24.11.2016

Může to být sezóna snů, říká kladenský Křesťan a chválí hráče, trenéry i fanoušky

Volejbalové Kladno je po několika letech opět na vrcholu extraligové tabulky! Parta vedená trenérskou dvojicí Fortuník - Klár prostě "šlape" a kosí jednoho soupeře za druhým. V průběhu několika týdnů přejeli Středočeši i zřejmě nejsilnější trojlístek extraligy - Liberec (3:1), Budějovice (3:0) a Karlovarsko (3:0) a po poslední třísetové výhře v zatím velmi slušně hrající Ostravě vládnou s tříbodovým náskokem české UNIQA extralize. V týmu se prezentují ve skvělé formě i dva špičkoví reprezentanti Nizozemska - nahrávač a režisér hry Daan Van Haarlem a libero Dirk Sparidans. Skvělou posilou se zdá být i Fin Hietanen či mladý nadějný blokař Adam Zajíček, jenž vládne blokařským statistikám celé soutěže. Již tradiční oporou kladenského celku je univerzál Filip Křeštan, který nám v rozhovoru přiblížil atmosféru a celou situaci ve Středočeském klubu.

Filipe, s Kladnem zažíváš asi jedno z nejpovedenějších období své kariéry. Čím to, že se vám tak daří a přehráváte jednoho soupeře za druhým? Co vše si musí "sehnout"?

"Čím to je, to je dobrá otázka. Je to pro mne i pro nás všechny na Kladně to, co teď předvádíme, samozřejmě velké překvapení. Porážet silné týmy a ještě kolikrát 3:0 na sety, to asi není úplně normální (směje se - pozn. red.). Máme skvělou partu i skvělý realizační tým, který se nám snaží pomáhat ve všech směrech a hlavně trenéry, kteří nás dobře připraví na každého soupeře. Ale pořád si stojím za názorem, že je ještě určitě prostor, se v některých činnostech zlepšovat. Pokud určité věci doladíme ještě před play-off, mohla by to být pro nás všechny sezóna snů."

Máte za sebou i skalp mistrovského Liberce, který v neděli postoupil do základní skupiny Ligy Mistrů, o to víc si tohoto vítězství ceníte, že?

"Samozřejmě porazit loňského mistra a kvalifikanta do Ligy Mistrů, je vždy úžasný pocit. Pro nás je teď důležité, abychom podávali takovéto kvalitní a vyrovnané výkony i proti dalším týmům."

Tento týden jste ve třech setech vyhráli v Ostravě, tabulku vedete už o 3 body, jste v euforii, začíná se s vámi počítat. Mluví se mezi spoluhráči, trenéry či ve vedení klubu případně i o šanci získat mistrovský titul?

"To, že jsme teď dalším týmům trochu odskočili je pro nás pozitivem, trocha většího klidu k další práci i psychické volnosti. Jediní, kteří mluví o možném titulu pro Kladno, jsou naši skalní fanoušci, kterým bych chtěl poděkovat a říci, že jsou prostě skvělí! Ale sezóna je ještě hodně dlouhá... První čtvrtinu základní části jsme vyhráli a o to samé se budeme snažit i v dalších částech. Musíme jít zápas od zápasu a uvidíme, k jakému umístění to bude stačit."

Jak se ti spolupracuje s nizozemským reprezentačním nahrávačem Van Haarlemem? Patří po tvém boku k těm nejlepším, se kterými jsi kdy hrál?

"Ano, co se týče naší spolupráce s Daanem, je to pořád stejné, jak jsem již několikrát říkal - je to nejlepší nahrávač, se kterým jsem doposud hrál. Před novou sezónou se stal dokonce holandskou reprezentační nahrávačskou jedničkou, což mu také dodalo obrovské sebevědomí a vrátil se do Kladna ještě silnější, než v loňské sezóně."

Do nové sezóny se v kádru Kladna objevily i dvě nové posily – smečař Hietanen a libero Sparidans? Čím bys je charakterizoval?

"S oběma přišla velká zkušenost na jejich postech. Dirk je výborným dirigentem obrany i příjmu a jeho myšlením nad samotnou hrou je skutečně na TOP úrovni. Mati je důležitý článek v týmu, na který se můžeme spolehnout v klíčových okamžicích zápasu. Má velký přehled v samotné hře a je to i celkem "kliďas", což je taky mnohdy velmi důležité."

Co říkáš na kladenské trenérské duo Fortuník – Klár? Co kdo má v klubu na starosti?

Trenér Fortuník má na starosti skoro úplně všechno, od celkového vedení týmu, zařizování věci pro tým, reklamy, až snad po výměnu světel v hale (dodává s úsměvem - pozn. red.). Je toho opravdu hodně, co pro klub dělá, a já si ho za to moc vážím. Petr Klár má na starosti veškerou přípravu na soupeře, tréninky i péči o skalní fanoušky. Je to zkrátka nerozlučná dvojice!"

Máš za sebou i zahraniční angažmá v Turecku, jak na něj vzpomínáš?

"Vzpomínám na něj moc rád, hlavně je to pro hráče strašně velký přínos do volejbalových zkušeností, když se člověk podívá za hranice. Určitě mě to posunulo o několik kroků dál a čerpám z toho až do teď. Každopádně každé zahraniční angažmá je svým způsobem krásné a plné překvapení, jako bylo u mne Turecko..."

Co by sis přál do zbytku sezóny?

"Přál bych si, aby se celému kladenskému týmu dařilo, vyhnuli se nám zranění, přítelkyně a manželky byly shovívavé, fanošci si uživali krásné atmosféry a aby při každém domácím zápase byl "plný dům". A hlavně, abychom se měli všichni rádi a užili si za pár týdnů pohodové Vánoce."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018