Kladna a Českých Budějovic! Středočeši po obrovské bitvě zvítězili na palubovce mistrovského Liberce ve zkrácené hře a semifinálovou sérii tak ovládli v poměru 4:2 na zápasy. Stejným poměrem opanoval semifinále i českobudějovický Jihostroj, který dnes porazil poměrně hladce Karlovarsko ve třech setech. První finálové utkání je na programu již následující sobotu na palubovce Kladna.

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK ČEZ KARLOVARSKO

Volejbalisté Českých Budějovic jsou ve finále UNIQA volejbalové extraligy! V šestém semifinálovém utkání nepřipustili proti Karlovarsku žádné drama a po třech setech zaslouženě postoupili do boje o zlaté medaile. Soupeřem jim bude vítěz základní části – Kladno.

č.: 184 dne: 3. dubna 2017 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - VK ČEZ Karlovarsko 3:0 (26:24, 25:18, 25:18)

Rozhodčí: Hudík M. – Činátl R.

Počet diváků: 1.857.

Konečný stav série: 4:2

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobotka, Habr, Michálek, Mach, Gevert, Kraffer, libero Kryštof. Střídali: Kuliha. Trenér: René Dvořák.

Hosté: Široký, Hudeček, Zmrhal, Treial, Končal, Málek, libero Pfeffer. Střídali: Štefko, Netrval, Kriško a Sukuba. Trenér: Jiří Novák.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Skvělý zápas, famózní atmosféra. Lidi nás dotáhli do finále. Odehráli jsme to výborně, koncentrovali jsme se na každý balon a nepřemýšleli jsme o postupu, nebo nepostupu. Jsem na tenhle mančaft moc pyšný. Nevěřím, že se najde člověk, který by věřil, že po téhle sezoně postoupíme do finále. Připomínalo to loňský rok, ale myslím, že jsme se z něj poučili. Loni jsme přestávali věřit, že bychom to mohli dokázat. Letos jsme však ani jednou nezapochybovali, zapnuli jsme na vyšší obrátky a vymáčkli jsme ze sebe to nejlepší. Tím jsme to dokázali. A pomohli k tomu úplně všichni hráči, i sedmnáctiletý Šotola. To je úžasné. Finále má v letošním ročníku cenu titulu z jiných let."

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): "Jeden a půl setu to byl kvalitou nejlepší zápas série. Mužstva perfektně ztrátovala, Vary dobře přihrávaly, ale my jsme to ustáli a trpělivě jsme se přes ně servisem a jejich zkaženými míči dostali. Těch ale nebylo moc. Pak jsme samozřejmě získali křídla, podání bylo ještě lepší a soupeře jsme pod sebe dostali. Hraje se pak lépe, když máme náskok několika bodů. Jsem rád, že jsme k tomu přistoupili agresivně, trpělivě a dobře na servisu. Musím pochválit všechny hráče, ale vyzdvihl bych Michálka, který zahrál tak, jak bych si představoval."

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Začali jsme dobře, ale neproměnili jsme své příležitosti a potom už byli domácí lepší. Myslím, že rozhodla jedna výhra Českých Budějovic v Karlových Varech, zatímco my jsme na jihu Čech nevyhráli ani jednou. Nepodrželi jsme si domácí prostředí a to bylo hlavní."

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Zápas trochu ovlivnil první set, který jsme prohráli na zkažený servis a míč do autu. Koncovka jasně dokumentuje, v jaké situaci a rozpoložení se tým nacházel. Vadí mi, že stáhneme na 18:20 a pak pěti body v řadě prohrajeme set. Nebyli jsme dostatečně trpěliví. Jestliže jsme v Českých Budějovicích ani jednou nevyhráli, tak postoupil Jihostroj zaslouženě. Zvítězila jeho fyzická vyspělost. My se musíme připravit na zápasy o třetí místo."

