9.1.2016

Karlovarsko povolilo ČZU ve třetí sadě jen 12 bodů a vyhrálo jednoznačně 3:0 na sety

V prvním zápase nového roku se sešli týmy ČZU Praha a VK ČEZ Karlovarsko na palubovce v pražské hale na Lužinách. Před zápasem byli papírovými favority hosté z Varů, který přijeli do Prahy s jasným cílem, získání tří bodů a upěvnění třetího místa v tabulce před čtvrtým Brnem, kterého hrálo v ten samý čas moravské derby ve Zlíně. Favorizovaný celek z Varů hned od začátku údaval tempo hry. Katem pražského celku v tomto zápase byl nejvíce bodující hráč Džavoronok (+24), kterému se dařilo jak na útoku i na servisu, kde potrápil domácí přihrávku. Trpělivá a hlavně bezchybná hra hostí vyústila ve vítězství 3:0.

 č.: 77 dne: 09.1.2016 v hod.: 18:00

ČZU Praha- VK ČEZ Karlovarsko 0:3 (21:25, 19:25, 12:25)

Rozhodčí: Gall, Kovář

Počet diváků: 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Ribeiro, Záveský, Kuboš, Lohr, Patočka, Sobek, libero: Pondělíček Střídali: Kučka, Hrdý, Hora

Hosté: Sukuba, Eriksson, Szczerbaniuk, Džavoronok, Široký, Málek, libero: Pfeffer. Střídali: 

 Vyjádření:

Domácí:

Michal Záveský (kapitán ČZU Praha): "Bohužel jsme nestačili soupeřovu útoku a servisu, na kterém dnes hosté předvedli výborný výkon. V neposlední řadě bych chtěl vypíchnout výbornou hru hostujícího libera Dana Pffefera."

Rafael Petry (trenér ČZU Praha): "Náš příjem se zhoršoval postupem hry a náš útok nebyl efektivní proti takovému soupeři jako je Karlovarsko."

Hosté:

Tomáš Široký (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Do utkání jsme šli s jasným cílem a to byly tři body, což se nám povedlo a jsme za to rádi. Domácí jsme potrápili na příjmu a postupnými kroky v každém setu jsme dovedli zápas do vítězství."

Petr Brom (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Přijeli jsem si do Prahy pro tři body a to jsme splnili. Do zápasu jsme šli s tím, že chceme od začátku udávat zápasu tempo a směr, což se nám povedlo. V každém setu jsme chtěli hned od začátku vézt, jelikož víme že, domácí hrajou své zápasy trochu odlišněji, než zápasy venkovní, to se nám zadařilo a poté jsme již jen svůj náskok zvyšovali a dovedli zápas do vítězného konce."

Popis utkání:

Začátek prvního setu začal velmi opatrně z obou stran. Ani jeden tým nechce zbytečně chybovat a týmům se daří pravidelně ztrátovat. Do prvního tech. odechového času jde ČZU za stavu 8:7. Po oddechovém čase však jde na servis Szczerbaniuk, který získavá na stranu Karlovarska dvou bodový náskok. V polovině setu se zvyšuje náskok Karlovarska po chybě v postavení domácího týmu na tři body a do druhého technického času jdou hosté dokonce za čtyř bodového vedení. Po oddechovém čase domácí dotáhli vedení Varů na vyrovnaný stav a to přimnělo trenéra Broma vzít si time. Za stavu 19:18 pro hosty, dvakrát zaúřadoval na síti hostující blokař Sukuba a rázem se hosté dostávají opět do tří bodobého vedení, které v koncovce setu má cenu zlata. V následnující rozehře se Vary ubránili a Džavoronok uhrává míč z těžké pozice a zvyšuje náskok na 22:18, což přimělo domácího trenéra Petryho vzít si první time v tomto zápase. Hosté jsou však bezchybní a dostávají se jako první k setballu v tomto setu 24:20. Trenér Petry se nechce jen tak vzdát a vybírá si druhý time v zápase. Po oddechovém čase snižuje nások hostí Kuboš a na servis jde domácí kapitán Záveský. Set ukončuje Sukuba již svým třetím blokem v setu.

