14.1.2017

Kladno pokračuje ve skvělých výsledcích, ČZU překvapivě přehrálo mistrovský Liberec!

Šesti zápasy 14. kola dnes pokračovala nejvyšší česká soutěž UNIQA extraliga. Velmi očekávané souboje se odehrály na jihu Čech v Českých Budějovicích, kam zamířilo vedoucí Kladno. Důležitý duel se odehrál také v Brně, kde se představilo druhé Karlovarsko. Největší překvapení se však odehrálo v Praze, kde místní ČZU zdolalo ve čtyřech setech mistrovskou Duklu.

VSC FATRA ZLÍN – VK AERO ODOLENA VODA

V dnešním utkání se potkali dva sousedé v tabulce bojující o účast v play off, podle toho také utkání probíhalo. Mělo velmi vyrovnaný průběh se šťastným koncem pro domácí Fatru.

č.: 81 dne: 14.01.2017 v hod.: 17:00

VSC Fatra Zlín – VK AERO Odolena Voda 3:2 (21:25, 25:22, 19:25, 25:19, 15:12)

Rozhodčí: Gall J., Pecháček L.

Počet diváků: 310

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Navláčil, Porubský, Kostoláni, Čechmánek, Kolář, Hupka, libero: Obdržálek. Střídali: Motyčka, Přikryl.

Hosté: Mikula, Prešinsky, Hladík, Mauler, Pajma, Bartůněk, libero: Kotek. Střídali: Knight, Hadrava, Holčík, Kotrch.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Kolář (kapitán Fatra Zlín):  „V dramatickém a vyrovnaném utkání jsme přece jen prokázali větší vůli po vítězství a zaslouženě vyhráli.“

Roman Macek (trenér Fatra Zlín): „Kdo dával lepší a stabilnější servis, ten vyhrával jednotlivé sety. Nám se to podařilo třikrát a to vedle našeho kvalitního útoku v těchto setech rozhodlo o vítězi utkání.“

Hosté:

Richard Mauler (kapitán Aero): „V zápase byl rozhodující servis. Kdo lépe podával, tak set vyhrál“

Jiří Vojík (trenér Aero): „Rozhodující pro výsledek utkání byl čtvrtý set, ve kterém jsme domácí hráče svými chybami vrátili do utkání. V rozhodujícím pátém setu si domácí vypracovali v začátku utkání tříbodový náskok, který do konce zápasu udrželi.“

Popis utkání:

V prvním setu domácí začali dobře a ujali se vedení 3:0, hosté se však nevzdali a při podání hostujícího Pajmy a za přispění domácích hráčů (3 x útok do zámezí a jeden přímý bod z podání) zvrátili stav na 6:8. Tento náskok si udržovali až do konce setu a ujali se vedení v zápase 1:0.

Ve druhém setu se týmy střídali ve vedení o jeden bod až do stavu 18:15 a druhý set brali domácí 25:22.

Ve třetím setu se opět domácí ujali vedení 3:1, 6:7 a 8:5. Pak ještě vedli 15:12, ale při podání Maulera srovnali hosté na 15:15. Za stavu 17:18 se hosté poprvé v tomto setu ujali vedení a postupně jej navyšovali a vyhráli set 25:19. V tomto setu si domácí vybrali „oddechový čas“, když koncovku setu od stavu 15:12 prohráli 4:13!.  

Ve čtvrtém setu se však domácí zvedli, začali velmi dobře 6:2, 9:4 a 16:8. Tento luxusní náskok již neprohazardovali a vyhráli 25:22.

Rozhodující pátý set začali domácí opět výborně a postupně navyšovali náskok až na 8:4, pak hosté zabojovali a snížili na 11:10, ale to bylo z jejich strany vše. Domácí si set a vítězství v zápase již nenechali vzít a vyhráli 3:2.

Autor: Ivan Dostál

VK BENÁTKY NAD JIZEROU – VK OSTRAVA, s.r.o.

