15.4.2016

Jihostroj čeká dnes klíčová bitva, od 18 hodin musí porazit rozjeté Brno, jinak končí

Volejbalisté Českých Budějovic stojí před obtížným úkolem. Musí třikrát v řadě zvítězit, aby se probojovali do finále UNIQA volejbalové extraligy. V jakémkoliv jiném případě jejich cesta za vysněným titulem končí. Navíc jsou decimováni zraněním či nemocí dvou opor - blokaře Sobotky a libera Kryštofa. Možnost vrátit sérii do Brna budou mít již dnes od 18 hodin před vlastním publikem na jihu Čech.

Jihomoravané se před svými fanoušky rozjeli ke skvělým výkonům. Vítězi základní části dovolili pouze jeden set a ani náznakem nepřipustili možnost, že by si Jihostroj z horké brněnské půdy odvezl alespoň jedno vítězství. V prvním setu jsme byli o něco horší než Budějovice. Zachránil nás Martin Licek, který šňůrou servisů otočil koncovku. Myslím si, že to ovlivnilo průběh celého zápasu. Pak už jsme byli o poznání lepší, bohužel jsme si trochu zdramatizovali konec druhého setu, ale ve třetím jsme s přesilou na síti soupeře přehráli a zvítězili. Jsem za to moc rád,“ mluvil po čtvrtém utkání kouč Brna Ondřej Marek.

Jeho volejbalistům vyšlo vše, na co sáhnuli. Životní formu chytil Nicholas Castello na liberu, dirigentské taktovky se výborně ujmul nahrávač Zdeněk Haník, který je klíčovou postavou celého semifinále. Největší problémy však českobudějovickým hráčům činí ruský univerzál Sergej Andrianov. Už v prvním duelu ve Sportovní hale bodoval hned pětadvacetkrát, ale ve třetím zápase navýšil své skóre ještě o dva body. Tím stanovil svůj nejlepší výsledek v této sezoně. Silný je navíc jak na servisu, tak na bloku.

Vyhrát tři utkání v řadě proti rozjetému Brnu, to bude těžký oříšek i pro partu trenéra Jana Svobody. Z oslabené šatny Jihostroje přesto zní: „Budeme bojovat. Chceme v pátek vyhrát!“ Nadále se však bude muset tým zřejmě obejít bez blokaře Vladimíra Sobotky a libera Martina Kryštofa. Zatímco Sobotku dokázal nahradit sedmnáctiletý kadet Josef Polák, na liberu se zatím vystřídali smečaři Michálek a Kuliha, či univerzál Fila. Na těch ale bylo znát, že jim tato pozice není vlastní.

Kdo se v jiném dresu objeví v pátek, zatím Svoboda nechává otevřené. „Už jsme vyzkoušeli všechny varianty. Zatím nemám jasno,“ zmiňuje. Naopak ví, co Jihostroj musí změnit. „Kvalitu. Kluci bojují, ale nejvíc nás trápí útok. Tam prohráváme,“ doplňuje. A s tím se nedá nic jiného než souhlasit. Rozdíl mezi Andrianovem a Michálkem, nejvíce bodujícími hráči třetího semifinále, byl deset bodů. „Je to teď jejich ústřední hráč, jak na servisu, tak na útoku,“ dodává Svoboda.

Páté semifinále začíná v českobudějovické Sportovní hale již dnes od 18 hodin. Řídit jej bude dvojice Hudík - Kovář. Přímý přenos bude přenášet portál TVCOM.cz.

 

Autor: Mgr. Michal Mezera, Lukáš Dvořák

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018