1.8.2020

Mladší Džavoronok zazářil na juniorském mistrovství a vyhlíží angažmá v Itálii

Zaznamenal velký úspěch a těší se na první zahraniční angažmá. Matyáš Džavoronok společně s Adamem Štočkem nečekaně vyhráli v Brně UNIQA Mistrovství ČR do 22 let v beachvolejbale. Český talent se však specializuje na šestkový volejbal. „Kluci, kteří do beache šlapou celý rok, tak nenesou moc dobře porážky od soupeřů ze šestek. Je však čím dál větší problém nad nimi vyhrávat,“ prohlásil Džavoronok, mladší bratr Donovana, který se v současné době už připravuje na novou sezonu v Itálii. Matyáš za ním brzy vyrazí.

Vůbec spolu netrénovali, sehranost minimální… Přesto Džavoronok se Štočkem porazili ve finále Patrika Maňase s Jirkou Sedlákem. „Nečekali jsme to. Projevilo se, že jsme udělali méně chyb na útoku a podávali konzistentní výkony,“ prohlásil Džavoronok, který tak navázal na úspěchy svého staršího bratra. Úspěšný reprezentant společně s Janem Hadrovou vyhráli v letošním sezoně tři turnaje na písku. „Ihned mi psal a gratuloval,“ přiznal Matyáš.

Oba se specializují na šestkový volejbal, oba budou hrát v Itálii. Zatímco starší Donovan je oporou Monzy v elitní A1, mladší Matyáš se dostal do druholigového týmu Cantú. Bude tam jediným cizincem. „Takže už několik týdnů piluji italštinu,“ směje se mladší Džavoronok, pro kterého to bude první zahraniční angažmá. Doposud působil v české extralize. Jenže letos se významně neprosadil v Karlovarsku, kde na stejném postu působil jeden z nejlepších domácích nahrávačů Lukáš Ticháček.

To v italském Cantú by měl Džavoronok dostat prostor. Jedná se totiž o tým, který se zaměřuje na mladší talenty. „Jejich konceptem je, aby se tu mladší volejbalisté vyhráli. A to já přesně potřebuji,“ přiznal Matyáš Džavoronok, kterému dopomohl k tomuto angažmá agent jeho staršího bratra. „Už teď se všemi komunikuji na whatsappové skupině. Instrukce mám také od kondičního trenéra.“ S Donovanem se prý budou vídat denně. „Náš tým rekonstruuje halu a prý zápasy budeme odehrávat v Monze, což je naprosto ideální.“

Nabrané zkušenosti chce Matyáš zužitkovat k velkému snu, tedy dostat se do nejprestižnější volejbalové ligy světa – italské A1. Dává do toho vše, jako čerstvý maturant se plně zaměřuje na sport. „Když se mi bude dařit, mohlo by to vyjít. Tím, že hraju v Itálii, tak budu všem více na očích,“ dodal mladší Džavoronok, který se bude přesouvat z Česka za bratrem za dva týdny.

 

Autor: Jiří Uhlíř, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018