Ve 14. kole přivítali volejbalisté Benátek VK Ostravu. V loňském ročníku EX-M nedovolily Benátky na své palubovce získat Ostravě ani set, dokonce ve druhém dějství svěřenci Zdeňka Šmejkala získali pouze 12 bodů 3:0 (24,12,22). V Ostravě se situace opakovala v opačném gardu. Letos Ostrava Benátkám doma prohru oplatila, a tak mezi těmito soupeři platilo pravidlo, moje palubovka můj hrad. Jak to ale dopadne letos, když Benátkám se příliš nedaří a Ostrava v úvodu soutěže se držela na špici soutěže a předváděla velmi kvalitní výkony? Na to jsme si museli počkat až do úplného konce utkání. Nakonec se pravidlo opět potvrdilo a Benátky konečně naplno zabodovaly při vítězství bez ztráty setu.

č.: 83 dne: 14.01.2017 v hod.: 17:00

VK Benátky n. J. – VK Ostrava s.r.o. 3:0 (25:23, 25:15, 25:18)

Rozhodčí: Matěj Dmejchal a Alexander Nedbálek

Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Bartoš, Moník, Koláček, Sergeev, Vachoušek, Dittrich, libero: Sadílek, Ticháček. Střídali: Němeček

Hosté: Janků, David, Šoltys, Šulista, Kotas, Biernat, libero: Lex, Vašina. Střídali: Balon, Šmídl.

Vyjádření:

Domácí:

Pavel Bartoš (kapitán VK Benátky nad Jizerou): "Nám se dnes dařilo na servisu. Samozřejmě to bylo dobře, protože jsme hráli doma. Podařilo se nám odtáhnout soupeře od sítě a ten potom nebyl schopen kvalitně přihrát a hráči dělali moc chyb na útoku. Takže si myslím, že dnes rozhodl hlavně náš kvalitní servis."

Pavel Třešňák (trenér VK Benátky nad Jizerou): "Po našem debaklu v Karlových Varech v minulém kole to byl takový příjemný balzám. Kluci na začátku týdne při trénincích působili dost unaveně, ale přesto se nám podařilo zvednout úroveň tréninku a bylo to znát i v dnešním zápase. Hráli důsledně od začátku utkání až do úplného konce zápasu."

Hosté:

Matěj Šmídl (kapitán VK Ostrava, s.r.o.): "Gratuluji Benátkám, dnes si zasloužily vyhrát, protože my jsme hráli příšerně na přihrávce a vlastně nám dnes nešlo vůbec nic. Příjem, smeč, obrana, prostě nula.  Zasloužené tři body pro Benátky."

Zdeněk Šmejkal (trenér VK Ostrava, s.r.o.): "Za výkon z naší strany jsme si nic jiného nezasloužili, než prohrát za tři body. Myslím si, že jsme nepředvedli výkon, na jaký máme, ale bohužel mám pocit, že máme trošku nos nahoru z předchozích výsledků. To nám do dalších bojů prostě stačit nebude. Jestli se nevzpamatujeme hlavně, jako co se týče pokory k volejbalu, tak takové výsledky budou pokračovat."

Popis utkání:

Benátky malinko zaspaly v úvodu prvního dějství a toho využívají svěřenci Zdeňka Šmejkala. David Janků proměňuje bodovku na 2:4 z pohledu domácích. Naštěstí pro domácí nemá vedení Ostravy dlouhé trvání. Dobře postavený blok Benátek (Pavel Bartoš) a krásná technická ulívka (Stanislav Vachoušek) posílá Benátky do nepatrného vedení (6:5). Přesto k prvnímu TT utkání odchází spokojenější Ostrava. Můžou za to dva úspěšné bloky (6:8 - Mateusz Biernat a Jan David). Po time ale hosté začínají chybovat na útoku, a to nabízí body zdarma domácím (2x do autu Jan David a Radek Šoltys). Ještě před druhým TT první sady Benátky zvyšují blokem (14:12 – Aleš Ditrich) a opět využívají technického prohřešku hostů (přešlap při útoku ze zadní zóny). Získaný náskok si domácí bezchybnou hrou udržují do blížící se koncovky a za stavu 21:17 přidávají další bod k dobru dalším technickým zakončením (Stanislav Vachoušek). Po time, který si rychle vyžádal trenér Ostravy Zdeněk Šmejkal, se podařilo hostům nepříznivý vývoj první sady kosmeticky vylepšit na rozdíl jediného bodu (21:20 – aut Benátky a blok Petr Šulista). A máme tu odpočinek i na druhé straně, který signalizuje Pavel Třešňák, trenér Benátek. Po time již hrají Benátky opět bezchybně a po nečekaném útoku Aleše Dittricha, který využil, že míč poletoval od bloku nad sítí, tu máme první setbol utkání (24:22). První setbol hosté odvracejí, ale druhý Benátky proměňují. Milan Moník odvážně útočí proti vysokému bloku Ostravy a využívá nepatrné skulinky mezi pažemi Matěje Šmidla a domácí se ujímají vedení 1:0 na sety.

