20.3.2016

Karlovarsko dokázalo udolat v tiebreaku Kladno, Liberec, Budějovice i Brno opět vítězně

Třetí zápasy čtvrtfinále se odehrály i v mužské UNIQA extralize. Překvapení sezóny Kladno přivítalo poprvé na své palubovce karlovarský ČEZ, na horkou palubovku do Příbrami zase zavítal Liberec. České Budějovice se představily v moravském Zlíně a Brno před svými fanoušky hostilo Benátky. Uspěly dnes favorité nebo jsme se dočkali nějakého dalšího překvapení?

VK EURO SITEX PŘÍBRAM – VK DUKLA LIBEREC - Stav série: 0:3.

Ke třetímu vzájemnému zápasu prvního kola vyřazovací části v nejvyšší české volejbalové soutěži UNIQA extralize nastoupili proti sobě domácí VK Euro Sitex Příbram a hosté VK Dukla Liberec. Po dvou odehraných utkáních na půdě ambiciózní Dukly bylo skóre 2:0 právě pro severočechy. Stejně jako při prvním vzájemném zápase Příbram urvala první set, k celkovému vítězství a snížení stavu série to ale nestačilo a liberecká Dukla se i potřetí mohla radovat z vítězství.

VK Euro Sitex Příbram – VK Dukla Liberec. 1:3 (25:20, 22:25, 21:25, 22:25)

Rozhodčí: Rychlík D., Činátl R.

Počet diváků: 715

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Kuchař, Van Berkel, Vuorinen, Böhm, Kohlmann, Renovica, libero Juračka. Střídali: Kupilík, Šulista, Lopata, Anděl.

Hosté: Správka, Leikep, Patucha, Kriško T., Staněk, Janouch, Libero Kopáček. Střídali: Galabov, Vencovský.

Vyjádření:

Domácí:

Martin Böhm (kapitán VK Euro Sitex Příbram): „Byl to dnes z obou stran bojovný výkon, bohužel v koncovkách nám trochu došly síly a vyrobili jsme nějaké nevynucené chyby. Soupeř takových chyb předvedl míň, a proto dnes zvítězil.“

René Dvořák (trenér VK Euro Sitex Příbram): „Opět jsme byli Liberci vyrovnaným soupeřem, nicméně Liberec v důležitých okamžicích provádí všechny základní volejbalové lépe a přesněji, a proto je v koncovkách silnější. My se musíme pokusit znovu zabojovat, dostat Liberec pod tlak servisem, jako se nám to povedlo dnes v prvním setu a pokusit se Liberec ještě vykolejit.

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec):  „Věděli jsme, že to dnes nebude jednoduchý zápas, což se potvrdilo v prvním setu. Příbram hrála houževnatě, šli do všeho na plné riziko, s tím jsme počítali, ale stálo nás to první set, protože jsme předvedli hodně nevynucených chyb. Postupně jsme se ale dostávali do tempa a myslím, že jsme dnes vyhráli „na esa“ a to utkání rozhodlo.“

Michal Nekola (kapitán VK Dukla Liberec): „Bylo to opět vyrovnané utkání a myslím, že dnes zvítězila obrana nad útokem a v tomto směru jsme dnes byli o něco důslednější.“

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupily oba týmy opatrně bez zbytečných chyb, zpočátku se lépe dařilo domácím, kteří udržovali náskok dvou bodů až do koncovky prvního setu. V tu chvíli Lucas Van Berkel skvělým servisem zajistil tříbodový náskok a další složený bodový míč domácích znamenal již náskok čtyřbodový. To donutilo hostujícího trenéra postupně vyčerpat oba oddechové časy. Domácí nedělali téměř žádné zbytečné chyby, naopak Dukle se nedařilo tlačit na servisu tak jako obvykle, a i díky tomu se domácím Kocourům podařilo získat první sadu rozdílem pěti bodů.

