10.1.2017

Martin Kop: Deset úspěšných let v Rakousku, česká liga je kvalitnější, říká

Volejbalová rodina Kopů je výrazně zapsána do tuzemské volejbalové historie i pod řadu úspěchů českého a československého volejbalu. Petr Kop předváděl v sedmdesátých letech dvacátého století v české, respektive československé reprezentaci vynikající výkony, účastnil se hned třinácti šampionátů, ze kterých přivezl i pět cenných kovů, vč. zlaté medaile z MS 1966. Jeho syn - Martin Kop st. zase úspěšně, mimo jiné, působil několik let jako trenér v rakouské elitní soutěži. A skvěle našlápnuto má i další Martin v rodině Kopů, aktuální smečař pražského ČZU i člen reprezentačního kádru. My jsme se zastavili tentokrát u Martina Kopa st., který se po deseti letech v Rakousku vrátil do Čech a usedl na lavičku středočeské Příbrami.

Pane trenére, od nové sezóny vedete jako hlavní kouč mužstvo Příbrami, jak se tento přesun do středních Čech zrodil?

"Tak na přestupu do Příbrami jsme se domluvili s Danem Rosenbaumem (prezident příbramského klubu - pozn. red.) vloni v květnu. Mně skončila v Rakousku smlouva a chtěl jsem zpět do Čech a být více s rodinou."

Několik sezón jste před nástupem do Příbrami působil v Rakousku, jak se vám tam dařilo po sportovní stránce a co říkáte na tamější život?

"Jako trenér jsem působil v Rakousku deset let, koučoval jsem v Hotvolleys Vídeň, který byl nejúspěšnějším rakouským klubem, vítězem ligy i poháru, vítězem Středoevropské ligy MEVZA i účastníkem Ligy Mistrů. Potom jsem také vedl týmy Waldviertel a Amstetten. S oběma jsem dosáhl na 3.místo v lize a na účast v evropských pohárech, s Amstetten jsem loni vyhrál také rakouský pohár." 

Takže úspěchů bylo víc než dost. Když se ale podíváte na nejvyšší českou a rakouskou ligu, v čem jsou tyto soutěže odlištné a jak jsou na tom kvalitativně?

"V součastnosti v Rakousku dominuje Tirol Innsbruck a společně s týmem Aichdob, mají velký rozpočet a volejbalově jsou o hodně před zbytkem rakouské ligy. Soutěž v Čechách je určitě vyrovnanější a divácky zajímavější, letos je v jednotlivých týmech mnoho zahraničních hráčů a řekl bych že je celkově kvalitnější."

S Příbramí se Vám poměrně daří, naposledy jste po velkém obratu zdolali silné Budějovice. Jaký „recept“ ordinujete svým svěřencům? Na co dáváte při trénování největší důraz?

"Snažíme se v Příbrami pracovat na obraně v poli a blokování, ale to vše samozřejmě vychází z kvality našeho podání. Kvalita je nejen o razanci, ale i o taktice podání. Myslím že jsme se v tomto ohledu zlepšili. Trénujeme hodně šest proti šest, abychom si vytvářeli herní situace jako v zápasech."

Ve středu čeká příbramský tým první pohárové utkání v Odolene Vodě, Vy patříte k jedním z ikon volejbalového AERA, navíc v Odolene Vodě bydlíte. Těšíte se na tento pohárový souboj? Bude s někým probíhat nějaké „hecování“ či snad sázka?

"Na utkání s Odolkou se těším, už se nám povedlo na jejich palubovce vyhrát v lize, tak to zkusíme zopakovat i v poháru. Sázky neprobíhají, a to ani nějaké hecování, jen jsem vypsal pro kluky do kabiny za vítězství nějakou odměnu."

Jaký cíl máte v letošní sezóně s příbramským celkem? Na které hráče se můžete v týmu nejvíce spolehnout? 

"Náš cíl je dostat se do play off z co nejlepší pozice a převádět hezký volejbal, na který diváci v Příbrami rádi přijdou a naplní halu, podobně jako při posledním zápase. Jinak jak jsem řekl, liga je vyrovnaná... Chceme se pokusit potrápit i někoho z favorizované čtveřice - Kladno, Liberec, Vary, Budějovice. Myslím že se mohu spolehnout na celý tým, protože v průběhu sezony měl každý z hráčů lepší i horší zápasy. A právě v těchto situacích rozhoduje kolektivní výkon."
 
 
Autor: Mgr. Michal Mezera
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018