Do druhého setu již Benátky vstoupily velmi dobře, a ještě do prvního TT se ujímají čtyřbodového vedení (8:4 – eso Michal Koláček, bloky Aleš Ditrich a Milan Moník). I po technickém odpočinku domácí přidávají body na své konto a z ničeho nic tu máme vedení o sedm bodů (13:6 – blok Michal Koláček a do autu Jan David). Bodové manko se hostům podařilo snížit po dvojím technickém provinění benáteckých hráčů až na rozdíl tří bodů (13:10). Ale to je prakticky ze strany Ostravy vše. Druhá polovina setu patřila Benátkám. Kvalitní podání (Stanislav Vachoušek) posílá domácí do vedení 20:14. Za stavu 21:15 se podařilo domácímu trenérovi Pavlu Třešňákovi kvalitní střídání, když na podání posílá Marka Nesvačila. Dva kvalitní bloky (Pavel Bartoš) a na závěr přímý bod z podání a domácí jsou ve vedení 2:0 na sety.

I třetí sadu odehrály Benátky na výbornou. Všechny nevynucené chyby soupeře potrestaly a zaslouženě se rychle dostávají do slibného bodového vedení (7:4 – přešlap Ostravy, 8:4 Ostrava do autu). Po prvním TT třetí sady sice hosté kvalitním blokem (Jan David) se přibližují Benátkám na jediný bod (9:8), ale při podání domácího nahrávače (Pavel Bartoš) se Benátky rychle vracejí do vedení (13:8 – eso a útok do anténky Radka Šoltýse). Benátkám se daří i v poli a na útoku úřaduje Rus Valerii Sergeev. Výsledkem je sedmibodové vedení (17:10). Získaný náskok si již domácí volejbalisté nenechali vzít a po ukázkové smeči z velké výšky (Valerii Sergeev 362 cm dosah) tu máme první mečbol utkání za stavu 24:18. Hned první mečbol Benátky proměňují. Michal Koláček svým plachtivým podáním vyškolil Davida Janků a je konec utkání. Benátky po dlouhé době zaslouženě vítězí za tři body bez ztráty jediného setu.

Autor: Zdeněk Šolc

SK VOLEJBAL ÚSTÍ NAD LABEM –  VK EURO SITEX PŘÍBRAM

První domácí utkání v novém roce chtělo Ústí zaskočit favorita a málem se mu to povedlo. Bojovnost a kvalita jim ale vydrřela jen první set.

č.: 084 dne: 14.1.2017 v hod.: 17:00 

SK Volejbal Ústí nad Labem -  VK EURO Sitex Příbram  1:3 (26:24, 14:25, 12:25, 24:26)

Rozhodčí: Rychlík Dušan, Němeček Petr

Počet diváků: 433

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Tibitanzl Martin, Ulč Jakub, Nadazdin Srdjan, Kohlmann Daniel, Böehm Samuel, Nesvačil Filip, libero: Kořínek Jiří. Střídali: Vodvárka Jan, Šulava Marek, Hrdý Jan.

Hosté: Mach Martin, Palgut Filip, Böhm Martin, Shestak Dmitry, Renovica Nikola, Kuchař Jindřich, libero: Juračka David. Střídal: Poikela.

Vyjádření:

Domácí:

Ulč Jakub (kapitán SK Volejbal Ústí nad Labem): „Dnes po prvním setu, který jsme odehráli podle představ, nastoupila bída a beznaděj. Ve čtvrtém setu jsme sahali po bodu. Když budeme hrát jako v prvním setu body přijdou. “

Přikryl Miroslav  (asistent trenéra SK Volejbal Ústí nad Labem): „Nedokázali jsme udržet kvalitu příjmu podání z prvního setu, který jsme v koncovce vydřeli. Soupeř nás v dalších setech trápil kvalitním servisem a byl herně šikovnější v koncovce čtvrtého setu.“

Hosté:

Böhm Martin (kapitán VK EURO Sitex Příbram) „Soupeř hrál bojovně 1. a 4. set a mírně nás tím zaskočil. Byli jsme odvážnější v koncovce čtvrtého setu, kterou v náš prospěch rozhodl Palgut.“

Kop Martin (trenér VK EURO Sitex Příbram): „Po prohrané koncovce prvního setu jsme se zlepšili ve všech činnostech a bojovností získali čtvrtý set a tím i 3 body. Rozhodl náš lepší příjem.  “

Popis utkání:

Hosté v prvním setu překvapili velkým množstvím chyb na podání. Toho domácí využili a když se přidal velice dobrý výkon Samuela Böehma v útoku, vedlo to k zisku 1. setu pro Ústí.

Druhá a třetí sada byla svým průběhem velice podobná. Příbram zkoncentrovala výkon, začalo se jí dařit na servisu (Paigut, Poikala) a domácí se ocitli rázem v problémech, ze kterých nenašli východisko. Nepomohla ani častá střídání a hosté hladce otáčejí vedení v utkání na 2:1.

Do čtvrtého setu trenér Brom obměnil základní sestavu. Hosté polevili v kvalitě servisu a vývoj utkání se ke spokojenosti domácích fanoušků zdramatizoval. Ani jedno z družstev si nedokázalo vybojovat před koncovkou výraznější náskok a tak rozhoduje v koncovce větší odvaha a herní dovednost, kterou projevila hostující Příbram. Ústí bojovalo, ale na volejbalovější Příbram to nestačilo.

Autor: Zdeněk Helvich

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – KLADNO VOLEJBAL CZ

Ani hráči Českých Budějovic nedokázali utnout vítěznou šňůru volejbalistů Kladna, ačkoliv to v průběhu čtvrtého setu vypadalo nadějně. Lídr tabulky prokázal ve Sportovní hale své kvality a z divácky atraktivního střetnutí nakonec získal tři body, čímž potvrdil svou pozici na čele UNIQA volejbalové extraligy.

č.: 79 dne: 14. ledna 2017 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - Kladno volejbal cz 1:3 (23:25, 22:25, 25:16, 25:27)

Rozhodčí: Kovář V. – Hudík M.

Počet diváků: 1.234

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobotka, Hackworth, Michálek, Mach, Habr, Fila, libero: Kryštof. Střídali: Todua a Kuliha. Trenér: Jan Svoboda.

Hosté: Hýský, Zajíček, Van Haarlem, Hietanen, Trojan, Křesťan, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Lenc a Syrůček. Trenér: Milan Fortuník.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Bylo to těsné utkání. Nehráli jsme špatně, ale rozhodly malé chyby. Colin (Hackworth) se úkolu zhostil výborně a je vidět, že i s ním můžeme hrát dobře. Dlouho jsme takhle nebojovali. Musíme v tom pokračovat."

Jan Svoboda (trenér VK České Budějovice): "Jsme zklamaní, že jsme utkání nedotáhli do tie-breaku. Kladno bylo dvakrát o druhém technickém time-outu ve vedení a oba dva sety dotáhlo do vítězného konce. My jsme se do zápasu vrátili tím, že jsme nenápadně začali lépe útočit, ale především jsme uhrávali vysoké balony. V tu dobu táhl tým Michálek a soupeře jsme zatlačili servisem. Třetí set dopadl jednoznačně, ale v podstatě to, co Kladno dotáhlo, jsme my ve čtvrtém setu nedotáhli a to nás stálo body."

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Krásný souboj, takový zápas jsem dlouho nehrál. Myslím, že se divákům musel líbit. Jsme rádi za tři body, protože ve čtvrtém setu to vypadalo, že půjdeme do tie-breaku. Ale asi se nám to podařilo otočit bojovností. Tři body z Českých Budějovic jsou pěkné."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Bál jsem se toho, proto jsem moc rád, že jsme získali tři body. Hodně jsme se v týdnu věnovali kondici, Jihostroj je navíc silný tým, i když mu chybí Gevert. Trénovali jsme v týdnu s míči Mikasa, což se projevilo, protože jsme špatně přihrávali a nebylo to pro nás jednoduché."