Ve druhém setu začaly oba celky velice podobně akorát s tím rozdílem, že maličko navrch teď měli hosté, ale rozdíl se smazal s příchodem prvního technického oddechového timu. Pak byla hra dlouho vyrovnaná, ale díky perfektnímu servisu Dukly resp. Adriana Patuchy se hostům podařilo odskočit o pět bodů a již před koncovkou bylo téměř jasné, jak set dopadne. Trenér domácích kocourů, ale takticky skvěle vystřídal a domácím kocourům se podařilo dotáhnout zpět, ovšem v samotném závěru setů byla o něco lepší Dukla, která v klíčových momentech nechybovala a hosté tak srovnali na 1:1 na sety.

Třetí set začali domácí nevynucenými chybami, naopak hosté dobře servírovali, bránili skvěle nad sítí, a tak si vytvořili rychlý náskok. Domácí se ale nesložili a po obměně univerzála bojovali, co jim síly stačily a znovu vyrovnali skóre. Pak ale přišly další chyby jak v ofenzívě, tak na příjmu, a Dukla už si zbytek setu pohlídala a ujala se vedení v zápase 2:1 na sety. Nutno vyzdvihnout výkon nestárnoucího Lubomíra Staňka, který celou dobu skvěle bránil nad sítí a zaznamenal celkem 7 bodových bloků.

Ve čtvrtém setu začala Dukla tlačit nekompromisně hned od začátku a vybudovala si solidní náskok. Bylo to už ale po několikáté v zápase, kdy zaznamenali hosté na malou chvíli bodový výpadek a domácí se jim znovu nebezpečně přiblížili. Příliš mnoho chyb na útoku ale znemožňovalo domácím se přiblížit více nebo jít do vedení, zdálo se, že ani nahrávka není optimální. V tomto zápase nelze říci, že by Dukla Liberec jednoznačně soupeře přejela, domácí Kocouři byli za mohutné podpory diváků vyrovnaným soupeřem. Je ale jasné, že proti takovým soupeřům jako je právě Dukla Liberec by Příbram musela hrát téměř bezchybně, aby mohla pomýšlet na vítězství. Hosté z Liberce tak potvrdili své kvality a díky koncentrovanému výkonu s méně chybami zvítězili i ve třetím vzájemném duelu.

Autor: Štěpán Chvosta

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VOLEJBAL BRNO - Stav série: 0:3.

Volejbalisté Benátek první dvě utkání play off v Brně prohráli. V prvním utkání až v rozhodující páté zkrácené sadě, druhé utkání již nebylo tolik vyrovnané. Proto domácím volejbalistům nyní nezbývá nic jiného než bojovat a pokusit se v domácích zápasech alespoň jednou vyhrát a sérii play off srovnat a udržet se v boji o mistrovský titul. V posledním domácím zápase s Brnem jasně nominovali a Brnu nepovolili ani set, ale to už bylo před Vánoci. Jak bude pokračovat čtvrtfinálová série, si musíme chvilku počkat. Jenom zklameme televizní diváky. Avizovaný přenos na Sport 5 opět nebude, TV nesehnala přenosový vůz a na poslední chvilku byl přenos zrušen, dle informací předsedy VK Benátek.

VK Benátky nad Jizerou – Volejbal Brno: 0:3 (-15,-22,-18)

Rozhodčí: Jaromír Kořenek a Petr Kvarda

Počet diváků: 230

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Jaroslav Škach (1), Vladimír Němeček (6), Jakub Veselý (4), DominiK Grus (5), Milan Moník (9), Aleš Dittrich (1), libero: Martin Ticháček. Střídali:  Jonáš Celerýn, Pavel Starý, Radek Motys (6), Filip Nesvačil, Michal Koláček (3)

Hosté: Zdeněk Haník (4), Michal Hrazdira (15), Jan Pražák (6), Nicholas Goodell (17), Vladimír Sukharev (6), Martin Klapal (5), libero: Nicholas Castello. Střídali: Martin Licek, Jan Muroň, Sergey Adrianov (1)

Vyjádření:

Domácí:

Jaroslav Škach (kapitán VK Benátky nad Jizerou): Brno výborně podávalo, my jsme se vůbec nedostali do hry. Dnes byli jednoznačně lepší na servisu a útoku a my jsme nebyli schopni s tím nic udělat.

