2.4.2017

Liberec po velkém obratu zdolal Kladno a vede 2:1, dařilo se i Českým Budějovicím!

Třetími duely semifinále play off mezi Libercem a Kladnem i Českými Budějovicemi a Karlovarskem dnes pokračovala česká nejvyšší soutěž mužů. Obě série se přesouvaly na palubovky tabulkově hůře postavených týmů za stavu 1:1. Kdo se po dnešku dostal do vedení?

VK ČESKÉ BUDĚJOVICE – VK ČEZ KARLOVARSKO

Výkon pouze s kosmetickými vadami předvedli volejbalisté Českých Budějovic ve třetím semifinálovém střetnutí proti VK ČEZ Karlovarsko. Proti silnému soupeři nepřipustili před domácím publikem komplikace a zvítězili ve třech setech. Jedinou starostí tak bylo a je zranění univerzála Colina Hackwortha.

č.: 178 dne: 2. dubna 2017 v hod.: 18:00

VK České Budějovice - VK ČEZ Karlovarsko 3:0 (25:19, 25:23, 25:22)

Rozhodčí: Činátl R., Fink T.

Počet diváků: 1.701

Stav série: 2:1

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Michálek, Mach, Hackworth, Kraffer, Sobotka, Habr – libero Kryštof. Střídali: Červinka, Šotola a Humler. Trenér: René Dvořák.

Hosté: Hudeček, Zmrhal, Treial, Končal, Málek, Široký, libero Pfeffer. Střídali: Netrval, Štefko a Sukuba. Trenér: Jiří Novák.

Vyjádření:

Domácí:

Filip Habr (kapitán VK České Budějovice): "Skvělý zápas, skvělá atmosféra. Vyhráli jsme hlavně obranou, protože na útoku to bylo docela vyrovnané. V tom byl největší rozdíl. Ke zranění Hackwortha není třeba nic dodávat, my jsme na to totiž už zvyklí."

René Dvořák (trenér VK České Budějovice): "Jsem spokojen s výsledkem, to je bez debat. Neútočili jsme dobře, přestože jsme vyhráli. Utkání jsme vyhráli obranou, a to jak v poli, tak na síti. Spoustu bodových balonů, které Karlovarsko mělo, neproměnilo. Musíme do zítra zlepšit útok na ztrátu, tam jsme trochu zaostávali. Jinak jsme předvedli kolektivní výkon."

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): "Zase nás České Budějovice porazily obranou, zablokovaly naše bodovky. A jelikož my máme poskládanou sestavu, tak to mají možná trochu jednodušší na bránění. Zatím jsme nenašli protizbraň. Snad ji najdeme v dalším utkání."

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): "Na jednu stranu jsem z výkonu trochu zklamaný, na druhou stranu byly činnosti, které jsme hráli dobře. Ale nepotvrdili jsme je. Když vidíte ten rozdíl bodů ve druhém a třetím setu, tak není velký. Každá bodová situace končí přehozením přes síť nebo tupým úderem smečařů ven. Výsledek je jednoznačný, ale myslím, že to byl dobrý zápas pro diváky i trenéry."

Popis utkání:

Domácí volejbalisté začali třetí semifinálové střetnutí skvěle na síti a dva ukázkové bloky Sobotky zařídily první dvoubodový náskok a vedení 5:3. Po technickém time-outu navíc hosté neodhadli servis Michálka, který tak esem navýšil na 9:6. Prostřední pasáž ozdobila dlouhá rozehra, při níž už to vypadalo, že bude bodovat Jihostroj, ale nakonec složil na zem míč Treial. Českobudějovickým ale tříbodový náskok s drobnými výkyvy vydržel až do další povinné pauzy, kdy bylo skóre 16:13 v jejich prospěch. Následně se se soupeřem nepáral Habr a dvěma esy upravil stav na 18:13, čímž donutil Karlovarsko k oddechovému času. Před koncovkou se ani jednomu z celků nedařilo na podání, a tak se Jihočeši blížili k zisku sady. Domácí k tomu ještě přidali úspěšný blok, který přinesl vedení 22:17. Pět setbolů zařídil chybným podáním Jihostroji Končal a Sobotka, který šel na servis, proměnil hned první esem.

