28.3.2018

Liberec postupuje, Brno se favoritovi vzepřelo a rozhodne až páté utkání

Dnešní zápasy čtvrtfinále UNIQA volejbalové extraligy mužů 2017/18 rozhodly o jednom postupujícím do semifinále a jednom prodloužení této série play-off. Bojovnost ostravských hráčů nestačila na koncentrovaný výkon Liberce, který dnešní výhrou ukončil Ostravě letošní sezónu a stal se třetím semifinalistou. V souboji Brna s Karlovarskem se potvrdila „tradice" výher na domácí palubovce. Brněnští hráči ve své „Kounicovce" přehráli svého soupeře a vyrovnali stav série. O čtvrtém semifinalistovi tak rozhodne až pátý vzájemný duel v Karlových Varech. 

VK OSTRAVA – DUKLA LIBEREC, stav série 1:3

Ostrava tentokrát nechtěla nic nechat náhodě a před plnou halou bojovala od počátku. Přestože se ji ve dvou setech dařilo se soupeřem držet krok, případně jeho náskok stahovat, neuspěla ani v jedné z koncovek. Ještě počátek třetího setu vypadal vyrovnaně, tentokrát však Liberec odskočil už v polovině setu a dokráčel si k pohodlnému a zaslouženému vítězství.

č.: 152      dne: 28. 3. 2018     v hod.: 17:00

VK Ostrava – Dukla Liberec  0:3 (23:25, 20:25, 18:25)

Rozhodčí: Jan Krtička, Kamil Renčín

Počet diváků: 600

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Biernat, Janků, Kotas, Šmídl, Vašina, David, libero Sobczak. Střídali: Balon, Sedláček, Nugent

Hosté: Správka, Holubec, Štokr, Kriško, Leikep, Janouch, libera Kunc, Kopáček. Střídali: Galabov, Indra

Vyjádření:

Domácí:

Mateusz Biernat (kapitán VK Ostrava): „Třikrát jsme soupeře hodně potrápili, dnes to nebyl optimální výkon. Měli jsme špatný příjem a od toho se odvíjel nedůrazný útok. V play-off jsme sehráli, jak proti Zlínu, tak proti Liberci, pět výborných zápasů a ukázali tu pravou tvář. Bohužel sezona pro nás končí.“

Jan Václavík (trenér VK Ostrava): „Gratuluji Liberci k postupu. Tenhle zápas jsme si nezasloužili prohrát ve třech setech. I v tomto utkání jsme byli zdatným soupeřem. V prvním setu jsme stáhli náskok Liberce, ale sami jsme se zkaženým lehkým podáním připravili o možné vyrovnání. Když jsme prohráli druhý set, tak se to pak těžko otáčí. Dnes nás neposlouchal příjem ani na plachtící podání Liberce a nedokázali jsme si pořádně přihrát. Porážka ve třech setech mrzí o to víc, že jsme po dlouhé době vyprodali halu. Děkuji divákům, že nám vytvořili super atmosféru.“

Hosté:

Aleš Správka (kapitán VK Dukla Liberec): „Chtěli jsme v Ostravě sérii ukončit a to se nám podařilo. Hráli jsme hodně koncentrovaně. V prvním setu jsme měli slabší pasáž a Ostrava se na nás dotáhla. Tím, že jsme set uhráli, do dalšího zápasu jsme se uklidnili. Ostrava nás v sérii hodně prověřila a z postupu máme velkou radost.“

Michal Nekola (trenér VK Dukla Liberec): „Dnes jsme hráli mnohem koncentrovaněji než předešlá utkání. Tlačili jsme servisem. Vytvořili jsme si mnoho bodových situací, spoustu míčů jsme nadrazili, počapali a pak dohráli. Soupeř byl pod tlakem a nebyl tak agresivní v útoku.“

Popis utkání:

Utkání začíná dvěma body Liberce při podání Správky, Ostrava srovnává na 2:2 po bloku Kotase. Oba celky hrají podání na maximální riziko. Po špatném příjmu Sobczaka útočí Šmídl do zámezí (5:7). Biernat efektní smečí okamžitě srovnává. Kriškova „ulívka“ znamená vedení Liberce 8:10. Po nevynucené chybě Janků vedou hosté již 9:12. Oba celky se překonávají při obraně v poli, ale boduje Liberec. Při podání Holubce jdou hosté nakonec do šestibodového náskoku (9:15). Hosté perfektně brání a po nevynucené chybě Šmídla vedou již 11:18. Před koncovkou vede bezchybně hrající Liberec 14:20. Ostrava bojuje. Janků zablokuje Správku a donutí trenéra Nekolu k oddechovému času (17:21). Domácí smečař Janků snižuje dvěma přímými body z podání na rozdíl dvou bodů (20:22). Po nevynucené chybě Leikepa ztrácí Ostrava už jenom bod (22:23), ale Štokr Liberci následně zajistí dva setboly. První set končí zkaženým Šmídlovým podáním (23:25). 

Po vyrovnaném úvodu druhého setu jde jako první do dvoubodového náskoku po nevynucené chybě Davida Liberec (4:6). Trojblok Ostravy vystaví nekompromisní stopku Štokrovi (6:7). Po nevynucené chybě Šmídla vede Liberec 7:10. Hosté zatím v zápase daleko méně chybují. Ostrava zpřesní obranu na síti a pěti body v řadě při podání Kotase otáčí na (12:10). Střídající univerzál Liberce Indra srovnává esem na 14:14. Nečistá nahrávka Janoucha vrací Ostravě náskok dvou bodů (16:14). Ke srovnání si Liberec pomůže opět nepříjemným podáním Holubce a dohrávkou Štokra (18:18). Následně jdou hosté před koncovkou do lepší výchozí pozice (18:20). Po esu Štokra má k zisku druhého setu daleko blíže Liberec (19:22). Samotnou koncovku hrají hosté výlučně přes jistého Štokra a vítězí po závěrečném esu Galabova 20:25.

Ostrava nechce zažít rychlý konec zápasu a v úvodu třetího setu jde úspěšnou obranou na síti při podání Kotase do vedení 7:5. Malý náskok jí bere nevynucená chyba Vašiny. I v této části zápasu má Ostrava problém na příjmu Holubcova plachtícího podání (8:11). Hosté mají osvědčené recepty a jedním z nich je střídající Indra na podání. Po jeho dvou esech vede Liberec 12:17 a míří za nejhladší výhrou v sérii. Domácí v úžasné atmosféře zápas nebalí a při podání Kotase snižují na 15:17. Hosté si však komplikace nepřipouštějí a před koncovkou třetího setu vedou rozdílem šesti bodů (15:21). Takový stav si tým libereckých kvalit již pohlídá a ve třetím setu vítězí 18:25 a tím stvrzuje svůj postup do semifinále play-off.

Autor: Martin Němec

VOLEJBAL BRNO – VK ČEZ KARLOVARSKO, stav série 2:2

Museli zvítězit, jinak by byl dnešní zápas jejich posledním v této sezóně. S tím nastupovali brněnští hráči do čtvrté čtvrtfinálové bitvy s Karlovými Vary. A klíčový duel svěřenci Ondřeje Marka zejména v jeho závěru zvládli znamenitě. Ve čtvrté sadě dovolili jihomoravští hráči svým soupeřům uhrát pouhých 14 bodů a zakončili tento duel ve velikém stylu. Po výhře Brna 3:1 na sety tak rozhodne o postupujícím do semifinále až poslední pátý boj.

č.: 154      dne: 28. 3. 2018     v hod.: 18:00

Volejbal Brno – VK ČEZ Karlovarsko 3:1 (23:25, 25:22, 25:21, 25:14)

Rozhodčí: Rychlík D., Činátl R.

Počet diváků: 852

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Římal, Okosanović, Pražák, Boula, Hrazdira, Klapal, libero Weber. Střídali: Jakubec, Stanislav, Mendoza

Hosté: Hudeček, Treial, Rejlek, Zmrhal, Prešinský, Ropret, libero Pfeffer. Střídali: Kriško, Široký, Hukel

Vyjádření:

Domácí:

Michal Hrazdira (kapitán Volejbal Brno): Dnes jsme to ubojovali, celý náš tým podal super výkon.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): „Zkusili jsme dnes novou variantu s Okosanovićem na postu smečaře a chtěli jsme dát do hry i Římala, protože víme, že je to bojovník, a že když se nebude dařit, tak to trošku zvedne. V prvním setu jsme udělali hodně chyb hlavně na servisu, ale věřili jsme, že v této sestavě to zvládneme a ukázalo se, že naše rozhodnutí risknout tuto sestavu bylo správné. V této sérii zatím hraje velikou roli prostředí, ve kterém se hraje. My ale pátý rozhodující zápas budeme chtít hrát s tím, že nás nic netíží. Vyhrát samozřejmě moc chceme.“

Hosté:

Ondřej Hudeček (kapitán VK ČEZ Karlovarsko): „Pokazili jsme to dnes v druhém setu a asi jsme to neunesli v hlavě. Teď jedeme zpátky do Varů a uvidíme, jak série dopadne.“

Jiří Novák (trenér VK ČEZ Karlovarsko): „Gratulujeme Brnu, nám nezbývá nic jiného než se připravit na rozhodující zápas a zkusit nezapomenout formu na D1.“

Popis utkání:

Hostující přitom vstoupili do utkání lépe, na začátku prvního dějství si vytvořili čtyřbodový náskok, který postupně navýšili až na 10:16. Brno ale v tu chvíli podržel servis kapitána Michala Hrazdiry, který se svými spoluhráči zkorigoval o tři body (13:16). Následoval time out Karlovarska, ale poté jsou opět lepší Brňané, na 14:16 stáhl úspěšným blokem Martin Klapal. Set tak nabral úplně jiné obrátky, domácím se podařilo srovnat na 19:19 a sada zamířila do napínavé koncovky. Vary vzápětí znovu odskočily - na podání zaúřadoval dvakrát Rejlek a po jeho esu byl stav 19:21. Brno však koncovku zdramatizovalo ještě jednou, když dotáhlo hostující na 23:23. Za tohoto stavu ale domácím nevyšlo podání a následující výměnu zakončil výborným blokem střídající Tomáš Široký, který posunul svůj tým do vedení 0:1 na sety.

V podobném duchu jako konec úvodního dějství se nesl i set s pořadovým číslem dvě. Oba týmy se dlouho tahaly o každý míč, a tak byl stav srovnaný až do závěru sady (18:18). Svěřenci Jiřího Nováka se pak od Brna odpoutaly o dva body, když se v útoku nemýlil Filip Rejlek (18:20) a Ondřej Marek bral time out. Domácí však znovu srovnali krok, tentokrát po přesné smeči Michala Hrazdiry (21:21) a oddechový čas tentokrát patřil Karlovarsku. Následující dva body si při podání Ondřeje Bouly připsali opět domácí (23:21) a Karlovým Varům už k obratu nepomohl ani další time out. Brno naopak po výhře 25:22 srovnalo stav setů na 1:1.

Třetí set byl vyrovnaný do stavu 10:10, pak to ale byli domácí hnaní svými fanoušky, kteří urvali náskok čtyř bodů (16:12) a dostali se do větší herní pohody. Karlovy Vary se Brnu dokázali nejvíce přiblížit při 23:20, v další výměně ale bodovalo Brno útokem středem přes Martina Klapala a byly z toho hned čtyři setboly Jihomoravanů (24:20). Tým Ondřeje Marka už žádný zvrat nepřipustil a sadu vyhrál poměrem 25:22.

Úvod čtvrtého setu patřil Danielu Římalovi, který se při šestibodové šňůře na podání blýskl dvěma esy a zařídil Brnu vedení 6:0. Karlovy Vary se trápily a dostaly se pod tlak, domácí naopak hnala dopředu vidina srovnání čtvrtfinálové série (13:8) a dařilo se jim i díky riskovanému servisu. Dva přímé body z podání připsal při své sérii i Stefan Okosanović a Karlovarsko v tu chvíli jen bezmocně přihlíželo vedení Brna 18:9. Rozjeté Brno už nezastavilo nic, a tak si domácí ve veliké euforii dokráčeli až k vítězství 25:14 a posunuli tím čtvrtfinále k rozhodující páté bitvě.

Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen Daniel Římal, který v utkání zaznamenal 14 bodů s 45 % úspěšností v útoku a připsal i dvě esa a dva bloky.

Autor: Barbora Mertová

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018