Popis utkání:

Hned na úvod ligového šlágru se prosadil na servisu Sobotka. Nejprve Van Haarlem nezvládl pokus o rychlý útok a následně přišla i chyba na příjmu, což přineslo vedení 2:0. Jenže Kladno brzo srovnalo a nedalo domácím možnost vytvořit si zkraje zápasu náskok. Do zápasu vstoupil velmi dobře Hackworth, který nahradil zraněného Geverta a hned své první podání zakončil esem. Na druhé straně ale nechyběl Křesťan, který v posledních dnech léčil výron kotníku a byl to hlavně on, kdo pomohl otočit vývoj prvního setu. Pouze však do technického time-outu, do nějž přivedl přímým podáním Jihostroj kapitán Habr. Středočeši ale nedali prostor domácím hráčům k získání náskoku a drželi se neustále v kontaktu. Navíc po chybě Hackwortha, který útočil po lajně, a následném přesném zakončení Hietanena vedli již 13:10 a donutili trenéra Svobodu k přerušení hry. Ani po pauze se červenočerní nevyvarovali zbytečných chyb a pustili Kladno do pětibodového náskoku. Před koncovkou, kdy hosté vedli už jen o tři body, naskočil do hry Todua, na druhé straně zase zamířil na palubovku Belgičan Dillien. Jihostroj se ještě nechtěl vzdát a díky Habrovi a Hackworthovi snížil na rozdíl jednoho bodu. Chvíli poté ale tým Milana Fortuníka vystavěl zeď na síti a neúspěšný útok Michálka znamenal vedení Kladna 22:19. Před koncem však ještě přišly dva oddechové čas, nejprve po něm sáhnul Svoboda, když Středočeši mířili k zisku sady, tři výměny nato ale musel stejný krok udělat i Fortuník, protože Hackworth dal skvělým blokem Jihočechům ještě naději na drama. Nakonec to byl americký univerzál, který pomohl dělovým servisem smazat druhý setbol. Třetí ale hosté otřeli o českobudějovický blok a dostali se do vedení.

Začátek druhého dějství ozdobila dlouhá rozehra, kterou získalo Kladno. Vše tak pokračovalo v nastoleném trendu napínavého a vyrovnaného utkání. Devátá výměna setu přinesla rozpaky hráčů na obou stranách, sporný výrok rozhodčího Kováře přiřkl bod Kladnu a následně i žlutou kartu Svobodovi. Jihostroj ale verdikt namotivoval a před povinným time-outem zvrátil vývoj ve svůj prospěch. Takový stav však trval jen chvíli, Středočeši dokázali zastavit rozjeté domácí hráče už na síti a zvrátili na 12:9 ve svůj prospěch. Zastavit narůstající náskok protivníka dokázali až Sobotka s Filou. První jmenovaný útokem středem, druhý přesným blokem. A když se Zajíček po rychlé nahrávce Van Haarlema neprosadil, bylo prakticky srovnáno. Při oddechovém čase svítilo na ukazateli skóre 16:15 pro Kladno. Zajíček po návratu na hřiště svou chybu odčinil, nepustil dál útok Michálka a hosté byli znovu o dva body napřed. Před koncovkou ale Hackworth udeřil esem, snížil na rozdíl jednoho bodu a donutil lídra tabulky k time-outu. Ještě lépe to vypadalo, když svůj kousek ihned zopakoval a srovnal na 19:19. Dramatický závěr znovu na chvíli oživili Todua a Dillien, ale ani jeden nebyl jazýčkem na misce vah. Teprve až Křesťan, který přímým bodem z podání za stavu 23:22 přinesl Kladnu dva setboly. Po chybě Jihočechů se navíc podařilo využít hned první.

Středočeši začali třetí část skvěle a brzo šli do dvoubodového vedení, domácí se ale vydali ze všech sil a pečlivou hrou zvrátili vývoj na svou stranu. Zásadní roli hrál v těchto výměnách Fila, jenž nejenom skvěle útočil, ale výbornou práci odváděl i na bloku. Velkou měrou pomohl k vedení 8:5. Červenočerní se dostali do laufu a najednou se dařilo celému týmu. Kladno nemělo recept, jak Jihostroj zastavit. Především Michálek začal ničit soupeře jedním útokem za druhým a kouč Fortuník si ihned po druhém technickém time-outu vzal další oddechový čas. Domácí v tu dobu vedli 17:10 a přinutili Středočechy ke střídání Van Haarlema a Křesťana. Na hřiště přišel Dillien a poprvé v duelu i Lenc. Bylo to však marné. Jihočeská lavina sbírala téměř každou výměnu pro sebe a do koncovky se valila za stavu 20:12. V závěru už bylo potřeba zjistit jediné – jakým výsledkem set skončí. První setbol vybojoval esem za stavu 23:15 Habr a hned druhý proměnil nekompromisně Michálek.