Popis utkání:

Šestý semifinálový duel začal přehlídkou dělových servisů na obou stranách. Oba týmy tak byly na příjmu pod tlakem. Ani jeden výběr si nedokázal vytvořit větší náskok a diváci ve Sportovní hale viděli napínavou přetahovanou. Hosté hledali na příjmu Kraffera, jako nejmladšího člena základní sestavy Jihostroje, ale českobudějovický smečař měl pevné nervy a nenechal se rozhodit. Důležitým článkem domácích byl také navrátilec Gevert, který ničil Karlovarsko na hlavním kůlu. První náskok si dokázali vypracovat Jihočeši při podání Sobotky před technickým time-outem. Michálek po špatném příjmu soupeře zvyšoval na 16:14. Dvoubodový náskok vydržel až do koncovky. Na jejím začátku zatlačil do defenzivy hosty Gevert a následný Sobotkův blok znamenal stav 21:18. Západočeši se ale na České Budějovice ještě zvládli dotáhnout a po útoku Michálka do autu si při těsném skóre 23:22 vzal kouč Dvořák oddechový čas. Po něm navíc Hudeček našel Kraffera a Karlovarsko po špatném příjmu domácích srovnalo. Přišel další time-out, který už odchovance Jihostroje rozhodil. Využít se po dobrém podání Michálka a chybném útoku hostů podařilo setbol číslo dva.

Zatímco začátek úvodního dějství se nesl v duchu vydařených servisů, ve druhé části už to tak slavné nebylo. Naopak ale na taraflexu dominoval Gevert, který velkou měrou přinesl Jihostroji vedení 6:3. Karlovarsko v tu dobu nedokázalo čelit rozjetému soupeři a při technické pauze bylo ještě o dva body více pozadu. Návrat chilského univerzála do sestavy zvedl hru Českých Budějovic ještě o jeden výkonnostní stupeň. Hostům se nedařilo dostat do kontaktu, naopak Jihočeši prožívali zisk každé výměny velmi emotivně. Náskok vzrostl před dalším povinným time-outem, kdy na síti vystavili stopku Gevert se Sobotkou. Druhý celek základní části snížil před koncovkou při podání Hudečka. Donutil tak domácí vystřídat na pozici smečaře, za Kraffera šel do hry Kuliha. Na druhé straně šli zase do hry Netrval se Štefkem. První jmenovaný dokázal nachytat na příjmu Kulihu a snížit přímým bodem z podání na 18:19. Zpět se tak vrátil Kraffer. A s ním na hřišti bodovali Mach, Michálek a dvěma esy Habr, čímž upravili vedení na 23:18. Bloky Macha a následně i Michálka už byly lahůdkou na konci druhé sady.

Pro třetí část nasadil trenér Jiří Novák od začátku do hry Michala Kriška a Západočeši s ním v sestavě začali dobře. Vedení 2:0 ale ztratili při servisu Habra, který je dostal pod obrovský tlak. Čtyři body v řadě znamenaly stav 4:2. Když Kraffer navýšil na 6:3, nahradil Sukuba v sestavě hostů Širokého. Karlovarsku se podařilo vyrovnat před technickým time-outem, kdy si Zmrhal počkal na útok Geverta. Českobudějovický univerzál ale po pauze vše odčinil esem a skóre bylo 9:7. O chvíli později ho napodobil Kraffer, který přesně umístil balon do rohu hřiště a zvýšil na 11:8. Ještě blíže k vysněnému finále přiblížil svůj tým Michálek přesnou diagonálou, která znamenala vedení 14:10. Na rozdíl dvou bodů však stáhl po technickém oddechovém čase při podání hostů Kriško. Jihostroji se ale díky skvělé obraně na síti znovu podařilo odskočit. Stav před koncovkou byl 20:16. A Sobotka se neustále držel na podání. Jeho projektily dopomohly k vedení 22:16. Hned poté ale hosté o dva body snížili. Z jejich strany ale už k ničemu jinému nedošlo a při podání Habra si tak téměř vyprodaná Sportovní hala mohla vychutnat postup Českých Budějovic do finále extraligy.