Západočeši se s vývojem nechtěli smířit a rázně vletěli do druhé části. Výborný příjem jim vynesl vedení 4:1, ale náskok trval jen chvíli. Bloky Macha a Hackwortha významně přispěly k vyrovnání na 4:4. Tři body v řadě ale získalo i Karlovarsko, které znovu svému soupeři odskočilo. Domácí hráči nenápadně stahovali ztrátu a ukusovali z náskoku hostů. K vyrovnání došlo při servisu Habra, který otřel míč o pásku a ten se štěstím dopadl do hřiště. Stav byl 12:12. Řada zkažených podání orámovala před koncovkou i druhý set, oba týmy se bály riskovat. Karlovarsko si znovu vybojovalo dvoubodový náskok při útoku Hudečka, který se měl podle výroku rozhodčího útokem dotknout nejenom pásky, ale i bloku Macha. Vedení 19:17 ale Západočechům dlouho nevydrželo, po time-outu Jihostroj protivníka zatlačil do defenzivy a po bloku Macha a esu Habra vedl 20:19. V napínavém závěru získal první setbol pro domácí vytlučenými bloky Hackworth a hned v následující výměně jej zvládli blokem na síti proměnit Kraffer se Sobotkou.

České Budějovice byly blízko vedení v semifinálové sérii, ale hned v úvodu třetího dějství špatně došlápl Hackworth a s bolestivou grimasou musel být odnesen spoluhráči z taraflexu. Nahradil ho Šotola, ale než se domácí znovu dostali do tempa, Karlovarsko donutilo při vedení 10:7 kouče Dvořáka zažádat o oddechový čas. Jihočeši ale bojovali i bez svého současného univerzála číslo jedna. Po dvou blocích Macha a těžké diagonále Kraffera otočili skóre ve svůj prospěch na 12:11. Po vyžádaném time-outu ze strany hostů se k nim přidal na hlavním kůlu i Šotola a domácí znovu diktovali tempo hry. A Šotola se tlaku nezalekl ani v dalším průběhu. Na hlavním kůlu dokázal před koncovkou s přehledem vytlouci karlovarský blok a přiřkl Jihostroji vedení 20:17. Hosté se navíc sami dostali po dvojáku do svízelné situace, a když po útoku Kraffera uklidil na stranu soupeře míč Mach, byl za stavu 23:19 konec velmi blízko. Vítěznou tečku pak za zápasem obstaral Michálek.

Autor: Lukáš Dvořák, foto: Jan Luxík

VK DUKLA LIBEREC - KLADNO VOLEJBAL CZ

Po dvou nádherných zápasech v kladenské sportovní hale se nyní přesunulo semifinálové klání UNIQA extraligy mužů do Liberce. Stav semifinále je zatím nerozhodný. První zápas ukořistil tým Milana Fortuníka 3:1 a druhý liberečtí vojáci, kteří využili až sedmý mečbol v tiebreaku. K třetímu semifinále nastoupila obě družstva v kompletních sestavách. Pouhý jeden den měli hráči odpočinek, to možná vyhovovalo více Dukle, která má širší a vyrovnanější kádr hráčů. Hosté sice dokázali zvítězit v prvním a druhém setu, ale Dukla zbraně nesložila a po zlepšeném výkonu dokázala v dramatických třech setech Kladno přehrát a připsat si druhý důležitý bod v semifinále EXM.

č.: 177 dne: 2.4.2017 v hod.: 18:00

VK Dukla Liberec - Kladno volejbal cz 3:2 (21:25, 20:25, 25:22, 25:21, 15:9)

Rozhodčí: Jan Krtička a Luboš Pecháček

Počet diváků: 1.190

Stav série: 2:1

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Janouch, Správka, Leikep, Kramar, Kriško, Staněk, libero: Kopáček. Střídali: Galabov, Stolc, Veselý.