Miroslav Malán (trenér VK Benátky nad Jizerou): „Byli  jsme ve všech činnostech horší. Přehrávali nás na servisu,  tím nás dostanou od sítě a my s našimi útoky se nemůžeme prosadit.

Hosté:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno):  „Začali jsme velmi dobře. První set jsme měli výrazně pod kontrolou, v druhém setu Benátky zlepšily příjem a vyrovnaly se nám. Naštěstí jsme v koncovce byli lepší na servisu. Ve třetím setu jsme opět dobře začali a Benátky, řekněme, tahaly celý zápas za kratší konec.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno):  „Já si myslím, že z naší strany to byl nejlepší zápas této série. Máme třetí krok úspěšně za sebou a budeme se soustředit na další zápas.

Popis utkání:

Volejbalisté Benátek nezachytili začátek utkání. Po doteku sítě domácích hráčů při bloku se Brno dostává do dvoubodového vedení (3:5) a na tři body Brno zvyšuje dalším technickým prohřeškem. To pro změnu byl odpískán tažený míč při prvním odbytí po vykrytí bloku domácímu hráči před technickým oddechovým časem (5:8). Po esu kapitána Brna je již rozdíl čtyřbodový (7:11). Až po chyceném míči Milan Moník přesně po lajně snižuje na rozdíl dvou bodů za stavu 10:12, ale to je ze strany domácích v prvním setu všechno. Brnu se při podání Martina Klapala podařilo získat značný bodový náskok (12:18), který si v klidu pohlídalo až do koncovky prvního setu. V samotné koncovce se třikrát za sebou blokem vyznamenal Jan Pražák a máme tu první setbol (14:24). Dvě zkažená podání z obou stran ukončují první sadu a hosté se ujímají vedení 0:1 na sety.

Druhý set již byl vyrovnanější. Hosté po bloku Michala Hrazdiry se dostali hned v úvodu do vedení 0:2, ale potom kapitán Brna útočí do velkého autu a je vyrovnáno (2:2). Až do prvního TT se hostům daří udržovat dvou až jedno bodový náskok, ale po time se poprvé Benátky dostávají do nepatrného vedení (9:8 – Vladimír Němeček šikovně útočil o blok Brna). Při podání domácího kapitána Jaroslava Škacha již vedou Benátky o tři body (11:8 – eso), ale ani tento náskok nezaskočil hosty. Ti se stále opírají o své podání, které jim v dnešním utkání neuvěřitelně vychází (14:15 – 2x eso Nicholas Goodell) a na jednom postavení jsou zpět ve vedení. Vedení hostů netrvalo dlouho, protože za stavu 20:18 pro Benátky dvakrát nevynuceně chybovali (Nicholas Goodell do autu a Michal Hrazdíra do anténky). V koncovce se trenérovi hostí Ondřeji Markovi povedlo střídání, když na podání poslal Rusa Sergeje Adrianova, ten se mu odvděčil přímým bodem z podání (21:23). Další technický prohřešek domácích daruje hostům setbol (21:24). První setbol odvrací Milan Moník z hlavního kůlu, ale druhý již proměňuje Američan Nicholas Goodell, když svůj útok otírá o blok Benátek a hosté již vedou 0:2 na sety.