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Jan Luxík

VK DUKLA LIBEREC - KLADNO VOLEJBAL CZ

Semifinále mezi Duklou a Kladnem se v neděli za stavu 2:3 pro Kladno na zápasy přesunulo zpět pod Ještěd. Zda lídr základní části si definitivně vybojuje postup do letošního finále, nebo se semifinále protáhne na poslední sedmý rozhodující pokus zpět do Kladna, se muselo rozhodnout v bouřlivém prostředí liberecké sportovní haly. Hosté, podporováni diváky, pro které dokonce oddíl Kladna vypravil zvláštní autobus, se pokusili domácí zatlačit tvrdým a nepříjemným podáním, to jim v úvodu vycházelo, ale postupem času iniciativu začala přebírat Dukla a kdo postoupí do finále, se muselo nakonec rozhodnout v tiebreaku. Vstup do rozhodujícího setu mělo daleko kvalitnější Kladno, které se rychle ujímá šestibodového náskoku. Ten si udržuje až do stavu 5:11. Nakonec Dukla dokázala nepříznivý vývoj tiebreaku zdramatizovat a dokonce získat i dva mečboly. Štěstí se nakonec přiklonilo na stranu hostí, kteří vítězí 18:20 a postupují do finále, kde je čeká Jihostroj České Budějovice.

č.: 183 dne: 9.4.2017 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec - Kladno volejbal cz 2:3 (23:25, 21:25, 25:21, 25:12, 18:20)

Rozhodčí: Dušan Rychlík a Vlastimil Kovář

Počet diváků: 1.500

Konečný stav série: 2:4

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Galabov, Leikep, Patucha, Správka, Staněk, libero: Kopáček. Střídali: Kramar, Kriško, Kunc.

Hosté: Trojan, van Haarlem, Hietanen, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Lenc, Syrůček, Kozak.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Měli jsme zase špatný vstup do zápasu. Potom se nám podařilo vyrovnat, ale Kladno nakonec bylo šťastnější. Po celou semifinálovou sérii jsme měly nevyrovnané výkony, díky tomu Kladno postoupilo do finále. Kdybychom hráli standardní volejbal a neměli takové výkyvy, tak si myslím, že bychom to zvládli lépe. Bohužel se to nestalo. Gratuluji Kladnu k postupu do finále."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Prvně musím pogratulovat Kladnu k postupu do finále. Co se týká dnešního zápasu, tak to bylo trošku jako na houpačce. My jsme udělali moc chyb v prvním a druhém setu. Potom jsme ten třetí a čtvrtý set byli lepší a tiebreak, ten je o štěstí. Bohužel jsme ho nezačali dobře, potom jsme Kladno bodově dotáhli, ale na konci byli důraznější Kladeňáci."

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Nervy drásající zápas. Úplně zbytečně jsme si to zkomplikovali a pak to byl snad nejtěžší tiebreak, co jsem kdy zažil, či u něho jako hráč byl. Jsem rád, že to takto dopadlo. Hrozná štěstěna, to už nemělo s volejbalem nic společného, to bylo jen o vůli. Vyhráli jsme, jsem moc rád, že jsme postoupili do finále."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "My jsme se v tom utkání trochu ztratili na hloupých chybách. Ve třetím setu si myslím, že jsme některé situace měli zvládnout lépe. Čtvrtý set byl jasně pod taktovkou domácích. Tak, jsme zkusili udělat všechno proto, abychom se sebrali na set pátý. Výborně jsme začali, a přesto to bylo obrovské drama. To ukazuje jen na to, že Liberec zkrátka je silné družstvo. Jsem strašně šťastný, že jsme ve finále."

Popis utkání:

Začátek utkání vyšel na jedničku hostům. Nepříjemné plachtivé podání (Dann van Haarlem) oddatuje liberecké hráče daleko od sítě a dovoluje Kladnu získat vedení 2:6. Získaný náskok se domácím daří snížit až při příchodu Jana Galabova na podání. Dva přímé body z podání, blok Adriana Patuchy a přesný útok ze zadní zóny (Jan Galabov) znamená, že domácí jsou na jediný bod za Kladnem (12:13). Vyrovnaný stav nám zůstal po bezchybné hře až do úplné koncovky prvního setu. Za stavu 22:24 se hosté radují z prvního setbolu (Filip Křesťan ze zadní zóny po lajně). Lubomír Staněk dobře sehraným signálem středem odvrací první setbol, ale druhý si již hosté pohlídali (Matti Hietanen z hlavního kůlu tvrdě) a jsou ve vedení 0:1 na sety.