Hosté: Trojan, van Haarlem, Hietanen, Zajíček, Křesťan, Hýský, libero: Sparidans. Střídali: Dillien, Lenc, Kozak, Syrůček.

Vyjádření:

Domácí:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): "Měli jsme trochu pomalejší začátek. První dva sety rozhodoval servis a my jsme ho měli v podstatě nulový. Kladno mělo dobrý servis, dobře nás podáním tlačilo. My jsme neuhráli ani bodovky, které jsme si vytvořili, kdežto Kladno většinou bodovky uhrávalo. Tam nás vždycky přejížděli. Od toho třetího setu jsme již neměli co ztratit a tak jsme šli trochu do risku a vyplatilo se nám to."

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): "Myslím si, že diváci viděli další fantastický zápas. V těch prvních dvou setech Kladno výborně podávalo a my jsme špatně bránili. Pak jsme nesmírnou bojovností urvali třetí set a potom si myslím, že čtvrtý a pátý set jsme již byli lepší."

Hosté:

Adam Zajíček (kapitán Kladno volejbal cz): "Zápas jsme si prohráli vlastními chybami. Totálně jsme přestali hrát a vůbec nevím, z jakého důvodu. My jsme přestali bojovat. Dukle jsme darovali vítězství naší nedisciplinovaností. Dukla se samozřejmě rozehrála k euforickému výkonu a prakticky nás přehrála. Bylo to úplně stejné jako u nás ten druhý zápas, kdy oni vedli 2:0, my jsme to dotáhli a oni vyhráli jen s tím rozdílem, že my jsme dnes vedli 2:0, oni to dotáhli a oni zase vyhráli tiebreak. Jsem zklamaný, smutný, zítra je taky den. Uvidíme, jestli to zítra uhrajeme."

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): "Myslím si, že rozhodl třetí set a hlavně úvod, kdy jsme byli nahoře, ale neproměnili jsme některé bodové situace. Liberec pak již hrál výborně a šel si jasně pro vítězství. Výborně zahrál Filip Kramar, my jsme ho ke konci již nebyli schopni ubránit, ten to dnes rozhodl."

Popis utkání:

Úvod utkání byl velmi vyrovnaný. Obě družstva hrála naprosto bez chyb a zodpovědně získávala podání na svoji stranu. Možná malinko více ze hry mělo Kladno, které si zásluhou proměněných chycených míčů v body udržovalo nepatrný náskok (5:7 – Adam Zajíček středem, 9:8 hosté do autu Matti Hietanen, jedno blok Filip Kramar, 9:11 tvrdé podání Matti Hietanen, 10:13 nesouhra Dukly na síti, 10:14 Tomáš Hýsky z hlavního kůlu). Po druhém TT přichází na podání Tomáš Kriško hostům uštědřuje 2x eso (15:16). Po snížení získávají hosté opět dostatečný náskok ke klidnému zisku první sady (15:17 – blok Štěpán Trojan, 19:23 útok Dukly do sítě, 20:24 – Tomáš Hýský přes trojblok Dukly).

Druhý set patřil opět hostům, zejména nepříjemnému podání diagonálního hráče. Sice první bodový odskok zaznamenává domácí celek za stavu 4:2, když Lubomír Staněk hned z první trestá špatný příjem hostů. K prvnímu TT druhé sady již hosté odcházejí s jedno bodovým náskokem (8:7 - Matti Hietanen z hlavního kůlu a eso Daan van Haarlem). Rozhodující nástup hostů přichází při podání Filipa Křesťana. Smečované podání hravě překonává stokilometrovou hranici a máme tu dvě esa (10:14 – 111 km/hod.). I další podání Filip Křesťan vůbec nešetří a míč při rychlosti 121 km v hodině mizí daleko za reklamami. Další bod k dobru pro hosty přichází při dalším tvrdém podání Matti Hietanena (15:20). Získané vedení již hosté nepouštějí a po nedorozumění Dukly v poli tu máme první setbol druhé sady (17:24). Několik setbolů Dukla odvrací (Jan Galabov útokem), ale potom kazí své podání a hosté již vedou 0:2 na sety.