Třetí set již byl jednoznačnou záležitostí Brna, hlavně jejich tvrdého podání, se kterým si nevěděli rady ani tak kvalitní přijímači jako je Vladimír Němeček a Martin Ticháček (1:3 eso Michal Hrazdira, 5:10 eso Martin Klapal). Po špatném příjmu Benátek měli hosté snadnou práci na bloku a v obraně v poli, a když se jim dařilo proměňovat chycené míče v body, nebylo co řešit. Náskok Brna rychle narůstal a za stavu 17:24 se hosté radují z prvního mečbolu (dvojblok Brna). Přešlap při útoku ze zadní zóny (Vladimír Sukharev) oddálil konec utkání, ale potom domácí kazí své podání a je konec třetího čtvrtfinále, které posílá Brno do vedení 3:0 na utkání a zítra má první mečbol k postupu do semifinále.

Autor: Zdeněk Šolc

KLADNO VOLEJBAL CZ - VK ČEZ KARLOVARSKO. Stav série: 2:1.

Z Karlovarska se čtvrtfinálová série přesunula do Kladna, které už vedlo 2:0 na zápasy. Utkání přineslo velké drama, které rozhodoval až tie-break, ve kterém se zadařilo karlovarskému týmu, který vyhrál po velkém drama 3:2.

Kladno volejbal cz - VK ČEZ Karlovarsko 2:3 (26:28, 15:25, 25:18, 25:22, 13:15)

Rozhodčí: Renčín, Fink

Počet diváků: 700

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Fokt, van Haarlem, Bouza, Trojan, Křesťan, Cull, libero Václavík. Střídali: Nesvačil, Kozík.

Hosté: Kriško, Szczerbaniuk, Široký, Bartoš, Džavoronok, Sukuba, libero Pfeffer. Střídali: Málek.

Vyjádření:

Domácí

Kapitán: Borek Fokt (Kladno volejbal.cz): "Je to škoda, dneska jsme šli na výhru, ale i když jsme znovu zabojovali, tak se to nepovedlo. Zápas se lidem musel určitě líbit a já jsem rád za to, co jsme předvedli." 

Trenér: Milan Fortuník (Kladno volejbal.cz): My takhle nemůžeme hrát. Několikrát jsme dnes neudělali to, co jsme si řekli. Nevím, jestli to bylo přemírou snahy, nebo nečím jiným. Byl jsem rád, že se nám povedlo otočit ten nepříznivý vývoj, ale v tie-breaku se ukázala kvalita hostí. Karlovarsko má dva výborné hráče, kteří to dnes rozhodli - Džavoronok a Kriško."

Hosté

Kapitán: Tomáš Široký (VK ČEZ Karlovarsko): "Byl to zápas jako na houpačce a velmi se podobal tomu u nás. Vždy týmu, kterému se dařil servis, tak set vyhrál. Tie-break je už jen loterie o štěstí." 

Trenér:Petr Brom (VK ČEZ Karlovarsko): "Věděli jsme, že nás nebude čekat nic jednoduchého. Důležitá byla koncovka prvního setu, od toho se odvíjel druhý set. Kladno sice dotáhlo, ale nakonec rozhodl tie-break, kde jsme byli šťastnější."

Popis utkání:

Do prvního setu vstoupilo lépe Karlovarsko, které si udělalo rychlý čtyřbodový náskok. Ještě před druhým technickým timeoutem kladenský tým vyrovnal. Následně vynikajícím blokem bodoval a zařídil vyrovnání domácí kapitán Borek Fokt a do vedení dostal modrobílé tvrdým servisem Jasmin Cull. Kladno v povedené sérii pokračovalo a přidalo ještě další dva body v řadě. Doslova za pět minut dvanáct hosté vyrovnali a koncovku pak zvládli lépe - první set vyhrálo Karlovarsko 28:26.

Podobně začal i druhý set, kdy se Karlovarsku povedlo jít do rychlého vedení. Tentokrát však kladenští volejbalisté dotáhli dříve, následně šli i do vedení 9:8. Jenže hosté si díky úspěšně fungujícím kombinacím opět vybudovali vedení a sedmibodový odstup si dlouho drželi. Karlovarští nakonec přesvědčivě druhý set vyhráli o desetbodů - 25:15.

