10.3.2016

Jihostroj v sobotu pozná prvního soupeře pro play off, ve hře je hned šestice týmů

Už jen tečku chybí volejbalistům Českých Budějovic napsat za úspěšnou základní částí UNIQA volejbalové extraligy. A ta rozhodne, z jakého místa se podívají do následného play-off. Ve 22. kole bude před jejich publikem vzdorovat desátý VK Ostrava, který na osmou příčku ztrácí tři body a má prakticky nulovou šanci na postup.

Je to vlastně jasné. Svěřenci Marka Tomáše, jenž tým přebral po Zdeňku Šmejkalovi v průběhu ročníku, by museli ve Sportovní hale uspět za tři body, dokonce ve třech setech a doufat ve výrazné klopýtnutí svých lépe postavených soupeřů. Zcela ideální variantou by byly třísetové prohry Kladna doma s Brnem a Zlína doma s Příbramí. Další možné cesty k postupu by závisely na konečných výsledcích zápasů.

Jenže se pořád vracíme k té úplně nejzásadnější věci. To je výhra Ostravy ve Sportovní hale ve třech setech. A to bude hodně náročné sousto pro hráče kolem kapitána Petra Zapletala. I přesto, že v minulém kole doma porazili Odolenu Vodu, poslední výhru na venkovním hřišti datují k 16. lednu. V Ústí to navíc bylo jen za dva body. A ve třech setech Ostrava v této sezoně venku nevyhrála vůbec.

Drobnou nadějí může být skvěle zvládnuté utkání Slezanů s Odolenou Vodou v nové ostravské hale. Zisk tří bodů již nad téměř jistým účastníkem play-off zajistil vynikající servis ze strany domácích. Opět těžký zápas po psychické stránce, ale zvládli jsme ho perfektně. Dodrželi jsme všechny pokyny, které jsme si přichystali. Všichni kluci odvedli stoprocentní výkon,“ měl radost kouč Marek Tomáš.

Po posledním ligovém střetnutí může být spokojen i trenér Jihostroje Jan Svoboda, ačkoliv na západě Čech jistě o pár let zestárl. Čtyřsetová výhra v dohrávce s Karlovarskem se nerodila snadno. Respektive se mohla snadno zrodit, jenže hosty ve vynikajícím způsobem rozjeté první sadě postihl obrovský herní výpadek a Západočeši na nic nečekali.

Až teprve v průběhu druhého dějství se České Budějovice vzpamatovaly naplno a začaly domácí tým ničit především servisem a precizní obranou. Nakonec se probral i útok a i on pomohl k vítězství 3:1 na sety. „Pro nás fatálně ztracený první set, což mě netěší. Družstvu jsem věřil, protože lépe podávalo a bránilo. V momentě, kdy jsme našli útočníky, bylo o vývoji utkání rozhodnuto,“ komentoval lodivod Jihostroje.

Co to ale znamená pro blížící se play-off? Poslední souboje základní části rozhodnou o tom, kdo urve nejcennější první místo. Pokud Jihočeši zvítězí za tři body, automaticky zůstávají na čele a mají nejlepší výchozí pozici, bez ohledu na výsledek Liberce v Odoleně Vodě. Když Liberec zvítězí za tři body a Jihostroj jen za dva, stále budou slavit černobílí s větším počtem výher. Při prohře Českých Budějovic v pěti setech musí Dukla vyhrát za tři body. Kdyby však Jihostroj nebodoval a Liberec jakýmkoliv způsobem zvítězil, šel by celek ze severu Čech před svého soupeře.

Sobotní duel, který rozhodne všechno podstatné před vyřazovací částí, řídí od 18 hodin dvojice Činátl - Dmejchal. Prakticky po jeho skončení se Jihostroj dozví svého soupeře pro play-off. Ten se skrývá někde mezi Benátkami nad Jizerou, Příbramí, Odolenou Vodou, Kladnem, Zlínem a Ostravou. Zápas mezi Českými Budějovicemi a Ostravou můžete tradičně sledovat živě i na TVCOM.cz.

 

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Dominik Svoboda

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018