Ve třetím setu viděla skoro zaplněná liberecká hala boj o každý míč. Neuvěřitelné zákroky v poli obou družstev se museli líbit i nezasvěceným divákům do volejbalu. Výsledkem byl vyrovnaný stav až do nepříjemného zranění libereckého Slawomíra Stolce. Při útoku z hlavního kůlu špatně dopadá a nevydržel to kotník levé nohy. Hlavní rozhodčí Jan Krtička zastavuje hru a povoluje ošetření Sláwka. Bohužel zranění je tak vážné, že ani tak napínavý duel nemůže zhlédnout až do konce a musí do nemocnice. Na ukazateli svítí nepříznivý stav pro domácí 10:12 (za stavu 8:10 – blok Tomáš Hýský). Nový míč ale končí mimo hrací plochu a za stavu 13:13 je dokonce vyrovnáno (Aleš Správka chytře na útoku). Po vyrovnání se začíná dařit domácímu kapitánovi Alešovi Správkovi. Nejprve proměňuje z hlavního kůlu chycený míč (15:14) a když po druhém TT třetí sady přichází na podání, krásným prasátkem přidává sedmnáctý bod a Dukla odskakuje o dva body. Po úspěšné signálu středem (Libor Leikep) odskakuje Dukla na 20:17, ale ani to zatím nestačí. Jedno blok Štěpána Trojana a další bodový blok Matti Hietanena srovnává stav třetí sady na 21:21. V koncovce na smeč přichází Jan Galabov a právě tento hráč smečí získává vedení 23:21. První setbol Dukly na sebe nenechal dlouho čekat. Filip Kramar ze zadní zóny tvrdě útočí a Dukla má dva setboly (24:22). Hned první setbol proměňuje domácí nahrávač Jakub Janouch přímým bodem z podání.

Ve čtvrtém setu se Dukla dostává do vedení 5:2 při podání Jakuba Veselého (eso), ale hosté rychle s Duklou srovnávají krok (6:6). Přesto k prvnímu TT čtvrtého setu odchází svěřenci Michala Nekoly s dvoubodovým vedením (8:6 – pipe Tomáš Kriško). Po TT tu máme další eso na straně Dukly (Tomáš Kriško) a vedení 9:6. Až do druhého TT Dukla postupně navyšuje své bodové vedení a k TT odchází za stavu 16:10. V koncovce setu hosté riskují na podání a dvěma esy postupně snižují (22:18 – Renaud Dillien, 23:20 – Ondřej Lenc). Přesto za stavu 24:20 po signálu středem (Jakub Veselý) má Dukla první setbol čtvrté sady. Nejprve Dukla kazí své podání, ale potom hosté chybují na útoku (Adam Kozak útok do sítě) a máme tu tiebreak jako na Kladně ve druhém semifinále.

Tiebreak ovládla Dukla. Od prvních míčů si šla za jasným cílem – zvítězit na domácí palubovce. 3:1 Tomáš Kriško vytlouká blok Kladna z hlavního kůlu. Na 4:1 přidává Filip Křesťan, když útočí do velkého autu, na 5:1 zvyšuje Jakub Veselý blokem. To vše při kvalitním podání Aleše Správky. Až na 7:2 se vyšplhal náskok Dukly v úvodu tiebreaku (blok Libor Leikep). Hosté při podání Matti Hietanena snižují na 7:5 (eso a blok Štěpán Trojan), ale to je ze strany hostů v dnešním utkání prakticky vše. Koncovku na sebe vzal Filip Kramar, který byl v těchto fázích utkání na útoku nechytatelný. I z nemožných nouzových nahrávek hluboko z pole se prosazuje přidává jeden bod za druhým na konto Dukly a výsledkem je kořist nejcennější – zisk pátého setu a tím i důležitého vítězství v utkání.

Autor: Zdeněk Šolc

 

Vypracoval: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018