Kladno nevstupovalo do třetího setu v lehké pozici, ale ukázalo, že nechce dát soupeři nic zadarmo. Poprvé v utkání si domácí vytvořili výrazný náskok, kdy vedli už 18:11. Pak ještě třikrát po sobě těžil body ze svých servisů kladenský Filip Křesťan. Karlovarsko se na větší odpor už nezmohlo. Domácí dotáhli set do vítězného konce poměrem 25:18 a snížili pro ně nepřiznivě se vyvíjející se zápas.

Volejbalisté Kladna navázali ve čtvrté sadě na předchozí úspěšný set a šli si za vyrovnáním. Většinu setu si drželi alespoň čtyřbodový náskok. Když pak Michal Kriško v závěru čtvrtého dějství servisoval mimo palubovku, kladenský tým slavil vyrovnání (25:22) - 2:2 na sety a utkání musel rozhodnout až tie-break.

Zkrácená sada začala vyrovnaně, ale do mírného vedení se dostalo Karlovarsko, které si drželo dvoubodový náskok. Závěr přinesl obrovské drama. Hosté první matchpoint nevyužili, ten druhý však ano a zápas vyhráli.

Autor: Lukáš Jůdl

VSC FATRA ZLÍN – VK JIHOSTROJ ČESKÉ BUDĚJOVICE - Stav série: 0:3

V třetím utkání čtvrtfinále nejvyšší české volejbalové soutěže UNIQA extraligy přivítali domácí hráči Fatry Zlín vítěze základní části extraligy tým VK Jihostroj České Budějovice, který využil domácí prostředí a v sérii vedl 2:0 na zápasy.

VSC Fatra Zlín – VK Jihostroj České Budějovice 0:3 (18:25, 16:25, 20:25)

Rozhodčí: Dmejchal M., Grabovský Z.

Počet diváků: 320

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Truong, Uchytil, Mlčúch, Kolář, Vašíček, Navláčil, libero: Obdržálek, Bláha. Střídali: Hupka, Přikryl, Motyčka, Adamec.

Hosté:Habr, Fila, Mach, De Souza, Michálek, Sobotka, libero: Kryštof. Střídali: Kraffer. 

Vyjádření:

Domácí

Kolář Pavel (kapitán Fatra Zlín): "Hosté nás opět zatlačili servisem a následně ubránili."

Macek Roman  (trenér Fatra Zlín): "Třetí utkání a potřetí to stejné, nejsme schopni eliminovat kvalitní servis a precizní útok soupeře."

Hosté

Habr Filip (kapitán Č.Budějovic): "V dnešním utkání jsme domácí převyšovali ve všech herních činnostech."

Svoboda Jan (trenér Č.Budějovic): "Chválím naše hráče za zodpovědný a soustředěný výkon na horké zlínské půdě."

Popis utkání:

Hosté začali utkání velmi zodpovědně a i když nepodávali tak razantně jako v domácím prostředí, bezchybnou hrou dlouho nepustili domácí hráče k žádnému bodovému míči. První technický time 5:8, druhý 10:16, do koncovky šli s luxusním náskokem 14:21 a v klidu dohráli první set 18:25.

Druhý set měl od začátku podobný průběh 2:6 a 3:8. Pak se domácí přece jen vzchopili a snížili na 8:11. Hosté však po prvním oddechovém opět zabrali a utekli až na stav 14:20 a bylo prakticky rozhodnuto o osudu druhého setu.

Ve třetím setu nastoupil v dresu domácích místo Vašíčka mladík Motyčka a začalo se jim dařit. Již za stavu 5:3 donutili hostujícího kouče vzít oddechový čas. Domácí ještě vedli 8:7, ale pak hosté znovu zpřesnili hru a začali domácím ujíždět. Za nepříznivého stavu 16:22 se při podání Motyčky dostali domácí na dostřel 20:22, ale to bylo již vše. Hosté zaslouženě zvítězili 3:0.

Autor: Ivan Dostál

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018