I úvod druhého setu díky plachtivému podání (Dann van Haarlem  - 0:3) patří hostům.  Dukla ale tentokrát vzápětí vyrovnává, to na podání pro změnu exceluje Jan Galabov a na bloku se prosazuje Libor Leikep (3:3). Hosté vždy o dva bodíky odskakují po přesném bloku (Adam Zajíček) a Dukla se snaží vyrovnávat. To se ji zatím daří do sporného rozhodnutí druhého rozhodčího. Místo vyrovnání hosté odskakují opět o dva body (9:11) a než se domácí nadějí, Kladno pomalu bodově odskakuje na rozdíl čtyř bodů (16:19 – blok Adam Zajíček, 18:22 – středem Štěpán Trojan). Tento náskok již hostům postačil, aby získali i druhou sadu.

Třetí set začal za asistence policie ČR. Podnapilí diváci z Kladna neuposlechli napomínání pořadatelů, tak výtržníka odvedla z haly policie, ale to již na ukazateli svítí krásných 2:0 pro domácí (2x smečí Adrian Patucha). Po prvním TT třetí sady se domácím daří zvýšit na 9:7, když hosté středem útočí do autu. Hosté za stavu 9:7 korigují vývoj setu dvojblokem, ale další bloky na straně Dukly dovolují získat čtyřbodové vedení (15:12 – blok Lubomír Staněk, 17:13 – blok Jakub Janouch). V závěru setu se domácím daří na útoku (Tomáš Kriško – 21:16) a po dalším pěkném zakončení domácího univerzála, tu máme setbol na straně Dukly (24:19). Dva setboly hosté odvracejí, ale když Matti Hietanen míří do pásky po ní odjíždí míč do autu máme sníženo 1:2 na sety.

Čtvrtý set byl jednoznačně v režii domácích volejbalistů. Přesná lajnička z hlavního kůlu Aleše Správky startuje bodový újezd domácích. Na podání řádí Adrian Patucha a výsledkem je vysoké vedení při odchodu k prvnímu TT čtvrté sady (8:2). I po návratu z odpočinku pokračují svěřenci Michala Nekoly v drtivém náporu. Aleš Správka esem (prasátko) zvyšuje na 10:3, další přímý bod z podání zaznamenává Lubomír Staněk (12:4) a s hosty to v těchto fázích utkání vypadá velmi bledě. Po dalším přímém bodě z podání (Libor Leikep – 19:7) to vypadá, že hosté nedosáhnou ani na deset bodů v tomto setu. Nakonec tuto metu splnili, přesto po jejich zkaženém podání (24:11 – Filip Křesťan) se domácí radují ze setbolu. První hosté odvracejí, ale potom kazí další své podání (Adam Kozak – 111 km/hod) a je vyrovnáno.

Do tiebreaku vstoupili domácí úplně stejně jako v prvních dvou setech. Plachta Dann van Haarlema posílá Kladno do vedení 0:3. Bloky Adama Zajíčka získávají další plusové body pro Kladno (1:5) a domácí se nemají na čem chytit. Nic jim nevychází a hostům do pole nespadne ani ta nejzdařilejší smeč Dukly. V poli se vyznamenává libero (Dirk Sparidans a na útoku Filip Křesťan, který do čeho plácne, vše někam do pole Dukly spadne). Výsledkem je vedení Kladna 2:8 při střídání stran. Šestibodové vedení se Kladnu daří držet až do stavu 5:11. Pouhé čtyři body chybí Kladnu k postupu do finále, ale ty jsou stále v nedohlednu. Dukla se ani za tohoto stavu nevzdává, a i když Kladno získalo mečbol již za stavu 11:14, dál bojuje. Adrian Patucha podává na maximální riziko a najednou jsou domácí jediný míč od zisku utkání (12:14 – středem Lubomír Staněk, 13:14 – eso Adrian Patucha, 14:14 – útok Tomáš Kriško, 15:14 – trojblok Dukly). Dva mečboly hosté odvracejí, aby po bloku Štěpána Trojana si tuto výhodu na ukončení utkání vzali zpět. Další dva mečboly odvrací Dukla, ale na třetí již protizbraň nenašla. Jednoblok Filipa Křesťana zastavuje útok Dukly, míč se od jeho paží odráží do zadní zóny, kde nikdo z domácích hráčů není a posílá Kladno do finále.

Autor: Zdeněk Šolc

 

Vypracoval: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018