5.10.2017

Kladenskému nahrávači Matty Westovi se moc líbí historická Praha

Minulý víkend se naplno rozjel nový ročník UNIQA Extraligy mužů. Jak je již poslední roky zvykem, objevují se v jednotlivých klubech zahraniční posily. Asi zatím nejvýraznějším nákupem se zdá, jak jsme u kladeňáků zvyklí, příchod amerického nahrávače Matty Westa. Sedli jsme si s Mattem na kávičku a zeptali se na první pocity v české extralize a jeho volejbalovou historii.

Matte, volejbal byl tvůj první sport nebo jsi začínal s jinými sporty?

Ne, to ne, začal jsem asi ve 5 letech s baseballem, ale moji rodiče byli volejbalisté, trenéři, takže v hale jsem byl pořád. Oficiálně jsem v týmu začal v 11 letech a před tím jsem volejbal nesnášel, byl to pro mě nejhorší sport (smích). Tím, že moji rodiče vlastní volejbalový klub v Seattlu, tak to asi jinak dopadnout nemohlo.

 

Začal jsi v USA. Co tě přivedlo na evropské palubovky?

V USA je volejbal vlastně univerzitní sport, není tam profesionální liga, i když teď se tam něco tvoří. Pak už je pouze národní tým. To znamená, že pokud se chceš dál volejbalově rozvíjet, musíš jít do Evropy nebo do Jižní Ameriky.

 

Kde jsi všude hrál v Evropě?

Tak bylo to Holandsko, Německo,  no a teď tady na Kladně v Čechách.

 

Jaké úspěchy máš ve své volejbalové kariéře a kterého si vážíš nejvíce?

V Holandsku jsem vyhrál jak ligu, tak Supercup. V Německu to je čtvrtfinále CEV Cupu, ale nejvíc si asi cením, že jsem 3x za sebou byl vyhlášen nejlepším nahrávačem univerzitní ligy v USA.

 

Je nějaký rozdíl v přípravě nebo v zápase mezi USA a Evropou?

Tak pro mě je to hlavně v řeči (úsměv), nicméně volejbal je volejbal, tzn. když hraješ, tak hraješ všude stejně a chceš vyhrát. Rozdíl mezi USA a Kladnem je spíš v tom, že v USA hledí víc na statistiky a čísla, oproti tomu tady je to víc pocitové podle trenéra a trénujeme ty činnosti, o kterých si trenér myslí, že by se měly zlepšit. V USA se dá víc na statistiku, v Evropě víc na pocity a zkušenosti trenéra.

 

Máš za sebou první zápas v nejvyšší české soutěži, jaký máš z něho pocit?

Vyhráli jsme, tak dobrý, nicméně je co zlepšovat, servis, bodové míče. Ale je začátek sezóny a podobně to asi mají všichni, ten zápasový rytmus ještě nepřišel.

 

Na Kladně je tradičně výborná divácká kulisa, vnímal jsi ji?

Když jsem v zápase, tak diváky moc nevnímám. Soustředím se na svůj výkon a svoje družstvo, jak zahrát každý balón co nejlépe, motivovat spoluhráče. Po skončení jsem si tu atmosféru uvědomil a užil jsem si "plný barák" fanoušků.

 

Už jsi byl v Praze a jak ti chutná české pivo?

Ano, byl jsem na prohlídce Prahy s nejlepším kamarádem, který mě tady navštívil. Musím říci, že mě Praha se svými historickými budovami a starým centrem nadchla. Vyrazím ještě jednou, až bude čas. A pivo? Jasně že dobrý, vždyť jste vyhlášení pivaři, ne?

Musím říci, že trenérská dvojice na Kladně má šťastnou ruku na nahrávače s pozitivním pohledem na život. Povídání s Mattem bylo opravdu příjemné a přirozené. Je to kluk plný energie a musíme mu popřát, aby mu vydržela a s Kladnem to dotáhl co nejdále.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018