Start čtvrtého setu vyšel domácím náramně a když Michálek vytloukal kladenské bloky, byl stav již 4:1. Následně zastavil útok hostů Habr a trenér Fortuník si vyžádal první time-out. Tah ale nepomohl, Hackworth zatlačil tvrdým servisem hosty do defenzivy a náskok byl rázem pětibodový. Před povinnou pauzou ho ještě navýšil útokem středem Mach a zdálo se, že zastavit Jihostroj teď bude takřka nemožné. Heroicky hrající partě Jana Svobody vycházelo úplně vše a Kladno bylo daleko za svým protivníkem. Za stavu 13:4 ale možná přišlo drobné uspokojení a Středočeši dokázali výborně hrající domácí volejbalisty rozhodit. Na palubovku se po technickém time-outu vracely oba týmy za stavu 16:11 pro Jihočechy. Odhodlaní hosté přidali a když Zajíček zablokoval Hackwortha, vedly České Budějovice už jen 17:15. Koncovka tak znovu slibovala zajímavou zápletku. Jakmile se Kladnu podařilo snížit na rozdíl jednoho bodu, vyžádal si oddech pro své hráče kouč Svoboda. Jenže nepomohl a soupeř se dokonce dostal do vedení 22:21. V napínavém závěru měli o něco navrch hosté. První dva mečboly sice ještě nevyužili, ale podle rčení „do třetice všeho dobrého“ se zadařilo a lídr tabulky získal další tři extraligové body.

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Jan Luxík

VOLEJBAL BRNO - VK ČEZ KARLOVARSKO

V prvním domácím utkání v novém kalendářním roce přivítali brněnští volejbalisté aktuálně druhý tým tabulky – ČEZ Karlovarsko, kde mimo jiné hraje i brněnský odchovanec Marek Zmrhal. Utkání probíhalo ve všech setech vyrovnaně. V závěru rozhodlo větší herní úsilí týmu Brna, které zvítězilo nad Karlovarskem ve zkrácené sadě 3:2.

č.: 82 dne: 14. 1. 2017 v hod.: 18:00 

Volejbal Brno – ČEZ Karlovarsko 3:2 (25:23, 19:25, 22:25, 25:21, 15:12)

Rozhodčí: Kubinec J., Grabovský Z.

Počet diváků: 430

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Licek, Hrazdira, Pražák, Římal, Handlíř, Klapal, libero: Muroň. Střídali: Perry, Neubauer, Haník.

Hosté: Široký, Končal, Hudeček, Sukuba, Kriško, Málek, libero: Pfeffer. Střídali: Zmrhal, Treial, Štefko, Mochalski.

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbalu Brno): „Týmovým výkonem se nám podařilo zaskočit favorita.“

Ondřej Marek (trenér Volejbalu Brno): „Myslím si, že dneska rozhodla naše lepší připravenost. Velmi chválím celý tým za obrovskou bojovnost, se kterou utkání dokázali strhnout na svojí stranu. Utkání dnes výborně zvládli Římal a Handlíř.“

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán ČEZ Karlovarsko): „Gratuluji Brnu k výhře. A my jsme se zatím bohužel po Vánocích nedostali do tempa. Děláme spoustu chyb jak na bloku, tak v poli, takže musíme trochu potrénovat, abychom se dostali do předvánočního tempa.“

Jiří Novák (trenér ČEZ Karlovarsko): „Dnes nám vůbec nepomohla obrana, nebyli jsme schopní dodržet taktické pokyny, a proto jsme jako kolektiv prostě prohráli. Mysleli jsme si, že nám to individuality dotáhnou, ale bez týmového výkonu to nejde.“

Popis utkání:

V úvodním setu ve 14. kole mužské extraligy, v zápase mezi domácím Brnem a hostem z Karlových Varů, vidíme rozvážnou hru, kdy si body připisovaly oba týmy. První více bodový odskok si zajistili hosté ze západu Čech výbornou obranou na síti. Následoval první technický timeout, po kterém bodový odskok hostů pokračoval především kvůli nevynuceným chybám domácích hráčů. K vidění je několik dlouhých výměn, s výbornými zákroky v poli. Brněnským se však nedaří zkrotit soupeřův servis a tak za stavu 13:10 vybírá trenér Marek svůj první oddechový čas. Karlovým Varům se však i po něm daří až do počátku koncovky držet lehký náskok. Po nástupu Klapala na servis se však domácí na Karlovy Vary dotahují a diváci tak mohou sledovat napínavou koncovku. V té přichází z obou stran chyby na podání. Domácí však na útoku podržel mladý Římal a tak první set končí 25:23 pro Brno.

Set s pořadovým číslem dva započali lépe jihomoravané. Nahrávač Licek hned několikrát propůjčil míč Pražákovi a byly z toho body. Na servisu však vytvořili domácí hned několik chyb a připustili tak srovnání skóre. Do 1. technického timeoutu vstupují se třemi body na vrch právě hosté, kteří si výrazně pomohli servisem (Končal, Hudeček). Dále přichází série „ztrát“ na obou stranách, a tak mají hosté stále o několik bodů navrch. Bodovou propast mezi Karlovými Varami a Brnem se však daří prohloubit Málkovi, znovu výborným servisem. Do druhého technického timeoutu již domácí odchází s 6 – ti bodovým mankem, dvěma vybranými timeouty a jedním střídáním. Brňané kupí vlastní chyby a hostující univerzál Kriško táhne svůj tým k výhře (19:12). V koncovce se ještě domácí snaží set zvrátit, ovšem hostující smečaři svou hrou ukazují, že jsou jasně proti. Set končí za stavu 25:19 pro Karlovarsko.

Začátek třetího setu se nese v pozvolném tempu. To přerušuje domácí blokař Pražák dvěma přímými body z podání. Hostující nahravač Končal však odpovídá taktéž tvrdým servisem, který podporuje obrana na síti a vytváří pro svůj tým lehký náskok. Po esu Hudečka si hosté berou do prvního technického timeoutu tříbodové vedení. Pak něm následuje ukázka útočného umění univerzálů. Každý svému týmu připisuje body. Hosté však znovu dominují na servisu a vedou již 14:8. Za tohoto stavu vybírá trenér domácích druhý timeout a následuje i taktické dvojstřídání, které domácímu týmu svědčí. Při servisu Klapala se náskok Karlovarska postupně zužuje na rozdíl jednoho bodu, a tak si i hostující trenér vybírá timeout. I po něm se však prosazuje Brno a tak mohou diváci sledovat nervydrásající výměny v koncovce třetího setu. V té si nakonec hosté vytvářejí dvoubodový náskok a nakonec proměňují druhý setbol. Set končí vítězně pro Karlovy Vary 25:22.

Do čtvrtého setu vstupují výborně na servisu domácí. K tomu přidávají několik bodových bloků a vytváří si tak malý bodový odskok, 8:7. S bodovým odskokem kráčí domácí setem až do stavu 12:12, za kterého oba týmy předvádí výbornou obranu v poli, kterou nakonec vyhrávají hosté. Následuje několik delších výměn. V těch se na bloku prosazují Hrazdira a Pražák a tak Brno vede v druhém technickém timeoutu o tři body. V dalších výměnách vynikají především domácí hráči Handlíř a Římal, kteří svou nebojácnou hrou dostávají soupeře pod tlak. Nutí tak trenéra Nováka k timeoutu. Ten byl pro hostující celek přínosný, výborně servírují, daří se jim prosadit v útoku a dotahují tak bodové manko na rozdíl jediného bodu. Přichází timeout ze strany domácích, který sice výborně podávajícího Málka nezastavil, ovšem v domácích probudil chuť set urvat ve svůj prospěch. Proměňují hned první setbol (25:21) a zápas se tak posouvá do posledního setu, tiebreaku.

Počátek tiebreaku začíná bodovým blokem domácího blokaře Klapala. Po několika úspěšných útocích kapitána Brna hosté provádí taktické dvojstřídání. Tím se však Karlovarskému trenérovi rozjeté jihomoravany zastavit nepodařilo, a tak je nucen vybrat si oddychový čas. I po něm se však domácí prosazují a strany se točí za stavu 8:3 pro Brno. Bodový rozdíl se zvětšuje a v momentální euforii hráči Brna převyšují Karlovy Vary ve všech činnostech. V koncovce sice domácí otálejí s proměnou posledního míče, ovšem i ten si nakonec vybojovali a slaví tak výhru v páté sadě (15:12) i v celém zápase, ze kterého si odnáší dva body.