Do druhého setu jdou oba týmy beze změn ve svých základních šestkách. Set začíná hned chybou na příjmu Ribeira. Avšak hned druhá výměna nabídla dlouhou a divácky zajímavou podívanou, která končí chybou Sukuby na síti. Domácí se snaží zatlačit hosty servisem. Tato taktika ovoce nepřináší, jelikož domácí často na servisu chybují. Domácím byla opět zapískána chyba v postavení tentokrát za stavu 4:5. Domácí nenechávají hosty odskočit na vyšší bodový rozdíl a do tech. timu se jde za stavu 8:6 pro hosty. Po prvním technickém oddechovém čase jde na servis Džavoronok, který kazí těsně do autu. V další části zápasu se na síti utkali útočící Kuboš a hostující Málek, který pražského bombera zastavuje blokem. Následně  Džavoronok uhrává těžký míč proti špatnému trojbloku domácích. Stav je 11:7 pro hosty a domácí coach Petry si vyžaduje time u rozhodčích a promlouvá ke svým hráčům. Po timu dochází u domácího družstva ke střídání, kdy Ribeira v zápase vystřídal Kučka. Ve střední části setu dochází u hostů k menšímu hernímu výpadku, což má za následek snížení náskoku na dva body. Tento stav netrvá dlouho a hosté opět uskakují na čtyř bodový rozdíl 16:12. Chvíli každý z týmů si uhrává své poctivě vydřené body. Ale náskok Karlovarska se zvyšuje, tentokrát díky bloku Szczerbaniuka na stav 15:20. Petry si vybírá svůj poslední time pro zastavení přídělů bodů Varům. To by však nesměl jít na servis Džavoronok, který svým podáním získává okamžitě dva přímé body pro své družstvo. Jeho série bohužel končí chybou na bloku jeho spoluhráčů a na servis se tím dostává Záveský, který potrápil hostující libero na příjmu v prvním případě a v druhém si připisuje přímý bod z podání. Trenér Varů na to reaguje oddechovým časem a to vše za stavu 18:22. Mladý Džavoronok je dnes nezastavitelný i na útoku a dává svému týmu  výhodu pěti setballů. Již první hosté využívají a to chybou Kuboše na útoku.

V třetím setu začal Kučka místo Ribeira, jinak se žádných změn na hřišti neudálo. První bod setu získavají opět varští hráči. ČZU hned kontruje a srovnává na 1:1. První chyba v třetím setu přichází z rukou ČZU, přesněji Kuboše, který vyslal svůj útok do autu. Na servis přichází Džavoronok a to nutí domácí přihrávače se postavit do příjmu ve čtyřech hráčích, ale ani to nepomáhá a Džavoronok opět získává přímý bod na servisu. S dalším podaním mladého univerzála v řadách Varů si poradíme už na jedničku a bezproblému snižujeme náskok. Dalším dnešním skvěle podávajícím hráčem je za domácí družstvo kapitán Záveský, který trápí na příjmu hostujícího Málka a nutí tím soupeře k chybě na útoku. V prvním tech. oddechovém čase jsou opět ve vedení Vary za stavu 8:5. Široký dělá domácím na příjmu problémy a zvyšuje náskok hostí. Třetí set se nedokáží domácí hráči dostat do tempa a náskok hostí se každou rozehrou zvyšuje. Druhý oddechový čas je s luxusním náskokem 16:9 pro Karlovarsko. Za stavu 18:11 šel na servis opět Džavoronok, který opět navýšil svým servisem náskok hostí o tři body. Domácí ztrátují až za stavu 23:12. Konec setu i zápasu se neúprosně blíží a domácí se nedokáží vymanit z tlaku hostí, kteří vyhrávají v setu 25:12 a v celkovém součtu 3:0 na sety.

Autor: Mgr. Richard Dupal

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018