Autor: za kolektiv Volejbalu Brno Klára Kuníková

ČZU PRAHA - VK DUKLA LIBEREC

Před velkou diváckou kulisou, která se v novém roce sešla v pražské hale na Lužinách, se odehrál první zápas druhé poloviny naší nejvyšší soutěže. Domácí tým ČZU přivítal mistrovský Liberec. S velkým odhodláním šli do tohoto zápasu domácí hráči, kteří trápili liberecké na příjmu. Hosté nebyli schopní odpovědět na domácí tlak a jejich hra se sesypala jak dům z karet. Domácí hráči v novém roce předvedli výborný výkon, který korunovalo vítězství 3:1 nad Libercem.    

č.: 80 dne: 14.01.2017 v hod.: 18:00

Volley Team ČZU Praha –VK Dukla Liberec 3:1 (23:25, 25:14, 27:25, 25:10)

Rozhodčí: Kvarda, P., Fink, T.

Počet diváků: 489

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Sobek, Šulc, Rybníček, Kuboš, Krajčovič, Patočka, libero: Pondělíček. Střídali: Záveský, Lohr, Kočka.

Hosté: Kriško, Štolc, Janouch, Veselý, Leikep, Patucha, libero: Kopáček Střídali:  Galabov, Správka, Kramár, Staněk.

Vyjádření:

Domácí:

Záveský (kapitán Volley Team ČZU Praha): „Do zápasu jsme šli s tím, že liberecké porazíme. Věřili jsme si na ně, protože u nich jsme hráli vyrovnaně a chtěli jsme potvrdit naší formu.“

Malán (trenér Volley Team ČZU Praha): „Chtěl bych poděkovat hráčům za předvedený výkon a divakům za výbornou kulisu.“

Hosté:                                                       

Janouch(kapitán VK Dukla Liberec): „Dnešní zápas nám absolutně nevyšel. Trápili jsme se hlavně na příjmu a v útoku jsme na tom nebyli o moc lépe.“

Nekola (trenér VK Dukla Liberec):Domácí hráli výborně na servisu, zatímco my jsme předvedli nejhorší výkon v sezóně. ČZU zaslouženě vyhrálo.“

Popis utkání:

První set dal předzvěst velké bitvě v tomto zápase. Hráči obou týmu se přetahovali o každý bod. Bohužel hostím vyšla koncovka pvního setu lépe a vítězí 25:23.

Vstup do druhého setu domácím vskutku nevyšel. Po nevynucených chybách a dobrém servisu Patuchy prohrávají 1:5. ČZU ukázalo velký obrat a do prvního TT jde za stavu 8:6. Velká přetahovaná jako v prvním setu pokračuje ve střední části setu druhého. Naštěstí pro domácí se hostím nedaří moc na přihrávce, a tak se domácí dostavájí do vedení, které přetavili ve velké vítězství v setu 25:14.

Třetí set se odehrává ve velké nervozitě na straně hosté, který cítí velký tlak ze strany domácích, kteří dnes hrají ve velkém odhodlání. Začátek setu naopak nevyšel hostím, ale jako v druhém setu otočili domácí, tak v setu třetím otočili liberečtí a do prvního TT jdou hosté. Střední a koncová část setu bylo jedno velké drama, při kterém jsme mohli vidět i žlutou a červenou kartu pro hostujícího Janoucha respektive Kriška. Po nevynucených chybách hostujícího Patuchy vyhrává ČZU v třetím 27:25.  

Velké odhodlání a skvělá hra na servisu dnes zdobí mladý tým ČZU. Mistrovský Liberec se trápí na přihrávce a není psychicky v tomto zápase na výši. Domácí tým trápí tým liberecký, který prohrává ve čtvrtém setu už 3:11. Domácí náskok zvyšují a do druhého TT jdou za stavu 16:6. Po spoustě nevynucených chyb hostí v koncové části setu vyhrávají domácí 25:10 a celkově 3:1 na sety.

Autor: Mgr. Richard Dupal

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018